Özel sağlık sigortasının bekleme süresi özel sağlık sigortası yaptıran ya da yaptırmak isteyen müşterilerin poliçe başlangıç tarihinden önce tedavisi başlamamış, tedavi süreci devam eden, genetik olarak bulunan, belirti göstermemiş olsa bile belirti süreçleri uzun süreler alan ya da tedavi masrafları çok yüksek olan hastalıklara sahip olanlar için geçerlidir.
Bu durumda özel sağlık sigortası yaptırmak isteyen müşterilerin belirtilmiş olan durumları poliçe dışında kalır.
Özel sağlık sigortasını tercih edecek kişiler sigorta şirketlerinin bekleme süreleri hakkında detaylı bilgi almak isterler. Sizler için detaylı olarak anlattığımız yazımızda bekleme süresi hakkında bilgi alabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Bekleme Süresi Nedir?
Özel sağlık sigortası bekleme süresi sigorta şirketlerinin belirlediği ve poliçe detaylandırılmasında da müşteriye bildirilen sağlık değişimlerine karşı sigorta şirketini koruyan bir uygulamadır.
- Yani geçmişten bir hastalığı bu hastalığa bağlı ameliyat durumu ya da doğum düşüncesi vb. olan müşterilerin bunun gibi sağlık durumlarında masraflarını sigorta şirketine mal etmesinin önüne geçen bir uygulamadır. Bu uygulama şirketlerin çalışma prensipleri ve belirlediği kurallar doğrultusunda değişik göstermektedir.
- Poliçe tarihinden itibaren gözlemlenen ciddi hastalıklar ya da tedavi masrafları yüksek olan hastalıklarda, hastalığın geçmişi araştırılarak geçmişte hasta bünyesinde etki edip etmediği ya da hastalığın bir kuluçka dönemi olup olmadığına bakılır.
- Tüm bu değerlendirmeler sonucunda bekleme süresi ya devam eder ya da teminata alınır. Bu hastalığın şekline, çeşidine ve oluşma süresine bağlı olarak değişmektedir.
- Özel sağlık süreleri bekleme süresi müşterinin sigorta poliçe yılına bağlı olarak en az 1 yıl, tamamlayıcı özel sağlık sigortasında ise en az 3 ay olacak şekilde şirketlerin çalışma politikalarına göre değişiklik gösterirler.
- Özel sağlık sigortası, devlete bağlı sigortası olmayan ya da daha iyi şartlar altında sağlık hizmeti almak isteyen kişilerin tercih ettikleri bir sigorta biçimidir.
- Sigorta şirketlerinin çok sayıda olması, çok fazla rekabeti de beraberinde getirmektedir. Bu rekabet ortamının müşteriler için sağlamış olduğu olanaklar, beraberinde kötüye kullanım düşüncesini de getirmektedir.
Örneğin; sigortası olmayan bir bireyin, sağlık sorunuyla karşılaşması ve ameliyat edilmesi gerektiği durumda kendisine fatura edilecek masrafların yüksekliği, o kişiyi çok daha az masrafla altından kalkabileceği durumlara yani özel sağlık sigortasına yönlendirebilir. İşte bu ve buna benzer durumlar için özel sağlık sigortasında bekleme süresi şirketler açısından çok önemlidir ve poliçe kapsamına göre değişikler gösterebilir.
Özel sağlık sigortası kapsamını ve teminatlarını merak eden kişiler: Özel Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?yazısına göz atabilirler.
Özel Bireysel Sağlık Sigortası Bekleme Süresi Gerektiren Hastalıklar ve Ameliyatlar
Özel sağlık sigortasında bekleme süresi gerektiren hastalıklar farklı alanda ve çeşitte poliçelerde belirtilmektedir.
Özel sağlık sigortası yaptırmak isteyen bir müşteri sigorta şirketine başvurmasıyla süreçleri de başlatır. Özellikle müşterilerin daha önceden geçirmiş oldukları rahatsızlıklar, ameliyatlar, özel sağlık sigortasına başvuruda bulunduğu anda hastalığının olup olmaması ya da genetik olarak bir hastalık taşıyıp taşımadığı gibi durumlar değerlendirilir.
Oluşması ya da yeniden tekrarlama durumu yüksek ihtimal dâhilinde olan hastalıklar ve ameliyat masrafları çok yüksek olan hastalıklar sigorta poliçesi dışında bırakılır.
Belirtilerinin ortaya çıkması zaman alan hastalıkların belirli bir zaman boyunca takip edilmesi gerekmektedir.
Sigorta şirketleri bu gibi durumlarda takip süresi bitmeden hastalığa dair tedavi masraflarını sigorta kapsamına dâhil etmez ve takip süresinin bitmesi beklenir. Bu bekleme, özel sağlık sigortası bekleme süresi olarak tanımlanır.
Özel sağlık sigortası bekleme süresi gerektiren hastalıklar ve ameliyatlar:
- Doğum,
- Kanser,
- Siğil, lipom, kist sebase gibi oluşumlar (yağ bezesi),
- Varis, anorektal hastalıklar (hemoroid, anal fissür, fistül, anal abse, vb.), sinüs pilonidalis (kist dermoidsakral), kist hidatik, karın içi organ fıtığı, bel fıtığı vb. her türlü fıtık, safra kesesi, tiroid bezi ve gögüs hastalıkları,
- Burun, bademcik, geniz eti, sinüzit, işitme kusuru kulak tüpü takılması, timpanoplasti, vb),
- Katarakt ameliyatı, glokom,
- Rahim, yumurtalık, sistorektosel, bartholin kisti,
- Diz (menisküs lezyonu, bağ yırtığı, vb.), triggerfinger, her türlü tuzak nöropati, ganglion, kistikhigroma,
- Üriner sistem taşı kırılması (ESWL) ve cerrahisi, hidrosel, prostat,
- Omurga ve disk hastalıkları ile ilgili ameliyatlar, faset denervasyon, sinir blokajı,
- Karaciğer, böbrek gibi her türlü organ nakli (transplantasyon).
