Yabancı sağlık sigortasında teminatlar sigortalının yurt içinde karşılaşabileceği risklerin tamamını içerecek şekilde çeşitlendirilebilir. Poliçeler içerisinde yer alan standart teminatlarla birlikte sigorta şirketlerinin özel şartlar olarak poliçe kapsamına alabildikleri ek teminatlar, yabancı sağlık sigortası sözleşmesine eklenerek poliçe kapsamı genişletilebilmektedir.
Yabancı sağlık sigortalarında genel itibari ile teminatlar yatışlı, yatışsız ve diğer teminatlar olarak sınıflandırılır. Yatışlı teminatlar %100 oranın karşılanması yanında yatışsız teminatlarda sigorta şirketlerinin genelinde %60 oranında limit uygulanmaktadır. Limit uygulamasının anlamı ise yapılan 100 TL sağlık harcamasının 40 TL’sinin sigortalı tarafından karşılanacağıdır.
Yabancı sağlık sigortası teminatlarının yakından tanınması ile hazırladığımız yazımızda Türkiye’de ikamet ve oturma için zorunlu tutulan ilgili sigortanın yakından tanınması ve hangi konularda güvence sağlandığının öğrenilmesidir.
Yazımız dışında / adresi üzerinden bilgilendirici içeriklerimizi okuyabilir, 0850 611 08 50 – 0216 880 07 24 numaralarından çağrı merkezimize ulaşarak teminatlar ve sigorta şirketlerinin uygulamaları hakkında detaylı bilgi talep edebilirsiniz.
Poliçe detaylarını öğrenmek için: Yabancı Sağlık Sigortası Nedir? Poliçe Hakkında Merak Edilenler yazısından bilgi alabilirsiniz.
Yabancı Sağlık Sigortasında Yatışsız Tedavi Teminatları Nelerdir?
Yabancı sağlık sigortası yatışsız tedavi teminatları tedavi süresi 24 saati aşmayan ve tedavisi için hastane yatışı gerektirmeyen riskleri güvence altına alır. Doktor muayenesi ilaç, tanı ve fizik tedavi giderlerini karşılayan teminat ayrıca Türk Tabipleri Birliği tarafından yayınlanan ve tek başına olmak üzere birimi 150 birimden aşağıda yer alan küçük cerrahi müdahaleleri de karşılar. İlgili müdahalelerden bazılarına aşağıda yer verilmiştir:
- Alçı uygulaması
- Gözden yabancı cisim çıkarma
- Derideki küçük yararlara dikiş atılması
Yatışsız tedavi teminatları poliçelerde belirtilen limitler ile sınırlandırılır. Poliçe limitlerinin aşılması halinde benzer tedaviler için poliçe dönemim boyunca yapılacak sağlık harcamaları sigortalı tarafından ödenmektedir. Poliçede yer alan limitler içerisinde kalan kısımlar da yukarıda belirttiğimiz gibi %60 oranında sigorta şirketi, %40 oranında sigortalı tarafından karşılanmaktadır. Aşağıda yatışsız tedavi teminatları detaylıca anlatılmaktadır.
Genel şartları öğrenmek için: Yabancı Sağlık Sigortası Genel Şartları içeriğini okuyabilirsiniz.
Yatışsız Tedavi Teminatı 1: Muayene Giderleri Teminatı
Muayene gideri teminatı Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı sağlık kuruluşlarda yapılan muayene giderlerini karşılamaktadır. Teminatın karşıladığı giderler ehil doktor tarafından teşhis konulmasına yönelik yapılan giderlerden oluşur. Göz ve diş muayeneleri teminat kapsamı dışındadır.
Yatışsız Tedavi Teminatı 2: Teşhis Birim Giderleri Teminatı
Teşhis birimleri gideri teminatı Sağlık Bakanlığı onaylı sağlık kuruluşlarında doktorun mevcut hastalık tanısını koyabilmesi için gerekli gördüğü tanı giderlerini karşılar. Söz konusu giderlerin ödenmesi için yapılacak her tetkikin uzmanı tarafından gerçekleştirilmesi gereklidir.
Poliçe tutarında belirtilen teminat dâhilinde anlaşmalı sağlık kurumlarında yapılacak olan giderleri karşılar. Anlaşmasız sağlık kuruluşlarında yapılan tanı giderleri ise poliçede yer alan kurum limitinden düşülerek Türkiye Tabipler Birliği tarafından belirlenen birimler üzerinden gerçekleştirilir.
