Yabancı sağlık sigortası şartları,Türkiye Sigorta Birliği tarafından belirlenmiş genel sağlık sigortası şartlarına tabidir. Bununla birlikte sigorta şirketleri tarafından bazı özel şartlar da belirlenebilmektedir.
Yabancı sağlık sigortası için belirlenmiş genel şartlar şu başlıklar altında incelenmektedir:
- Sigortanın teminatları / teminat dışında kalan halleri,
- Sigortanın coğrafi sınırı,
- Sigortanın başlangıç ve bitiş tarihleri,
- Sigorta kapsamındaki tazminat istemleri,
- Sigortadan doğan istemlerin zamanaşımı.
Genel şartlar çerçesinde belirlenmektedir.
Sigorta poliçesini alan adaylar genel şartlar hakkında kısaca bilgi sahibi olmalıdır. Sigorta süresi içinde meydana gelebilecek durumlar genel şartlar çerçevesinde işlem görmektedir.
Yabancı Sağlık Sigortası Nedir?
Yabancılar sağlık sigortasıoturma izni talep eden ve ikamet tezkeresi isteyen yabancı uyrukları kişiler için zorunlu kılınmış bir sigorta seçeneğidir. Bu kişilerin yaptırdıkları yabancı sağlık sigortası kapsamında, hastalık ve kaza sonucunda tedavi masrafları güvence altına alınmaktadır.
Yabancı sağlık sigortası, Türkiye'de okuyacak öğrenciler için de zorunlu kılınmış bir sigorta seçeneğidir. Bununla birlikte ülkemize yerleşmek niyetiyle değil kısa süreli bir seyahat amacıyla gelen yabancılardan yabancı sağlık sigortası talep edilmemektedir. Poliçe detayları genel şartlara göre belirlenir ve ilgili süreçler başlar.
Genel Şartlara Göre Yabancı Sağlık Sigortasını Kimler Yaptırabilir?
Yabancı sağlık sigortası yaptırabilecek kişiler, yalnızca ülkemize yerleşmek niyetiyle gelen yabancı uyruklu kişiler değildir.
Yabancı sağlık sigortası bu kişilere zorunlu kılınmıştır. Bununla birlikte ülkemizde bulunan yabancı uyruklu kişiler böyle bir zorunluluğu olmasa dahi poliçeden yararlanabilmektedir.
Yaş detaylarını incelemek için: Yabancı Sağlık Sigortası Yaş Sınırı yazısını okuyabilirsiniz.
Yabancı Sağlık Sigortası Teminatları
Yabancı sağlık sigortası şartlarına göre kapsama alınangenel teminatlar şu şekilde belirlenmektedir:
- Hastalık ve kaza durumlarında tedavi masrafları
- Hastane masrafları
- Evde bakım masrafları
- Ayakta tedavi gerektiren hallerde her türlü muayene, tanı, ilaç ve test masrafları
- Cerrahi masraflar
- Yoğun bakım masrafları
- Acil durum masrafları
- Kemoterapi masrafları
- Radyoterapi masrafları
- Diyaliz masrafları
- Oda ve refakatçi masrafları
- Reçeteli ilaç masrafları
- Tıbbi malzeme masrafları
- Ambulans masrafları
- Laboratuar masrafları
- MR çekim masrafları
- Alçı ve pansuman gibi olası masraflar
Bu teminatlar genel olarak ana teminatlar olarak yabancı sağlık sigortası kapsamında sunulan teminatlardır. Ayrıca sigorta şirketlerinin hazırlamış olduğu yabancı sağlık sigortası paketleri bulunmaktadır.
Ek teminatlar ile genişletilmiş paketlerden faydalanılmak istendiğinde ödenecek prim ücretleri de artmaktadır. Sigorta teminatlarının limitleri ek teminat alınıp alınmamasına göre değişiklik gösterebilmektedir.
Detaylı bilgi için: Yabancı Uyruklu Sağlık Sigortasında En Önemli Teminatlar yazısına göz atabilirsiniz.
