Hamilelik zor bir süreçtir ve bu sürecin hem anne adayı hem de bebek için kolay atlatılması gerekir. Hamilelik süresi boyunca hastane masrafları oluşabilir ve en önemlisi de doğum esnasında gerçekleşecek masraflardır. Uzman hekimlerin yer aldığı hastanelerde güvenli bir şekilde doğum yapmak isteyen kişilerin tercihi sağlık sigortaları kapsamına dâhil edilen doğum sigortası olmaktadır.
Gebelik sigortası yaptırmak isteyen anne adaylarına yönelik hazırladığımız yazımızda; doğum sigortası nedir, neleri kapsar, dikkat edilmesi gereken durumlar ve hangi sağlık sigortası kapsamında doğum teminatının bulunduğuna dair gerekli bilgileri öğrenebilirsiniz.
Uzman tavsiyeleri hakkında bilgi almak için: Doğum Hamilelik Sigortası İçin 6 Tavsiye içeriğine göz atabilirsiniz.
Doğum Sigortası Nedir?
Doğum sigortası hamilelik ve doğum esnasında gerçekleşecek masrafların sigorta tarafından karşılanmasını içerir. Bu kapsamda hamilelik kontrolleri, TORCH taraması, ikili tarama testleri, normal ya da sezaryen doğum masrafları karşılanır.
Aynı zamanda hamilelik sürecine dâhil olan düşük, düşük tehdidi, zorunlu kürtaj, doğum öncesi ya da sonrasında oluşacak rahatsızlıklar da sigorta şirketlerinin belirlediği limitler dâhilinde sigorta kapsamına alınabilir.
Poliçe şartları hakkında bilgi almak için: Doğum - Hamilelik Sigortası Şartları içeriğine göz atabilirsiniz.
Doğum Sigortası Teminatları Nedir?
Sigorta şirketlerine göre değişkenlik gösteren doğum sigortası; limitli ve limitsiz poliçeler olmak üzere iki ana teminatla sunulmaktadır.
Seçilen pakete uygun olarak teminat eklemesi yapılmaktadır.
Örneğin limitli bir paket seçildiyse ihtiyaca göre oluşabilecek durumlar için teminat listesi kapsamında ilave teminatlar prim ödemesi dâhilinde pakete eklenebilmektedir.
Limitli paket ayrıca belirlenen tutar üzerinden anlaşmalı hastanelerde tedavi olunabileceğini gösterir. Yani 10.000 TL limit belirlenmişse, tedavi masrafları bunun üstüne çıkması durumunda sigorta tarafından karşılanmamaktadır.
Limitsiz seçenek ise tedavi masraflarının ne kadar olduğuna bakılmaksızın karşılanacağı anlamı taşımaktadır.
Sigorta şirketlerinin ortalaması baz alınarak hazırlanan teminat listesi şu şekildedir;
- Anlaşmalı hastanelerde tedavi imkânı,
- Gebelik muayeneleri ve rutin testleri de kapsayan ayakta tedavi teminatı; bu kapsamda TORCH taraması, NST ve ikili yapılan tarama testleri, hamilelik tahlilleri, tetkik, laboratuar inceleme, gebelik komplikasyonları, normal ya da sezaryen doğuma ait masraflar, hiperemesiz, preeklampsi, düşük, düşük ihtimali, tıbbi kürtaj, doğum ve gebeliğin neden olacağı sorunlar teminat altına alınmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, sigorta şirketlerine göre teminatlar ya da limitler değişebilmektedir.
Poliçe teminatlarını karşılaştırmak için: 10 Sigorta Şirketinin Doğum Sigortası Teminatlarıyazısından bilgi alabilirsiniz.
Doğum Sigortası Yurtdışında Geçerli mi?
Eğer sigorta poliçesinde yurtdışı teminatı seçilmiş ise doğum sigortası yurtdışındaki doğumları da kapsamaktadır. Ancak teminat ücreti yurtdışı fiyatları da eklenerek yapıldığı için poliçe fiyatları normale göre yüksek olabilmektedir.
Merak edilen diğer durumları: Doğum Hamilelik Sigortası Hakkında Merak Edilenler yazısından öğrenebilirsiniz.
Doğum Sigortası Nasıl Yapılır?
- Doğum Sigortası yaptırmak için öncelikli olarak hangi tür sağlık sigortasından yararlandığınızı bilmelisiniz.
- Eğer SGK güvenceniz varsa – ya da eşinizin varsa- tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında doğum sigortası yaptırabilirsiniz.
