Yangın sigortası, önemli sigortacılık ürünlerinin başında gelmektedir. Aynı zamanda yangın gibi ciddi bir risk durumuna karşı güvence sağlaması nedeniyle dikkate alınması gerekir. Hazırladığımız bu içerikte; yangın sigortası hakkında bilinmesi gereken tüm detayları açıkladık.
Yangın sigortası yaptırmak isteyen adaylar, mutlaka uzman desteği almalı ve yapılacak analizlere olanak vermelidir. Risklerin meydana gelmesi durumunda yangın, olay yerine yüklü miktarlarda hasar getirebilir. Bu sebeple poliçe teminatlarının seçimi son derece önemlidir.
Yangın Sigortası Nedir?
Yangın sigortası; olası yangın felaketi nedeniyle oluşabilen hasar durumlarına karşı koruma sağlayan ve meydana gelen masrafları karşılayan bir sigorta ürünüdür.
Başta yangın olmak üzere infilak duman, hararet ya da yıldırım düşmesi gibi durumların neden olduğu hasarlara karşı koruma sağlamaktadır. Aynı zamanda yangın söndürme işlemlerinin neden olacağı zararlar, su ve kimyasal ürünlerin verdiği hasarlar da güvence altındadır. Yangın sigortası, konutlar ya da iş yerleri için önemli teminatlar sunmaktadır.
Yangın sigortası, konut ya da işyeri sigortaları ürünleri kapsamında sunulan yangın teminatından farklı olarak geniş kapsamlı koruma sağlar. Yangın sigortası kapsamında hem taşınır, hem de taşınmaz mallara karşı güvence sunulmaktadır.
Yangın sigortası genel şartlarına dair bilgi almak isterseniz; Yangın Sigortası Genel Şartları Nelerdir?Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Yangın Sigortası Zorunlu Mudur?
Yangın sigortası, zorunlu bir sigorta ürünü değildir.
Ev ya da iş yerleri için yangın riskine ve sonuçlarına karşı koruma sağlaması nedeniyle uzmanlar tarafından önerilen bir sigorta ürünüdür. Adaylar istekleri dahilinde yangın felaketine dair koruma sağlamak için yangın sigortası yaptırılabilir.
Yangın sigortası, yangın riskine karşı gereken pek çok önlemin alınmasını ve olası yangın hasarlarından sonra oluşan masrafların karşılanmasını sağlamaktadır.
İsteğe bağlı olarak yaptırılan yangın sigortası; özellikle iş alanlarında olası yangın felaketinin yaşanması halinde oluşabilecek maddi hasarlar kapsamında, iş yeri sahibine ekonomik anlamda katkıda bulunur ve masrafları karşılar. Konutları da yangın risklerinin neden olduğu hasarlardan koruyan yangın sigortası, kapsamı genişletilebilen bir sigorta ürünüdür.
DASK Sigortası Yangını Karşılar Mı?
Deprem sigortası (DASK), zorunlu bir sigorta ürünüdür ve tüm konutlar için yaptırılması gerekir. Ancak deprem sigortası sadece depremin neden olduğu hasar durumlarına karşı teminat sağlar. Yangın hasarları, zorunlu deprem sigortası kapsamında değerlendirilmez.
Zorunlu deprem sigortası (DASK) kapsamı hakkında bilgi almak içinDask Neleri Kapsar, Teminatı Limiti Ve Kapsadığı Binalar Nelerdir? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Konut (Ev) Sigortası Yangını Karşılar Mı?
Konut sigortası, geniş kapsamlı poliçeleri ile evleri güvence altına alan bir sigorta ürünüdür. Sigorta kapsamında başta yangın olmak üzere patlama, yıldırım düşmesi, hırsızlık, sel – su baskını, deprem, elektronik cihaz bozulması ya da cam kırılması gibi risk durumlarına karşı teminat sağlanır. Yani konut sigortası, yangın kaynaklı hasar durumlarını karşılar.
Konut sigortası kapsamı hakkında bilgi almak içinKonut Sigortası Kapsamı Nedir? Konut Sigortası Neleri Kapsar?yazımızı okuyabilirsiniz.
Yangın Sigortası Kapsamı Nedir?
Yangın sigortası kapsamı temel olarak yangın hasarlarına karşı koruma sağlamaktadır. Evlerde ya da iş yerlerinde, çok farklı mekanları garanti kapsamına alan yangın sigortası; genel olarak tüm sigorta şirketlerinde ortak belirlenmiş mekanları kapsamaktadır.
Yangın sigortası kapsamına giren alanlar şu şekilde sıralanabilir:
- Asansör ve yürüyen merdivenler.
- Bahçe alanları.
- Bina dışındaki havuz ya da çeşme gibi unsurlar.