Yabancı Sağlık Sigortası Teminat Limitleri
Yabancı sağlık sigortası kapsamındaki tedavi limitleri, yatarak veya ayakta tedavi seçeneklerine göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda ana teminatlar şu şekilde belirlenmiştir:
- Ayakta tedavi: Ayakta tedavi için belirlenen yıllık azami limit 2.000 TL'dir. Bu limitin üzerindeki masraflar tamamen kişinin kendi sorumluluğu altındadır.
- Yatarak tedavi: Yatarak tedavi masrafları, firma ile anlaşmalı bir sağlık kuruluşunda bulunulması halinde sınırsız olarak karşılanmaktadır. Bununla birlikte firmayla anlaşmalı olmayan kuruluşlarda bu limit azami olarak 20.000 TL şeklinde belirlenmiştir. Bu limitin üstündeki tutarların sorumluluğu tamamen sigorta sahibine aittir.
Sağlık sigortası kapsamında önem arz eden bir diğer husus katılım payı oranıdır. Sigorta şirketi ile sigortalanan kişi arasında yapılan anlaşmada katılım payı oranları belirlenmektedir. Sigorta şirketinin masraflara katılım payı, bu oranlar doğrultusunda saptanmaktadır. Buna göre yabancı sağlık sigortası için belirlenen katılım payı oranları şu şekildedir:
- Yatarak tedavide anlaşmalı sağlık kuruluşlarındaki sigorta teminatları dahilindeki tüm masraflar sigorta şirketine aittir.
- Anlaşmalı olmayan sağlık kuruluşlarındaki yatakta tedavi masraflarına katılım payı oranı %80'dir. Yani %20 katılım payı ödemesi tamamen sizin sorumluluğunuz altındadır.
- Ayakta tedavi hizmetlerinde %60 katılım payı ödenmektedir. Yani %40 katılım payı ödemesi tamamen sizin sorumluluğunuz altındadır.
Limitleri detaylı sorgulamak için: Yabancı Uyruklu Genel Sağlık Sigortası Sorgulaması yazısından bilgi alabilirsiniz.
Yabancı Sağlık Sigortası Teminat Dışında Kalan Haller
Yabancı sağlık sigortasının kapsamadığı hallerkonusunda ilk dikkat edilmesi gereken nokta şirket ile yaptığınız anlaşmadır.
Anlaşma içerisine dâhil edilmemiş hiçbir konu teminat kapsamında değildir. Bununla birlikte sağlık sigortasının genel şartları bünyesinde bulunan bazı teminat dışı haller de mevcuttur.
Bu haller şu şekilde sayılmaktadır:
- Uyuşturucu madde kullanımı sebebiyle oluşan durumlar
- Nükleer, biyolojik veya kimyasal silah sebebiyle oluşan durumlar
- İntihara teşebbüs nedeniyle meydana gelen durumlar
- Cürüm işlenmesi veya teşebbüsü sonucu oluşan durumlar
Ayrıca sigorta sözleşmesiyle teminat altına alınmadığı takdirde deprem ve yer kayması sonucu oluşan durumlar da teminat dışında bırakılmaktadır.
Yabancı Sağlık Sigortası Coğrafi Sınırı
Yabancı sağlık sigortası coğrafi sınırı,sigorta şirketi ile sizin aranızda yapılacak anlaşma doğrultusunda belirlenmektedir. Bu sigorta seçeneğinin genel şartları arasında zorunlu olarak belirlenmiş bir coğrafi sınır belirlemesi bulunmamaktadır.
Bununla birlikte yabancı sağlık sigortasının Türkiye'de oturmak ve çalışmak isteyen kişiler için zorunlu olduğu dikkate alınacak olursa, sigortanın coğrafi sınırının öncelikle Türkiye'yi kapsadığı söylemek mümkündür.
Eş durumları hakkında bilgi almak isteyen adaylar: Yabancı Uyruklu Eşlerin Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Şartları yazısını okuyabilirler.