- Bu kapsamdaki sigortalarda teminat limiti bulunmadığı için hamilelik ve doğumla ilgili her türlü masrafınız karşılanacaktır.
- Ancak SGK güvenceniz yoksa doğum sigortası yaptırmak için özel sağlık sigortası yaptırmanız gerekmektedir.
- Özel sağlık sigortası poliçenize ilave olarak doğum teminatını seçebilir ve hamilelik ya da doğum esnasında oluşabilecek sağlık giderlerinizi karşılayabilirsiniz. Ancak bazı sigorta şirketleri doğum teminatı süresi vermek için bekleme isterler. Bekleme süresi, sigortalı olacak kişinin en az 12 ay sonra hamile kalması durumunda hamilelik ve doğum masraflarını karşılar.
- Birkaç firma ise prim ödemelerine yansıtarak bu bekleme süresini talep etmez ve hamileyken de doğum sigortası yaptırmaya olanak verirler. Seçtiğiniz sigorta firmasına, gereken belgeleri temin ettikten sonra sigortanızı başlatabilirsiniz.
Önemli tavsiyeleri öğrenmek için: Anne Ve Baba Adaylarına Doğum Sürecindeki Önemli Tavsiyeleryazısından bilgi alabilirsiniz.
Doğum sigortası yaptırmak isteyen anne adaylarının tercih edebileceği iki sağlık poliçesi bulunur. Bunlardan ilki tamamlayıcı sağlık poliçesi ikincisi ise özel sağlık sigortası poliçesidir.
Özel sağlık sigortası poliçesinde yer alan gebelik teminatı, tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesine göre daha geniş kapsamlıdır.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortasına Doğum Teminatı Nasıl Alınır?
Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak tamamlayıcı sağlık sigortanız varsa doğum teminatından yararlanabilirsiniz. Doğum teminatı SGK destekli olduğu için katılım pay oranı bulunmamaktadır.
Hamilelik ve doğum masraflarının tamamı sigorta şirketi tarafından karşılanır. Doğum ve hamilelik masrafları için bir limit belirlenmez ve özel hastanede limitsiz şekilde doğumunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Ancak tamamlayıcı sağlık sigortasına doğum teminatı vermek için poliçeye ayakta tedavi teminatı da verilmesi gerekmektedir. Bu tedavinin verilme amacı, hamilelik süresi boyunca gerçekleştirilecek doktor muayeneleri, tektiler, tahliller vb. yöntemlerin karşılanması içindir.
Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında limit sunulmaz ancak sayı belirlenir.
Örneğin özel sağlık sigortasında doğum teminatınız 6.000 Türk Lirası iken ve bu tutar etrafında kontrolleriniz yapılacakken, tamamlayıcı sağlık sigortasındaki doğum teminatında limit olmadığı için masraflarınız önemli olmamaktadır. Ancak bu sigortada yıl bazlı doktor kullanım hakkınız belirlenmektedir.
Örneğin doktor muayene sayınız 7 olarak belirlendiyse, bu sayının üstündeki tedavilerde ücret ödemeniz gerekir. Yine normal ve sezaryen doğuma bağlı olarak oluşacak hastane giderleriniz tamamlayıcı sağlık sigortasında da ücretsiz olarak size sunulacaktır.
Detaylı bilgi için:Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Paketi yazısına devam edebilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortasına Doğum Teminatı Nasıl Alınır?
Doğum teminatlı özel sağlık sigortası poliçesi sigorta şirketlerine göre farklılıklar göstermektedir.
Hamilelik (gebelik) teminatı; doğum süresi boyunca doktor, hastane ve gerekli görülmesi durumunda sezeryan masraflarını da karşılayan bir teminattır.
Anne adaylarının rutin kontrolleri de bazı özel sağlık sigortaları tarafından karşılanmaktadır. Verilen hizmetler sigorta şirketleri tarafından belirlenir ve tüm annelerin alacağı hizmetler farklı olabilir. Bunun sebebi anne adayının taşıdığı riskli durumlara göre değişebilmektedir.
Özel sağlık sigortasında doğum masraflarının nasıl karşılanacağı, poliçe limitlerini veya poliçe kapsamında bekleme süresi bulunur mu? Hepsinin yanıtını öğrenmek için doğum sigortası başvuru formunu doldurarak şirketlerin tekliflerini karşılaştırabilirsiniz.
Detaylı bilgi için:Özel Sağlık Sigortası Doğum Paketiyazısına devam edebilirsiniz.
Doğum Sigortası Şirketi Seçerken Dikkat Edilecekler Nelerdir?
