Konutlar ya da iş alanları, farklı risk durumları ile karşı karşıya kalabilir ve bu durumlar sonrasında büyük maddi kayıplar yaşanabilir. Ancak, risk durumları için önceden gerekli önlemler alınarak, kayıpların önüne büyük oranda geçilebilmektedir.
Ülkemizde sigortacılık sektörü içinde kasko, sağlık ya da deprem ürünleri sıklıkla tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra, önemli bir risk faktörü olan yangına karşı teminat sunan yangın sigortası; genellikle göz ardı edilir ve dikkate alınmaz. Oysa yangın riski, her an her evin ya da iş yerinin karşılaşabileceği bir durumdur. Gerekli önlemler alındığı takdirde, can veya mal kaybı olmadan atlatılması sağlanabilir. Yangın sonucunda oluşabilecek zararlar büyük maddi kayıplara yol açabilir. Bu riskler göz önünde bulundurularak yaptırılacak yangın sigortası poliçesi size ve sigortalı yerinize oldukça fayda sağlayacaktır.
Hazırladığımız bu içerikte; yangın sigortasını ve ne için güvence sunduğunu açıkladık. Yangın sigortasına dair temel bilgileri, poliçe kapsamını ve satın alma detaylarını öğrenebilirsiniz. Öncelikle yangın sigortası nedir sorusunun yanıtı vererek, yangın sigortası teminatlarını ve kapsamını özetleyeceğiz.
Yangın Sigortası Nedir?
Yangın sigortası temel olarak yangın felaketinin neden olduğu hasarları teminat altına alan bir sigorta ürünüdür. Bu sigorta ürünü başta yangın olmak üzere yıldırım düşmesi, infilak sonucu oluşan duman, buhar ya da hararet gibi durumların konut ya da iş yerlerinde neden olduğu hasarları karşılamaktadır.
Tüm bunların yanında yangın söndürme çalışmaları esnasında kullanılan su ya da kimyasal ürünlerin neden olabileceği hasar durumları da yangın sigortası kapsamındadır.
Yangın sigortası hakkında bilgi almak ve detaylarını öğrenmek için Sigorta Dünyası uzmanlarına, web sitemiz ya da çağrı merkezimiz üzerinden ulaşabilirsiniz. Unutmayınız ki yangın sigortası poliçenizi bir sigorta danışmanı ile oluşturmanız size avantaj sağlar.
Yangın sigortası genel şartlarına dair bilgi almak isterseniz; Yangın Sigortası Genel Şartları Nelerdir?Yazımıza göz atabilirsiniz.
Yangın Sigortası Zorunlu Mu?
Yangın sigortası yaptırılması zorunlu olmayan bir sigorta ürünüdür. Bunun yanında ev ya da iş yeri sahipleri tarafından ihtiyaç ve istek dâhilinde, yangına karşı koruma sağlamak amacıyla yaptırılabilir.
Yangın sigortası yaptırmak, iş yerleri veya konutlar için çok sayıda avantajı da beraberinde getirir. Her şeyden önde yangın riskine karşı önlem alınmasını ve olası yangın durumlarından sonra oluşan masrafların karşılanmasını sağlar.
Adayların isteğine bağlı olarak yaptırabildiği bir sigorta ürünü olan yangın sigortası; özellikle iş alanlarında olası yangın risklerine karşı kapsamlı koruma sağlamaktadır. Yangın felaketinin yaşanması halinde ortaya çıkabilecek mali yükümlülükler kapsamında, iş yeri sahibine destek olunmaktadır.
Bireysel olarak konutlar için de başlatılabilen yangın sigortası ile yangın kaynaklı tüm hasar durumları güvence altına alınabilir.
Yangın Sigortası Neleri Kapsar?
Yangın sigortası, çok farklı mekânlarda koruma sağlayan geniş kapsama sahip bir sigorta ürünüdür. Genel olarak sigorta şirketlerinin her birinde aynı olan bu mekânlar, şu şekilde açıklanabilir:
- Bina, konut ve iş yerleri.
- Kömürlükler.
- Müştemilat.
- Garaj ve su deposu gibi ek mekânlar.
- Temeller ve istinat duvarlar.
- Asansör ve yürüyen merdivenler.
- Bahçe elemanları.
- Bina dışındaki havuz ya da çeşme gibi unsurlar.
Yangın sigortası, taşınmaz malların yanında taşınabilir mallar için de uygulanmaktadır. Sigorta kapsamına alınan alan içinde ya da dışında bulunan mekâna ati tüm parçalar, poliçe kapsamında yer aldığı sürece koruma altına alınır.
Tüm bunların yanında yangın sigortası kapsamına poliçe sahibi ve birlikte yaşadığı kişiler de dâhil edilebilir. Aynı zamanda yangın sigortası, konut sigortalarında yer alan yangın teminatından ayrılarak pek çok farklı mekân için uygulanabilir.
Yangın Sigortası Ek Teminatları Nelerdir?
