Gebelik ve hamilelik süreçleri her zaman sorunsuz ilerlemeyebilir.
Anne adayları için oldukça önemli olan riskli gebelik süreçleri araştırma konuları arasında ilk sıralarda yerini almaktadır.
Riskli gebelik kriterlerini ve yüksek riskli gebelik için doğum sigortasından nasıl yararlanacağınızı anlattığımız yazımızdaki tüm süreçleri okuyabilirsiniz. Önlem alabileceğiniz en güvenli yolları sizler için özetledik!
Yüksek Riskli Gebelik Nedir?
Gebelik döneminde ortaya çıkan sorunlar çeşitli risklerin meydana gelmesine yol açabilir. Böyle gebeliklere riskli gebelik adı verilmektedir.
** Riskli gebelik durumları oldukça önemlidir ve göz önünde bulundurulmalıdır. İdeal olan yöntem ise gebe kalmadan önce olası risklerin belirlenmesidir.
Gebelik dönemi; anneyi bebeği veya her ikisini de etkileyebilecek potansiyel komplikasyonlar olduğunda yüksek riskli olarak kabul edilmektedir.
Yüksek riskli hamilelikler, anne ve bebeği etkileyeceği için bir uzman tarafından kontrol altında tutulmalıdır.
Riskli Gebelik Kriterleri (Nedenleri) Nelerdir?
Bazı gebelikler ilerledikçe yüksek risk durumlarında artışlar olabilir.
- Anne adayı çok zayıf ya da çok şişman olması,
- Anne adayı herhangi bir sebeple ilaç kullanıyor ise,
- Anne adayı ve baba adayı arasında kan bağı mevcut ise,
- Anne adayında yüksek tansiyon bulunması,
- Anne adayının 18 yaşının altında olması,
- İleri yaş gebeliği - 35 yaş üstünde olması,
- Anne adayının sigara veya alkol tüketmesi,
- Anne adayının tekrarlayan düşük geçmişi,
- Bebekle ilgili sorunlar olması,
- Doğumun beklenenden erken başlaması,
- Gebelik diyabeti,
- Gebelikte erken doğumun söz konusu olması,
- Gebelikte meydana gelen vajinal kanamalar,
- Hamile anne adayından dolayı gerçekleşen gebelik dönemi problemleri,
- Hamile kalmadan önce mevcut olan sistemik hastalıklar bulunuyorsa,
- Hamilelik ile ortaya çıkan hipertansiyon, preeklampsi, eklampsi, toksemi gibi gebelik zehirlenmeleri,
- Hamilelikte rahim ağzı yetmezliği,
- Hamilelikte suların erken gelmesi,
- Şeker hastalığının bulunması,
- Tiroid hastalığı yüksek riskli gebeliği barındırabilir.
Erken ve düzenli doğum öncesi bakım, birçok kadının komplikasyon olmadan sağlıklı gebelik ve doğum yapmasına yardımcı olmaktadır. Düzenli yapılacak muayeneler bu noktada oldukça önemlidir.
Anne Yaşı
Yüksek riskli bir hamilelik için en yaygın risk faktörlerinden biri, anne adayının yaşıdır.
18 yaş ve altı olan anne adayları veya 35 yaşından büyük olan anne adayları arasındaki komplikasyon riski daha fazladır.
Düşük ve genetik bozukluk riski, 40 yaşından sonra daha da artış göstermektedir. Yani hamilelik döneminde anne yaşı oldukça önemlidir.
Mevcut Sağlık Sorunları
Anne adayında mevcut olan bir sağlık sorunu bulunuyorsa, bu sağlık problemlerini doktor kontrolü altında tutmaması durumunda riskleri artacaktır.
Örneğin; şeker hastalığı, yüksek tansiyon durumu, böbrek rahatsızlığı, obezite durumlarının olması anne adayını hamilelik döneminde zorlayabilir.
En önemli kriter ise anne adayında belirtilen rahatsızlıklardan herhangi birisi hamilelik dönemi öncesinde mevcut ise bunu mutlaka göz önünde bulundurmasıdır.
Yaşam Tarzı Faktörleri
Anne adayının günlük hayatta kullanmış olduğu tütün, alkol veya çeşitli ilaçlar gebelikte risk durumlarını arttırmaktadır.
**Alkol tüketen anne adaylarında düşük veya ölü doğum yapma olasılığı daha yüksektir.
**Aynı şekilde tütün ürünleri kullanan anne adaylarının da, yapılan bir araştırma sonucunda sigara içmenin 20 haftalık hamilelikten sonra ölü doğum riskini iki katına hatta üç katına çıkardığı kanıtlanmıştır.
Riskli Gebelik Takibi Nasıl Yapılmalıdır?
Gebelik dönemi anne adayları arasındaki en önemli dönemlerden biridir.
Riskli gebelikler, anne adayının ve anne karnındaki bebeğin ister istemez sağlığını tehlikeye atılmasına da neden olacaktır.
Takibi yapılmayan gebelik dönemlerinde herhangi bir risk durumu olması ve bu risk durumlarının ilerlemesi daha kötü olaylara yol açabilir.
