Yeni tip Coronavirüs, 2019 Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa süre içinde dünyanın neredeyse tamamını etkisi altına alan virüs türüdür. Gündeme geldiği andan itibaren de hakkında pek çok farklı teori ve hikayeler oluşmaya başladı. Bunlar, ilk aşamada genel olarak virüsün nasıl ortaya çıktığına dair teorilerden ibaretti. Sonrasında ise virüsün yayılma durumları, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında pek çok kirli bilgi dolaşmaya başladı.
Hayli geniş bir aile olan coronavirüs ailesi içinde yeni bir üye olan ve Covid – 19 ismiyle tanımlanan, tarihte ilk kez bu denli geniş kapsamda bir salgına oluşturmuştur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından Şubat ay itibariyle pandemi olarak ilan edilen salgına dair, özellikle sosyal medya kanallarında büyük bir bilgi kirliliği yaşanmaktadır. Böylesi bir hatanın önüne geçmek ve salgından en az hasarla kurtulmak adına sağlık çalışanları ve bilim insanlarına danışmak, her zaman en doğrusu olacaktır.
Coronavirüs hakkında en çok karşımıza çıkan doğru bilinen yanlışları hazırladığımız yazımızda, detayları ve gerekli tüm bilgileri bulabilirsiniz.
Coronavirüs (Covid-19) Nedir?
Yeni tip Corona virüsü ya da bilimsel tanımlama ile Covid – 19 ilk olarak Çin’in Wuhan kentinde görülen ve üst solunum yolunu kullanarak insanları etkili altına alan bir virüstür. Salgın ilk olarak, bölgede yer alan hayvan pazarında çalışan ya da bulunan kişilerde görülmüştür.
Virüsün uzmanlara tarafından, ilk aşamada belirlenen kuluçka süresi 2 ile 14 gün arasında değişmektedir. Kişilere göre değişmekle birlikte, virüsün neden olduğu rahatsızlıklar ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı gibi şikayetler ile ortaya çıkmaktadır.
Şu an için tüm dünyayı etkileyen bu virüs ile ilgili mücadele çalışmaları, son hızla devam etmektedir. Uzmanlar, insanlara evde kalmalarını ve korunma kurallarına dikkat ederek hayatlarına devam etmelerini önermektedir.
Coronavirüs hakkında daha fazla detay öğrenmek için Corona Virüs Nedir: Koronavirüse Karşı Koruyucu Önlemler yazımızı inceleyin.
Coronavirüs Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Son günlerde tüm dünyanın gündeminde olan ve yayılma hızı günden güne artan Coronavirüs hakkında, gerçeği yansıtmayan bilgiler dolaşmaktadır. Bu bilgiler, hem kirliliğe neden olmakta hem de insanları yanlış yönlendirmektedir. Sizler için en çok karşılaşılan hatalı bilgileri topladık ve doğrularını açıkladık:
1- Coronavirüs Yaz Mevsiminin Gelmesi ile Birlikte Yok Olacak.
Pek çok kişiden virüsün etkisinin havaların ısınması ile azalacağı bilgisini duymuş olabilirsiniz. Ancak bu bilgi, ne yazık ki gerçek değildir. Tıpkı daha önce yaşanmış pandemi durumları gibi Coronavirüs salgınının da mevsimlerin değişimi ile hiçbir bağlantısı yoktur.
Covid – 19 virüsü sıcak ve nemli bir iklime sahip olan ülkelerde de görülmektedir. Bu sebeple iklim nasıl olursa olsun koruyucu sağlık önlemleri alınmalı ve virüsle mücadele bırakılmamalıdır.
Bunlara ek olarak, soğuk havanın da yeni Coronavirüsü yok ettiğine dair kanıtlanmış bir bilgi yoktur.
2- Coronavirüsler İlk Olarak Boğaza Yerleşir, Bu Yüzden Tuzlu Su ile Gargara Yapılmalıdır.
Tuzlu su ile gargara yaparak virüslerin yok edilebileceğine dair yapılmış hiçbir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Bu yüzden tuzlu su ya da sirkeli suyun virüsü yok ettiğini söylemek yanlış olacaktır. Ayrıca tuzlu su ile gargara yapıldığında, suyun tuz oranı fazla gelirse bu durum solunum kanallarını tahriş edebilir ve herhangi bir virüs için savunmasız hale getirebilir.
Tuzlu suya ek olarak sarımsaklı su, alkol, tuzlu ya da çeşitli antiseptik sıvıların boğaz ya da burun mukozasına uygulanması, hiçbir koruyucu özellik taşımaz. Bu tip uygulamalar, yarardan ziyade mukoza bütünlüğünü bozabilir ve virüslerin bölgede yer alan hücrelere tutunmasına olanak sağlar.
3- Coronavirüsten Korunmak İçin Elleri Yıkamak Yeterlidir.
