Koronavirüs hastalığı (COVID-19) , 2019 yılında keşfedilen ve daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir virüstür.
Coronavirüsler geniş çaplı virüs ailesidir. Sebepli nedenlerden dolayı oluşan ve hızlıca yayılan bir virüs çeşididir.
2 spesifik koronavirüsü vardır. Bunlardan bir kısmı insanlarda, diğer kısmı ise hayvanlarda hastalığa sebep olur.
İnsan koronavirüsleri en yaygın olanıdır. Coronavirüs tipik olarak soğuk algınlığına benzer ve hafif hastalıklarla ilişkisi yüksek bir hastalıktır.
COVID-19, daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir hastalıktır. Bu hastalık nadiren, insanları enfekte edebilir ve daha nadiren, sonra yakın temas yoluyla insandan insana yayılabilir.
Gözlerinize, Ağzınıza veya Burnunuza Dokunmaktan Kaçının!
Coronavirüs Belirtileri Nelerdir? (COVID-19 Belirtileri)
COVID-19 belirtilerinin neler olduğunu bilmiyor olabilirsiniz veya hissetmiyor…
Çünkü bu belirtiler soğuk algınlığı veya grip gibidir.
Söz konusu olan belirtiler noktasında COVID-19'a maruz kaldıktan sonra ortaya çıkması 14 gün kadar sürebilir. Bu ise hastalık için bilinen en uzun bulaşıcı dönemidir.
Şu anda, birisi belirti göstermiyorsa, var olan virüsün başkalarına bulaşıp bulaşmayacağı son dönemin araştırma konusuydu. Uzmanlar bu durumun mümkün olduğuna inanırken, nadir olduğu da düşünülüyordu.
Coronavirüs belirtileri şunları içerir:
- Yüksek ateş,
- Kuru öksürük,
- Nefes almada zorluk hissi,
- Boğaz ağrısı,
- Yorgunluk – Halsizlik,
- Nezle – İshal,
- Baş ağrısıdır.
Daha ciddi vakalarda; solunum sendromuna, böbrek yetmezliğine ve hatta ölüme sebep olabilir.
Belirtiler hakkında detaylı bilgi almak için: Koronavirüs Belirtileri Nelerdir, Semptomları Hangileridir? Yazısına göz atabilirsiniz.
Coronavirüs Salgını Ne Kadar Sürecek?
Ne yazık ki, salgının ne kadar süreceğini ve salgının nasıl ortadan tam olarak kalkacağını tahmin etmenin mümkün olmadığını belirten uzmanlar; yeni bir virüsle uğraşıyoruz ve bu nedenle çok fazla belirsizlik söz konusudur diyor.
Net olarak bir açıklama yapmaları gerektiğinde ise; mevsimsel gripte gözlemlendiği gibi, yaz aylarında doğal olarak azalacağı biliniyor.
Detaylı bilgi için:CoronaVirüs Nedir: Koronavirüse Karşı Koruyucu Önlemleryazısına geçiş yaparak bilgi alabilirsiniz.
Coronavirüs Nasıl Bulaşır? COVID-19 Nasıl Yayılır?
Koronavirüsler bulaşıcıdır, yani hayvanlar ve insanlar arasında bulaşıcı rolü bulunur.
Coronavirüse yakalanan bireylerin öksürmeleri, hapşırmaları ile bulundukları ortamda tehlike başlar! Bu ortama saçılan damlacıkların solunması ile virüs bulaşır. Genellikle hasta olmuş bir kişiyle doğrudan temas yoluyla yayılmaktadır.
- COVID-19 virüsü olan bireyler hızlı bir şekilde önlem alarak en yakın hastanelerde gerekli işlemler ile kontrol altına alınmalıdır. Önlem alınmaması sonucunda coronavirüs taşıyan bir bireyden diğer bireylere bu virüs yayılmaktadır.
- Hastalığın yayılma yolu; kişiden kişiye, COVID-19'lu bir kişi öksürdüğünde veya nefes verdiğinde yayılan küçük damlacıklar veya ağız yoludur. Bu damlacıklar kişinin etrafındaki nesnelere ve yüzeylere düşmektedir. Diğer insanlar daha sonra bu nesnelere veya yüzeyleredokunabilirler. Bu durumda dagözlerine, burnuna veya ağzına dokunarak COVID-19'u alırlar.
