Yangın, her an karşı karşıya kalınabilecek ve ciddi sonuçlar doğurabilecek bir risk durumudur. Yangının meydana gelmesi halinde taşınabilir ya da taşınmaz mallara gelebilecek hasarların karşılanması ise yangın sigortası ile mümkün olmaktadır. Yangın sigortası ile yangın kaynaklı tüm maddi hasarlara karşı güvence sağlanabilir ve zararlar için duyulan endişelerin azalması mümkün hale gelebilir.
Yangın sigortası ile yangın başta olmak üzere yıldırım ve infilak sonucu oluşan hasar durumları karşılanır. Bunun yanında poliçeye eklenen ek teminat seçenekleri ile de güvence alanı genişletilebilmektedir.
Hazırladığımız bu içerikte sizler için yangın sigortasının karşıladığı durumları, teminatları ve teminat dışında kalan halleri açıklamaya çalıştık.
Yangın Sigortası Nedir?
Yangın sigortası konutlar ve iş alanları için yangın tehditlerine karşı koruma sağlayan bir sigorta ürünüdür. Mekanlarda meydana gelen yangın, yıldırım ya da infilak durumlarının neden olduğu hasarlara karşı teminat sunan yangın sigortası; yangın kaynaklı oluşan zararları da poliçe üzerinden karşılamaktadır.
Yangın ve yangın nedeniyle oluşan söndürmeye bağlı hasarlar, su baskını ya da kimyasal maddelerin verdiği zararlar da poliçe kapsamındadır.
Yangın sigortası poliçesi; hem taşınabilir mallar, hem de taşınmaz mallara karşı koruma sağlayabilir. Sigorta kapsamına alınan mekan ile sadece poliçe sahibi değil; aynı zamanda birlikte yaşadığı kişiler ve komşular da korunmaktadır. Yangın sigortası, işyeri ve konut sigortası kapsamında sunulan yangın teminatından da geniş kapsamı ile ayrılmaktadır.
Yangın sigortası genel şartlarına göre sigorta poliçesinin başlaması ve bitişi; herhangi bir şekilde aksi belirtilmediği sürece, poliçede yer alan başlangıç ve bitiş günlerinde öğlen saat 12.00 olarak düzenlenmiştir.
Yangın sigortası hakkında daha fazla detay öğrenmek için Yangın Sigortası Nedir? Yangın Sigortası Zorunlu Mu? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Yangın Sigortası Genel Şartları Nelerdir?
Her sigorta ürününde olduğu gibi yangın sigortası genel şartları da adayların dikkat etmesi gereken hususların başında gelir. Türkiye Sigortalar Birliği tarafından düzenlenen ve yayınlanan yangın sigortası genel şartları, tüm sigorta şirketleri için geçerlidir.
Yangın sigortası genel şartları kapsamında düzenlenen ve incelenmesi gereken konu başlıkları şu şekildedir:
- Sigorta kapsamı.
- Sigorta bedelinin kapsamı.
- Ek teminat seçenekleri.
- Teminat dışında kalan durumlar.
- Eksik ya da aşkın sigorta muafiyetleri.
- Sigorta poliçesinin başlangıcı ve sonu.
- Hasar ve tazminat durumları.
- Zamanaşımı durumları.
Yangın sigortası genel şartlarına dair tüm detayları Yangın Sigortası Genel Şartları Nelerdir? Yazımızda bulabilirsiniz.
Yangın Sigortası Neleri Karşılar?
Yangın sigortası, geniş teminat seçenekleri ile evlerde ve iş yerlerinde etkili koruma sağlamaktadır. Poliçe kapsamında koruma altına alınan alanların çeşitliliği ile olası yangın hasarlarının neden olduğu maddi kayıplar, hiçbir sorun yaşanmadan giderilebilir.
Ülkemizde çok sayıda sigorta şirketi, yangın sigortası ürünü geliştirmektedir. Her sigorta şirketinin ürünleri ve kapsamları da birbirinden farklı olabilmektedir. Bu durumda, poliçe kapsamı değişim gösterebilir. Ancak genel olarak yangın sigortası kapsamında güvenceye alınan mekanlar şu şekilde belirlenmiştir:
- Asansör ve yürüyen merdivenler.
- Bahçe elemanları.
- Bina, konut ve iş yerleri.
- Bina dışında yer alan havuz ya da çeşmeler.
