İkinci el araç alırken sık yaşanan konulardan birisi aracın hasar durumunun tespit edilmesidir.
İkinci el araç alacak için aracın kaza geçmişi büyük önem taşımaktadır çünkü bu geçmiş ile aracın hangi amaçlar için kullanıldığını ya da hangi onarımdan geçtiğini bilmek önemlidir. Eğer hasar kaydı veya TRAMER kaydının sorgulanması doğru yapılmazsa, ikinci el araç almış kişi daha sonra mağduriyet yaşayabilir. Bu durumların oluşmaması ve bilgi sahibi olunması için hazırladığımız yazımızı okuyarak gerekli bilgileri öğrenebilirsiniz.
Araç alırken en ince detayına kadar araştırma yapmanız, bu tatsız durumların önüne geçmek için gerekmektedir. İnternetin yaygın kullanımı ile aracın sigorta ve hasar geçmişine çabuk bir şekilde erişim sağlayabilirsiniz.
Tramer hakkında bilgi sahibi olmak için öncelikle hasar durumlarının bilinmesi gerekir.
Kasko poliçesi hakkında detaylı bilgi almak isteyen araç sürücüleri: Araç Kasko Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?Yazısına göz atabilirler.
Hasar Kaydı Nedir?
Trafik sigortası bulunmayan araçlar trafiğe çıkamamaktadır. Bundan ötürü trafikte olan her araca trafik sigortası yaptırma zorunluluğu bulunmaktadır. Trafik sigortası kaza durumunda kusurlu olan tarafın sigortası tarafından kusursuz ya da az kusurlu olan tarafın masraflarını karşılar. Bu durumda yani masrafların karşılanması için sigortaya bildirimde bulunulduğunda aracın geçmişine hasar kaydı eklenir.
Hasarlar sigorta şirketleri tarafından karşılanır ve iyi bir onarımdan geçmiş olsa bile kayıtlara geçmektedir. Yani küçük bir hasar oluştuysa ve bu sigorta kapsamında karşılandıysa hasar kaydı aracın siciline işlemektedir. Ağır hasar kayıtlı olarak ifade edilen araçlar ise kaza sonucunda en az yüzde yetmiş oranında hasar görmüş araçları ifade eder. Burada da araç şayet iyi bir onarımdan geçmiş olsa bile karıştığı kaza neticesinde pert diye tabir edilen sınıfa dâhil edilirler.
Kasko hasarsızlık indirimleri için: Araç Kasko Sigortası Hasarsızlık İndirimi yazısına göz atabilirsiniz.
Hasar Kaydı Silme ve Düzeltme Nasıl Yapılır?
Hasar kayıtları, kaza tutanakları tutulduğunda doğrudan güncellenmektedir.
Örneğin karıştığınız kazada sizin hiç kusurunuz olmamasına rağmen aracınızın uğradığı maddi hasar, hasar kaydına işlenir. Eğer hasar kayıtlarınızda yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız Hasar İtiraz Formu doldurmanız gerekmektedir. Formda hasarın neden yanlış olduğunu veya silinmesi gerektiğini net bir şekilde ifade etmelisiniz çünkü itiraz gerekçesinin anlaşılması önem taşımaktadır.
Hasar işlemlerinin en hızlı şekilde çözülmesi için sigortalı adaylar sigorta şirketine tam bilgi vermeleri gerekir. Eksik verilen bilgi olması durumunda hasar işlemleri gecikir.
Hasar ödemelerini merak eden adaylar:Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapar, Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz? Yazısından bilgi alabilirsiniz.
Tramer Nedir?
Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kurumunun kısaltılması olan Tramer ile tüm sigorta faaliyetleri kayıt altına alınır.
Aracın sigortasının olup olmadığı, karıştığı kazalar gibi bilgiler bu sistem üzerinden yapılacak sorgulamalar ile öğrenilebilmektedir. Bu sorgulama özellikle ikinci el araçlarda oldukça yararlı olmaktadır. Çünkü satın alınacak aracın tüm geçmişi sistemde gözükmektedir. Aynı zamanda Tramer’in en büyük katkısı araç hakkındaki bilgilere de kısa süre içerisinde ulaşmanızı mümkün kılmaktadır. Eğer gerekiyorsa plaka, şaşi ve motor numarası, vergi bilgileri vb. konulara hızlıca erişim sağlayabilirsiniz.