- İnsanlar COVID-19 virüsü olan diğer kişilerden bu hastalığa yakalanırlar. Bu yüzden hasta olan bir kişi ile aranızda 1 metreden daha fazla mesafede durmak önemlidir.
Yeni coronavirüs için bulaşıcı durumlar günden güne araştırılmaktadır. Yeni bir hastalık olması ile beraber en güncel bilgiler uzmanlar tarafından araştırılmaya devam etmektedir.
Korunma yolları hakkında detaylı bilgi almak için;Corona Virüsü Nedir, Korunma Yolları Nelerdir? İçeriğimize göz atmayı unutmayınız
Yeni Koronavirüs Hastalığının Kuluçka Dönemi Ne Kadardır?
Virüsün kuluçka süresi araştırmalar sonucunda 2 gün ile 14 gün arasında olduğu bilinmektedir.
Covid-19, her 10 kişiden 8’i için hafif bir enfeksiyondur. Belirtiler ise ateş ve öksürüktür. Vücut ağrıları, boğaz ağrısı ve baş ağrısı mümkündür.
Yeni Koronavirüs Hastalığı Kimleri Daha Fazla Etkiler?
Coronavirüs salgını ilk etapta Çin'de başlamıştır. Virüs öncelikle baş döndürücü şekilde hızla ilerleyen salgın durumuna gelmiştir.
Gerçekleşen küresel vakalarda salgın dünyaya yayılmış yeni bir hastalık olarak ilan edilmiştir. Birçok ülke, virüslerin yükseldiğini açıklamaktadır. Koronavirüs özellikle yaşlı nüfus için önemsenmesi gereken bir tehlikedir. İleri yaştaki bireylerin bağışıklılık sistemi düşük olması sonucunda risk durumları daha fazladır. Çocuklar için ise büyük bir tehlike oluşturmamaktadır.
Açıklanan ve elde edilen veriler doğrultusunda ileri yaş ve belirli hastalıkları taşıyan bireyleri daha fazla etkilemektedir. Astım, diyabet, kap hastası olan adayların yakalanma oranları daha yüksektir.
Yaşlı bireyler daha fazla risk içerisinde olsa da tüm adaylar bu süreçte önlemlerini almalıdır. Özellikle risk grubunda yer alan kişiler, insanların bir araya geldiği toplu etkinliklere, konserlere, cafelere, dernek toplantılarına ve benzer etkinliklere katılmamalıdır.
COVID-19 (Yeni Koronavirüs Hastalığı) Tanı Nasıl Konur?
Yeni Koronavirüs tanısı için yapılacak testlerin detayları merak edilmektedir. Ülke bazında gündemde olan virüs için birçok önlem alınıyor.
COVID-19 için gerekli moleküler testler ülkemizde bulunmaktadır. Söz konusu olan tanı testi ise tek Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında ve belirlenmiş Halk Sağlığı Laboratuvarlarında yapılmaktadır. Şikayet sebebiyle hastaneye giden adaylar ilk olarak kontrol altına alınacak ve gerekli test işlemleri başlatılacaktır.
Coronavirüs İlk Ölümler
Doktorlar, gerekli çabalara rağmen bazı hastaların nasıl öldüğüne açıklık getirmişlerdir.
Medical dergisinde ilgili ayrıntılara yer verilerek yapılan açıklamalarda, Çin'in Wuhan'daki Jinyintan Hastanesinde ölen ilk iki hastanın detayları paylaşılmıştır.
Öncelikle bu hastalarda uzun süreli sigara içmiş olmaları ve akciğerlerini zayıflatmalarıydı. Bunlara rağmen gelen hastalar sağlıklı görünüyordu.
- Birinci hasta: 61 yaşında ve erkekti. Hasta ilk hastaneye geldiği zaman şiddetli zatürree geçirmiştir. Öncelikle solunum sıkıntısı sorunu vardı ve akciğerleri başarısız oldu, kalbi atmayı bıraktı. Coronavirüs olması sonucunda 11 gün sonra ölmüştür.
- İkinci hasta: 69 yaşında ve yine aynı şekilde solunum sıkıntısı ile hastaneye gelmiştir. İlgili testler yapılarak, makineye bağlayan hasta için önlemler yeterli olmamıştır. Kan basıncı düşen hasta, şiddetli zatürre ve şoktan ölmüştür.
Coronavirüs Tedavisi Nedir? Coronavirüs Tedavisi Var Mıdır?