**Ve bu dönemin takibi yapılması daha önemli bir süreçtir.
Anne adayında daha önceden düşük olmuşsa, hamileliğin kaçıncı haftasında gerçekleştiği, nasıl olduğu gibi ayrıntıların yapılacak testler sonrası saptaması yapılmalıdır.
Hamilelik Dönemini Doktorunuzla Planlayın!
Bazı gebelikler başlangıç tarihinden itibaren çeşitli riskler taşır ve bu riskler de anne ve bebek sağlığını kötü etkileyebilir.
- Yukarıda bahsetmiş olduğumuz durumları taşıyan anne adaylarını mutlaka doktor eşliğinde bu dönemi geçirmesi gerekmektedir.
- Hamilelik dönemi başlamadan önce de mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmeniz sağlığınız açısından sizlere avantaj sağlayacaktır.
- Kullandığınız ilaçların bu süreçte önemi çok fazladır. Gerekirse hamilelik dönemi öncesinde kullanılan ilaçlar doktorunuz tarafından değiştirilir.
- Doğum ve hamilelik döneminizi en güzel kontrol altında tutabileceğiniz süreç, doğum sigortası yaptırmak olacaktır.
- Meydana gelebilecek risk durumlarını ve sağlığınızı güvence altına alabileceğiniz en doğru seçim doğum sigortası poliçesi olacaktır.
Yüksek Riskli Gebelik ve Doğum Sigortası Yaptırma
Doğum sigortası ve sağlık sigortası poliçelerinde yer alan doğum teminatı özellikle anne adayları için ilk sırada gelmesi gereken durumlar arasındadır.
Hamile olan anne adayları bu süreci en iyi hastanelerde ve en iyi doktorlar ile geçirmek isterler.
Anne adaylarının doğum sigortası yaptırmaları 2 aşamada incelenmektedir;
- Hamileyken doğum sigortası yaptırmak isteyen anne adayları,
- Hamile kalmadan doğum sigortası yaptırmak isteyen anne adaylarıdır.
Farklı sigorta şirketlerinin sunmuş olduğu özel sağlık sigortaları, tamamlayıcı sağlık sigortaları ve doğum sigortaları bulunmaktadır.
- Yazımızın başında bahsettiğimiz yüksek riskli gebelik durumlarını kapsayan sağlık sigortaları bulunmaktadır.
- En güzel döneminizde oluşan risk durumları ile tek başınıza uğraşmak istemeyebilirsiniz.
- Hamilelik döneminde ortaya çıkan durumlarda bilmediğiniz hastanelerde bilmediğiniz doktorlar tarafından muayene olmakta istemeyebilirsiniz.
- Doğum sigortanızın bulunması sizlere ayrı bir güven verecektir. Sigorta şirketinizin anlaşmalı olduğu özel hastanelerde tedavileriniz poliçeniz kapsamında karşılanacaktır.
- Bu tarz risk durumlarının karşılanması sigorta şirketlerine göre farklılıklar göstermektedir.
- Sağlık sigortası poliçelerinde ek teminat kategorisinde sizlere sunulacaktır.
Doğum Sigortası İle Güvence Altına Alınacak Riskli Durumlar
Doğum sigortası;
- Hamilelik rutin kontrollerini,
- Hamilelik tahlil ve tetkiklerini,
- Torch taramasını,
- Nst ve ikili tarama testini,
- Gebelik komplikasyonlarını,
- Amniyosentez işlemi,
- Normal veya sezaryen doğuma ait masrafları
Karşılayan sağlık sigortası türüdür.
Doğum teminatı; Normal Doğum, Sezaryen, Doğum ve Hamilelik komplikasyonlarında kullanabiliyor olmakla birlikte; tercihinize bağlı olarak Gebelik Rutin Kontrollerinizi de kapsamaktadır.
- Gebelik dönemi komplikasyonlarından sadece zorunlu küretaj, düşük tehdit, erken doğum tehdit, preeklampsi, eklampsi ve gebelik diabetine ait yatarak tedavi giderleri ek prim ödenerek ek teminat olarak alınmış ve poliçeye eklenmiş ise gebelik süresinde ortaya çıkması kaydı ile bu teminat kapsamında gebelik süresince ödenir.
- Sigorta şirketlerine göre değişen sağlık sigortalarında; doğum sırasında anne ve bebekte oluşabilecek komplikasyonlara karşı müdahaleleri kapsayan teminatlarda ekletebilirsiniz.
Hamilelik sürecinde alacağınız uzman doktor desteği kadar, bu süreçte sizleri ve sağlığınızı koruyacak doğum sigortanız için de alacağınız uzman desteği oldukça önemlidir.
Tüm sigorta şirketlerinin doğum sigortası poliçelerini karşılaştırarak, yüksek gebelik risklerine karşı önlemlerinizi alabilirsiniz. Sigorta Dünyası ekibi ile iletişime geçerek bilgi alabilir veya doğum sigortası başvuru formunu kolayca doldurabilirsiniz.