Araç sürücüleri tarafından en çok merak edilen konulardan biri olan; kasko hasar ödemeleridir.
Kasko poliçesi hangi durumlarda ödeme yapar, hangi durumlarda ödeme yapmaz başlıklarını detaylı olarak anlatacağız!
Satın almak istediğiniz kasko poliçesinin hangi risklere karşı teminat verdiğini bilmeniz sizlere avantaj sağlar. Araçta gerçekleşen zarar ve hasarlar seçmiş olduğunuz teminatlar ve teminat limitleri kapsamında karşılanmaktadır.
Trafik Kazaları Hakkında
Öncelikle sizleri kazaya neden durumlar ve verileri hakkında bilgilendirmek istiyoruz. Maalesef trafik kazalarının oranları oldukça yüksek ve çoğu sürücü kaynaklı yaşanmaktadır.
Trafik kazalarının artması sonucunda yaşanan hasar durumlarını sizlere rakamlar ile özetledik.
Kasko poliçesi olmadan trafiğe çıkan araç sürücüleri için daha fazla risk mevcuttur.
Trafik kazalarını veriler ile sizlere açıkladık ve kasko sigortasını anlattık!
- Birçok sebepten kaynaklı yaşanmakta olan trafik kazalarında kazaya neden olan kusurlar içinde sürücü kusurları %895 ile ilk sırada gelmektedir.
- 2004 yılından bugüne Türkiye’deki araç sayısı yaklaşık olarak 2 katına çıkmıştır.
- 2018 yılında ise 22 milyonu aşmıştır.
- Trafikte var olan araçların %54’lük kısmını otomobiller oluştururken, geriye kalan %46’lık kısmını ise sırasıyla kamyonet, motosiklet, kamyon, minibüs ve otobüsler oluşturmaktadır.
Araç kullanımlarının günden güne artış göstermesi, kazaların meydana gelmesini de arttırmaktadır.
- Ülkemizde meydana gelen karayolu trafik kazaları 2018 yılında toplam 1 milyon 229 bin 364 adettir.
- Bu kazaların 1 milyon 42 bin 832 adedi maddi hasarlı, 186 bin 532 adedi ise ölümlü yaralanmalı trafik kazası ile sonuçlanmıştır.
Maddi hasarlı sonuçlanan kazalarda kasko poliçeniz sayesinde hasarların üstesinden gelmeniz mümkündür.
Kasko poliçesi ile bütçeniz kaza anında zorlanmaz!
Peki, kasko poliçesi hangi durumlarda ödeme yapar, kasko hangi durumlarda ödeme yapmaz?
Kasko Poliçesinin Kapsamı Hakkında
Kasko sigortası, sigorta yaptırmayı planladığınız araç için zarar ve hasarlara karşı teminat vermektedir. İsteğe bağlı yapılan araç kasko sigortası ile teminat kapsamına alınan birçok risk güvence altındadır.
- Kasko sigortası poliçe genel şartlarına bağlı olarak; yangın, çalınma, doğal afet, trafik kazası sonuçları gibi durumlara karşı sigortalı aracı teminat altına alır.
- İhtiyacınız olan teminatlara göre kasko poliçesini belirleyebilir, kapsamını siz oluşturabilirsiniz.
- Kasko kapsamına alınacak ek teminatlar ile kasko poliçe kapsamını genişletebilirsiniz.
Araç Kasko Neleri Karşılar, Kasko Her Hasarı Karşılar mı?
Araç kasko sigortasının 2 teminat grubu bulunmaktadır. İlk olarak ana teminat grubu ikinci olarak ise ek teminat grubudur.
Kasko poliçesini oluştururken iki teminat grubunu ayırmanız gerekmektedir.
Ana teminat grubu satın alınan kasko poliçesinde, sigorta şirketi tarafından standart olarak verilmektedir.
Ek teminat grubu ise sizin talebinize göre belirlenir ve ek bir ücretlendirme ile poliçe kapsamına alınır.