Hızlı yayılım gösteren virüs için henüz bir tedavi yöntemi bulunamamıştır. İlk günden beri sağlık uzmanları tarafından tedavileri araştırılmakta ve birçok önlem seçenekleri sunulmaktadır.
Bugüne kadar, COVID-2019'u önlemek veya tedavi etmek için aşı veya birilaç bulunmamaktadır. Bununla birlikte, virüsten etkilenen tüm adayların bu belirtileri hafifletmesi için sağlık kurumlarında hemen müdahale edilir.
Ciddi hastalığı olan kişiler hastaneye yatırılmalıdır. Çoğu hasta destekleyici bakım sayesinde iyileşebilir.
Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için standart öneriler arasında;
- Düzenli el yıkama,
- Öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun kapatılması,
- Et ve yumurtaların iyice pişirilmesi yer alır.
Bu belirtileri taşıyan, öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu rahatsızlığı belirtileri gösteren bireylerle yakın temastan mutlaka kaçınılmalıdır.
Coronavirüs İçin Maske Takılmalı Mıdır? Maske Etkisi Nedir, Maske Nasıl Takılır?
- Maskelerin sağlık çalışanları, bakım görevlileri, ateş ve öksürük gibi solunum belirtileri olan kişiler tarafından kullanılması önerilmektedir.
- Takılacak maskeye dokunmadan önce mutlaka eller alkol bazlı jel ile veya sabun, su ile temizlenmelidir.
- Daha sonra maskeyi alın ve maskede delik olup olmadığını inceleyin.
- Maskenin hangi tarafının üst taraf olduğuna karar verin.
- Maskenin doğru tarafının dışarıya baktığından emin olun.
- Maskeyi yüzünüze yerleştirin. Maskenin ilgili tarafını burnunuzun şekline göre yerleştirin.
- Maskenin dibini aşağı doğru çekin, böylece ağzınızı ve çenenizi kapatın.
- Kullandıktan sonra ise maskeyi mutlaka çıkarın; maskenin potansiyel olarak işlem görmüş yüzeylerine kesinlikle dokunmamalısınız. Dokunmamak için maskeyi yüzünüzden, kıyafetlerinizden uzak tutarken çıkarmayı deneyin. Kulakların arkasındaki elastik halkaları çıkararak, kullanımdan hemen sonra maskeyi kapalı bir kutuda atın.
- Maskeyi çıkardıktan sonra mutlaka el hijyeni uygulayın. Alkol bazlı el jeli kullanabilirsiniz. Ya da ellerinizi su ve sabunla yıkamalısınız.
Sağlık sigortası corona virüsünü karşılar mı? Tüm detayları: Özel Sağlık Sigortası Corona Virüsünü Karşılar Mı? Yazısından öğrenebilirsiniz.
Grip Aşısı Coronavirüs’e Karşı Korur Mu? (Coronavirüs Aşısı)
Dünya’nın gündemini alan coronavirüs herkes tarafından sıkıca takip edilmektedir. Ciddi sonuçlara ve ölüme yol açan bu hastalığın tedavisi de aynı oranda merak edilmektedir.
Grip aşısı sizi bu virüse karşı ne yazık ki korumaz. Coronavirüsler bir solunum yolu hastalığı olsa da, bu enfeksiyonlar gribe neden olanlarla aynı değildir. Bir grip aşısı aldıysanız, coronavirüslere karşı koruma sağlamayacaktır. Ama sağlığınızı korumak için hem yediklerinize hem de hijyeninize dikkat etmelisiniz. Herkes bu süreçte önlemlerini almaya özen göstermelidir.
Kendinizi korumak için ellerinizi sık sık ve iyice temizleyin.
Coronavirüs Aşısı Bulundu Mu?
Virüsün tedavisi günden güne daha sıkı araştırmalar ile devam etmektedir. Bu kadar hızlı yayılmasına rağmen herkes aşının ne zaman bulunacağını araştırıyor.
Virüsü tedavi eden kişiler tarafından henüz bir aşı bulunmamıştır. Coronavirüs için ABD oldukça önemli bir gelişme yaşandı. Bu gelişmeler yakından takip ediliyor. Gerekli iyileştirme işlemlerini günümüze getirebilmek için çalışmalar yapılmaya devam edilmektedir.
Coronavirüs (Koronavirüs) Nasıl Önlenir?