Yangın sigortası, temek olarak yangına ve yangının neden olduğu hasarlara karşı teminat sağlar. Bunun yanında sigorta poliçesi, ek teminatlar kapsamında geliştirilebilmektedir. Bu sayede iş alanları ya da konutlar için daha kapsamlı koruma oluşturulabilir.
Poliçeye ek sözleşme ile dâhil edilebilen teminat seçenekleri, sigortalanacak yerin ihtiyaçlarına göre şekillenebilmektedir. Ayrıca ek teminat seçenekleri, her sigorta şirketinde farklı olabilmektedir. Genel olarak yangın sigortasına ek sözleşme ile dâhil edilebilecek ek teminat seçenekleri şunlardır:
- Hırsızlık
- Cam kırılması
- Ferdi kaza
- Sel ve su baskını
- Kargaşaya sebep olabilecek toplumsal hareketler
- Kötü niyetli durumlar
- Terör
- Grev, lokavt, halk hareketleri, kargaşalık
- Deprem, fırtına, toprak kayması gibi doğal afetler
- Sigortalı mülke taşıt çarpması
- Enkaz kaldırma
- Kar ağırlığı
- Kira kaybı
Yangın sigortası ek teminat seçeneklerine dair daha fazla detay öğrenmek isterseniz; Sigorta Dünyası uzmanlarına danışabilirsiniz. Uzmanlarımız 7 / 24 taleplerinize yanıt vermekte ve sorularınızı cevaplamaktadır.
Yangın Sigortası Teminat Dışı Durumlar Nelerdir?
Yangın sigortası teminatları, ek sözleşme ile genişletilebilir ancak sigorta ürünü, bazı durumlar için teminat sağlamaz. Yangın sigortası teminat dışı durumlar, şu şekilde ifade edilebilir.
- Her türlü savaş, isyan, darbe ve ayaklanma durumları.
- Sigortalının hasarı kasten gerçekleştirdiği durumlar.
- Sigorta kapsamına alınan alanda kamu otoritesinin yaptırımları sonucu oluşan hasarlar.
- Yangın olmadığı halde sigorta kapsamına alınan bölgede eşyaların ateşle temas etmesi halinde ortaya çıkan hasarlar.
- Yangına maruz kalmayan sigortalı eşyaların ateşe değmesi ile bozulması ya da içinde oluşan teknik hasarlar.
- Elektrikli aletlerin kısa devre yapması sonucu ısınması ya da patlaması gibi kendi işleyişlerindeki bozulma nedeniyle oluşturduğu hasarlar.
- Sigortalı cihazlarda meydana gelen basınca bağlı deformasyonlar ve mekanik olaylar sonucunda gerçekleşen hasarlar.
- Nükleer yakıt ya da nükleer yakıtın yanması sonucu oluşan hasar durumları.
Yangın sigortası poliçesi hazırlamadan önce teminat dışı durumlar hakkında kapsamlı bilgi almak önemlidir. Bu sayede, olası risk durumlarından sonra herhangi bir mağduriyet durumu yaşanmaz ve poliçeden en iyi şekilde verim alınabilir.
İşyeri Yangın Sigortası Nedir?
Yangın sigortası, en fazla iş yerlerinde tercih edilen ve yangın hasarlarına karşı teminat sunan bir üründür. Sigorta ürünü içinde farklı bir seçenek olarak değerlendirilebilen işyeri yangın sigortası ise iş alanlarında çıkabilecek yangın risklerine karşı koruma sağlamaktadır.
İş yerlerinin en fazla karşılaştığı risk faktörlerinden biri olan yangın riski sonucunda önemli oranlarda maddi kayıplar meydana gelebilir. İşyeri yangın sigortası kapsamında alınan güvenceler ile yangının yıkıcı etkileri için endişe duymaya gerek kalmaz. Bunun yanında, yangın için gereken önlemlerin alınması ve bu riske karşı her zaman dikkatli olunması şarttır.
İş alanlarının tarzı, şartları ya da kullanım şekilleri farklı olabilir; ancak yangın riski her iş alanı için önemli bir tehdittir. Yıldırım düşmesinden elektrik tesisatındaki bozulma ya da ihmaller sonucu yangın ile karşı karşıya kalınabilir. Bu risk durumu için koruma sağlamak ise işyeri yangın sigortası ile mümkün olabilmektedir.
İşyeri yangın sigortası ürünü ile yangın sonrasında oluşabilecek her türlü maddi zarar, poliçe kapsamında karşılanmaktadır. Sigorta poliçesine dâhil edilebilecek, yangın dışındaki teminat seçenekleri ile koruma alanı genişletilebilir ve güvenli çalışma alanları yaratılabilir. Yangın sigortası poliçesi ile sadece binaları değil, çalışanları ve eşyaları da güvence altına almak mümkündür.
İşyeri yangın sigortası hakkında daha fazla bilgi almak için İşyeri Yangın Sigortası Nedir, Neden Yaptırılmalıdır?Yazımızı inceleyebilirsiniz.
İşyeri Yangın Sigortası Neleri Kapsar?
