Bebek sahibi olmak, heyecanlı olduğu kadar doğal bir durumdur. Her anne adayı heyecanla bebeklerini kucaklarına almak için gün sayarlar ve olası sorunları önlemek adına her şeyi yaparlar. Ancak her gebelik süreci sorunsuz ilerlemeyebilir. Anne adayı yanında bebeği de etkileyecek önemli bir durum olduğunda, bu tip gebelikler yüksek riskli olarak değerlendirilir. Bu gebeliklerin takibi, normal gebeliklerden farklı şelikde yapılmalıdır.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda, riskli gebelik hakkında merak edilen tüm detayları ve korunma yollarına dair ipuçlarını bulabilirsiniz.
Riskli Gebelik Nedir?
Yüksek riskli gebelik; anne ya da bebeği ya da her ikisini birden etkileyen gebelik sürecinde ya da doğum sırasında ve sonrasında oluşabilecek komplikasyonların risk oluşturması sonucu meydana gelen gebeliklerdir. Doğum öncesinde anne ya da bebekte var olan hastalıklar, genel olarak riskli doğumlara neden olabilir veya doğumda farklı problemlerle karşılaşma riskini arttırır.
Riskli gebeliklerde, anne adayının ve bebeğin gelişiminin takibi son derece önemlidir. Normal seyreden gebelik süreçlerine oranla çok daha dikkatli ve farklı uzmanların görüşü alınarak takip işlemi gerçekleştirilmelidir.
Riskli Gebelik Kriterleri Nelerdir?
Bir gebeliğin risk taşımasına neden olan durumlar, farklı şekillerde oluşabilmektedir. Gebelikte karşılaşılacak risk durumları, anne adayının sağlık durumu, bebeğin gelişimi ya da sağlık sorunları nedeniyle ortaya çıkabilmektedir.
Gebelikte risk durumlarına yol açan sorunlar, genellikle anne adaylarının % 6’sında görülebilir. Bu oldukça düşük bir oran olarak görünse de risk durumları ciddi konulardır. Bunun yanında gebelikte var olan sorunun kötüleşmesi ve tehlikeye neden olması oldukça yüksek oranlarda karşımıza çıkmaktadır. Bu sebepten dolayı riskli gebeliklerin takibinin çok iyi yapılması gerekmektedir.
Riskli gebelik kriterleri genel olarak şu şekilde sıralanmaktadır:
- Anne adayının yaşı.
- Yaşam tarzı.
- Hastalık geçmişi.
- Kronik böbrek rahatsızlıkları.
- Depresyon.
- Kan hastalıkları.
- Çoğul gebelikler.
- Yüksek tansiyon.
- HIV ya da AIDS.
- Lupus.
- Otoimmün hastalıklar.
- Obezite.
- Tiroid hastalığı.
- Tip 1 Diyabet.
- Tip 2 Diyabet
Bahsedilen bu sağlık sorunlarına sahip olan anne adaylarının hepsi yüksek riskli gebelik grubunda değerlendirilmez. Bu hastalıklardan birine ya da birkaçına sahip olan anne adayları, sorunsuz bir gebelik dönemi de geçirebilir. Ancak yine de gebeliğin düzenli olarak takip edilmesi ve sağlıklı annelere kıyasla daha dikkatli olunması gerekmektedir.
Yüksek Riskli Gebelik Neden Olur?
Yüksek riskli gebelikler, sıklıkla karşılaşılan bir durum olmamakla birlikte, her anne adayını endişelendiren ve dikkatli olmaya yönlendiren bir durumdur. Bunun yanında gebeliklerde risk durumlarının yaşanmasının pek çok farklı nedeni de bulunmaktadır.
- Yüksek riski gebelik tanımlaması, doğum esnasında ya da sonrasında annelerin ya da bebeklerin sağlıklarını tehdit eden durumlar için yapılır. Ortalama olarak bir rakam söylenmesi gerekirse, anne adaylarının % 6’sı riskli gebelik kategorisine girebilir.