Kasko sigortası her şeyi karşılar mı? Sorusunun cevabını verecek olursak, poliçe kapsamında bulunan teminatlar neticesinde zarar ve hasarlar karşılanmaktadır. Bu nedenle poliçe kapsamına dâhil edilen teminatların özenle ve okunarak seçilmesi önemlidir. Seçtiğiniz teminat kapsamında kasko poliçesi hasarları karşılamaktadır.
Kasko Karşı Tarafın Hasarını Karşılar Mı?
Araç kullanıcıları tarafından en çok merak edilen konulardan birisi de kasko poliçesinin karşı tarafın hasarını karşılayıp karşılamadığıdır.
Trafikte araç kullanır durumda olduğunuz süre zarfında lüks bir araca çarpabilirsiniz ve meydana gelen kazada kusurlu olmanız durumunda sigorta şirketinden destek bekleyebilirsiniz. Evet, lüks bir araçtan örnek verdik çünkü hasar onarımları daha yüksek olacağından teminat limitleriniz bu durumda yeterli olacak mı?
Peki, bu durumda trafik poliçesi mi size yardım edecek? Yoksa kasko poliçesi mi?
- Bilindiği üzere zorunlu trafik sigortası sadece karşı tarafın hasarlarını karşılar ve karşı sürücüde oluşabilecek zararlara karşı teminat verir.
- Kasko poliçesi ise meydana gelen kazada kusura bakmadan sadece kendi aracınıza ilişkin oluşan hasarlara teminat verir.
Yani bu durumdan anlaşıldığı üzere trafik sigortası sizin aracınızda meydana gelebilecek zarar ve hasarları karşılamayacak, kasko sigortası da karşı tarafın hasarına değil sigortalı olan aracın hasarlarını karşılayacaktır.
Fakat ek olarak sizlere vereceğimiz güzel bir teminat bilgisi var. Bu durumların yaşanmaması adına ve oluşan kazalarda sigortanız dışında bütçenizin zarar görmemesi için kasko sigortası poliçenize güzel bir teminat ekleyebilirsiniz. Teminat limitlerini belirleyerek karşı tarafta oluşan hasarlarda trafik sigortasının yetersiz kaldığı kısımda o teminat sayesinde kasko poliçenizden karşılanabilir. Bütçeniz zarar görmez ve mağdur olmazsınız.
İhtiyari Mali Mesuliyet Teminatı
Kasko poliçesi yaptırmak isteyen kişilerin karşısına çıkan ve oldukça önemli olan teminatlardan birisidir.
Sigorta şirketlerinin kasko ürünlerine göre değişiklik göstermekte olan teminatlar arasındadır. İhtiyari mali mesuliyet teminatını ek teminat grubundan veya isteğe bağlı teminat grubundan poliçenize ekleyebilirsiniz.
İMM teminatı ile kasko poliçesinde, kaza anında üçüncü kişilere verilen maddi ve bedeni zararların trafik sigortası teminatlarını aşan kısmına karşı verilen teminattır. Bu teminat ile kusurlu olunan kazalarda meydana gelen hasarlar güvence altındadır.
- İhtiyari mali mesuliyet teminatının limitini yüksek seçmeniz sizlere avantaj sağlar.
- Trafikte yüksek değere sahip birçok araç var. Yaşanabilecek bir kaza sonucunda zor durumda kalmamak için kasko sigortasını satın alırken teminat ve limitlerine dikkat etmeniz önemlidir.
- İhtiyari mali mesuliyet teminatı ile kasko poliçesi primlerinde küçük bir artış söz konusu olabilir.
- Eklenen her ek teminat primlere yansımaktadır. Fakat bütçenizi çok sarsmadan ödeyebileceğiniz bu ek primler, başınıza gelebilecek beklenmedik kazalara karşı önlem alır ve ödemekte zorluk çekilecek miktarlardan kurtarır.
Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapar?
Araç kasko sigortasında teminat kapsamı dâhilinde herhangi bir zarar veya hasarla karşılaşıldığında en geç 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine bildirilmesi gerekir.
