Yangın sigortası, muhtemel yangın risklerinde sonra oluşabilecek hasar durumlarına karşı güvence sağlayan ve maddi kayıpları gideren bir sigorta ürünüdür. Yangın ve yangın kaynaklı meydana gelen duman yayılımı, infilak, hararet ya da yıldırım düşmesi gibi durumlar sonucu oluşan hasar durumları yangın sigortası kapsamında karşılanmaktadır.
Yangın sigortası ile yangın sonucu meydana gelen ve işletmeleri ya da konutları önemli oranda etkileyen hasar durumları güvence altına alınabilir. Dikkatsizlik ya da elektrik arızalarından kaynaklanan olumsuzluklar nedeniyle ortaya çıkan yangınlara karşı yangın sigortası ile önlem alınabilir.
Hazırladığımız bu yazıda; yangın sigortasının işlevini yerine getirebilmesi ve hizmet sağlayabilmesi için gerekli olan hasar evraklarının detaylarını açıklamaya çalıştık.
Yangın Sigortası Kapsamı Nedir?
Yangın sigortasının kapsamı en net haliyle yangın hasarlarına karşı koruma sağlamak üzerine düzenlenmiştir. Konutlarda ya da iş yerlerinde, çok farklı mekanları güvence altına alan yangın sigortası; genel olarak tüm sigorta şirketlerinde ortak belirlenmiş mekanlar üzerinden hizmet sağlamaktadır.
Yangın sigortası kapsamına giren alanlar şu şekilde olmaktadır:
- Asansör ve yürüyen merdivenler.
- Bahçe alanları.
- Bina dışındaki havuz ya da çeşme gibi unsurlar.
- Garaj ve su deposu gibi ek mekanlar.
- Konut veya iş yerlerinin binaları.
- Kömürlükler.
- Müştemilat.
- Temeller ve istinat duvarları.
Yangın sigortası sadece taşınmaz mallar için değil, taşınabilir mallar içinde güvence sunmaktadır. Sigorta poliçesi içinde güvence altına alınan alanda ya da alan dışında yer alan tüm eşyalar, teminat kapsamına alındığı sürece korunmaktadır. Aynı zamanda yangın sigortası; poliçe sahibi ve poliçede belirtilen yakınları için de güvence sunmaktadır. Bu özellikleri ile yangın teminatından ayrılan yangın sigortasının kapsamı, sigortalının isteği ve ihtiyaçları doğrultusunda şekillenebilir.
Yangın sigortası kapsamı ve teminatları hakkında daha detaylı bilgilere Yangın Sigortası Neleri Karşılar? Yangın Sigortası Teminatları yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Yangın Sigortası Zorunlu Mudur?
Yangın sigortası hakkında en çok merak edilen ve bilgi yanlışlığına sebep olan konuların başında, zorunlu olup olmadığı gelir. Bu sigorta ürünü, sigortacılık sektörü içinde yer alan zorunlu sigorta ürünlerinden biri değildir.
Konutları ya da iş yerlerini yangın riskine karşı koruma altına alan yangın sigortası, isteğe bağlı başlatılabilen bir sigorta ürünüdür. Kişiler, istekleri ya da ihtiyaçları doğrultusunda konut ya da iş yerleri için yangın sigortası poliçesi başlatabilirler. Yangın sigortası, yangın risklerine karşı gerekli olan her türlü önlemin alınmasına ve yangın sonucu meydana gelen maddi kayıpların karşılanmasına olanak sağlamaktadır.
Yangın sigortası ve zorunluluğuna dair tüm detayları öğrenmek isterseniz; Yangın Sigortası Nedir? Yangın Sigortası Zorunlu Mu? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Yangın Sigortası Hasar Evrakları Nelerdir?
Yangın sigortası temel bir sigorta ürünüdür ve yangın, yıldırım veya infilak sonucu sigortalı mallarda meydana gelen zararların karşılanmasını sağlar. Aynı zamanda yangın sonucu meydana gelmesi şartıyla duman, buhar ve hararetin sigortalı mallarda doğrudan yol açacağı maddi zararları da güvence altına almaktadır.
Yangın sigortası kapsamında yer alan teminatlar üzerinden hasarların karşılanabilmesi için sigorta şirketi bazı belgelerin hazırlanmasını istemektedir. Bu belgelere dair detayları, yangın sigortası branşlarına göre aşağıda bulabilirsiniz.
1- Yangın, Yıldırım ve İnfilak Hasarlarında İstenen Evraklar
- Yangın sigortası poliçesi.
