Hamilelik süreci telaşlı ama bir o kadar da keyifli geçen bir dönemdir. Anne adayları, bu dönemde hem kendileri hem de bebekleri güvenli bir ortam hazırlamak isterler. Bu nedenle hamileyken oluşabilecek riskleri ya da sonrasında yaşanacak durumları garanti altına almak için Doğum Sigortası seçeneklerini değerlendirebilir.
Hamilelik dönemi öncesi, sonrası ve esnasında yapılabilecek Doğum Sigortası ile sunulan avantajlardan yararlanarak, bebeğinizi güvenle karşılayabilirsiniz. Bu sigorta kapsamında dikkat edilecek noktaları inceleyerek poliçe hazırlayabilir ve doğum için gün sayarken tüm endişelerinizi giderebilirsiniz.
Doğum Sigortası Nedir?
Doğum Sigortası hamilelik esnasında ve sonrasında doğabilecek masrafları karşılayan, risk durumları için çözümler yaratan bir sigorta modelidir. Rutin kontrollerden tahlillere, gebeliğe bağlı gelişen komplikasyonlardan normal ya da sezaryen doğuma kadar çeşitli masrafları kapsamasının yanında, düşük tehlikesi, preeklampsi, zorunlu kürtaj, doğum ya da gebelik sonucu oluşabilecek rahatsızlıkları da karşılar.
Doğum sigortası 3 farklı başlık altında incelenebilir ve kişiye uygun özellikleri taşıyan model ile bir poliçe oluşturulabilir. Doğum teminatlı Özel Sağlık Sigortası ya da Tamamlayıcı Sağlık Sigortası seçenekleri yanında hamileyken alabileceğiniz Doğum Sigortası modeli ile ihtiyacınıza göre plan çıkarabilirsiniz. Ancak Özel Sağlık ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortaları kapsamında seçeceğiniz poliçede doğum sigortasının ek teminat olarak eklenmesi gerektiğini unutmamalısınız.
Sigorta teminatları yatakta ve ayakta tedavi teminatları olarak iki gruba ayrılır. Bu teminatlar ve içerikleri, farklı sigorta şirketlerine göre değişim gösterebilmektedir. Bazı şirketler ek teminat seçenekleri de sunabilirler. Bu yüzden sigorta başlatmadan önce, şirketler ile görüşmeli ve size en uygun Doğum Sigortası poliçesi planını hazırlamalısınız.
Hamilelikte Doğum Sigortası hakkında tüm bilinmeyenleri Hamilelik Doğum Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar? yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Doğum Sigortası Neleri Kapsar?
Doğum Sigortası’nın kapsadığı durumlar, kişinin ihtiyaçlarına ya da sigorta şirketi kurallarına göre değişebilir. Ancak genel olarak tüm şirketler tarafından kabul edilen ve sunulan hizmetler şu başlıklardan oluşur:
- Hamilelik süresi boyunca yapılacak tüm test ve tahlillerin masrafları.
- Normal ya da sezaryen doğum ücretleri.
- Anne adayı ya da bebekte oluşabilecek sağlık sorunları sonucu çıkan masraflar.
- Ambulans hizmetinden yararlanılması durumunda oluşacak ücretler.
- Poliçede yer alan süre dâhilinde yenidoğan bebeğin sağlık masrafları.
- Hamilelik süresince gerçekleşen kontrolle, tetkikler, testler ve doğum giderleri.
- Poliçe sınırları içinde düşük, zorunlu kürtaj gibi beklenmeyen problemlerin ücretleri.
Tüm bunların dışında ekleyebileceğiniz ek teminatlar ile poliçenizi genişletebilirsiniz. Sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilen ek teminatlar arasında ise diş tedavisi, diyetisyen ve psikolog desteği gibi hizmetler yer alır. Yine sigorta şirketlerine göre değişse de Doğum Sigortası bekleme süreleri 12 ay olarak belirlenmiştir. Sigortası başlayan kişi, hazırlanan poliçe kapsamından değerlendirilmek için en az 1 yıl boyunca prim ödemesi yapmalı ve süre dolduktan sonra poliçesini yenilemelidir.
Doğum Sigortası’nın kapsadığı durumlar ile ilgili tüm bilgileri Doğum Sigortası Kapsamı Nedir, Neleri Kapsar? yazımızda bulabilirsiniz.
Doğum Sigortası Ne Zaman Yapılmalı?
