Kısa zamanda geniş kitlelere,solunum yoluyla hızla yayılan Korona virüs, ilk olarak Çin’de ortaya çıkmıştır. Corona ya da Korona virüs olarak bilinen bu virüs ailesinin yeni bir türü olan Covid – 19, yeni ortaya çıkmış olmasından kaynaklı insanlık, herhangi bir şekilde bağışıklık kazanamıyor. Bu durum sonucunda, virüs hastalığa yakalanma potansiyeli olan her bireyi risk altında bırakıyor.
Son günlerde, tüm dünyanın gündeminden düşmeyen ve herkesi ilgilendiren bir konu olan Korona virüs hakkında; her detayı, hastalığın belirtilerini, bulaşma ve korunma yollarını öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.
Corona (Korona) Virüs Nedir?
İlk olarak Çin’in Wuhan bölgesinde 2019 Aralık ayının başında ortaya çıkan ve ciddi bir solunum yolu enfeksiyonuna neden olan Korona virüs, insandan insana bulaşabilen ve etki alanı bu nedenle genişleyen çok bulaşıcı bir virüstür.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından virüsün resmi adı SARS-CoV-2 olarak açıklanmıştır. Örgüt, bu virüsün neden olduğu hastalığı açıklamak için Covid – 19 terimini kamuoyuna duyurmuştur.
CoViD-19, 30 Ocak 2020 itibariyle Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel bir sağlık sorunu olarak ilan edilmişt ve 11 Mart 2020 tarihi ile virüs küresel salgın hastalık tanımlamasına alınmıştır. Bu tarih itibari ile pandemi ilan edilen bu hastalık, tüm dünya ülkeleri için tehdit oluşturmaktadır.
Korunma yolları hakkında detaylı bilgi almak için; Corona Virüsü Nedir, Korunma Yolları Nelerdir? İçeriğimize göz atmayı unutmayınız.
Yeni Korona Virüs Hastalığının Kuluçka Dönemi Ne Kadardır?
Yeni tip Korona virüs için kuluçka süresi ,araştırmalar sonucunda 2 gün ile 14 gün olarak belirlenmiştir. Hastalık belirtileri, kişilerden kişilere farklı şekilde seyredebildiği gibi bazı hastalar, herhangi bir belirti taşımadan bu virüsü taşıyabiliyor. Covid – 19, her 10 kişiden 8’i için hafif bir enfeksiyon olarak ilerlemektedir. Genel olarak hastalığın belirtileri ise, 4. günden itibaren yüksek ateş ve öksürük olarak ortaya çıkmaktadır. Bunlara ek olarak kas ve boğaz ya da baş ağrısı görülebiliyor.
Yeni Korona Virüsün Farkı Nedir?
Yeni Koronavirüs (Coronavirüs) hastalığı ya da diğer adıyla Covid – 19, yüksek ateş, şiddetli öksürük ve nefes darlığı ile kendisini belli eden, yeni bir viral solunum yolu hastalığıdır. Hastalığın hapşırma ya da öksürme yolu ile dağlılan damlacık ve temas yoluyla bulaştığı keşfedilmiştir. Küresel boyutta bir salgına dönüşmesi nedeniyle pandemi olarak tanımlanmaktadır.
Yeni koronavirüsün, yapılan araştırmalar sonrasında, hem hayvanları hem de insanları etkileyen bir aileden olduğu bilinmektedir. Dünyada yıllar boyu farklı Koronavirüs çeşitlerine rastlanmıştır. Bu virüsün neden olduğu hastalıklar içinde en basiti ve sık görüleni nezledir. Koronavirüs kapsamında 20 farklı virüs türünün neden olduğu hastalıklar bulunmaktadır.
Şuan dünyayı etkisi altına alan korona virüsünün neden olduğu hastalık ise ilk kez 2019 yılında ortaya çıkmış ve ilk kez karşılaşılan bir türdür. Bu hastalığın, küresel çapta kabul gören adı Covid – 19 olarak belirlenmiştir.
Koronavirüs hakkında merak edilen tüm detayları incelemek içinCoronavirüs Hakkında Merak Edilen Her Şey (koronavirüs Covıd-19)yazımızı okuyabilirsiniz.
Korona (COVID-19) Virüs Nasıl Bulaşır?
Korona virüs, araştırmalar sonucunda varılan kesin karar sonucu, solunum yolu ile bulaşmakta olduğu keşfedilmiş bir virüs türüdür. Hastalığa neden olan mikrop, öksürme ya da hapşırma sonucu bulaşmaktadır. Bunun yanı sıra, öpüşme ve tokalaşma yolu ile eller üzerinden bulaşır.
Virüsün insandan insana, damlacık yoluyla ve doğrudan temas ile geçtiği kanıtlanmıştır. Ayrıca öksürme ya da hapşırma sonucu yüzeylere yayılan damlacıklarının da bir süre boyunca havada kaldığı ve bulaşıcılık özelliğini sürdürdüğü gözlemlenmiştir.