Teminat kapsamında ödenecek teşhis giderleri laboratuvar tetkikler, kardiyoloji tetkikleri, görüntüleme araçları, vb. teşhis yöntemlerinden doğan giderlerdir. Yukarıda belirttiğimiz gibi ilgili teşhis giderlerinin karşılanabilmesi için her işlemin uzmanı tarafından yapılması gereklidir.
Yaş durumlarını öğrenmek için: Yabancı Sağlık Sigortası Yaş Sınırı yazısını okuyabilirsiniz.
Yatışsız Tedavi Teminatı 3: İlaç Giderleri Teminatı
İlaç gideri teminatı Sağlık Bakanlığı’ndan onay ile açılması yanında ilaç ruhsatı bulunan hastane, klinik ya da muayenehanede teşhisi konulan hastalıkların tedavisi için reçete ile yazılan ilaç giderlerini kapsar.
İlgili teminattan yararlanılabilmesi için doktor muayenesi için ödenen gider makbuzu ya da faturası, ilaç giderlerini gösterir kasa fişi, kesilen ilaç küpürleri ve doktor reçetesinin sigorta şirketine sunulması gereklidir. Aksi takdirde ilaç giderleri için sigorta şirketinden ödeme alınamamaktadır.
Yatışsız Tedavi Teminatı 4: Fizik Tedavi Giderleri Teminatı
Fizik tedavi gideri teminatı yatışlı ya da yatışsız olmasına bakılmadan yapılan fizik tedavi ve ağrı tedavisine yönelik yapılan tüm giderleri karşılar. Karşılan tutar belirlenirken Türkiye Tabipler Birliği tarafından yayınlanan ücret tarifesinde yazan karşılıklardan yararlanılır.
Yatışsız Tedavi Teminatı 5: Rehabilitasyon Giderleri Teminatı
Rehabilitasyon gideri teminatı travma, nörolojik hastalık, vb. sebeple kaybettiği uzuv fonksiyonlarının kazanılması ve sigortalıya verilen rehabilitasyon eğitim giderlerini karşılar. Yatış gerekli hallerde oda, yemek ve refakatçi giderleri ilgili teminat kapsamında karşılanır.
Yatışsız Tedavi Teminatı 6: Küçük Ameliyat Giderleri Teminatı
Küçük cerrahi müdahale giderleri teminatı yukarıda bahsettiğimiz küçük ameliyatları kapsar. Hastane ya da doktor muayenehanesinde lokal veya genel anestezi kullanılarak yapılabilen küçük ameliyat giderleri, Türk Tabipler Birliği tarafından yayınlanan asgari ücret tarifesinde 150 birim olarak belirlenen işlemlere ilişkin giderleri karşılar.
Yabancı Sağlık Sigortasında Yatışlı Tedavi Teminatları Nelerdir?
Yabancı sağlık sigortasının yatışlı tedavi teminatları 24 saati aşan ve tedavinin gereği olarak yatışın gerektiği tedavi giderlerini karşılar. Yatışsız tedaviden farklı olarak yatışlı tedavinin masrafları karşılama oranı %100’dür. Poliçede yer alan teminat limitleri içerişinde kalınması halinde sigortalı herhangi bir ücret ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanır.
Yabancı sağlık sigortası yatışsız tedavi teminatı anlaşmalı sağlık kuruluşları tarafından verilen ve tedavinin gerekliliğini belirten hastane yatışları için kullanılabilir. Doktor raporu ile verilen yatış kararının 7 gün içerisinde gerçekleştirilmesi ile ilgili teminatlardan yararlanılır.
Anlaşmasız sağlık kuruluşlarında yapılan yatışlı tedavi giderleri ise sigorta şirketlerine göre farklı oranlarda karşılanır. Yaygın olarak sigorta şirketleri ilgili harcamaların %90’ını karşılamaktadır. Aşağıda yatışsız tedavi teminatları ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Önemli teminatları öğrenmek için: Yabancı Uyruklu Sağlık Sigortasında En Önemli Teminatlar yazısından bilgi alabilirsiniz.
Yatışlı Tedavi Teminatı 1: Ameliyat Giderleri Teminatı
Cerrahi giderleri teminatı doktor raporu ile belgelenmesi ile kullanılabilir. Ameliyat bedeli ile birlikte ameliyatta kullanılan malzemeler, ameliyathane kullanım bedeli ve ilaçların giderlerini karşılar. Yapılacak olan ameliyatın önce onayının alınması ve alınan onayın ardından gerçekleştirilmesi gereklidir.