İşyeri yangın sigortası kapsamında sunulan teminatlar, her sigorta şirketinde farklı olabilmektedir. Bunun nedeni, sigorta şirketlerinin kendi standartlarında ve müşterilerine özel poliçe hazırlamalarıdır. Bunun yanında sigorta kapsamına alınacak iş yerinin ihtiyaçlarına ve risk durumlarına göre de poliçeler düzenlenebilir. Kısacası işyeri yangın sigortasının kapsamı; sigortalı iş yerinin koşullarına ve ihtiyaçlarına göre belirlenebilir.
Neredeyse tüm sigorta şirketleri, işyeri sigortası ürünlerinde; yangın, hırsızlık ve deprem teminatını sunarlar. Bunun yanında teminat seçenekleri ve limitleri, poliçe sahibinin isteği doğrultusunda arttırılabilir.
Yangın sigortasında ise yanmaya bağlı hasarların yanı sıra; su baskını, cam kırılması ya da kötü niyetli hareketlerin neden olduğu hasarlar poliçe kapsamında karşılanır. Bunun yanında sigorta poliçesi tarafından koruma altına alınan unsurlar arasında; bina içerisinde yer alan taşınabilir mallar, garaj ya da depolar, asansör veya yürüyen merdivenler ve bina dışında kalan alanlar da yer almaktadır.
Yangın Sigortası Hasarları Nasıl Karşılar?
İş yerlerine ya da konutlarda yangın meydana gelmesi halinde, yangın sigortasının işlevini yerine getirebilmesi için sigortalının yapması gereken bazı işlemler ve alması gereken sorumluluklar bulunur. Yangın sigortasının yangın hasarlarını karşılayabilmesi için sigortalının şu adımları izlemesi gerekir:
- İlk olarak sigorta şirketine olay meydana geldikten sonra, en geç 5 gün içinde hasar bildiriminde bulunulmalıdır.
- Olaya dair gereken kurtarma ve koruma önlemlerini alınmalı ve sigortayla ilgili talimatlara uyulmalıdır.
- Sigorta yetkililerinin gerekli tespitleri yapabilmesi için gereken ortam sağlanmalı ve destek sağlanmalıdır.
- Gerek olmadığı sürece, hasarın meydana geldiğin alanda değişiklik yapılmamalıdır.
- Hasarın neden olduğu masrafın karşılanabilmesi için sigorta şirketinin talep ettiği, resmi işlemlerde kullanılacak bilgi ve belgeler eksiksiz iletilmelidir. Bu bilgilerde oluşacak eksik ve hatalar, hasar ödemesinde soruna ve yanlışlıklara neden olacaktır.
- Yazılı olarak hasarın masrafına dair tutar tahmininde bulunulmalı ve sigorta şirketine bildirilmelidir.
- Sigortalı mallar ile ilgili başka sigorta anlaşması bulunuyorsa; yangın poliçesi yapılan sigorta şirketi bilgilendirilmelidir.
Yangın sigortası kapsamında hasarların karşılanabilmesi için sigorta şirketi tarafından hasar tespiti yapılır. Hasar tespiti, sigortalı ve sigorta şirketi arasında yapılan anlaşma sonucunda yapılır. Anlaşmazlık yaşanırsa, bilirkişiye başvurmak gerekecektir. Anlaşmaya varıldığı takdirde sigorta şirketi, belirlenen tazminat bedelini sigortalıya öder. Bu tazminat bedeli, poliçe standartlarına ve hasar durumunun boyutuna göre belirlenir.
En Uygun Yangın Sigortası Fiyat Teklifi Nasıl Alınır?
En uygun yangın sigortası fiyat teklifine ulaşmak için Sigorta Dünyası iletişim kanallarını kullanabilirsiniz. Beraber çalıştığımız 23 farklı sigorta şirketinin yangın ürünlerini karşılaştırabilir ve sizin için en iyi teklifi vereni bulabilirsiniz.
Sigorta Dünyası web sitesi üzerinden farklı sigorta şirketlerinden yangın sigortası teklifi alabilirsiniz. Ücretsiz sorgulama yaparak teklif talebi oluşturabilir ve en kısa sürece uzmanlarımızdan fiyat alabilirsiniz. Web sitemizin “Yangın Sigortası” sayfasında yer alan başvuru formunu doldurarak genel, şirketlerin sayfasında yer alan “Yangın Sigortası” seçeneğini seçerek şirketlerden teklif alabilirsiniz.
Yangın sigortası poliçelerinde verilen teminatlar ve avantajlar şirket bazında birbirinden farklıdır. Bu sebeple en doğru teminatları ve en uygun fiyatlarını seçmek için uzmanlarımızdan destek almaktan çekinmeyin. Tüm sorularınız için sigorta danışmanlarımız sizlerin yanında.
Yangın sigortası ürünü hakkında daha fazla bilgi almak ve teklifleri öğrenmek için 7 / 24 hizmet veren çağrı merkezimizi de arayabilirsiniz. Çağrı merkezimiz aracılığıyla uzmanlarımızla görüşebilir ve merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz.