Hamilelik, kadınlar için heyecanlı ancak bir o kadar da stresli bir süreçtir. Bebeklerini kucaklarına almak için gün sayan anneler, hiçbir sorun yaşamadan doğum yapmak için tüm koşulları sağlamak için çabalarlar. Doğum sigortası da bu amaç için hizmet veren ve anne adaylarının sağlığını güvence altına alan bir sigorta ürünüdür.
Doğum sigortası, doğum öncesi ve esnasında gerekli tüm sağlık giderlerini karşılar ancak bazı durumlar için özel şartlar hazırlamıştır. Riskli gebelikler, bu durumlardan biridir. Gebelik süreci her zaman yolunda ve sağlıklı ilerlemeyebilir. Anne adaylarının en çok tedirgin olduğu ve araştırdığı konuların başında riski gebelikler gelmektedir. Peki, riskli gebelik nedir? Riskli gebelik nedenleri nedir ve neden oluşur? Doğum sigortası riskli gebelik durumlarını karşılar mı?
Tüm bu soruların cevaplarını öğrenmek için sizler için hazırladığımız yazıyı okuyabilirsiniz.
Yüksek Riskli Gebelik Nasıl Olur?
Yüksek riskli gebelikler doğum sırasında ya da sonrasında anne adayı ya da bebeğini tehdit edebilecek bazı sorunların oluşabileceği gebeliklerdir.
Genel olarak tüm hamileliklerin yaklaşık olarak %6’sı, riskli gebelik sınıfına girmektedir. Perinatoloji adı verilen bir uzmanlık alanının konusuna giren bu durum, uzmanlar tarafından takip edilmektedir.
Riskli gebelik sınfı, hayli geniş bir hasta grubunu kapsamaktadır. Riski gebelik geçirme olasılığı bulanan anne adayları, farklı hastalık ya da rahatsızlık sınıflandırmasında yer almaktadırlar. Bu hastalıklar; anne adayından kaynaklı riskler, önceki ya da şimdiki gebelikten kaynaklı riskler, fetusa ait riskler ve doğuma ait riskler olarak sınıflandırılmaktadır.
Yüksek riskli gebelikler hakkında farklı bilgileri Hamilelikte Görülen Yüksek Riskli Gebelik Durumları yazımızda bulabilirsiniz.
Riskli Gebelik Neden Oluşur?
Gebelik döneminde, yüksek risk oluşturabilecek çok sayıda neden bulunmaktadır. Geçmiş gebelikte herhangi bir sorun yaşandıysa ya da erken doğumla dünyaya bir çocuk getirildiyse, sonraki hamilelik riskli gebelik sınıfında değerlendirilebilir.
Geçmişte yaşanmış olan sağlık sorunları, hamileliğ riskli hale getirebilir. Bu nedenle, bu sınıfta yer alan anne adaylarının doktoru ile görüşme sağlaması ve bilgi vermesi gerekmektedir. Böylece doktor, hamilelik sürecinin sağlıklı ve doğru şekilde tamamlanması için anne adaylarına yardım edebilirler.
Riskli gebelik kapsamında değerlendirilmesi için oluşması gereken durumlar şu şekilde açıklanabilir:
Gebelik Öncesi Annede Var Olan Hastalıklar
- Kronik hipertansiyon.
- Diyabet.
- Kalp hastalıkları.
- Epilepsi.
- Astım.
- Tiroid hastalıkları.
- Pıhtılaşma bozuklukları.
- Psikiyatrik hastalıklar.
Gebelik Başında Oluşabilecek Risk Durumları
- 35 yaş üstü anne adayları.
- 17 yaş altı anne adayları.
- Obezite ya da aşırı zayıflık.
- Daha önce gebeliklerin ölü doğum ya da anomali ile sonlanması.
- Önceki gebeliklerde erken doğum yaşanması.
- Gebelik zehirlenmesi.
- Çok sayıda doğum yapılmış olması.
- Akraba evliliği.
Gebelik Esnasında Oluşabilecek Sorunlar
- Çoğul gebelik.
- Kanama.
- Su gelmesi.
- Erken doğum riski.
- Düşük riski.