Coronavirüsten korunmak için en birinci kural, elleri düzenli ve sık sık yıkamak olarak açıklanmıştır. Ancak elleri yıkamak, tek başına yeterli bir korunma yöntemi değildir. Coronavirüsün bulaşma riskini engellemek için elleri yıkamanın yanında kişisel hijyene dikkat edilmeli, dengeli beslenmeli, kalabalık alanlardan uzak durulmalı ve gerekli olmadıkça sokağa çıkılmamalıdır.
4- Coronavirüs Gripten Daha Tehlikeli Değil.
Grip, bulaşıcı ve özellikle kış mevsiminde sık sık karşılaştığımız bir hastalıktır. Nadir de olsa bağışıklığı zayıf olan kişilerde ölüme de sebebiyet vermektedir. Ancak grip, yeni tip Coronavirüsünün neden olduğu hastalık kadar tehlikeli değildir.
Covid – 19 son derece ciddi bir hastalıktır ve sosyal izolasyon, bu nedenle dikkate alınmalıdır. Sadece kendimizin değil diğer insanların hayatını da tehlikeye atmamak için gerekli önlemler alınmalı ve kurallara uyulmalıdır.
5- Maske Takarak Coronavirüse Yakalanmamak Mümkün.
Coronavirüsle mücadelede, yalnızca maskenin koruyuculuğuna güvenmek yeterli olmamaktadır. Maske büyük ölçüde koruma sağlar ve hastalık riski taşıyan kişilerin, diğer insanlara virüs yaymasının önüne geçer. Ancak buna ek olarak, evde kalarak ve sosyal mesafeye uygun hareket ederek önlemleri uygulamak gerekir.
Koruyucu maskeler, ateş ya da öksürük gibi şikayetleri olan hastaların, hasta olmayanları koruması için kullanması gereken bir ekipmandır. Sağlıklı insanların maske takması çok önemli olmadığı gibi; geçtiğimiz günlerde ülkemizde market, pazar ya da toplu taşıma gibi insanların yoğun olarak bulunduğu alanlarda, maske zorunlu hale getirilmiştir.
6- Coronavirüs Türk Genine Etki Etmiyor.
Hiçbir virüste olmadığı gibi Coronavirüs için de bir genetik seçicilik bulunmamaktadır. Gen farklı ile korunma sağlanabilecek bir durum söz konusu değildir. Bunun yanında Coronavirüsün kronik hastalığı olanlar için çok daha fazla risk oluşturduğu gözlemlenmiştir.
7- Coronavirüs Cansız Yüzeyler Üzerinden Bulaşabiliyor.
Coronavirüse dair en çok konuşulan ve kafa karışıklığına neden olan bir diğer konu da cansız yüzeyler üzerinden taşınıp taşınmadığıdır. Virüs türlerinin hepsinin yaşayabilmesi için mutlaka canlı hücrelere ihtiyaç vardır. Kısa süre de olsa çelik, karton, plastik gibi yüzeyler üzerinde canlı kalabildiği düşünülen Covid – 19 için dışarıdan gelen ürünlerin, 3 – 4 saat açık havada bekletilmesi, bulaşma olasılığını büyük oranda ortadan kaldırabilmektedir. Kargo ile satın alınan çeşitli ürünlerle bulaşma olasılığı ise uzun zaman geçtiği için hayli zayıf, pek çok uzmana göre neredeyse imkansızdır.
8- Kolonya Coronavirüsü Öldürmek İçin Yeterlidir.
Herhangi bir sıvının dezenfektan özelliği göstermesi için en az %70 alkol oranına sahip olması gerekmektedir. Son günlerde yaşanan el antiseptiği bulmanın zorluğu nedeniyle %80 – 90 oranlarında alkol içeren her türlü kolonya, el hijyeni için kullanılabilir. Ancak bu özellikteki kolonyalar tek başına korumada yeterli olmayacaktır. Kolonya kullandıktan sonra kirli yüzeylere dokunulduğu anda koruma özelliği kaybolacaktır.
9- Coronavirüsü Antibiyotik Tedavisi ile Yenebilirsiniz.
Antibiyotik ilaçlar virüslere karşı hiçbir etki göstermez. Antibiyotikler, sadece bakterileri yok etmektedir. Coronavirüse karşı antibiyotikler asla bir tedavi aracı olarak kullanılmamalıdır. Bununla birlikte, Covid – 19 için hastaneye gidildiğinde; tedavi aşamasında, doktor kontrolünde antibiyotik verilebilir. Bilinçsiz antibiyotik kullanmak, sağlığınızı korumak yerine daha büyük zarar verecektir.
10- Coronavirüs, Hayvanlardan İnsanlara Bulaşabilir.
Evcil ya da sokak hayvanı olsun, hiçbir hayvanın Coronavirüs bulaştırma imkanı yoktur. Yeni tip Coronavirüs insandan insana bulaşma özelliğini kazanmıştır ve artık sadece bu yolla bulaşabilmektedir. Ancak yine de hayvanlarla temas ettikten sonra elleri bol sabunla iyice yıkamakta fayda vardır.
Coronavirüs Nasıl Bulaşır?