Kasko fiyatlarını merak eden adaylar: 2019 Araç Kasko Sigortası Fiyatları Ne Kadar? Yazısından bilgi alabilirler.
Tramer Kaydı Neleri İçerir?
Tramer kaydının hangi konuları kapsadığını bilmek yapılacak sorguları şekillendirecektir.
Tramer vasıtası ile aracın; marka, model ve kullanım durumuna ait bilgilere, kaza tutanaklarına, kaza geçmişine ve kusur oranlarına, değişen parçalar varsa hangi servislerde nasıl değiştirildiğine, trafik sigortasının olup olmadığına, kaç kez el değiştirdiğine ve sahibinin kim olduğu gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken nokta Tramer kaydı 2003 yılından önceki bilgileri içermemektedir. Dolayısıyla baktığınız aracın bilgilerinin 2003 yılından sonraki yılları kapsadığını unutmayınız.
Tramer detayları için: Tramer Nedir? Tramer Kaydı Sorgulaması Nasıl Yapılır?Yazısından bilgi alabilirsiniz.
Kasko Nedir?
Aracınızın trafikte karşılaşacağı maddi hasarların giderilmesi için kasko sigortası gereklidir.
Zorunlu olan trafik sigortası, trafiğe çıkan her araç başına yapılıyor olsa da bu poliçe sadece karşı tarafa verilen hasarları karşılar. Araç sahibinin kendi aracının masraflarının karşılanması için yaptırması gereken sigorta kaskodur. Sigorta firmaları tarafından geniş paketler kapsamında sunulan kaskoyu yaptırmak için kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda karar verebilirsiniz.
Kasko sigortası; trafik sigortasından farklı olarak sigortalının kendi hasarlarını karşılar.
Dar, genişletilmiş ve tam olarak üç ana paket olarak sunulan kasko, içerdiği teminatlar ile aracınızı her türlü hasar durumuna karşı güvence altına almış olur. Ayrıca kendi ihtiyaçlarınızdan doğan durumlara karşı da belirleyeceğiniz ek teminatlar ile kaskonuzu belirleyebilirsiniz.
Araç kasko değeri sorgulamaişlemi yapmak için başvuru formunu doldurabilirsiniz.
** 3 kasko türünden farklı olarak pert araçlar için yapılan pert kasko sigortası da bulunmaktadır.
Tramer üzerinden kasko bilgilerinize ulaşmak mümkündür. Tramer sorgulaması yaparak aracınızın mevcut kaskosu, hangi sigorta firmasından yapıldığını, teminat miktarının ne kadar olduğunun, poliçe süresinin tarihini öğrenebiliriz. Bilgilerinizde herhangi bir yanlış olduğunu düşünüyorsanız sigorta firması ile bağlantıya geçmeniz yararlı olacaktır.
Kasko hakkında merak edilen durumlar için:Kasko Sigortası İle İlgili En Çok Merak Edilen 10 Soru yazısından bilgi alabilirsiniz.
Tramer Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Tramer’e dâhil olan pek çok bilgi bulunmaktadır. Kasko poliçesi, araç hasar kaydı, trafik sigortası, kaza tespit tutanağı gibi bilgiler bunlar arasındadır.
Tramer sorgulaması yapmak için aracınız ile bilgileri doğru girmeniz gerekmektedir. Özellikle sigorta şirketli, poliçe numarası gibi bilgiler tam olmalıdır. Eğer kasko sorgulaması yapacaksanız plaka ve şasi bilgilerini girmelisiniz. Ya da araç hasarı sorgulaması yapıyorsanız plaka, şasi ve motor numaralarını girerek aracın hasar geçmişi hakkında bilgi edinebilirsiniz.