Virüs, insanlarda solunum sistemine yerleşmektedir. Bu kapsamda yapılan çeşitli araştırmalar sonucu, semptom göstermeden virüsü taşıyan kişilerin de kuluçka dönemlerinde hastalığı bulaştırdığı bilinmektedir. Ancak kuluçka dönemindeki yayılma süreci, virüsün en etkili ve hızlı yayılma gösterdiği dönem olduğu söylenemez. Yine de virüsü taşıyan kişi, hasta olduğunun farketmeden; hatta belirtiler ortaya çıkmadan virüsü yaymaya başlayabilmektedir.
Türkiye'de Korona Virüs Var Mı?
Türkiye'de ilk Koronavirüs vakası, 11 Mart 2020 tarihinde açıklanmıştır. Bu tarih itibariyle resmi olarak kayıtlara geçen vaka durumu, gün geçtikçe artmaya devam etmiş; hızla gerekli önlemler alınarak yavaşlatma ve durdurmaya yönelik çalışmalar başlamıştır.
Bugün itibari ile ülkemizdeki vaka sayısı 56.000’i geçmiş, vefat eden vatandaşlarımızın sayısı ise 1000’e ulaşmıştır.
Korona Virüs Belirtileri Nelerdir?
Son günlerde tüm insanlığın en çok merak ettiği ve cevabını aradığı soru; Koronavirüs belirtileri nedir, olmaktadır. Uzmanlar tarafından korona belirtileri arasında en sık karşılaşılan semptomlar; kuru öksürük, ateş ve solunum güçlüğü olarak açıklanmıştır. Ancak bu semptomlar, bazı hastalarda hiç görülmezken bazı hastalarda farklı semptomlar da gözlemlenmiştir. Hatta virüs taşıyan kimi hastalar, hiç belirti göstermeden sağlıklarına kavuşmuşlardır.
Genel olarak Korona virüs belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Balgamlı öksürük
- Kuru öksürük
- Yüksek ateş (38 derece ve üstü)
- Nefes darlığı
- Boğaz ağrısı
- Kas ve eklem ağrıları
- Burun akınıtısı
- Baş ağrısı
- İştahsızlık
Korona virüsü belirtilerini gösteren kişiler, en kısa sürede ilgili bir sağlık kurumuna başvurmalı ve kuruma gitmeden önce, hastalığı daha fazla kişiye bulaştırmamak adına maske takarak önlem almalıdır.
Korona Virüs (COVID-19) Daha Çok Kimleri Etkiliyor?
Yeni Korona virüs (Covid – 19) hastalığı; tüm insanlar için bulaşıcı özellik taşıyor ve risk barındırıyor. Ancak hastalık özellikle 65 yaş üstü kişileri, kanser hastalarını, bağışıklık sistemi zayıf olanları, tansiyon ve şeker hastalarını, akciğer sorunları olan kişiler ve KOAH hastalarını daha fazla etkilemektedir. Kronik bir hastalığa sahip kişiler, Korona virüsün neden olduğu hastalığa karşı daha savunmasız kalıyor ve hastalığı çok daha ağır geçiriyor.
Bunların yanı sıra, Covid – 1 belirtileri çocuklar genelinde de çok nadir görülmektedir ve çocukların bu hastalığı hafif semptomlarla atlattıkları gözlemlenmiştir. Tüm dünya genelinde, çocuklarda Korona virüs kaynaklı gerçekleşen ölümlerin sayısı, yok denecek kadar azdır.
Korona Virüs Tedavisi Nasıl Yapılır?
Korona virüsü tamamen tedavi edecek ve direkt olarak virüsü yok etmeye yönelik, herhangi bir tedavi yöntemi ne yazık ki, henüz bulunmuyor. Oldukça hızlı yayılma gösteren bu virüs için ilk günden bu yana sağlık uzmanları, tedavi geliştirmeleri yapmakta ve aşı araştırmaları yürütmektedir.
Bugüne kadar, Covid – 19’u önlemek veya tedavi etmek amacıyla geliştirilmiş bir aşı ya da ilaç bulunamamıştır. Ancak, hastanelerde uygulanan destekleyici bakım sayesinde iyileşme hızında artış görülmektedir.
Korona ile mücadelede en etkili silah, kişilerin bağışıklık sistemi olmaktadır. Belirtilerin şiddeti ağır olmadıkça hasta kişiler, evlerinde dinlenerek ve kendilerini izole ederek de iyileşme gösterebilirler. Bu süreçte hastalar; bağışıklık sistemini güçlendirici gıdalar alarak, bol su içerek, düzenli uyuyarak ve vitamin alarak iyileşme sürecini hızlandırabilirler.
Korona Virüsten Nasıl Korunabilirim?
