Bireysel emeklilik sistemi, emeklilikte güvenli bir tasarruf planı yapılabilmesi ve tasarrufların yatırıma dönüştürülebilmesi için olanak sağlayan bir uygulamadır. Sistemde kalınan süre boyunca ödemesi yapılan primler üzerinden elde edilen birikim, emeklilik dönemi geldiğinde toplu para ya da emeklilik maaşı olarak alınabilmektedir.
Var olan sosyal güvenlik sistemine alternatif olarak ikinci bir emeklilik geliri sağlayan BES uygulaması, fonların uzman özel portföy yönetim şirketleri tarafından yönetildiği bir önemli bir yatırım sistemidir. Emekliliğe hazırlanmanın en etkili ve verimli yollarından biri olan bu sistem, devlet tarafından desteklenmesi ile de güvenilirliğini arttırmaktadır.
Sosyal güvenlik sistemini tamamlayıcı bir sistem olan bireysel emeklilik sistemi hakkında önemli detayları, sizler için hazırladığımız bu içerikte keşfedebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Nedir?
Bireysel emeklilik sistemi; rahat ve huzurlu bir emeklilik dönemi geçirebilmek adına katılımcıların çalışma yaşamları süresince birikim yapmasına olanak sağlayan ve sosyal güvenlik sistemine tamamlayıcı olarak emeklilik döneminde ek bir gelir sağlayan bir yatırım sistemidir.
Sistemde yer alan katılımcılar ikinci bir emeklilik hakkı elde edebilir ve emeklilik dönemi geldiğinde, aktif çalışma hayatın sürecinde var olan yaşam standartlarını koruyabilirler.
Bireysel emeklilik sistemi, emeklilik döneminde kullanılması için bireysel tasarrufları teşvik etmekle birlikte, katılımcılara avantajlı seçenekler de sunmaktadır. Birikimleriniz risk tercihleriniz doğrultusunda sizin seçtiğiniz planlar dahilinde yine sizin seçtiğiniz fonlara yönlendirilir. Fonlar uzmanlar tarafından yönetilir.
Bireysel emeklilik sistemine dair daha fazla detay öğrenmek isterseniz; Bes Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Avantajları Nelerdir?
Bireysel emeklilik sistemi, katılımcıların emeklilik dönemlerinde rahat bir hayat sürebilmeleri için çalışma dönemleri boyunca düzenli olarak birikim yapmalarını sağlayan bir tasarruf, aynı zamanda yatırım sistemidir.
Gönüllülük esasına dayalı olan bu sistem, çalışanlar için işverenler tarafından otomatik olarak katılımın sağlandığı bir uygulamadır. Emeklilik döneminde ek gelir imkanı sunan bireysel emeklilik sisteminin önemli avantaj durumları ise şu şekilde açıklanabilir:
- Sosyal güvenlik sistemine tamamlayıcı bir nitelik taşıyan bireysel emeklilik sistemi, işverenler için vergi avantajı sunarken, katılımcılar için ise devlet katkısı ile büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
- Bireysel katılımcılar tarafından ödenen katkı payları için %25 devlet katkısı avantajı bulunmaktadır.
- Yasalar kapsamında düzenlenmiş bir sistemdir ve tamamen şeffaftır. Bireysel emeklilik hesapları üzerinden fon yönetimi, günlük olarak takip edilebilmektedir.
- Katılımcılar tasarrufları sayesinde oluşan birikimlerini emeklilik yatırım fonlarıyla değerlendirebilir.
- 56 yaşını doldurmuş ve en az 10 yıl sistemde kalmış katılımcılar, emekliliğe hak kazanırlar.
Bireysel emeklilik avantajları ve dezavantajlarına dair daha fazla detay için Bireysel Emekliliğin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Var Mıdır?
Bireysel emeklilik sistemi kapsamında, katılımcılar için sunulan en önemli avantajlardan biri devlet katkısıdır. BES uygulamasında ödenen primler için hizmete sunulan % 25 oranında devlet katkısı avantajı bulunmaktadır.