Yabancı Sağlık Sigortası Başlangıç ve Bitiş Tarihleri
Yabancı sağlık sigortası süresi,yapıldığı günden itibaren 1 yıl olarak hesaplanmaktadır.
Hesaplamada başlangıç saati öğlen 12.00, bitiş saati yine öğlen 12.00 olarak belirlenmektedir. Bununla birlikte sigortanızdan faydalanırken sigorta başlangıç zamanına dikkat etmeniz büyük önem arz etmektedir. Çünkü bazı sigorta şirketleri sigortayı prim ödemelerinin yapıldığı zamandan başlatmaktadır. Bu kapsamda sigorta anlaşması yaptığınız halde henüz prim ödemelerine başlamadığınız durumlarda sigortadan faydalanmama gibi bir sonuçla karşılaşabilmeniz mümkündür. İkinci olarak ise sigorta şirketlerinin sigortayı ileri bir tarihte başlatma uygulamaları, başlangıç tarihinin önemini arttıran bir diğer husustur.
Özellikle yabancı sağlık sigortası kapsamında bazı hastalıklar için sağlık sigortası güvencesi 1 yıllık bir süre sonunda başlatılmaktadır. Bu sebeple sigortanızın diğer teminatlarından yararlansanız dahi bu hastalıklar için güvence alamamaktasınız.
Yabancı Sağlık Sigortası Tazminat Talepleri İçin Gerekli Belgeler
Sağlık sigortası tazminatı için gerekli evraklarşu şekildedir:
- Poliçe fotokopisi
- Poliçe makbuzu
- Kimlik belgesi
- Tedaviye ilişkin belgeler
- İlaç reçeteleri
- İlaç faturaları
- Doktor istemine ilişkin belgeler
Yabancı Sağlık Sigortası Zamanaşımı
Yabancı sağlık sigortası kapsamında zamanaşımısüresi bulunmaktadır.
Bu süre Türkiye Sigortalar Birliği sağlık sigortası genel şartları kapsamında belirlenmiştir.
Belirlenen sürenin kaçırılması halinde sigortadan doğacak olan istemler için de hak düşürücü süre bitmiş olacaktır. Yabancı sağlık sigortası için belirlenen yasal süre 2 yıldır.
Gerekli adımlar için: Yabancı Uyruklu Sağlık Sigortası Nasıl Yapılır? yazısını okuyabilirsiniz.
Yabancı Sağlık Sigortası İptal İşlemi
Yabancı sağlık sigortası iptaliiçin aşağıdaki koşullardan birini sağlamış olmak gerekmektedir:
- İkamet izni süresi için yeni sağlık sigortası yaptırılmış olması
- İkamet izninin iptal edilmiş olması
- Genel sağlık sigortası kapsamına dâhil edilmiş olması
- Ülkeden çıkış tarihinin belirlenmiş olması
Bu koşulların gerçekleşmesi durumunda yabancı sağlık sigortası hizmeti aldığınız firmayla irtibat kurarak sigortanızı iptal ettirebilirsiniz. Firmalar müşteri hizmetleri üzerinden iptal talebi alabilmektedir.
Yabancı Sağlık Sigortası Neden Yaptırılır?
Yabancı sağlık sigortasının genel amacı Türkiye'de oturma izni almaktır. Bu kişilerden en az 1 yıllık yabancı sağlık sigortası yaptırılması talep edilmektedir. Ayrıca çalışma izni talep eden kişilerin de yabancı sağlık sigortası yaptırma zorunluluğu bulunmaktadır.
Yabancı sağlık sigortasına dair ayrıntılı bilgi edinmek ve sigorta teklifi almak istiyorsanız, teklif alma motorumuzu kullanabilirsiniz. Ayrıca Sigorta Dünyası olarak müşteri hizmetlerimiz ile de 7 gün 24 saat hizmet vermekteyiz. Firmamızın iletişim numaraları şu şekildedir:
- 0 850 611 08 50
- 0 216 880 07 24
Telefon yolu ile ulaşabileceğiniz gibi başvuru formunu doldurarakta fiyat teklifi alabilirsiniz.