İlk olarak Çin’in Wuhan bölgesinde, 2019 yılı Aralık ayının başında görülen ve kısa süre içinde tüm dünyaya yayılarak pandemiye yol açan Yeni Koronavirüs, solunum yolu enfeksiyonuna neden olan ve insandan insana bulaşan bir virüstür. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından virüsün resmi adı SARS – CoV – 2 (Şiddetli Akut Solunum Sendromu – Koronavirus – 2) olarak belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü virüsün neden olduğu hastalığı tanımlamak için ise Covid – 19 ifadesini kullanmaktadır.
30 Ocak 2020 tarihi itibariyle Covid – 19, Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel bir sağlık acil durumu ilan edildiğinden bu yanda hızla önlemler alınmış; ancak bugüne kadar, henüz kayda değer bir ilerleme olmamıştır. Bunun yanında, pek çok aşı çalışmaları yapılmaktadır. Şu an için etkinliği kanıtlanan ve kullanıma sunulan bir aşı ya da tedavi yöntemi bulunmamaktadır.
Hazırladığımız bu yazıda; Yeni Koronavirüs önlemleri kapsamında yapılan düzenlemeleri ve geliştirmeleri açıklamaya çalıştık.
Yeni Koronavirüs Hastalığı (Covid – 19) Nedir?
Yeni Koronavirüs hastalığı (Covid – 19) ilk olarak Çin’in Wuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında ateş, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetler ile hastaneye başvuran insanların sayısının hızla artması sonucu keşfedilmiştir. Bir grup hasta üzerinden yapılan tetkik ve araştırmalar sonucunda ise 13 Ocak 2020’de tam anlamıyla tanımlanan bir virüstür.
Hastalığa dair en çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığı olmakla birlikte son zamanlarda bu belirtilere tat duyusunun kaybı, halsizlik, baş ve kas ağrıları ve boğaz ağrısı da eklenmiştir. İleri düzeydeki vakalarda ise zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm görülebilmektedir.
Koronavirüsün bulaşması ve yayılması ise hasta bireylerin öksürmeleri ya da hapşırmaları ile ortama dağılan damlacıkların solunması ile olmaktadır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere temas sonucu da virüsün bulaştığı düşünülmektedir. Bu nedenle, risk altında olduğu düşünülen her yüzeye temas edildikten sonra elleri yıkamadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmemesi gerekir.
Koronavirüse dair daha fazla detaya Corona Virüsü Nedir, Korunma Yolları Nelerdir?Yazımız üzerinden ulaşabilirsiniz.
Kimler Daha Fazla Risk Altında?
Covid – 19 enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkan Koronavirüs salgını hakkında bugüne kadar elde edilmiş bilgilere göre belirli özelliklere sahip insanların hastalıktan etkilenme ve önemli semptomlar geliştirme risk daha fazladır. Bu bilgiye göre şu açıklamalar, bakanlık tarafından yapılmıştır:
- Vakaların % 80'i hastalığı hafif geçirmektedir.
- Vakaların % 20’si hastane koşullarında tedavilerine devam etmektedir.
- Hastalık, genellikle 60 yaş ve üzerindeki kişileri yoğun olarak etkilemektedir.
Koronavirüs kapsamında en fazla risk altında bulunan ve ciddi oranda etkilenen grupta yer alan kişiler ise şu şekildedir:
- 60 yaş üstü kişiler
- Ciddi kronik tıbbi rahatsızlıkları bulunanlar
- Kalp hastalığı olan kişiler
- Hipertansiyon sorunu yaşayan kişiler
- Diyabet hastaları
- Kronik solunum yolu hastalığı bulunanlar
- Kanser hastaları
- Sağlık çalışanları
Koronavirüse dair doğru bilinen yanlışları öğrenmek için Coronavirüs Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar yazımıza göz atabilirsiniz.
Yeni Koronavirüs Tedbirleri Nelerdir?