Coronavirüs, solunum yolu ile bulaşan bir virüs türüdür. Yapılan geniş kapsamlı araştırmalar ve gözlemler sonucu sadece bu yolla bulaştığı kanıtlanmıştır. Hastalığa neden olan virüs; öksürme ya da hapşırma sonucu etrafa yayılan damlacıklar aracılığıyla bulaşmaktadır. Bunun yanı sıra, virüslü yüzeylere temas eden ellerimizi yüzümüze götürdüğümüz takdirde de bulaşma gerçekleşebilmektedir.
Virüs, insan vücudunda ilk olarak solunum sistemine yerleşmektedir. Yapılan çeşitli araştırmalara göre, hiçbir semptom göstermeden virüsü taşıyan kişiler de olabilmektedir. Virüsün kuluçka dönemlerinde bu kişiler, taşıyıcı olduğunu bilmeden hastalığı bulaştırabilirler. Bu nedenle sosyal izolasyona uymak ve gereken tüm önlemleri titizlikle uygulamak, çok önemlidir.
Coronavirüs ve bulaşma yollarına dair her şeyi Coronavirüs Hakkında Merak Edilen Her Şey (Koronavirüs Covıd-19)yazımızda bulabilirsiniz.
Coronavirüs Belirtileri
Coronavirüs hakkında en çok merak edilen noktalardan biri de ne gibi belirtilerinin olduğudur. Bilim insanları, Coronavirüs belirtileri arasında en sık karşılaşılan belirtilerin kuru öksürük, yüksek ateş ve solunum güçlüğü olduğunu söylemektedirler. Ayrıca sözü edilen belirtiler, virüs taşıyan bazı insanlarda hiç görülmemiştir. Kimi hastalarda farklı belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra bazı hastalar, hiçbir belirti göstermeden hastalığı atlatabilmektedir.
Son gelişmeler ışığında genel olarak Coronavirüs belirtileri şu şekilde açıklanmaktadır:
- Yüksek ateş (38 derece ve üstü)
- Nefes darlığı
- Kuru öksürük
- Balgamlı öksürük
- Boğaz ağrısı
- Kas ve eklem ağrıları
- Burun akınıtısı
- Baş ağrısı
- İştahsızlık
- Mide bulantısı
- İshal
- Koku ya da tat alma duyusunun yok olması
Coronavirüs belirtilerini gösteren kişiler, en yakın sağlık kurumuna başvurmalı ve test yaptırmalıdır. Hastalığın seyrine göre tedavisi sürerken, toplumdan izole bir şekilde kalmalı ve hem kendi sağlığını hem de sevdiklerini korumak için tüm önlemleri almalıdır.
Coronavirüs belirtileri hakkında tüm detayları Koronavirüs Belirtileri Nelerdir, Semptomları Hangileridir? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Coronavirüs Korunma Yolları
Dünya Sağlık Örgütü, bilim insanları ve sağlık uzmanların ortak açıklaması kapsamında Coronavirüsten korunmak için şu adımlar izlenmelidir:
- Eller, gün içinde en az 4 – 5 defa bol sabunlu su ile yıkanmalıdır. Sabun yoksa el antiseptikleri ile gereken hijyen sağlanmalıdır.
- Öksürme ve hapşırma durumlarında, ağız ve burun mendille kapatılmalı; mendil bulunmuyorsa dirsek içine doğru öksürülmeli ya da hapşırılmalıdır.
- Ortak kullanılan yüzeylere dokunduktan sonra eller ağız ve burna temas etmemelidir.
- Hastalık riski bulunan kişiler, dışarı çıkacaksa mutlaka maske takmalıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlü kılmak için dengeli beslenmeli, uyku düzenini sağlanmalı ve spor yapılmalıdır.
- Gün içinde bol bol su içilmelidir.
Coronavirüs korunma yolları hakkında daha kapsamlı bilgi almak için Corona Virüsü Nedir, Korunma Yolları Nelerdir? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Coronavirüs Tedavisini Sigorta Karşılar Mı?
Covid – 19, salgın olarak kabul edilen bir hastalık olmuştur ve ne yazık ki, sağlık sigortaları salgın hastalıklar için teminat sağlamaz. Ancak geçirdiğimiz bu zor günlerde, sigorta şirketleri farklı projeler başlatmış ve Coronavirüs kapsamında çeşitli hizmetler sunmaya başlamıştır. Pek çok sigorta şirketi, müşterilerinin Coronavirüs şüphesi ile alabilecekleri tedavilerin masraflarını, teşhis konana kadar karşılama hizmeti vermeye başlamıştır. Teşhis konduktan sonra ödenmesi gereken tedavi masrafları ise devlet tarafından karşılanmaktadır.
Satın alınacak yeni bir sağlık sigortası poliçesine ya da var olan poliçeye, Coronavirüs tedavisini ek ücret ödeyerek dahil edebilirsiniz. Konu hakkında bilgi almak için Sigorta Dünyası sağlık uzmanlarına ulaşabilirsiniz.
Ayrıca Coronavirüs tedavisinin özel sağlık sigortası kapsamında yer alıp almadığına dair detaylı bilgilere Özel Sağlık Sigortası Corona Virüsünü Karşılar Mı? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.