Özel sağlık sigortasında genel şartlar tüm sigorta şirketlerini ilgilendiren ve Türkiye Sigorta Birliği (TBB) tarafından yayınlanan düzenlemeleri içerir.
Sigortalı ile sigortalı ettiren yükümlülüklerini, özel sağlık sigortası poliçe kapsamlarını, poliçenin geçerli olduğu coğrafyayı ve poliçeden doğan hakların kullanımı ile ilgili kuralları düzenler.
Genel şartlar sigorta şirketlerince kapsam bakımından uyulması gereken minimum şartları ve kesinlikle uyulması gereken yükümlülükleri belirler. Sigorta şirketleri ürünleri için yayınladıkları özel şartlarla kapsamlarda genişleme ve yaş ile ilgili özel kriterleri sınırlandırma yoluna gidebilir.
Poliçe avantajlarını öğrenmek isteyen adaylar: 8 Adımda Özel Bireysel Sağlık Sigortasının Faydalarıyazısından bilgi alabilir.
Özel Sağlık Sigortası Poliçesinde Yer Alan Genel Şartların Konuları Nelerdir?
Özel sağlık sigortası genel şartları özel sağlık sigortası yaptırmak isteyen ilgili kimse ile sigorta şirketi arasında yapılan her sözleşmede olması gereken şartlardır.
Özel sağlık sigortasında yayınlanmış genel şartlar aşağıdaki hususları içerecek şekilde hazırlanmıştır:
- Teminat dışı kalan haller,
- Aksine bir sözleşme bulunmaması koşulu ile teminat dışı kalan haller,
- Sigortanın geçerli olduğu coğrafi sınırları,
- Sigortanın başlangıç ve bitiş tarihi,
- Sözleşme yapılırken sigorta ettirenin sorumlulukları,
- Sigorta süreleri içerisinde ihbar yükümlülükleri,
- Prim ödemesinin zamanı ve yapılış şekli,
- Poliçede yer alan rizikoların gerçekleşmesi halinde sigortalı yükümlülükleri,
- Masraf tespitleri,
- Tazminat sonuçlandırma ve halef hakları,
- Zaman aşımıdır.
Özel sağlık sigortası yaptırmak isteyen ilgili kimselerden özel sağlık sigortası yaptıran firmalar tarafından özel şartlar da sözleşmeye eklenebilmektedir.
Sağlık sigortası detaylarını öğrenmek için: Özel Sağlık Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar, Avantajları Nedir?Yazısından bilgi alabilirler.
Sağlık sigortası genel şartları, sigorta yaptıran şirket ile sigortalı olmak isteyen ilgili kimsenin o konuda sözleşmede bir anlaşma yoksa kişi ile sigortalı kimse arasında uygulanacak kurallardır.
Özel sağlık sigortası genel şartları ise şöyledir:
- Teminatın kapsamı belirtilmelidir. Yani ilgili kimse ile sigorta şirketi arasında yapılan anlaşma da teminat dışı kalan durumlar belirtilmelidir. Teminat kapsamında sigorta yaptırmak isteyen ilgili kimsenin, sigorta yaptırırken risk durumunun sigorta teminat kapsamında olup olmadığına bakarak özel sağlık sigortası anlaşması yapması gerekmektedir.
- Özel sağlık sigortasının uygulanacağı coğrafi sınırlar belirtilmelidir. Yani özel sağlık sigortası yaptıran ilgilinin hangi il, ilçe ve bölge sınırları içerisinde sağlık sigortasından faydalanacağı belirtilmelidir.
- Özel sağlık sigortasın hangi tarihler arasında geçerli olacağı belirtilmelidir.
- Sigorta şirketinin beyan ettiği yükümlülüklerde bu alanda belirtilmelidir.
- Poliçe değişikliği gibi bir durumda ihbar yükümlülüğü olduğu belirtilir.
- Sigorta priminin ödenme tarihi, sigortacının yükümlülüğünün başlama tarihi, sigorta ettirenin primi ödememesi durumunda yapılacaklar yazılmalıdır.
- Riziko ( sigortalanan risk durumunun gerçekleşmesi durumu) durumunda sigortalının üzerine düşen yükümlülükler yazılmalıdır.
- Rizikonun gerçekleşmesi ve sonuçlarının ortaya çıkması ile hangi tür masrafların tespit edileceği ve bu masrafların hangilerinin teminat altına alınacağı yazılmalıdır.