- Garaj ve su deposu gibi ek mekanlar.
- Konut veya iş yerlerinin binaları.
- Kömürlükler.
- Müştemilat.
- Temeller ve istinat duvarları.
Yangın sigortası sadece taşınmaz mallar için değil, taşınabilir mallar içinde güvence sunmaktadır. Sigorta poliçesi içinde güvence altına alınan alanda ya da alan dışında yer alan tüm eşyalar, teminat kapsamına alındığı sürece korunmaktadır. Aynı zamanda yangın sigortası; poliçe sahibi ve poliçede belirtilen yakınları için de güvence sunmaktadır. Bu özellikleri ile yangın teminatından ayrılan yangın sigortasının kapsamı, sigortalının isteği ve ihtiyaçları doğrultusunda şekillenebilir.
Yangın Sigortası Ek Teminatları Nelerdir?
Yangın sigortası, adı üzerinde yangın hasarlarına karşı teminat sağlar. Ancak sigorta poliçesine eklenen farklı teminat seçenekleri ile kapsamı genişletilebilir. Genişletilen poliçeler ile güvence altına alınan sigortalı alan için tam koruma sağlamak mümkün olabilir.
Sigorta poliçesine ek sözleşme ile eklenen teminatlar, sigortalı binanın ihtiyaçlarına ve risk durumlarına göre düzenlenmelidir. Ek teminat seçenekleri, sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte genel bir ifadeyle şöyle açıklanabilir:
- Hırsızlık
- Deprem, fırtına, toprak kayması gibi doğal afetler
- Sel ve su baskını
- Cam kırılması
- Ferdi kaza
- Terör
- Grev, lokavt, halk hareketleri, kargaşalık
- Kötü niyetli durumlar
- Sigortalı mülke taşıt çarpması
- Enkaz kaldırma
- Kar ağırlığı
- Kira kaybı
Yangın sigortası ek teminatları hakkında daha kapsamlı bilgi almak için Sigorta Dünyası uzmanlarına danışabilirsiniz. Ek teminat seçenekleri, sigorta şirketlerinin standartlarına göre değişebildiği gibi sigortalının ihtiyaçlarına göre de düzenlenmektedir.
Yangın Sigortası Teminat Dışı Durumlar Nelerdir?
Yangın sigortası teminatları, sigorta ürünü genel şartları kapsamında düzenlenir. Bunun yanında poliçeye ek sözleşme ile dahil edilebilen teminat seçenekleri de bulunmaktadır. Ancak yangın sigortası, geniş kapsamına rağmen bazı durumlar için teminat sağlamaz.
Yangın sigortası genel şartları kapsamında, teminat dışında tutulan durumlar şu şekilde açıklanabilir:
- Savaş, isyan, darbe ve ayaklanma durumları sonrasında oluşan hasarlar.
- Sigortalının kasten yangın çıkardığı ya da neden olduğu durumlar.
- Sigortalı alanda kamu otoritesinin yaptırımları sonucu oluşan hasarlar.
- Yangın oluşmaması halinde, sigortalı bölgede eşyaların ateşle temas etmesi sonucu ortaya çıkan hasarlar.
- Yangına maruz kalmayan sigortalı eşyaların ateşe değmesi ile bozulması ya da bundan kaynaklanan teknik hasarlar.
- Elektrikli aletlerin kısa devre yapması sonucu ısınması ya da patlaması gibi kendi işleyişlerindeki bozulmaların neden olduğu zararlar.
- Sigortalı cihazlarda meydana gelen basınca bağlı oluşan hasar durumları.
- Nükleer yakıt ya da nükleer yakıtın yanması sonucu oluşan hasar durumları.
Yangın sigortası kapsamına giren durumlar kadar, teminat dışı durumları da öğrenmek gerekmektedir. Poliçe sınırları bilindiği takdirde, sigorta ürününden en iyi şekilde verim alınabilir.
Yangın Sigortası Yangın Hasarlarını Nasıl Karşılar?
Yangın sigortası kapsamında sunulan hizmetlerden yararlanabilmek ve doğru şekilde hasar ödemesi alabilmek için sigortalının izlemesi gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Bu adımları doğru ve eksiksiz şekilde izleyen sigortalı, yangın hasarları sonucunda alması gereken tazminat tutarını eksiksiz bir şekilde temin edebilir.
Yangın sigortası kapsamında yangın hasarlarının karşılanabilmesi için sigortalının izlemesi gereken adımlar şöyle olmalıdır:
- Hasar gerçekleştikten sonra takip eden ilk 5 gün içerisinde sigorta şirketi bilgilendirilmelidir. Gecikme olduğu durumlar için pek çok sigorta şirketi, sorumluluk kabul etmez ve hasar ödemesi yapmaz.