- SMS göndererek hasar kaydı sorgulaması yapmak; Herhangi bir aracın kaza ve hasar geçmişini öğrenmek için cep telefonları üzerinden kısa mesaj göndererek haberdar olabilirsiniz. Türkiye’de kapsama alanı bulunan GSM operatörleri ile anlaşmalı bulunan bu yöntem ile çabuk ve kolay bir şekilde araç bilgilerine ulaşabilirsiniz. Telefon ile sorgulama yapmak için; aracın plakası birleşik bir şekilde yazılmalıdır ve kullandığınız operatör farkı olmadan 5664’e göndermelisiniz. Örneğin; 26ABC001 yazarak 5664’e SMS gönderilmelidir. Eğer plaka yerine şasi numarasından bilgileri öğrenmek istiyorsanız büyük harfler ile HASAR yazıp bir boşluk bıraktıktan sonra S yazıp yine boşluk bırakıp şasi numarasını yazarak 5664’e göndermelisiniz. Örneğin; HASAR S 12ABC15985
Mesajı gönderdikten kısa bir süre size yanıt gelecektir. Mesaj tüm operatörler için 7 TL ile ücretlendirilir.
Mesajda aracın hangi tarihlerde ne tür kazalara karıştığı ayrıntılı bir şekilde beyan edilir.
Örneğin; “Kayıtlara göre xxx şasi nolu araç 1 adet kazaya karışmıştır: KZ1: 01/01/2019 Park Halinde Çarpma 452 TL”
Genel mesajın sonundaki tutar aracın kaza sonrası ne kadar hasarının oluştuğunu gösterir.
- Sigortam360 uygulaması ile sorgulama yapmak; Tramer tarafından geliştirilen Sigortam360 uygulaması hasar kayıtlarına mobil uygulama üzerinden hemen ulaşımı sağlamak için tasarlanmıştır. 5 liralık hizmet bedelinin ödenmesinden sonra online bir şekilde hasar sorgulama işlemi yapılabilir. Eğer üye olmuşsanız daha önceki sorgulamalarınıza da ücretsiz bir şekilde ulaşabilirsiniz. Sigortam360 uygulamasını telefonunuza indirip kurduktan sonra kolay ara yüzü sayesinde hızlı bir şekilde işleminizi tamamlayabilirsiniz. Aynı zamanda uygulama aracın hasar geçmişi, aracın detaylı bilgisi, eksper raporu, değişen parçaları, trafik ve kasko sigortaları, kaza tespit tutanağı gibi konularda da bilgi içermektedir. Uygulamaya Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nden ulaşabilirsiniz.
- E-devlet üzerinden sorgulama yapmak; tramer veya kasko sorgulamasını e-devlet üzerinden yapmak için sisteme giriş yaptıktan sonra e-hizmetler bölümündeki sigorta ile ilgili bölümde Trafik Poliçeleri ve Hasar Bilgileri Sorgulama ekranından aracın plakasını yazarak güncel bilgilerine ulaşabilirsiniz. E-devlet üzerinden sadece kendi üzerinize olan araçların sorgulamasını yapabilirsiniz. E-devlet’e erişim sağlamak için PTT’lerden şifre almalı ve turkiye.gov.tr adresini kullanmalısınız.
Sorgulama detaylarına ulaşmak için: Tramer Sorgulaması Nasıl Yapılır?Yazısına devam edebilirsiniz.
Hasar Kaydı Sorgulamasında Hasar Neden Gözükmez?
Yaptığınız hasar sorgulamasında hasar kaydı gözükmüyorsa iki ihtimal söz konusudur.
Kaza 2003 yılı öncesinde gerçekleşmiştir ya da sigorta firması hasar tutarını iletmemiştir. Hasar kayıtları, sigorta firmaları tarafından Tramer’e iletilmek durumdadır. Eğer gecikmeden değil de sigorta firmasının kasıtlı olarak böyle bir bildirimde bulunmadığını düşünüyorsanız sigorta firması ile iletişime geçebilirsiniz.
İkinci el araç alım ve satımlarında Tramer sorgulamasının yapılması, iki tarafında daha sonra oluşacak olası mağduriyetinin önüne geçmek adına önemlidir.
Kasko sigortası poliçenizi sorgulamak veya yeni kasko fiyatı almak için Sigorta Dünyası ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.
www.sigortadunyasi.com adresi ve 0850 611 08 50 – 0216 880 07 24 numaraları üzerinden bizlere ulaşabilir, arzu ettiğiniz detay bilgiler dışında Türkiye’nin önde gelen sigorta şirketlerinin fiyat bilgisine ulaşabilirsiniz.