- Sigorta yaptıran ilgili kimsenin hakları ve tazminat hakkı hakkında bilgi verilmesi ve yazılması gerekmektedir.
- Sigortada zamanaşımı süreleri yer almalıdır.
Bireysel sağlık sigortası kapsamı için: Özel Sağlık Sigortası Kimleri Kapsar, Kimler Yararlanabilir?İçeriğine göz atabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Genel Şartlarında Yer Alan Teminat Dışı Durumlar
Sağlık sigortası yaptırmak isteyen adaylar, poliçe kapsamında belirtilen teminat dışı durumlar hakkında mutlaka bilgi almalıdır.
** Teminat dışı durumlar olarak belirtilen maddeler poliçe kapsamında karşılanmaz.
Poliçe kapsamında sayılmayan durumlar;
- Sigortalı adayın intihara teşebbüs etmesi sebebiyle meydana gelebilecek hastalık veya yaralanma durumları,
- Terör, sabotaj durumlarında kaynaklanan olaylar sonucunda meydana gelen biyolojik veya kimyasal kirlenme, bulaşma ya da zehirlenmeler sebebiyle oluşacak tüm durumlar,
- Sigorta şirketlerinin özel şartlarda belirteceği teminat dışı durumlar,
- Esrar, eroin gibi uyuşturucuların kullanımından kaynaklanacak durumlar,
- Sigortalı adayın kendisini bile bile ağır bir tehlikeye maruz bırakacak hareketlerde bulunacağı tüm durumlar,
- Harp, ayaklanma, isyan gibi durumlardan kaynaklanacak tüm durumlar teminat dışıdır.
Sağlık sigortası yaptırmayı düşünen adaylar: Özel Sağlık (Bireysel Sağlık) Sigortası Nasıl Yapılır? Yazısından bilgi alabilirler.
Özel Sağlık Sigortasının Başlangıç Ve Bitiş Tarihleri
Özel sağlık poliçesi yapıldıktan sonra size iletilen sigorta poliçesinde sigortanızın başlangıç ve bitiş durumları yer alır. Sağlık sigortası poliçeleri 1 yıl süreyle yapılmaktadır.
Sağlık sigortaları yapıldığı tarihten itibaren öğlen 12:00’de başlar ve öğlen 12:00’de biter.
Sağlık sigortasında vergi indirimlerini merak eden adaylar: Özel Sağlık Sigortası Vergi İndirimi yazısını okuyabilirler.
Sigorta Ettirenin Sözleşme Yapılırken Beyan Yükümlülüğü
Sigorta yaptırmak isteyen adaylar, poliçelerini onaylarken söz konusu olan teklife imza atarlar. Sigortacılar, sigortalı adaylar onay alarak poliçelerini oluştururlar.
Sigorta ettiren kişinin kasdı varsa, sigortacı durumdan haberdar olduğu tarihten itibaren 1 ay içinde sözleşmeden cayabilir. Eğer ki riziko gerçekleşmişse sigortalı kişiye tazminatı ödemez.
Merak ettiğiniz durumları:Özel Sağlık Sigortasında Bilinmesi Gerekenler 11 Soruyazısından öğrenebilirsiniz.
Sigorta Süresi İçinde İhbar Yükümlülüğü
Özel sağlık sigortasının yapılmasından sonra teklifnamede, teklifname yoksa sigorta poliçesi ve eklerinde beyan olunan hususlar değiştiği takdirde sigorta ettiren en geç 8 gün içinde ilgili durumu sigortacı uzmanına bildirmekle yükümlüdür.
Sigortacı, ilgili durumun değişikliği öğrendiği tarihten itibaren ise meydana gelen değişikliği sözleşmeyi yapmamasını veya daha ağır şartlarla yapmasını gerektiriyorsa, 8 gün içinde;
- Sözleşmeyi fesheder veya
- Prim farkını istemek suretiyle sözleşmeyi yürürlükte tutar.
Sigorta kişi istenen prim farkını kabul etmezse, 8 gün içinde bildirilebilir. Bu durumlarda ise sözleşme feshedilmiş olacaktır.
Sağlık sigortası neden yapılmalıdır diyen adaylar:Özel Bireysel Sağlık Sigortası Yaptırma Nedenleriiçeriğinden bilgi alabilir.