Doğum Sigortası, her anne adayı için büyük kolaylıklar ve güvence sağlayan bir sigorta modelidir. Doğacak bebeği için en iyi şartları hazırlamaya çalışan aileler için hep merak konusu olan bu sigorta modeli, doğru zamanda ve planlar dâhilinde yapılmalıdır. Sağlık sigortaları bünyesinde ek bir sigorta seçeneği olan Doğum Sigortası’nın başlama süresi, hizmeti veren sigorta şirketlerine göre farklılık gösterir.
Genel olarak sigorta şirketleri bu sigorta modelini, Özel Sağlık Sigortası bünyesine eklense dahi, sigortalının poliçe primlerini ilk ödemeye başladığı tarihten itibaren 1 yıl sonra devreye sokmaktadır. Bu yüzden, istisnai bir durum söz konusu olmadığı sürece, sigorta başlatmak isteyen kişilerin hamilelik başlamadan 1 yıl önce Doğum Sigortası’nı başlatmaları önerilir. Sigorta başladıktan 1 yıl sonra, poliçede yer alan teminatlar için güvence sağlanır ve masraflar karşılanmaya başlar. Bunun yanında masraflar, 1 yıllık poliçe döneminde 1 defaya mahsus olarak karşılanır.
Doğum Sigortası, sigorta şirketlerinin uygulama şartlarına göre farklı poliçe seçenekleri ile oluşturulabilir. Bunun yanında bekleme süreleri de şirketten şirkete farklı sürebilir. Kimi sigorta şirketleri 12 ay bekleme süresi şartı koşarken kimi şirketler bu sigorta modelini 6 ayda uygulamaya başlarlar. Sigorta primlerinizi ödeme zamanı geldiğinde sorun yaşamadan işlemlerinizi yapmak istiyorsanız, uzman bir sigorta şirketi ile iletişime geçerek tüm sorularınızı sorabilirsiniz.
Doğum Sigortası’nı başlatmak için en doğru zamanı öğrenmek istiyorsanız; Doğum (Gebelik) Sigortası Ne Zaman Yapılmalı? yazımıza göz atabilirsiniz.
Hangi Doğum Sigortası, Nasıl Seçilir?
Doğum Sigortası seçimi yapılırken 3 farklı yol izlenebilir. Bunlar Özel Sağlık Sigortası Doğum Paketi, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Paketi ve Hamileyken Doğum Sigortası olarak ayrılır. Sigorta başlatmak isteyen anne – baba adayı ihtiyaç ya da koşullarına göre seçim yapabilmektedir. Her sigorta modelinin farklı özellikleri ve avantajları bulunur.
Özel Sağlık Sigortası Doğum Paketi içerinde yer alan teminatlar oldukça fazladır. Bu doğum paketini oluşturduğunuzda, rutin kontroller, gebeliğe bağlı gelişen rahatsızlıklar ya da yenidoğan giderleri poliçenize eklenmektedir. Hazırlanan poliçe teminatları kapsamı, limiti ve anlaşmalı hastaneler listesine göre masraflarınız değerlendirilir ve karşılanır.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Paketi ise hamile olma ve poliçe içerisinde ayakta tedavi teminatının yer alması şartını koşar. Bu şartlar gerçekleştiği takdirde sigortanız başlatılabilir. Ayrıca bu model, bekleme süresini daha kısa tutmaktadır. Poliçe düzenlemesi esnasında uzmanlara danışarak esnetme ve genişletme seçenekleri hakkında bilgi alabilirsiniz.
Hamileyken Doğum Sigortası seçeneğinde ise bekleme süresi bulunmaz. Bu sigortadan yararlanmak için aranan tek koşul hamile olmanızdır. Hamile kaldıktan sonra sigorta yaptırmak daha zor ve sınırlı imkânlarla gerçekleşir. Ancak şu an için Unico Sigorta, Demir Hayat ve Türk Nippon Sigorta bünyesinde, bu sigorta modeli hakkında tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
Doğum Sigortası seçenekleri ile ilgili her detaya En İyi Doğum Sigortasına Ulaşmanın Yolları yazımızda ulaşabilirsiniz.
Hamileyken Doğum Sigortası Yaptırmanın Önemi Nedir?
Doğum Sigortası yaptırmanın farklı yolları ve şartları bulunur. Genel olarak Özel Sağlık ya da Tamamlayıcı Sağlık Sigorta poliçelerine ek olarak düzenlenen teminatlarla geliştirilir ve belirlenen bekleme süresi aşıldıktan sonra hizmete girer. Ancak bazı durumlarda hamileyken Doğum Sigortası başlatmanız gerekebilir. Böyle durumlarda, bekleme süresi olmadan sigortanızı başlatacak bir model olan Hamileyken Doğum Sigortası seçeneğini tercih edebilirsiniz.