Coronavirüs için geliştirilmiş özel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Genel olarak görülen belirtiler bazen kendiliğinden kaybolabilir. Sağlık uzmanları tarafından kontrol altında tutulan hastalar için teşhis sonrası bazı adımlar uygulanır. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar ile belirtiler hafifletilebilir. Bu dönemde bol sıvı tüketmek, dinlenmek, uyumak tedavi için faydalı olmaktadır. Bir kişiden bir kişiye hızlı olarak yayılan coronavirüs için alınacak önlemler bulunmaktadır. Öncelikle bir kişinin alabileceği en basit tedbir seçeneği el yıkamadır.
Asla ciddiye alınmayacak bir hastalık değildir. Sadece sağlık personellerinin ve çalışanlarının alabileceği bir virüste değildir. Hem toplum olarak hem de bireysel olarak destek verilmelidir.
- Yemek yemeden önce mutlaka su ve sabunla ellerimizi yıkamalıyız.
- Öksürme veya hapşırma sırasında ise mutlaka peçete kullanılmalı ve sonrasında eller yine sabunla yıkanmalıdır.
Elleri temizlemenin en etkili yolu ise temiz su ile ellerimizi ıslatmak, daha sonra ise temiz bir havluyla durulamadan ve kurutmadan önce sabun ve en az 20 saniye boyunca ovalamadan geçmektedir.
**Sabun, mikropları cildin yüzeyinden arındırmaya yardımcı olarak, mikropları ellerden alır. Sabun bulunmadığı noktada el dezenfektanı iyi bir alternatif olacaktır. Ancak el dezenfektanın etkili olabilmesi için en az yüzde 60 alkol içermesi gerekmektedir.
COVID-19 Yayılmasını Önlemek İçin Birkaç Temel Tavsiye:
Sadece kendiniz için değil, başkaları için temel önlemleri mutlaka almalısınız!
Bu noktada, birçok insan muhtemelen hastalanma riskinizi azaltmak için alabileceğini bazı önlemlerin farkındadır. Sağlık uzmanları her gün gerekli önlemlerin alınması için açıklamalar yapmaktadır. Alınacak önlemler, koronavirüsün yayılmasını azaltmaya yardımcı olabilir. Bu önlemlerin alınması da yaşlıları ve ciddi sağlık sorunları olan diğer bireyleri korur. Bu sebeple, genç ve sağlıklı olsanız dahi, tıp uzmanlarının paylaşmış olduğu basit adımları dikkate almalı ve uygulamalısınız.
- Her şeyden önce ellerinizi en az 20 saniye süreyle sık sık yıkayın.
- Öksürürken kağıt havlu kullanın. Bir dokuya hapşırın, ardından dokuyu mutlaka çöp kutusuna atın.
- Sık sık dokunduğunuz nesneleri mutlaka temizleyin ve dezenfekte edin.
- Hasta olacağınızı hissediyorsanız veya hastaysanız evde kalın.
- Coronavirüs belirtileri varsa bir sağlık görevlisini arayın veya maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna gidin. Ateş ve kuru öksürük en yaygın olan belirtiler arasındadır.
- Ellerini yıkamadan ve hijyen sağlamadan kesinlikle yüzünüze dokunmayın.
- Ateşiniz ve öksürüğünüz varsa kesinlikle seyahat etmeyin.
- Belirtilerin hiç biri yoksa yüz maskesi takmayın.
Hazırlayın – Önlem Alın – Fakat Fazla Stok Yapmayın!
Ellerinizi yıkamak gibi, evinizde bazı ihtiyaçlara sahip olabilirsiniz. Evde bulundurmanız gereken malzemeleri ihtiyaçlarınıza göre satın alabilirsiniz. Evde durmanız gerekiyorsa, sizin ve ailenizin yiyebileceği miktarlarda yiyecek, tuvalet malzemeleri ve ilaçlar gibi ihtiyaç duyabileceğiniz ürünlere sahip olabilirsiniz.
İhtiyacınız olanı satın alabilme yeteneğiniz varsa, “stoklama yaparak aşırıya kaçmamayı” deneyebilirsiniz. Aşırıya giderek gelirinizi de zorlamamalısınız. İhtiyaç duyduklarınızı satın alabilir ve birkaç el dezenfektanı da satın alabilirsiniz.
Olası durumlara karşı sağlığınızı güvence altına almak için sağlık sigortası ürünlerini değerlendirebilirsiniz. Sağlık sigortası poliçesine sahip olmanız özel hastanelerden hizmet almanızı sağlar ve sağlığınızı güvence altına alır.