- Gebelik zehirlenmesi.
- Gebelikte ilaç kullanımı.
- Gebelik şekeri.
- Rahim ağzı kısalığı.
Bebeğe Bağlı Gelişen Sorunlar
- Anomaliler.
- Bebeğin suyundaki dengesizlik.
- Bebeğin gelişiminin gerilemesi.
- Tarama testlerinde riskli bulgular.
Riskli Gebelik Kriterleri Nelerdir?
Riskli gebeliklere neden olan durumlar, farklı değişkenler yüzünden meydana gelebilir. Bu riskler, anne adayından kaynaklanabildiği gibi bazı durumlarda bebeğin gelişmemesi ya da sağlık sorunları yüzünden de olabiliri. Hamilelikte risk yaratan problemler, genel olarak anne adaylarının %6 – 8’inde görülebilmektedir. Ayrıca var olan problemin tehlike yaratması ya da kötüye gitmesi ise %50 oranında olmaktadır. Bu nedenle riskli gebelik tanımlamasına uyan gebeliklerin iyi takip edilmesi ve anne adaylarının kontrol altında tutulması gerekmektedir.
Riskli gebelik kriterleri şu şekilde sıralanabilir:
- Anne adayının yaşı.
- Kronik böbrek rahatsızlıkları.
- Depresyon.
- Kan hastalıkları.
- Çoğul gebelikler.
- Yüksek tansiyon.
- HIV ya da AIDS.
- Lupus.
- Otoimmün hastalıklar.
- Obezite.
- Tiroid hastalığı.
- Tip 1 Diyabet.
- Tip 2 Diyabet
Tüm bu sağlık sorunları yüzünden bu hastalıklara sahip anne adayları, yüksek riskli gebelik kategorisinde sayılamaz. Ancak, hamilelik süreçlerini kontrol altında geçirmeleri ve normal gebelik durumlarına kıyasla daha dikkatli hareket edilmelidir.
Yüksek Riskli Gebelikte Olası Komplikasyonlar Nasıl Azaltılır?
Yüksek riskli gebeliklerin neden olabileceği komplikasyonları engellemek ya da mümkün olan ölçüde azaltmak için bazı önlemler alınabilir.
Her şeyden önce doktor kontrollerini düzenli olarak yapmak ve durumun ciddiyeti hakkında her şeyi öğrenmek gerekmektedir.
Doğum gerçekleşmeden önce tüm randevular düzenli olarak takip edilmelidir. Bu sayede planlanmayan durumlar ya da tehditler, fark edildiği anda kontrol altına alınabilir.
Gebelik süresince sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edilmeli, olabildiği kadarıyla aktif olunmalıdır. Kilo dengenizi korumaya özen gösterin.
Ailenizden ve yakınlarınızdan yardım almayı, onların desteğini hissetmeyi ihmal etmeyin. Bu sizi hem fiziksel hem de duygusal olarak rahatlatacaktır.
Son olarak, doğum öncesi ve sonrasında, sizi ve bebeğinizi koruyacak doğru doğum sigortası poliçesini oluşturun. Doğum sigortası hakkında bilgi almak için Sigorta Dünyası sağlık uzmanlarına ulaşabilirsiniz. Bunun yanında Anne Adayları İçin Doğum Sigortası Gerekli Mi? Yazımızdan ipuçlarını öğrenebilirsiniz.
Yüksek Risk Taşıyan Gebelikte Doğum Sigortası Nasıl Yapılır?
Anne adaylarının doğum için yapılacaklar listesinde en üst sırada yer alması gereken doğum sigortası, sağlık sigortası poliçeleri içinde yer alan doğum teminatı üzerinden hizmet vermektedir.
Hamile bireyler, gebelik ve doğum sürecini seçtiği hastanede geçirmek isteyecektir. Aynı zamanda doğumu gerçekleştirecek doktor seçimi de çok önemlidir. Doğum öncesinde gereken rutin kontroller ve tedavi süreçlerinin de iyi yönetilmesini beklerler. Doğum sigortası tüm bu istekleri mümkün kılar.