Yatışlı Tedavi Teminatı 2: Oda, Yemek ve Refakatçi Giderleri Teminatı
Oda, yemek ve refakatçi gider teminatı poliçede belirtilen limitler dâhilinde karşılanır. Tek kişilik özel oda giderlerine kadar karşılayan ilgili teminatta süre sınırlandırması bulunur. Yaygın olarak sigorta şirketleri bir poliçe döneminde 180 güne kadar gerçekleştirilen yatış giderlerini karşılar.
Yatışlı Tedavi Teminatı 3: Yoğun Bakım Giderleri Teminatı
Yoğun bakım gider teminatı gerçekleştirilecek tedavi kapsamında yoğun bakım ünitesindeki yatış giderlerini karşılar. Poliçelerde genellikle 90 gün ile sınırlandırılır.
Yatışlı Tedavi Teminatı 4: Doktor Takip Giderleri Teminatı
Doktor takip işlemlerinin gider teminatı yatış sırasındaki tedavi sürecinin doktor tarafından takip edilmesi sonrası oluşan giderleri karşılar. İlgili giderlerin ödenebilmesi için kesilecek olan tedavi giderleri faturasında, ilgili harcamanın ayrıca belirtilmesi gereklidir.
Yatışlı Tedavi Teminatı 5: Tanı Birim Giderleri Teminatı
Tanı birim gider teminatı yatış işlemi sırasında hastalık tanısının konulabilmesi için yapılan harcamaları karşılar. Tanı işlemlerinin hastanede kadrosu olmayan bir doktor tarafından yapılması halinde ödenecek ücret anlaşmasız sağlık kurum limitinden düşürülür.
Yatışlı Tedavi Teminatı 6: İlaç Giderleri Teminatı
İlaç gider teminatı yatış süresince tedavinin gereği olarak kullanılan ilaç giderlerini karşılar.
Yatışlı Tedavi Teminatı 7: Kemoterapi ve Radyoterapi Giderleri Teminatı
Kemoterapi ile radyoterapi gider teminatı ilgili tedavi giderleri yanında oda, yemek ve refakatçi giderlerini de karşılar. İlgili işlemlerin öncesinde yapılan kan tetkikleri ile tedavi sırasında oluşabilecek komplikasyonların tedavi giderleri teminat kapsamında karşılanır.
Yatışlı Tedavi Teminatı 8: Diyaliz Giderleri Teminatı
Diyaliz gider teminatı görülen tedavi giderleri ile birlikte oda, yemek ve refakatçi giderlerini de karşılar.
Yabancı Sağlık Sigortasında Diğer Teminatlar
Yabancı sağlık sigortasının diğer teminatları yukarıdaki iki gruba dâhil olmayan giderleri kapsar.
Aşağıda diğer teminatlar sıralanmaktadır:
- Evde Bakım Giderleri Teminatı
- Yardımcı Tıbbi Malzeme Giderleri Teminatı
- Suni Uzuv Giderleri Teminatı
- Kara Ambulans Teminatı
- Trafik Kazası Sonrası Diş Tedavi Giderleri Teminatı
Önemli adımları öğrenmek için: Yabancı Uyruklu Sağlık Sigortası Nasıl Yapılır? yazısını okuyabilirsiniz.
Yabancı Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?
Yabancı sağlık sigortasının kapsamı, yukarıda sıralanan ek teminatlar ile belirlenir.
Yapılacak ek teminat seçimlerinin tamamlanması ardından yabancı sağlık sigortası aşağıda verilen risklerin tamamını kapsar:
- Hastalık ve kaza sonrası teşhis ve tedavi giderleri
- Pansuman, serum ve alçı gibi küçük tedavi giderleri
- Tedavi kapsamında yazılan reçeteli ilaçlar
- Tanı ve tedavi sürecinde yapılan muayene, tetkik ve tahlil giderleri
- Tedavinin gerektirdiği hastane yatış, oda ve refakatçi giderleri
- Yoğun bakım giderleri
- Cerrahi müdahaleler
- Evde bakım masrafları (Gerekli durumlarda)
- Endoskopi uygulamaları ve görüntüleme giderleri
- Kemoterapi, radyoterapi ve diyaliz giderleri
- Chec-Up giderleri (Genellikle yılda 1 kez)
Doğru teminatları seçerek poliçenizi oluşturmak için ücretsiz yabancı sağlık sigortası fiyat teklifi alabilirsiniz.