- Garaj ya da su deposu gibi ek mekanlar.
- Kömürlükler.
- Müştemilat.
- Temeller ve istinat duvarları.
Yangın sigortası poliçesi taşınmaz malların yanında taşınabilir mallara karşı da güvence sunmaktadır. Poliçe kapsamında yer alan binaların içinde ve dışında bulunan, binaya ait olan taşınabilir mallar da yangın riskine karşı korunmaktadır. Ayrıca yangın poliçesi ile sigortalı binada yaşayan ve binaya komşu olan kişiler de güvence kapsamına alınabilir.
Yangın sigortası, çok sayıda mekan için hizmet sunabilir. Bu özelliği ile farklı sigorta ürünlerinde sunulan yangın teminatından ayrılmaktadır.
1- Taşınmaz Mallar İçin Yangın Sigortası Teminatları
Yangın sigortası poliçesi kapsamında aksine sözleşme bulunmuyorsa binaların dışındaki;
- bahçıvan evi,
- garaj,
- su deposu,
- kömürlük gibi eklentiler güvence altına alınmaktadır.
Bunun yanı sıra binaların içinde ya da üzerinde bulunan;
- her türlü sabit tesisat sistemi,
- asansör,
- yürüyen merdivenler,
- yıldırımlık,
- bahçe ve çevre duvarları,
- temeller ve istinat duvarları,
- rıhtımlar,
- teraslar,
- çeşmeler,
- bina dışındaki heykeller, sarnıç ve havuzlar
- televizyon anteni gibi binayı tamamlayan nesneler de korunmaktadır.
2- Taşınabilir Mallar İçin Yangın Sigortası Teminatları
Yangın sigortası kapsamına alınan yerlerde bulunan taşınabilir mallar içinde güvence sağlanır.
Sigortalanan nesnelerin hepsi için tek bir sigorta bedeli belirlenmiş ise poliçede belirtilmesi şartı ile sigorta kapsamı içinde yer almaktadır.
Aksine sözleşme bulunmuyorsa, sadece sigortalı kişiye ve onunla birlikte yaşayan aile bireyleri ya da yakınları ve çalışanlarına ait eşyalar sigorta kapsamı içindedir.
Yangın Sigortası Ek Teminatları Nelerdir?
Ek teminat; var olan sigorta poliçesinde sunulan ana teminatların yanında sunulan hizmet seçenekleridir. Genellikle kullanıcı isteği ve ihtiyacına göre poliçeye dahil edilen bu teminatlar, poliçe fiyatlarında artışa neden olabilir. Ancak sigorta hizmetlerinden tam ve kapsamlı bir şekilde verim alınmasına olanak sağlar.
Yangın sigortası kapsamında da sunulan çok sayıda ek teminat seçenekleri bulunmaktadır. Yangın sigortası ek teminatları ile evler ve iş alanları en iyi şekilde korunabilir. Farklı nedenlerden oluşabilen yangın hasarlarının yanında diğer risk durumlarına karşı da güvence oluşturulabilir.
Yangın sigortası ek teminat seçenekleri şu şekilde sıralanabilir:
- Grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri, kötü niyetli hareketler, terör
- Deprem ve yanardağ püskürmesi
- Fırtına
- Kar ağırlığı
- Sel veya su baskını
- Yer kayması
- Dahili su (tesisat ve ilgili sorunlar)
- Kara taşıtları çarpması
- Hava taşıtları çarpması
- Kiracının ya da malikin kira kaybı
- Alternatif iş yeri masrafları
- İş yeri binasındaki sabit kıymetlerdeki hırsızlık durumları
- Geçici adres nakli
- Duman
- Enkaz kaldırma masrafları
- Yangın ve infilak mali sorumluluğu (kiracı ve mülk sahipleri arasında)
Sigorta Dünyası uzmanlarına danışarak, yangın sigortası poliçesi için en iyi teminat seçimlerinden destek alabilirsiniz. Uzmanlarımıza 7 / 24 çağrı merkezimiz ya da web sitemiz üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
Yangın sigortası hakkında bilinmesi gereken tüm detayları öğrenmek için Yangın Sigortası Hakkında Bilmeniz Gerekenler yazımızı okuyabilirsiniz.
Yangın Sigortası Teminat Dışı Durumlar Nelerdir?