Primin Ödenmesi ve Sigortacının Sorumluluğunun Başlaması
Özel sağlık sigortası poliçeleri peşin veya taksitler halinde yapılmaktadır. Prim taksitleri ise sigorta şirketlerine göre değişiklik göstermektedir.
Size özel oluşturulmuş primi peşin veya taksitli ödeyebilirsiniz. Taksitli işlemi seçen sigortalı adaylar ise ilk taksiti en geç poliçenin tesliminde ve kalan taksitlerde poliçede belirtilen tarihlerde mutlaka ödenmesi gerekir.
Sigorta priminin peşin ödenmesi veya taksitle ödenmesi durumunda; ilk taksitin mutlaka ödenmesi gerekir. Taksit ödenmeden sigortacının sorumluluğu başlamayacaktır.
Poliçenin ilk taksiti veya tamamı bir defada ödenmesi gerekirken zamanında ödenmemişse, sigortacı, ödeme yapılmadığı sürece, sözleşmeden üç ay içinde cayabilir. Bu süre, vadeden başlar.
Doğru poliçeye ulaşmak için:En Kapsamlı Özel Sağlık Poliçesini Oluşturmanın 7 Basit Yoluiçeriğine göz atabilirsiniz.
Rizikonun Gerçekleşmesi Halinde Sigortalının Yükümlülükleri
Risk durumları gerçekleştikten sonra sigortalı kişi durumu; bu tarihten itibaren sekiz gün içinde sigortacısına yazı ile bildirmeye mecburdur.
Söz konusu risk durumu hakkında da ilgili hastaneden yazılı rapor alarak sigortacıya gönderilmesi gerekir.
Özel Sağlık Sigortasında Masrafların Tespiti
Özel sağlık sigortası poliçesinde teminat altına alınan rizikoların meydana gelmesi sebebiyle sigorta ettiren kişinin varsa gündelik tazminat ile yapmış bulunduğu masrafları sağlık sigortası poliçesine yazılı limitlere kadar temin edilir.
Özel Sağlık Sigortası Poliçesinde Zaman Aşımı
Özel sağlık sigortası poliçesinde; sözleşmesinden doğan tüm istemler 2 yıllık zaman aşımına tabi olmaktadır.
Poliçenizi oluşturmadan önce: Özel Sağlık Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli? Yazısına göz atabilirsiniz.
Genel Şartlar Çerçevesinde Sağlık Sigortası Yaptırmak
Yukarıda detaylı olarak belirtmiş olduğumuz genel şartları incelemeniz ardından güvenilir bir şekilde sağlık sigortanızı oluşturabilirsiniz.
Genel şartlar hakkında bilgi sahibi olarak poliçenizi yaptırmanız sonucunda her hangi bir mağduriyet yaşamazsınız. Poliçe şartları hakkında bilgi almayan adaylar, sigorta süresi içinde alacağı hizmetlerde sorunlar yaşayabilir.
Özel sağlık sigortasını tercih edecek adaylar Sigorta Dünyası uzmanları ile iletişime geçebilirler. Sigorta uzmanlarımız merak ettiğiniz tüm soruları yanıtlayarak güvenilir bir şekilde sağlık sigortasına sahip olmanızı sağlayacaklardır.
Önemli adımlar hakkında bilgi almak için: En İyi Özel Sağlık Sigortasını Seçmenin 8 Yoluyazısını okuyabilirsiniz.
Özel sağlık sigortası yaptırmak için öncelikle; başvuru formunu doldurmanız gerekir. Başvuru formunu doldurmanız sonucunda sigorta uzmanlarımız sizlere özel fiyat çalışması yaparak, sigorta şirketlerinin fiyatlarını karşılaştırmanızı sağlarlar. Bireysel sağlık sigortaları kişiye özel yapılmaktadır. Bu sebeple de şirketlerin teminatları birbirinden farklı olacaktır.
** Sağlık sigortasında en önemli kriter ise adaya uygun teminatların seçilmesidir. Durum böyleyken de uzman desteği almanız sizler için avantajlı olacaktır.
Sağlık sigortası hakkında daha detaylı bilgi almak için sigorta uzmanlarımıza ulaşabilir veya başvuru formunu doldurabilirsiniz.
Telefon yoluyla detaylı bilgi almak isteyen adaylar 0850 611 08 50 – 0216 880 07 24 numaraları üzerinden sigorta uzmanlarına ulaşabilir.