- Yangın meydana geldikten sonra gerekli olan kurtarma ya da korumaya yönelik önlemler alınmalıdır. Aynı zamanda poliçede yer alan talimatlara uygun hareket edilmelidir.
- Sigorta şirketi yetkililerinin hasar tespiti yapabilmesi için gereken yardım ve destek sağlanmalıdır.
- Aksi bir duruma gerek olmadığı sürece, hasarın meydana geldiği alan üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
- Yangının neden olduğu maddi zararın karşılanabilmesi için sigorta şirketinin talep ettiği ve resmi işlemlerde kullanılması gereken belgeler eksiksiz tamamlanmalıdır. Bu belgelerde herhangi bir hata olması halinde hasar ödemesinde aksama ve yanlış hesaplama olabilmektedir.
- Sigortalı, hasarın masrafına dair tutar tahmininde bulunulmalı ve tahminini yazılı olarak sigorta şirketine bildirilmelidir.
- Sigortalı mal ya da mallar üzerinde başka bir sigorta anlaşması varsa; yangın poliçesi yapılan sigorta şirketi diğer güvence ürünlerine dair bilgilendirilmelidir.
Yangın sigortası kapsamında hasarların karşılanabilmesi için sigortalı bu adımları izledikten sonra, sigorta şirketi tarafından hasar tespiti yapılır. Hasar tespiti yapıldıktan sonra ise sigortalı ve sigorta şirketi arasında yapılan anlaşmaya varıldığı takdirde, hasar için belirlenen tazminat bedeli sigortalıya ödenir.
Yangın Hasarı Bildirmek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Yangın meydana geldikten sonra oluşan hasarın karşılanabilmesi için sigorta şirketi bazı belgelerin hazırlanmasını istemektedir. Bu belgeler, genel olarak şu şekildedir:
- Yangın sigortası poliçesi.
- İtfaiye raporu.
- Hasar gören eşyaların faturaları.
- Hasarı belgeleyen fotoğraflar.
- Sigortalı tarafından tahmini zarar tutarının bildirildiği beyanname.
- Olay yerine gelindiğinde tutulan polis ya da jandarma tutanağı.
- Cumhuriyet savcılığından alınacak takipsizlik kararı.
- Sigortalı mal sahibi ise tapu belgesi, kiracı ise kira kontratı.
- Sigortalı mekan iş yeri ise vergi levhası.
Yangın Sigortası Yapan Sigorta Şirketleri Hangileridir?
Ülkemizde pek çok sigorta şirketinde yangın sigortası ürünü hazırlanmaktadır.
Sigorta Dünyası üzerinden yangın sigortası ürünü alabileceğiniz ve en iyi fiyat tekliflerini değerlendirebileceğiniz yangın şirketleri şunlardır:
- Ak Sigorta.
- Allianz Sigorta.
- Anadolu Sigorta.
- Ankara Sigorta.
- Atlas Mutuel Sigorta.
- Bereket Sigorta.
- Corpus Sigorta.
- Doğa Sigorta.
- Groupama Sigorta.
- Gulf Sigorta.
- HDI Sigorta.
- Koru Sigorta.
- Mapfre Sigorta.
- Neova Sigorta.
- Orient Sigorta.
- Quick Sigorta.
- Ray Sigorta.
- Şeker Sigorta.
- Sompo Japan Sigorta.
- Türk Nippon Sigorta.
- Unico Sigorta.
- Zurich Sigorta.
Sigorta şirketlerinin en iyi fiyat tekliflerini öğrenmek için Sigorta Dünyası uzmanlarından destek alabilirsiniz.
Yangın Sigortası Fiyat Teklifi Nasıl Alınır?
Yangın sigortası için en iyi fiyat teklifine ulaşmak, Sigorta Dünyası iletişim kanallarını üzerinden hızlı ve pratik bir şekilde mümkündür. 20’den fazla farklı yangın sigortası şirketinin ürünlerini karşılaştırarak, sizin için en uygun teklifi sunanı bulabilirsiniz.
En iyi yangın sigortası teklifi için Sigorta Dünyası çağrı merkezini 7 / 24 arayarak, uzmanlarımızdan danışma alabilir ve fiyatları öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda sizin için en iyi hizmeti sunacak poliçeyi hazırlamada önerileri değerlendirebilirsiniz.
Bunun yanında web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yaparak, en iyi teklife en kısa sürede ulaşabilirsiniz. Başvuru formunda sizden istenen bilgileri eksiksiz bir şekilde girerek talep açabilir ve hızlı bir şekilde dönüş alarak teklifleri öğrenebilirsiniz. Teklif aldıktan sonra onay vermeniz halinde, poliçe işlemlerinizi kolayca başlatabilir; yaşam veya iş alanlarını bir an önce güvence altına alabilirsiniz.