Özel Sağlık Sigortası Yaptırdıktan Ne Kadar Süre Sonra Ameliyat Olabilirim?
Özel sağlık sigortası sahibi olduktan sonra ameliyat süresi yapılması istenilen ameliyata ya da ameliyat olma durumunun ne zaman karar verildiğine göre değişiklik göstermektedir.
Geçmişten taşınan rahatsızlıklar, genetik rahatsızlıklar, kanser vb. tümör oluşumuna bağlı rahatsızlıklardan kaynaklı ameliyat durumlarında özel sağlık sigortası ameliyat masraflarını teminat altına almaz.
Ayrıca bu durumlar dışında özel sağlık sigortası yaptırılan şirketin bekleme süresi kapsamına aldığı tüm rahatsızlıklara bağlı ameliyat durumlarında da ameliyat olunabilmesi için bekleme süresinin geçmesi gerekmektedir.
Bu yüzden poliçe şartlarının sağlanamaması durumlarında, özel sağlık sigortası yaptırdıktan sonra en erken 1 yıl içerisinde ameliyat olabilme durumu mümkün değildir.
Özel Sağlık Sigortası Yaptırdıktan Ne Kadar Süre Sonra Muayene Olabilirim?
Özel sağlık sigortası yaptırdıktan sonra beklenen muayene süresi müşterinin kendi talebine bağlıdır.
Özel sağlık sigortası yaptırıldığında bir sigortaya sahip olunmaz aynı zamanda da satın alınır. Sigorta poliçe süreli bir yıllık olduğundan dolayı, poliçe başlangıç tarihinden itibaren müşteriler diledikleri zaman muayene olabilmektedirler Muayene olma sayıları satın alınan poliçe türüne ve sigorta şirketine göre değişiklik göstermektedir.
Ayrıca muayene olmak istenilen bölüm, müşterinin yapmış olduğu anlaşmaya göre de farklılık gösterir.
Örnek olarak, sigorta poliçesi bünyesinde ''Hamilelik paketi'' olmayan bir müşterinin, sağlık sigortası süresi boyunca hamilelik ile ilgili muayene masrafları poliçe tarafından karşılanmaz.
Bekleme Süresi Olmayan Sağlık Sigortası
Bekleme süresi istemeyen sağlık sigortası ürün mevcut sigorta şirketlerinde bulunmamaktadır.
Yani sigorta poliçesi ile verilen tüm teminat gruplarının bekleme süreleri farklıdır. Çoğu teminat grubunun bekleme süresi bulunmayabilir. Ama genel olarak poliçenin bekleme süresinden bahsedilmemektedir.
Yapılacak işlemler değişiklik gösterdiğinden dolayı sürelerde şirketlere göre değişmektedir. Tüm poliçe kapsamları hakkında Sigorta Dünyası ekibinden bilgii alabilirsiniz.
Bekleme Süresiz Özel Sağlık Sigortası Var Mı?
Bekleme süresi olmayan özel sağlık sigortası almak isteyen müşteriler tarafından geçmişten günümüze taşınan, tedavi süreci uzun ve yüksek masraflı olan hastalıklarını özel sağlık sigortası satın alarak sigorta şirketleri üzerine yüklemek istemektedirler.
Bu durum sigorta şirketleri tarafından istenmemekte ve hem kendilerini hem de müşteri haklarını korumak adına bazı önlemler alınmak zorunda kalınmıştır.
Alınan önlemlerden en önemlisi özel sağlık sigortası bekleme süresi sitemidir. Bu sebeplerden dolayı bekleme süresiz özel sağlık sigortasına sahip olabilmek mümkün değildir.
Özel sağlık sigortası bekleme süresi işleyen bir sitemin önemli bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu durum her ne kadar müşterilerin aleyhine görünüyor olsa da özel sağlık sigortası bekleme süresi işleyen bir düzen içerisinde varlığını sürdürmesi, özel sağlık sigortasının sürdürülebilirliği önemlidir.
Doğum Teminatı Bekleme Süresi
Doğum teminatının bekleme süresi müşteriler tarafından özel sağlık sigortası yaptırılırken gelecek planlarına ve beklentilerine bağlı olarak doğum teminatı olarak poliçeye ekleme yapılabilmektedir.
İşte bu durumda doğum teminatının poliçe tarihi başlangıcı itibariyle kullanılabilir olmaması durumu doğum teminatı bekleme süresi olarak ifade edilir.
Doğum teminatı bekleme süresi sigorta şirketlerine göre farklılık göstermektedir.
Genel olarak ele alınacak olursa doğum teminatı bekleme süresi, özel sağlık sigortasına eklenen doğum teminatı ile müşteri 1 tam poliçe yılını tamamlamış olması gerekmektedir.
Tam 1 poliçe yılını tamamlayan özel sağlık sigortalı kişiler tamamladıkları yılı takiben hamile kalmaları durumlarında doğum teminatı bekleme süreleri biter. Böylece doğum masrafları sigorta şirketi tarafından güvence altına alınmış olur.
Sağlık ihtiyaçlarınıza en uygun olacak özel sağlık sigortası poliçesini bulmak için başvuru formunu doldurmanız yeterli olacaktır. Sigorta şirketlerinin özel sağlık sigortası fiyatlarını karşılaştırarak en doğru özel sağlık sigortasına kolayca ulaşabilirsiniz.