Doğum sigortası hamilelik gibi zorlu sürecin rahat atlatılması için büyük kolaylıklar sunmaktadır.
Ancak dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunmaktadır;
- Devlet hastanelerinde doğum yapmak istemiyorsanız ya da SGK güvenceniz yoksa özel hastanede doğum yapacaksınızdır. Özel hastanelerde sunulan doğum hizmetleri devlet hastanelerine kıyasla oldukça geniştir. Örneğin doğum sonrası oda tahsisi, yemek ve refakatçi masraflarının karşılanması, gereken durumlarda ilaç temini gibi geniş bir teminat listesini kapsar.
- Doğum sigortası yaptırmak için özel sağlık sigortası ya da tamamlayıcı sağlık sigortası poliçenizin olması gerekmektedir. İlgili duruma göre sigorta şirketinden sağlık sigortası yaptırabilirsiniz.
- Özel hastane doğum masrafları tıbbi enflasyon gereğince her yıl artış göstermektedir. Bu yüzden masrafları kendinizin üstlenmesi maddi açıdan büyük bir harcama yapacağınızı gösterir.
- Sigorta yaptırdıktan ve doğum teminatı istedikten sonra sigorta şirketinin doğum teminatı altında hangi güvenceleri sunduğunu detaylı olarak bilmelisiniz. Özellikle bazı sigorta şirketleri bekleme süresi olarak 1 yılı şart koşarlar, yani poliçe başlangıcından bir yıl sonra hamile kalınması durumunda ilgili durumlardaki masraflar karşılanacaktır. Ya da diğer teminatların hangileri olduğunu da öğrenmeniz yararlı olacaktır. Limitlerinin ne olduğu ve hangi koşullarda kullanılabileceği detaylı olarak öğrenilmelidir.
- Özel sağlık sigortası kapsamında limitli doğum teminatı seçerseniz umduğunuz tedavi yöntemlerini alamayabilirsiniz. Çünkü sigorta şirketi tarafından belirlenmiş üst limit üzerinden tedavileriniz karşılanır ve bu limitin aşılması halinde sigortalının katılım payı beklenir. Limitsiz seçenekte ise her türlü tedavinizin ücreti sigorta tarafından karşılanır.
- Sigorta yaptırdığınız şirketin anlaşmalı hastane ağını iyi bilmeniz gerekir. Özellikle doğum esnasında gideceğiniz hastaneyi önceden bilmiş olmak size büyük zaman kazandıracaktır.
- Doğum sigortaları, doğumdan sonra bebeğin masraflarını karşılamaz. Bebek masraflarının; muayenesi, aşı, incelemeler gibi tedaviler ancak yeni doğan teminatı varsa karşılanmaktadır.
Daha detaylı bilgi almak için:Hamilelik Doğum Sigortası Poliçesinde Nelere Dikkat Edilmelidir? Yazısından bilgi alabilirsiniz.
Doğum Sigortası Fiyat Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Doğum sigortası, ilgili şirketlere göre değişkenlik göstermektedir. Çünkü her sigorta firmasının kendi sunduğu teminatlar bulunmaktadır. Örneğin yurtdışına doğum teminatı veren bir firmanın prim ödemesi de yüksek olacaktır ya da bekleme süresi talep etmeyen bir firma da yine yüksek prim ücretleri söyleyecektir.
Bunlar dâhilinde sigorta firmalarının bir ortalaması alınacak olursa, ücretleri şu kriterler ile belirlenmektedir;
- Hamileliğin gerektirdiği rutin tedavilerin ücretleri,
- Normal veya sezaryen doğum masrafları,
- Doğum esnasında gerekecek ilave tedavilerin masrafları,
- Hastaneye nakil gerektirecek ambulans ya da ilkyardım masrafları,
- Kürtaj, düşük gibi ayrı tedavi gerektiren durumların masrafı,
- Hamilenin mevcut sağlık durumu
Göz önünde tutularak fiyat belirlenmektedir. Özel sağlık sigortası kapsamında doğum teminatı alınacaksa seçilecek teminatlar ile prim ödemeleri sigortalı kişiye göre ayarlanabilmektedir.
Detaylı bilgi almak için: Doğum Hamilelik Sigortası Hesaplama Adımlarıyazısını okuyabilirsiniz.
Doğum sigortası yaptırmak isteyen anne adaylarının uzman desteği almaları son derce önemlidir. Sağlık uzmanlarına danışarak değerlendirme yapmalı ve şirketlerin tekliflerini değerlendirmelisiniz.
Ücretsiz doğum gebelik sigortası yaptırmak için fiyat teklifi alabilirsiniz.