Bireysel emeklilik sisteminde sunulan devlet katkısı, içinde bulunulan yılın asgari ücretinin brüt miktarını aşmayacak oranda belirlenmektedir. Bu nedenle, her sene oranlarda değişim yaşanabilir. BES devlet katkısı avantajından yararlanma şartları ve oranları ise şu şekilde düzenlenmiştir:
- Sistem içerisinde en az 3 yıl kalan katılımcılar için devlet katkısı oranı % 15 olarak belirlenmiştir.
- Sistemde 6 yıl kalan kişiler için ise devlet katkısı oranı % 35 olmaktadır.
- Sistemde 10 yıl kalan ve 56 yaşını doldurmamış kişilerde ise uygulanan devlet katkısı oranı%6 0’ı bulmaktadır.
- Tüm bunların yanında, sistemde 10 yıl kalan ve 56 yaşını doldurmuş ya da vefat veya çalışma hayatının son ermesi nedeniyle sistemden ayrılmış kişiler için devlet katkısı oranı % 100 olarak sunulmaktadır.
BES kapsamında sunulan devlet katkısı avantajı hakkında daha fazla bilgiye Bireysel Emeklilik Bes Devlet Katkısı Nedir? yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Üzerinden Emekli Olma Şartları Nelerdir?
Bireysel emeklilik sistemi üzerinden emekli olmak için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Katılımcı sisteme giriş yaptıktan itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak koşulu ile emekliliğe hak kazanabilir. Aynı zamanda, sistem üzerinden emekli olabilmek için 56 yaşını tamamlamış olmak gerekmektedir.
Bireysel emeklilik sistemi üzerinden emekli olma halinde, yatırılan katkı payları ve birikimlerin yanı sıra devlet katkısı hesabında biriken katkı ve birikimler de katılımcıya ödenmektedir.
Tüm bunların yanında bireysel emeklilik sistemi, isteğe bağlı olarak katılımcıların ayrılmasına olanak sağlamaktadır. Ancak emekli olmadan sistemden ayrılma halinde, devlet katkısı avantajı verimli bir şekilde kullanılamaz. Katılımcılar, devlet katkısı imkanlarından tamamen yararlanma şansını kaybeder.
Bireysel emeklilik sisteminden çıkış işlemlerine dair detayları öğrenmek için Bireysel Emeklilik Cayma Hakkı Nedir, Nasıl Yapılır? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl Ödeme Yapar?
Bireysel emeklilik sistemi üzerinden emekli olmaya hak kazanan katılımcılar, sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte, 3 farklı ödeme şeklinden birini seçerek birikimlerini alabilirler. Bireysel emeklilik sistemi üzerinden ödeme işlemleri, şu yollarla yapılmaktadır:
- Birikimler, tek seferde toplu olarak tahsil edilebilir.
- Programlı geri ödeme seçeneği ile belirli dönemlerde aylık ya da 3 aylık şeklinde alınabilir.
- Gelir sigortası şeklinde bir ödeme planı düzenlenebilir.
BES uygulaması ile emeklilik döneminde, birikimlerinizi isteğinize göre alabilirsiniz. Toplu şekilde alarak yatırım aracı olarak kullanabilir ya da taksitler halinde alarak, düzenli gelir elde edebilirsiniz.
Bireysel emeklilik sistemi üzerinden alınacak ödemelere hakkında daha fazla detayı Bireysel Emeklilik Sisteminde 10 Yıl Sonra Ne Kadar Para Alırım? Yazımızda bulabilirsiniz.
Neden Bireysel Emeklilik Sistemi Tercih Edilmeli?
Bireysel emeklilik sistemini tercih etmek için sayısız neden sayılabilir. Gelecek planlamasında önemli bir yeri olan ve emeklilik dönemini güvence altına alan bu sistemin getirileri, şu şekilde sıralanabilir:
- Bireysel emeklilik sistemi, emeklilik döneminizde ek bir gelir sağlamak amacıyla sosyal güvenlik sistemine tamamlayıcı bir seçenek sunmaktadır.
- Emekliliğe hak kazandıktan sonra katılımcılar, birikimlerini toplu ta da maaş sistemi üzerinden alabilirler.