- Yüksek riskli gebelikler, doğum sırasında ya da sonrasında anne adayı ya da bebeğini tehdit edebilecek bazı sorunların oluşabileceği gebeliklerdir. Tıp dünyasında Perinatoloji bilim dalı altında incelemeye alınan bu durumlar, farklı uzmanlar tarafından düzenli olarak takip ve tedavi uygulamaları ile kontrol altına alınabilmektedir.
- Riskli gebelik tehditi altında olan anne adayları, farklı hastalık geçmişlerine ya da sağlık durumlarına sahip olabilirler. Risk durumuna neden olan rahatsızlıklar sadece anne kaynaklı olmayabilir, bebeğin gelişimine ya da sağlığına göre de sorunlar yaşanabilir.
- Anne adaylarının daha önce yaşadıkları sağlık problemleri, gebelik sürecinde farklı sıkıntılara yol açabilir ve risk tehdidini arttırabilir. Bu sınıfta yer alan anne adayları, doktorlarına konu ile ilgili bilgi vermeli ve düzenli olarak kontrol altında tutulmalılardır.
Genel olarak riskli gebelik için oluşum nedenleri bunlardır. Ancak farklı dış etkenler ya da beklenmedik durumlar, risklerin oluşumuna ya da büyümesine neden olabilir. Bu nedenle gebelik süreci her daim dikkatli ve sağlıklı bir program dahilinde geçirilmelidir.
Yüksek Riskli Gebelikte Korunma Yolları Nelerdir?
Yüksek riskli gebelik durumları ile karşılaşma, her anne adayının başına gelebilir. Çoğu zaman dikkatli olmak bile yeterli gelmez ve hamilelik süreci sıkıntılı geçebilir. Bunun arkasında yatan pek çok neden olabilmektedir. Özellikle anne adaylarının yaşı ve hastalık geçmişi, riskli gebeliklerde en büyük etkenlerdendir. Ancak yüksek riskli gebeliklerde, bazı kurallara uyarak tehditi en aza indirebilir ve neden olabilecek komplikasyonların önüne geçilebilir.
Yüksek gebelikte şu noktalara dikkat ederek korunma sağlanabilir:
- Doktor kontrol ve takibi düzenli olarak yapılmalıdır.
- Kilo dengesi korunmalıdır.
- Mümkün olduğu ölçüde hareket edilmelidir.
- Dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.
- Aile ve yakınlardan destek alınmalıdır.
- Olası risk durumlarına karşı koruma sağlamak için doğum sigortası yaptırılmalıdır.
Yüksek Riskli Gebeliklerde Doğum Sigortası Yapılır Mı?
Yüksek riskli gebeliklerde, doğum sigortası poliçesi başlatan sigorta şirketleri vardır. Özel şartlar çerçevesinde hazırlanan teminat seçenekleri ile hazırlanan poliçelerde, risk durumlarına göre koruma sağlanmaktadır.
Bebek bekleyen anne – babalar, tüm hazırlıkları eksiksiz bir şekilde tamamlarken doğum masrafları için de güvence kaynakları aramaktadır. Sağlık sigortaları kapsamında sunulan doğum teminatı ile hem doğum öncesi hem de doğum esnasında oluşacak masraflar karşılanmaktadır. Aynı zamanda anne adayları ve bebekleri için geniş kapsamlı sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanı sağlanmaktadır.
Anne adayları, gebelikleri ve doğum süreçleri boyunca kaliteli sağlık hizmetleri almak isterler. Aynı şekilde doktor ve hastane seçiminde de istekleri doğrultusunda seçim yapmayı daha cazip bulabilirler. Doğum sigortası sayesinde bu imkanlar sağlanabilir ve doğum sürecine en iyi şekilde hazırlanabilir. Bu durum, yüksek riskli gebelik durumları için çok daha önemli ve gereklidir.
Doğum sigortası poliçesi ile ilgili detayları öğrenmek için Sigorta Dünyası üzerinden işlem yapabilirsiniz. Çağrı merkezimiz aracılığıyla sağlık uzmanlarımıza günün her saati ulaşabilirsiniz. Ayrıca web sitemizde yer alan sorgulama sayfamız üzerinden ücretsiz başvuru yapabilir, farklı sigorta şirketlerinin riskli gebelikler için sundukları teklifleri öğrenebilirsiniz.