Bazı hamilelikler, ne yazık ki, zor ve risk altında geçebilir. Böyle durumlar, anne ve baba adayları için stresli ve yorucu bir tempoya neden olacaktır. Peki, riskli gebelikler için sigorta şirketleri ne yapabilir?
Yüksek riskli gebelikler için teminat sağlayan sağlık sigortaları bulunmaktadır. Ancak riskli gebeliklerde yer alan durumlar ve teminatlar, sigorta şirketlerine göre değişebilmektedir. Bu nedenle, hangi sigorta şirketinde hangi teminatın sağlandığı öğrenilmelidir.
Doğum sigortası poliçesi almak için Sigorta Dünyası üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Sorgulama sayfamız üzerinden başvuru yaparak, farklı sigorta şirketlerinin riskli gebelik durumlarında verdikleri doğum sigortası tekliflerini değerlendirebilirsiniz. Ayrıca bizlere çağrı merkezimiz aracılığıyla ulaşabilir ve sağlık uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
Doğum sigortası yapmak için izlemeniz gereken yolları Doğum Gebelik Sigortası Nasıl Yapılır?Yazımızda bulabilirsiniz.
Doğum Sigortasının Teminat Sağladığı Riskli Durumlar Nelerdir?
Riskli gebelik dönemleri için alınabilecek doğum sigortası, pek çok durum için teminat sağlamaktadır. Doğum teminatı genel olarak normal ve sezaryen doğum, rutin kontroller ve gebeliğe bağlı gelişen komplikasyonları kapsar. Sigorta ürününün teminat altına aldığı risk içeren durumlar ise şu şekildedir:
- Gebelik için gerekli tahliller ya da tetkikler.
- Gebeliğe bağlı gelişen komplikasyonlar.
- Rutin kontroller.
- Torch taraması.
- NST testi.
- Amniyosentez işlemi.
- Normal ya da sezaryen doğum.
Doğum sigortası hakkında daha fazla bilgi almak için Hamilelik Doğum Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Doğum Sigortası Nasıl Yapılır?
Doğum sigortası, özel sağlık ya da tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında sunulan teminatlardan biridir. Bu sebepten dolayı sigorta yaptırmak için ilk olarak sağlık sigortası başlatmak gerekir. Eğer anne adayına ait bir sağlık sigortası bulunmuyorsa eşler üzerinden doğum sigortası yapılabilmektedir.
Anne adayları, sağlık poliçelerine ek olarak doğum teminatı eklemek istediklerini sigorta şirketine ileterek işlem başlatabilirler. Pek çok sigortas şirketi, doğum teminatını hizmete sunmak için belirli bir bekleme süresi şartı koyarlar. Bu nedenle, bekleme sürelerine dikkat ederek başvuru yapmak önemli olmaktadır. Bekleme süresi tamamlanmadan, doğum teminatı aktif hale gelmez.
Doğum sigortası için bekleme süreleri 3, 6 ve 12 ay arasında değişmekle birlikte bazı sigorta şirketlerinde, bekleme süresiz ürünler de hazırlanmaktadır. Kişiler, kendilerine en uygun hizmeti veren sigorta şirketini seçerek büyük avantajlar kazanabilirler ve herhangi bir sorun yaşamadan poliçelerini kullanabilirler.
Sizin için en uygun doğum sigortasını sunan sigorta şirketini bulmak için Sigorta Dünyası üzerinden karşılaştırma yapabilirsiniz. Beraber çalıştığımız doğum sigortası yapan 10 sigorta şirketini ve tekliflerini değerlendirin, sonrasında en doğru seçimi rahatça yapın. Doğum sigortası hizmeti alabileceğiniz sigorta firmaları şu şekildedir:
- Ak Sigorta.
- Allianz Sigorta.
- Anadolu Sigorta.
- Demir Sigorta.
- Groupama Sigorta.
- Güneş Sigorta.
- Mapfre Sigorta.
- Ray Sigorta.
- Türk Nippon Sigorta.
- Unico Sigorta.
Destek almak isterseniz, çağrı merkezimiz üzerinden sağlık uzmanlarımıza erişim sağlayabilirsiniz. Ayrıca web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yaparak en uygun doğum sigortası fiyatlarını öğrenebilirsiniz.