- Sistemde kalınan süre boyunca yatırılan katkı paylarında % 25’i oranında devlet katkısı avantajı bulunmaktadır.
- İşverenlerin çalışanları için ödediği katkı payları ve getirilerinden oluşan birikimler için 7 yılı aşmamak koşulu ile hak kazanma süresi tespit edilebilmektedir.
- Şirketlerin günlük faaliyetleri, Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) tarafından elektronik ortamda izlenmektedir. Bu da işverenler için kontrollü ve düzenli bir planlama yapılmasına olanak sağlar.
- Uzman portföy yöneticileri denetiminde fon yönetimi ve kontrolü yapılmaktadır. Bu sayede doğru atılımlar ve yatırımlar yapılabilir.
- Finansal anlamda beklenmedik gelişmeler olduğu dönemlerde, katkı payı ödemeye ara verilebilir.
- Var olan emeklilik sözleşmesinin yürürlük tarihinden itibaren 2 yıl sonunda, başka bir emeklilik şirketine geçiş yapılabilir.
Bireysel emeklilik sistemine dahil olmanın sağladığı faydaları Bireysel Emeklilik Yaptırmak İçin 7 Mantıklı Adım yazımızda keşfedebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemine Katılım Zorunlu Mudur?
Bireysel emeklilik sistemine katılım için iki farklı yol bulunmaktadır. Bu yollardan biri gönüllülük esasına dayanırken, bir diğer yol ise otomatik katılım seçeneğidir.
Özel ya da kamu sektöründe yer alan işverenler tarafından çalışanları için başlatılan otomatik BES’e katılım zorunludur. Çalışanlar, işe başladıkları an otomatik olarak bulundukları kurum tarafından sisteme dahil edilirler.
Bunun yanında gönüllü BES, isteğe bağlı başlatılan bir uygulamadır ve adayların ilgili emeklilik şirketlerine başvuru yapmaları gerekir.
Bireysel emeklilik sistemine, özel ve kamu sektöründe çalışanlar için katılım zorunludur ancak sistemde devamlılığı sürdürmek için herhangi bir zorunluluk bulunmaz. Sistemden ayrılmak isteyen katılımcılar, cayma haklarını kullanarak, ilk 60 gün içinde iptal talebinde bulunabilirler. Taleplerinin onaylanması halinde katılımcı, sistemden çıkış yapar ve ilk 10 iş günü içinde prim iadesi alır.
Bireysel emeklilik sistemi zorunluluk durumları ve kapsamı hakkında bilgileri Bireysel Emeklilik Zorunlu Mu? Bes Kapsamı yazımızda görebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi Giriş İşlemleri Nasıl Yapılır?
Bireysel emeklilik sistemine giriş yapmak için ilk olarak, Hazine Müsteşarlığı tarafından faaliyet izni verilmiş emeklilik şirketlerinden birine başvuru yapılması gerekmektedir. İşveren grup emeklilik sözleşmesi dışında kalan sözleşmeler için emeklilik şirketlerinin web siteleri ya da çağrı merkezleri aracılığıyla işlem başlatılabilir.
Emeklilik sözleşmesi, belirlenen tutardaki ilk katkı payının ödemesi ilgili emeklilik şirketin hesabına geçtiği anda yürürlüğe girer ve yürürlük tarihinden itibaren en geç 10 iş günü içinde katılımcıya gönderilir. Emekliliğe ve devlet katkısına hak kazanma sürelerine dair hesaplar da sisteme katılımın sağlandığı bu tarih baz alınarak yapılmaktadır.
Sigorta Dünyası iletişim kanalları üzerinden bireysel emeklilik giriş detaylarını öğrenebilir ve konu hakkında merak ettiğiniz her detayı sorabilirsiniz. Web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yaparak, talep oluşturabilir ve farklı emeklilik şirketlerini karşılaştırarak sizin için en iyi ürünü bulabilirsiniz. Ayrıca 7 / 24 hizmet veren çağrı merkezimizden uzmanlarımıza dilediğiniz an ulaşabilirsiniz.