Ödeme yapılabilmesi ve sigorta şirketi tarafından incelemeye alınabilmesi için bildirimde bulunmanız gerekmektedir. Aksi takdirde kasko şirketi araçta meydana gelen hasarı karşılamaz.
Kasko poliçesi sadece sigortalı olan aracın zarar ve hasarlarını karşılar.
Örneğin; meydana gelen bir kazada 2 araç hasar alırsa kasko poliçesi sadece sigortalı olan aracın hasarını teminatlar kapsamında karşılayacaktır. Karşı tarafın hasarını karşılayan sigorta türü trafik sigortasıdır.
Aracın kaza yapması olayında, araç sürücüsü kusurlu olsa da kasko sigortası zararı karşılar. Kaskonuzu kullanmak istediğiniz durumlarda poliçe dâhilinde yararlanabilirsiniz. Başta da dediğimiz gibi kaza durumunu sigorta şirketine bildirmeniz sonucunda yapılacak değerlendirme ile kasko poliçesi kapsamında işleme alınacaktır.
- Kasko poliçesinin standart teminatları arasında çarpma çarpılma, aracın yanması ya da çalınması gibi durumlar bulunur. Bu durumlardan kaynaklı olan zarar ve hasarları kasko karşılar.
- Ek teminatları kasko poliçenizi oluşturma aşamasında belirlemiştiniz. Seçtiğiniz teminatlar dâhilinde oluşan bir hasar durumu varsa kasko kapsamında karşılanır.
Tek Taraflı Kazalarda Kasko Ödeme Yapar mı?
Tek taraflı meydana gelen kaza durumlarında kasko sigortasından yararlanabilmeniz için yapılması gereken işlemler bulunmaktadır.
- Kazanın meydana geldiği olay yerine trafik polisi çağırmanız gerekmektedir.
- Karşı tarafta 2. araç sürücüsü bulunmadığından dolayı anlaşmalı kaza tutanağı tutmanız mümkün olmayacaktır.
- Kaza tutanağı tek taraflı da tutulmamaktadır. Bu nedenle tek taraflı olan kaza durumlarında kasko poliçenizden yararlanabilmeniz için olay yerine trafik polisi çağırmalısınız.
- Trafik poliçe tarafından tutulacak tutanakta kaza durumu açıkça belirtilmelidir. Tutanak işleminden sonra mutlaka alkol raporunu da almanız gerekmektedir.
Tek taraflı olabilecek kaza durumları; aracın ağaca çarpması, aydınlatma direğine veya duvara çarpması, bariyere veya orta kaldırıma çarpması gibi durumlar tek taraflı kazalar olarak geçer.
Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?
Kasko, 1 yıllık yapılan sigorta türüdür ve bu süre zarfında poliçe kapsamına alınmış olan teminatları karşılamaktadır.
Kasko poliçenizin olması yaşanan tüm hasarların karşılanacağı anlamına gelmemektedir.
Meydana gelen hasar olayı ile ilgili bütün belgeler kasko şirketine verilerek, tazminat bedeli bildirilir. Hasarın tutarı ise kısa bir süre sonra sigorta şirketine verilen hesap numarasına transfer edilmektedir.
Kasko genel şartlarında bulunan teminat dışı durumların yaşanması sonucunda da kasko firmasından ödeme alamazsınız. Bu nedenle poliçenizi oluşturma aşamasında teminat kapsamını okumalısınız.
Ödeme yapılamayan durumların bir kaçına örnek vermek gerekirse;
- Kişinin tamamen fiili ehliyet durumunda olması bu durumda önem taşımaktadır. Kişi çok az miktarda alkol almış olsa dahi hiçbir şekilde kasko yaptırdığı şirket tarafından meydana gelen hasar karşılanmaz. Sürücü alkollü olduğu süre zarfında meydana gelebilecek durumların analizini yapamaz. Bundan dolayı da birey mevcut hasarın tümünü kendisi karşılamak durumunda kalacaktır. Alkol alan kişi tarafından yapılan kazaları kasko sigortası karşılamamaktadır. Can sağlığı ve güvenliği açısından da alkol alan kişilerin araç kullanmaması gerekmektedir.