Koronavirüs salgınında yeniden artışa geçen hasta ve can kaybı nedeniyle alınan tedbirlerin kapsamı genişletilmeye ve kısıtlamalar yapılmaya başlanmıştır. 20 Kasım Cuma günü saat 20.00 itibariyle uygulamaya alınması planlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni Koronavirüs tedbirleri şu şekildedir:
- Hafta sonları 10.00 ile 20.00 saatleri dışında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Ancak bu kısıtlama üretim, imalat ve tedarik zincirleri kapsamında yer alan işletmeleri kapsamayacak.
- Pazar günü saat 20.00'den pazartesi sabah 05.00'e değin sokak kısıtlaması devam edecek.
- 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 10.00 ile 13.00 saatleri; 20 yaş altı vatandaşlar, 13.00 ile 16.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.
- Ara tatilde olan okullarda eğitim - öğretim, yıl sonuna kadar online olarak sürdürülecek.
- Avm’ler, marketler, berber ve kuaför gibi işletmelerin çalışma süreleri saat 10.00 ile 20.00 arasında sınırlandırılacak.
- Her türlü spor karşılaşması, seyircisiz oynanmaya devam edilecek. Halı saha faaliyetleri durdurulacak.
- Sinemalar, yıl sonuna kadar kapalı kalacak.
- Restoran, lokanta, kafe gibi yeme içme yerleri 10.00 – 20.00 saatleri arasında sadece paket servis hizmeti sunacak.
Koronavirüs salgınına dair merak edilen her şeyi Coronavirüs Hakkında Merak Edilen Her Şey (koronavirüs Covid- 19)yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Yeni Koronavirüs Önlemleri Nelerdir?
Salgın kapsamında, Dünya Sağlı Örgütü tarafından açıklanan ve tüm dünyada geçerliliği kabul edilip uygulanması önerilen Yeni Koronavirüs önlemleri şöyle açıklanabilir:
- Maskesiz sokağa çıkılmamalıdır. Özellikle kalabalık alanlarda mutlaka maskenin doğru şekilde kullanıldığından emin olunmalıdır. Doğru maske kullanımı, ağız ve burnun tam olarak kapatılması ile mümkün olmaktadır.
- El temizliğine özen gösterilmeli ve eller sık sık, en az 20 sn boyunca sabun ve su ile yıkanmalıdır.
- El temizliği için sabun ve su bulunmayan durumlar için alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır.
- Temizliğinden emin olunmayan ellerin steril hale getirmeden ağız, burun ya da gözlerle temas etmesinden kaçınmak gerekir.
- Hasta olan ya da hastalık riski taşıyan kişilerle temastan kaçınılmalıdır. Aynı ortamda yer almak gerektiğinde, en az 1 metrelik sosyal mesafe uygulanmalıdır.
- Kalabalık alanlarda, kapalı ya da açık olması farketmeksizin, sosyal mesafe kurallarına uyulmalıdır.
- Gerekli olmadıkça sağlık merkezlerine gidilmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda ise diğer hastalarla temas minimum seviyeye indirilmelidir.
- Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendil ile kapatılmalıdır. Eğer kağıt mendil bulunmuyorsa, dirsek içi kullanılmalıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve virüsten korunmak için dengeli beslenmeye, düzenli spor yapmaya ve sık su içmeye dikkat edilmelidir.
- Yurt içi ya da yurt dışı seyahatlerden sonra, 14 gün içinde herhangi bir solunum yolu semptomu ile karşılaşılırsa, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve sizinle ilgilenen doktora seyahat hakkında bilgi verilmelidir.
- Yurt dışı yolculukları, mümkün olduğu sürece yapılmamalı ya da ertelenmelidir. Çıkılması gereken durumlarda ise salgın kapsamında uyulması gereken tüm kurallar titizlikle uygulanmalıdır.
Koronavirüs Döneminde Seyahat Etmek Güvenli Mi?
Seyahat etmek, pek çok insan için bir tutkudur ve heyecan veren bir aktivitedir. Yeni yerleri görmek, farklı kültürler keşfetmek ya da sadece keyifli bir tatil için yapılan seyahatler, günümüzde çok daha farklı koşullarda ve kurallarda yapılmaktadır.