- İtfaiye raporu.
- Karakol tarafından tutulan ifade ve görgü tespit tutanakları.
- Muhasebe kayıtları (iş yerleri için).
- Hasar gören eşyaların faturaları.
- Hasarı belgeleyen fotoğraflar.
- Sigortalı tarafından tahmini zarar tutarının bildirildiği beyanname.
- Cumhuriyet savcılığından alınacak takipsizlik kararı.
- Rehin var ise olumlu D/M muvafakati.
- Sigortalı mal sahibi ise tapu belgesi, kiracı ise kira kontratı.
- Sigortalı mekan iş yeri ise vergi levhası.
- Hasarın giderilmesine yönelik teklif ve faturalar.
- Iban bilgisi.
- Hasara 3. kişi sebebiyet vermiş ise bu kişinin adı ve adresi
2- Dahili Su / Sel - Su baskını Hasarlarında İstenen Evraklar
- Tutanak ya da asılları yoksa hasarın meydana geliş şeklini anlatan yazılı beyan.
- Onarım faturaları ya da teklifleri.
- Teknik servis raporu.
- Zararı belirten talep yazısı.
- Tapu veya kira sözleşmesi.
- Vergi levhası kopyası (iş yerleri için)
- Hasara gören kıymetlerin fotoğrafları.
- Iban bilgisi.
- Rüculu hasarda imzalı ibraname makbuzu.
- Faaliyet belgesi, Ticari Sicil Gazetesi ,Vergi levhası, İmza Sirküleri,Nüfus Cüzdan kopyası ve İbraname (Ticari) – Nüfus cüzdan kopyası ve ibraname (Kişi) – 20.000 TL üstü tazminat ödemelerinde
3- Fırtına Hasarlarında İstenen Evraklar
- Meteoroloji raporu
- Resmi makamlar nezdinde düzenlenen tutanak asılları ya da hasarın meydana geliş şeklini anlatan yazılı beyan.
- Onarım faturaları ya da teklifler.
- Teknik servis raporu
- Zararı belirten talep yazısı
- Tapu ve kira sözleşmesi
- Vergi levhası kopyası (iş yerleri için)
- Hasara gören kıymetlerin fotoğrafları.
- Iban bilgisi.
- Rüculu hasarda imzalı ibraname makbuzu.
- Faaliyet belgesi, Ticari Sicil Gazetesi ,Vergi levhası, İmza Sirküleri,Nüfus Cüzdan kopyası ve İbraname (Ticari) – Nüfus cüzdan kopyası ve ibraname (Kişi) – 20.000 TL üstü tazminat ödemelerinde
4- Grev, Lokavt, Kargaşalık, Halk Hareketleri, Kötü Niyet ve Terör Hasarlarında İstenen Evraklar
- Resmi makamlar nezdinde düzenlenen tutanak asılları ya da hasarın meydana geliş şeklini anlatan yazılı beyan.
- Onarım faturaları ya da teklifler.
- Teknik servis raporu
- Zararı belirten talep yazısı
- Tapu ve kira sözleşmesi
- Vergi levhası kopyası (iş yerleri için)
- Hasara gören kıymetlerin fotoğrafları.
- Iban bilgisi.
- Rüculu hasarda imzalı ibraname makbuzu.
- Faaliyet belgesi, Ticari Sicil Gazetesi ,Vergi levhası, İmza Sirküleri,Nüfus Cüzdan kopyası ve İbraname (Ticari) – Nüfus cüzdan kopyası ve ibraname (Kişi) – 20.000 TL üstü tazminat ödemelerinde
Yangın Sigortası Hasarları Nasıl Karşılar?
Yaşam alanlarında muhtemel bir yangın felaketinin meydana gelmesi halinde, yangın sigortasının hizmet sunabilmesi ve masrafları karşılayabilmesi için sigortalının yapması gereken bazı işlemler ve alması gereken sorumluluklar bulunur. Bu sorumluluklardan biri, yukarıda sözü edilen belgelerin hazırlanması olacaktır. Bunun yanında yangın sigortasının yangın hasarlarını karşılayabilmesi için sigortalının şu adımları izlemesi gerekir:
- İlk olarak sigorta şirketine olay meydana geldikten sonra, en geç 5 gün içinde hasar bildiriminde bulunulmalıdır.
- Olaya dair gereken kurtarma ve koruma önlemlerini alınmalı ve sigortayla ilgili talimatlara uyulmalıdır.