- Uyuşturucu kullanmış kişiler tarafından da kullanılan araçta meydana gelen kaza durumlarında oluşan hasarı kasko şirketi karşılamaz ve ödeme yapmaz.
- Aracın bakımsızlıktan ya da eskimesinden kaynaklı meydana gelen hasar durumlarında ödeme yapılmamaktadır.
- Bunun yanı sıra bazı kişiler aracıyla bilerek kaza yapabilir veya aracına bilerek zarar verebilir. Bu durumlarda sigorta şirketi tarafından yapılan değerlendirme sonucunda kasten yapılmış olduğu sonucuna varılması ile kasko ödeme yapmaz.
- Savaş, işgal, düşman hareketleri, darbe, isyan, iç savaş ve ayaklanma vb. durumların yaşanması sonucunda da kasko ödeme yapmamaktadır.
- Lastiklerin eskimesinden dolayı meydana gelen hasarlarda ödeme yapılmamaktadır.
Kasko Sigortasında Hasar ve Tazminat Ödeme Süresi
Özenle seçilen teminatlar kapsamında kasko sigortasının hangi hasarları karşılayıp hangi hasarları karşılamadığı öğrendik.
Kasko sigortasının kapsamı hakkında bilgi sahibi olduktan sonra yaşanabilecek hasar durumlarına karşıda kısa bir bilgilendirme yapabiliriz.
- Hasar durumunda tazminatın ödenmesi için sigortalıya ve sigortacıya düşen sorumluluklar ve belli başlı işlemler bulunmaktadır. Bu süreçlerin eksik bir şekilde yapılması her iki tarafında sıkıntı yaşamasına sebep olabilir.
- İşlemleri eksiksiz yapmak son derece önemlidir. Aksi durumda hasar ödemesi yapılamaz.
- Kasko poliçesinden yararlanmak için ilk olarak sigorta şirketine bildirimde bulunmanız gerekmektedir.
- Kasko firmasına bilgi verildikten sonra tarafınıza 3 iş günü içerisinde size dönüş yaparak gerekli olan bilgileri ve evrak listesi iletilecektir.
- Evrakları teslim etmeniz ile ilgili süreç ve işlemler başlayacaktır.
- Zararın tespiti sigortalı ile sigortacının anlaşması sonucunda ya da sigorta eksperi aracılığıyla yapılmaktadır.
- Sigortacı aracın rayiç bedeli yani hasar durumundaki değerini konu alır ve hasar ödemesini gerçekleştirir.
- Hasara ait belge ve evrakların sigortacıya ulaşması sonucunda ve eksper raporunun teslim edilmesinden sonra poliçedeki genel ve özel şartlar doğrultusunda yapılacak işlemleri tamamlayarak, tazminat bedelini sigortalıya 10 iş günü içinde ödemesi gerekir.
- Tazminat ödemesi hangi durumdan kaynaklı olursa olsun hasardan itibaren 45 gün içinde yapılması gerekir.
Çalınan Araç Kasko Ödemesi
- Sigortalı araç çalınmışsa eğer vakit kaybetmeden ilgili kurumlara durumla ilgili bilgi verilmelidir.
- Çalınan sigortalı aracın bulunması için ilgili kurum tarafından araştırmalar 30 gün içinde sonuç vermesi gerekir.
- Sonuca varılamayan dosyalar için ilgili makamdan aracın bulunamadığına dair yazı alınır ve sigortacı tazminatı öder.
- Eğer sigortalıya ödeme yapıldıktan sonra çalınan araç bulunursa, bulunduğuna dair yazı ile sigortacıya derhal bildirilmelidir.
- Kasko poliçe sahibi almış olduğu tazminatı sigortacıya iade ederek aracını geri alabilir veya aracını sigortacıya devredebilir.