Salgının seyrinin değişmesi ile birlikte, pek çok ülke de kapılarını diğer ülkelere açmaya başlamıştı. Ancak kış aylarının gelmesi ile yeniden yükselişe geçen vaka sayıları, yeniden bir endişe ortamı yaratmıştır. Ancak Koronavirüs döneminde güvenle seyahat etmenin yolları da bulunmaktadır.
Koronavirüs döneminde seyahat ederken, gerekli hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uyarak güvenliği sağlamak mümkün. Bunun yanı sıra, seyahat firmaları da gerekli önlemleri almalı ve yolcu kapasitelerini kurallar çerçevesinde belirlemelidir. Ancak yine de gerekli olmadıkça seyahat etmemek ve bir süreliğine daha tatil planlarını ertelemek, bu dönem için en güvenli yol olabilir.
Bir diğer seçenek olarak, seyahat sağlık sigortası ile Covid – 19 teminatı kapsamında güvence sağlanabilmektedir. Covid – 19 teminatı sunan seyahat sigortası ürünleri hakkında bilgi almak için Sigorta Dünyası uzmanlarına, dilediğiniz an ulaşım sağlayabilirsiniz.
Koronavirüs döneminde güvenli seyahat etmenin yollarına dair detayları öğrenmek için Coronavirüs Döneminde Güvenli Seyahat Etmenin Yolları Neler? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Koronavirüs Döneminde Seyahat Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Koronavirüs dönemi, herkes için farklı bir hayat tarzının oluşmasına neden olmuştur. Bu yeni yaşam tarzı, seyahat şekillerini de etkilemektedir. Seyahat ederken dikkat edilmesi gereken pek çok kural bulunmaktadır. Bunlara bir de Koronavirüsten korunmak için dikkat edilmesi gereken kurallar eklenmiştir.
Koronavirüs döneminde yapılması gereken seyahatlerde şu noktalara dikkat edilerek, güvenli ve sağlıklı bir yolculuk yapılabilir:
- Bayram, tatil, hafta sonu gibi dönemlerde, gerekli olmadıkça seyahat etmekten kaçının.
- Kalabalık şehirlere, zorunlu olmadıkça seyahat etmeyin.
- Yolculuk süresince ellerinizi gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza götürmeyin.
- Ellerinizi sık sık temizleyin. Fırsat buldukça sabunla yıkayın ya da dezenfekte edin.
- Öksürme ya da hapşırma esnasında mutlaka ağzınızı bir mendille kapatın.
- Diğer insanlarla sosyal mesafenizi koruyun. En az 1 metre, en çok 2 metre mesafe olacak şekilde kalın.
- Maskesiz, hatta mümkünse eldivensiz seyahat etmeyin.
- Yüzeylere mümkün olduğunca az temas edin. Temas ettiğiniz takdirde, ellerinizi temizleyin.
- Toplu taşıma araçları yerine, mümkünse, alternatif bisiklet ya da yürüme seçeneklerini değerlendirin.
Koronavirüs Döneminde Seyahat Sağlık Sigortası Nasıl Alınır?
İçinde bulunduğumuz bu dönemin dışında, seyahatlerde karşılaşılabilecek risk durumları her zaman vardır. Bunun için önceden önlem almak ve güvence sağlamak, büyük avantajlar sağlayacaktır. Seyahat sağlık sigortası; hem yurt içi, hem yurt dışı seyahatlerinde sigortalılar için sağlık hizmetlerine ulaşımı sağlamaktadır. Olası kaza, hastalık ya da hırsızlık durumlarından sonra seyahat sağlık sigortası poliçesi ile oluşan hasar karşılanabilmektedir.
Sigorta Dünyası web sitesi üzerinden 23 farklı sigorta şirketinin seyahat sağlık ürünlerini karşılaştırabilir, teklif alabilir ve en uygun olanı bulabilirsiniz. Bunun için ücretsiz başvuru formunu doldurmanız ve talep oluşturmanız yeterli olacaktır. Aynı zamanda 7 / 24 hizmet veren müşteri hizmetlerimizden sağlık uzmanlarımıza ulaşabilir ve seyahat sağlık sigortası hakkında bilgi alabilirsiniz.