Doğum Sigortası Kapsamına Giren Riskli Durumlar Nelerdir?
Riskli gebelik dönemleri için alınabilecek doğum sigortası, standart doğum sigortalarında olduğu gibi oldukça geniş kapsamda teminat seçenekleri sunmaktadır. Olağan süreçten daha zorlu geçen riskli gebelik döneminde, doğum sigortası yaptırarak güvence alanını sağlamlaştırabilir ve endişeleri en aza indirebilirsiniz.
Doğum sigortası ürününün kapsadığı risk durumları, sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte genel anlamda ise şu şekilde belirlenmiştir:
- Gebelik için gerekli tahliller ya da tetkikler.
- Normal ya da sezaryen doğum.
- Gebeliğe bağlı gelişen komplikasyonlar.
- Rutin kontroller.
- Torch taraması.
- NST testi.
- Amniyosentez işlemi.
Doğum Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?
Doğum sigortası, hamilelik dönemi boyunca ve sonrasında tedavilerden doğacak masrafları karşılayan ve karşılaşılabilecek risk durumlarına karşı güvence sağlayan bir sağlık sigortasıdır. Ürün kapsamında yer alan teminatlar arasında rutin kontroller, gerekli tahliller, gebeliğe bağlı oluşan komplikasyonlar ve normal ya da sezaryen doğum giderleri sayılabilir.
Anne – baba olma planı yapan adaylar, doğum sigortası poliçesi başlatmak için farklı seçenekleri değerlendirebilirler. Bunun için bekleme sürelerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Eğer başlamış bir gebelik varsa, bekleme süresiz doğum sigortası seçenekleri araştırılabilir. Aksi halde bekleme süreli doğum sigortaları, sağlık hizmetlerini karşılamada işlevsel olmayacaktır.
Doğum sigortası kapsamında yer alan teminatlar ve limitleri, sigorta şirketleri ve adayların ihtiyaçları doğrultusunda değişim gösterebilmektedir. Bu yüzden doğum sigortası poliçesi başlatmadan önce poliçeye eklenecek teminatlar iyi ve dikkatli seçilmeli, sonrasında sigorta şirketine bildirilmelidir. Bu sayede verimli ve etkili bir doğum poliçesi hazırlanabilir.
Doğum Sigortası Nasıl Yapılır?
Doğum sigortası yapmak için izlenebilecek birkaç yol bulunmaktadır. İlk olarak, özel sağlık sigortası ya da tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında ek teminat olarak sunulan doğum teminatı, poliçe kapsamına eklenebilir. Böylece anne adayları, hamilelik sürecinde alacakları sağlık hizmetleri kapsamında güvence altına alınabilir.
Ancak doğum sigortası yaptırmadan önce bekleme süresi şartlarının incelenmesi gerekmektedir. Özel sağlık sigortası kapsamında hizmet veren doğum teminatı, belirli bir süre tamamlanmadan aktif hale gelmez. Bunun yanında tamamlayıcı sağlık sigortası ürünü kapsamında bekleme süresiz doğum sigortası yapan sigorta şirketleri de bulunmaktadır.
Sigorta Dünyası web sitesi aracılığıyla doğum sigortası başvurusu yapabilirsiniz. Üstelik çalıştığımız doğum sigortası şirketlerini karşılaştırarak en uygun teklifi vereni keşfedebilirsiniz. Hizmet alabileceğiniz sigorta şirketlerinin listesi ise şu şekildedir:
- Ak Sigorta.
- Allianz Sigorta.
- Anadolu Sigorta.
- Demir Sigorta.
- Groupama Sigorta.
- Güneş Sigorta.
- Mapfre Sigorta.
- Ray Sigorta.
- Türk Nippon Sigorta.
- Unico Sigorta.
Doğum sigortası hakkında bilgi ve destek almak için çağrı merkezimiz üzerinden sağlık uzmanlarımıza ulaşabilir ya da web sitemizden ücretsiz sorgulama yaparak en uygun doğum sigortası fiyat teklifini alabilirsiniz.