Tüm hastalıklardan korunmak için yapılması gereken ilk şey bağışıklık sistemini güçlü tutmak olacaktır. Korona virüsten korunmak için de yapılacak ilk şey de bağışıklığı güçlendirmektir. Bu nedenler dengeli ve yeterli beslenmek, uyku düzenini sağlamak, stresten uzak durmak ve spor yapmak gerekmektedir.
Korona virüsün bulaşması ve yayılmasını önlemek için ise yapılması gereken en önemli şey, hijyen kurallarına önem vermektir. Sık sık ellerimizi sabunla yıkayarak, pis ellerle yüzümüze temas etmeyerek ve öksürme ya da hapşırma esnasında ağzımızı kapatarak, bu hastalıktan büyük ölçüde korunma sağlanabilir. Aynı zamanda kapalı ve kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmakta fayda olacaktır.
Tüm bunlara ek olarak; maske ve eldiven takmak, tek kullanımlık mendil ve el dezenfektanları taşımak, elleri sık sık sabunla yıkamak ve tabii ki asla el sıkışmamak gibi noktalara dikkat edilmelidir. Son olarak herhangi bir solunum yolu enfeksiyonu belirtileri taşınıyorsa mümkünse evden çıkmamak ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.
Korona virüsten korunma yolları hakkında daha fazla detay öğrenmek isterseniz; Corona Virüs Nedir: Koronavirüse Karşı Koruyucu Önlemleryazımızı inceleyebilirsiniz.
Korona Virüsün Yayılmasını Önlemek İçin Ne Yapılabilir?
Sağlık uzmanları, her gün Korona virüse dair gerekli önlemlerin alınması adına açıklamalar yapmakta ve insanları bilinçlendirmektedir. Kişilerin bireysel olarak alabilecekleri önlemler ile Korona virüsün yayılması, büyük ölçüde azalma gösterebilir. Böylece hem kendinizi hem de risk grubunda yer alan yaşlı ve hasta bireylerin korunması sağlanabilir.
Sağlık uzmanları tarafından Korona virüsün yayılmasını önlemek amacıyla yapılması gereken durumlar, şöyle belirtilmiştir:
- Eller sık sık ve en az 20 saniye boyunca yıkanmalıdır.
- Eller yıkanmadan asla yüze dokunulmamalıdır.
- Ateş ya da öksürük gibi belirtiler varsa kesinlikle kalabalık ortamlara girilmemeli, seyahat edilmemelidir.
- Öksürme ya da hapşırma esnasında, tek kullanımlık mendil ya da havlu kullanılmalıdır. Kullanıldıktan sonra hemen çöpe atılmalıdır.
- Sık kullanılan nesneler temiz tutulmalı ve fırsat buldukça dezenfekte edilmelidir.
- Hasta hissedildiğinde, izole bir şekilde evde kalınmalıdır.
- Hastalık belirtilerini taşıyor ve kendinizi kötü hissediyorsanız; en yakın sağlık kurumuna ulaşın ve maskenizi takarak gelmelerini bekleyin.
Sağlık Sigortası Koronavirüs Tedavisini Karşılar Mı?
Covid – 19, salgın durumuna evrilmiş bir hastalıktır. Coronavirüs salgını ilk Türkiye'de tespit edildiği sırada sigorta şirketleri bu hastalığı karşılamıyordu. Ancak geçtiğimiz bu zor süreç içerisinde sigorta şirketleri içinde birkaçı, tedavi masraflarını Korona virüsü teşhisi konana kadar karşılamaya başlamıştır. Teşhis konduktan sonra gelişen süreçte ise tedavi masrafları devlet tarafından karşılanmaktadır.
Semptom gösteren kişiler, virüs tespit edilene kadar tedavilerinin özel sağlık sigortası kapsamında karşılanmasını talep edebilirler. Bunun yanında bazı sigorta şirketleri, Covid – 19 tedavisini, belirli sınırlar içinde hizmet kapsamlarına dahil etmektedir. Başlatacağınız yeni bir sağlık sigortası poliçesine, salgın nedeniyle Korona virüsü tedavisini de dahil etmek isterseniz; ek ücret ödeyerek poliçe kapsamına alabilirsiniz.
Korona virüs tedavisinin özel sağlık sigortası kapsamında karşılanması hakkında bilgi almak için Özel Sağlık Sigortası Corona Virüsünü Karşılar Mı?yazımıza göz atabilirsiniz.
Özel sağlık sigortasının, Korona virüsü karşılayıp karşılamadığını öğrenmek ve bu konu hakkında en doğru bilgilere ulaşmak için Sigorta Dünyası sağlık uzmanlarına danışabilirsiniz. Bizlere 7 / 24 çağrı merkezimiz üzerinden ulaşabilir ya da web sitemiz üzerinden sorgulama yaparak talep açabilirsiniz.