Bu sigortanın yaptırılması size pek çok avantaj da sağlayacaktır. Her şeyden önce, olası risk durumlarında doğabilecek masrafları dert etmenize gerek kalmayacak ve bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza almak için tüm şartları yerine getirebileceksiniz. Hamileyken Doğum Sigortası alarak;
- Oluşabilecek ek masrafları giderebilirsiniz,
- Doğum masraflarını en aza indirip bebeğiniz için daha fazla bütçe ayırabilirsiniz,
- Hem siz hem de bebeğiniz koruma altına alınabilir,
- İsteğinize göre hastane ye da doktor seçimi yapabilirsiniz,
- Planlanmamış olumsuz durumlar için çözüm fırsatlarını değerlendirebilirsiniz.
Hamileyken Doğum Sigortası yapan sigorta firmaları şu an için Demir Hayat, Türk Nippon Sigorta ve Unico Sigorta olarak sınırlıdır. Bu sigorta modeli ve kapsadığı durumlar hakkında daha fazla bilgi almak için ilgili sigorta şirketleri ile iletişime geçebilir ya da Sigorta Dünyası üzerinden merak ettiğiniz her şeyi öğrenebilirsiniz.
Poliçe hazırlarken dikkat etmeniz gereken noktaları Hamilelik Doğum Sigortası Poliçesinde Nelere Dikkat Edilmelidir? yazımızda görebilirsiniz.
Doğum Sigortası Bebeğinizin Masraflarını Karşılar Mı?
Doğum Sigortası hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını güvence altına alır. Doğum sonrasında bebeğinizi olası rahatsızlıklara karşı korumanız için gerekli önlemleri almanızı sağlayan bu sigorta ile poliçe kapsamında masraflarınız karşılanır. Yenidoğan teminatını sigorta poliçenize ekleyerek bebeğinizi olası risklere karşı koruma altına alabilirsiniz.
Doğum Sigortası Nasıl Yapılır?
Doğum Sigortası, sağlık sigortalarına ek paket olarak hazırlanan bir sigorta modelidir. Bu nedenle Doğum Sigortası yaptırmadan önce ilk olarak hangi sağlık sigortasını kullandığınızı bilmeniz gerekir. Sizin ya da eşinizin SGK güvencesi bulunuyorsa Özel Sağlık ya da Tamamlayıcı Sağlık Sigortası kapsamında ek olarak bu sigorta imkânlarından yararlanabilirsiniz. Eğer SGK güvenceniz yoksa Özel Sağlık Sigortası yaptırmanız gerekir.
Var olan sağlık sigorta poliçenize doğum teminatını ekletebilir ve hamilelikten doğuma kadar olan süreci güvence altına alabilirsiniz. Bu süreçte poliçe kapsamında belirlenen teminatlar üzerinden tüm masraflarınız karşılanır. Böylece sorunsuz ve güvenli bir şekilde bebeğinizi dünyaya getirebilirsiniz.
Hamileyken Doğum Sigortası yaptırma seçeneği ile bekleme süresi derdi olmadan poliçenizi başlatabilir ve gereken hizmeti alabilirsiniz. Sigorta modelleri ve kapsama alanları hakkında detaylı bilgi almak için sigorta acenteleri ile görüşmelisiniz. Sizden istenen bilgi ve belgeleri, eksiksiz bir şekilde tamamladığınız takdirde başvurunuz onaylanacak ve sigortanız başlayacaktır.
Sigortanızı nasıl başlatacağınıza dair tüm bilgileri Doğum Gebelik Sigortası Nasıl Yapılır? yazımızda bulabilirsiniz.
Doğum Sigortası Fiyatları Hakkında Nasıl Bilgi Alabilirim?
Doğum Sigortası yaptırmanın iki farklı yolu vardır. İlk olarak var olan Özel Sağlık ya da Tamamlayıcı Sağlık Sigortası poliçesine eklenir ve fiyatlandırma eklenen teminat kapsamına göre çıkarılır. İkinci olarak ise hamileyken başvurularak başlatılan sigorta modeli ile belirlenen teminatlara göre fiyat bilgilendirilmesi yapılır. Doğum Sigortası fiyatları, sigorta şirketlerine ve poliçe özelliklerine göre değişim gösterir. Bu yüzden en doğru ve eksiksiz bilgi için ilgili sigorta şirketleri ile iletişime geçmeniz faydalı olacaktır.