Yangın sigortası kapsamı, ek sözleşme ile dahil edilen farklı teminat seçenekleri ile genişletilebilir. Ancak bunun yanında, sigorta poliçesini karşılamadığı teminat dışı durumlar da bulunmaktadır.
Yangın sigortası teminat dışı durumlar, sigorta genel şartlarına göre düzenlenmiştir ve her sigorta şirketi tarafından uygulanmaktadır.
Sigorta poliçesinin teminat sağlamadığı, yangın sigortası kapsamına girmeyen durumlar şu şekilde belirlenmiştir:
- Sigortalının kasten yangın çıkardığı ya da neden olduğu durumlar.
- Her türlü savaş, isyan, darbe ve ayaklanma sonucu meydana gelen hasarlar.
- Sigorta kapsamına alınan alanda kamu otoritesinin yapmış olduğu yaptırımların sonucunda oluşan hasarlar.
- Yangın çıkmamış olduğu halde sigorta kapsamına alınan mekanda, eşyaların ateşle temas etmesi nedeniyle oluşan çıkan hasarlar durumları.
- Yangın nedeniyle hasar görmeyen sigortalı eşyaların bozulması ya da içinde oluşan teknik hasarlar.
- Elektrikli aletlerin kısa devre yapması halinde ısınması ya da patlaması ile kendi işleyişlerinde bozulmaya neden olması ve bu bozulma sonucu oluşturduğu hasarlar.
- Sigortalı cihazlarda meydana gelen basınca bağlı bozulmalar ve mekanik sorunlar sonucunda gerçekleşen hasarlar.
- Nükleer yakıt ya da nükleer yakıtın yanması halinde ortaya çıkan hasar durumları.
Yangın Hasarı Bildirmek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Yangın sigortası kapsamında sunulan teminat ve hizmetlerden en iyi şekilde yararlanabilmek için sigorta şirketlerinin istediği bilgilerde, herhangi bir hata olmaması gerekmektedir. Yangın sebebiyle oluşan hasarların karşılanması ve gereken tazminat ödemesinin yapılabilmesi için istenen bilgi ve belgelerin, sigorta şirketine iletilmesi gerekir. Bu sayede hasar tespiti yapılabilir ve gereken ödeme sağlanabilir.
Yangın sigorta şirketinden hasar tazminatı alabilmek için gerekli olan belgeler genel olarak şunlardır:
- Yangın sigortası poliçesi.
- İtfaiye raporu.
- Hasar gören eşyalara ait fatura bilgisi.
- Hasarı belgeleyen fotoğraflar.
- Sigortalı tarafından yazılması gereken ve zararın bildirildiği beyanname.
- Olay yerinde tutulan polis ya da jandarma tutanağı.
- Cumhuriyet savcılığından alınacak takipsizlik kararı,.
- Sigortalı mal sahibi ise tapu belgesi, kiracı ise kira kontratı.
- Sigortalı mekan iş yeri ise vergi levhası.
Yangın Sigortası Fiyat Teklifi Nasıl Alınır?
Yangın sigortası fiyat teklifi almak için farklı yollar izlenebilir. Ancak en iyi ve hızlı sonuçlara ulaşmak için online başvuru seçenekleri değerlendirilmelidir.
En iyi yangın sigortası tekliflerini öğrenmek için Sigorta Dünyası iletişim kanallarını kullanabilirsiniz. Çok sayıda sigorta şirketini karşılaştırarak en iyi teklifi sunanı keşfedebilir, sizin için en kapsamlı ürünü hazırlayan şirket üzerinden koruma sağlayabilirsiniz.
Sigorta Dünyası web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yaparak, sigorta şirketlerinin tekliflerine ulaşabilirsiniz. Yangın sigortası şirketleri içinden en iyi olanı bulmak için danışma almak için ise 7 / 24 hizmet veren çağrı merkezimizi kullanabilirsiniz. Uzmanlarımız sizin için en uygun teklifi hazırlayacak ve yangın risklerine karşı koruma sağlamak amacıyla hizmet veren yangın poliçesi içeriğini hazırlamanıza yardım edecektir.
Yangın sigortası ürünlerine dair daha detaylı bilgi almak ve fiyat öğrenmek için çağrı merkezimiz ya da web sitemiz üzerinden işlem yapabilirsiniz. Yangın poliçesinde en iyi fiyat tekliflerini öğrenmek için Sigorta Dünyası uzmanlarından danışma alabilirsiniz.