- Sigorta yetkililerinin gerekli tespitleri yapabilmesi için gereken ortam sağlanmalı ve destek sağlanmalıdır.
- Gerek olmadığı sürece, hasarın meydana geldiğin alanda değişiklik yapılmamalıdır.
- Hasarın neden olduğu masrafın karşılanabilmesi için sigorta şirketinin talep ettiği, resmi işlemlerde kullanılacak bilgi ve belgeler eksiksiz iletilmelidir. Bu bilgilerde oluşacak eksik ve hatalar, hasar ödemesinde soruna ve yanlışlıklara neden olacaktır.
- Yazılı olarak hasarın masrafına dair tutar tahmininde bulunulmalı ve sigorta şirketine bildirilmelidir.
- Sigortalı mallar ile ilgili başka sigorta anlaşması bulunuyorsa; yangın poliçesi yapılan sigorta şirketi bilgilendirilmelidir.
Tüm bu adımlar izlendikten sonra yangın sigortası kapsamında hasarların karşılanabilmesi için sigorta şirketi tarafından hasar tespiti yapılır. Hasar tespiti, sigortalı ve sigorta şirketi arasında yapılan anlaşma ile sonuçlanır. Eğer taraflar arasında anlaşmazlık yaşanırsa, bilirkişiye başvurmak gerekecektir. Anlaşmaya varıldığı takdirde sigorta şirketi, belirlenen tazminat bedelini sigortalıya öder. Bu tazminat bedeli, poliçe standartlarına ve hasar durumunun boyutuna göre belirlenir.
Yangın sigortasına ihtiyacınızın olup olmadığına dair endişeleriniz varsa; Yangın Sigortasına İhtiyacınız Var Mı? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Yangın Sigortası Nasıl Çalışır?
Konutlarda ya da iş yerlerinde yangın çıkması durumunda, hasarların sorunsuz bir şekilde karşılanabilmesi için sigorta şirketine gerekli süre içinde talepte bulunarak yangın sigortası hizmetlerinden yararlanmak mümkündür. Taleple ilgili her şeyi belgelemek için konutta meydana gelen hasarların fotoğraflarını çekmek ve kanıt oluşturmak açısından faydalı olacaktır. Bunun yanında, daha önce bahsedilen evrakların hazırlanması da gerekmektedir. Sigorta şirketi, hasarı değerlendirmek için evinize bir eksper gönderecektir. Eksperin değerlendirmesi sonucunda oluşan hasarın bedeli çıkarılacak ve gereken oranda tazminat ödemesi yapılacaktır.
Sigorta şirketinden gelen teklif sonucunda, her türlü hasar durumunu gözden geçirmek ve poliçede yer alan teminatlarla uyum sağladığuna emin olmak son derece önemlidir. Bu nedenle poliçe içeriği iyi öğrenilmeli, gerekli durumlarda sigorta uzmanlarından destek alınmalıdır.
Yangın sigortasına dair bilinmesi gereken tüm detayları Yangın Sigortası Hakkında Bilmeniz Gerekenler yazımızda bulabilirsiniz.
Yangın Sigortası Fiyat Teklifi Nasıl Alınır?
Yangın sigortası için fiyat teklifi almanın pek çok farklı yolu bulunmaktadır. Bunun için yangın sigortası ürünü sunan sigorta şirketlerine başvuru yapılabilir. Ancak en iyi fiyat teklifini alabilmek için farklı sigorta şirketlerini karşılaştırmak gerekmektedir.
Sigorta Dünyası iletişim kanallarını üzerinden hızlı bir şekilde en iyi yangın sigortası teklifi alabilirsiniz. Beraber çalıştığımız 23 farklı sigorta şirketinin yangın ürünlerini karşılaştırarak, sizin için en uygun teklifi sunanı keşfedebilirsiniz.
Sigorta Dünyası web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama başlatabilir ve en iyi teklifere hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Başvuru formunda sizden istenen bilgileri eksiksiz bir şekilde girerek talep açabilir ve ücretsiz teklif alarak değerlendirme yapabilirsiniz.
En iyi yangın sigortası teklifi için Sigorta Dünyası çağrı merkezini 7 / 24 arayabilir, uzmanlarımızdan ücretsiz danışma alabilir ve en iyi fiyatları öğrenebilirsiniz. Yangın sigortası için en iyi fiyatların yanında poliçe hazırlama detaylarına ve hizmet seçeneklerine dair destek alabilirsiniz.