Sağlık sigortaları kapsamında temelde iki ana teminat seçeneği sunulmaktadır. Bu teminatlar, ayakta tedavi teminatı ve yatarak tedavi teminatı olmak üzere iki farklı grupta incelenebilir. Yatarak tedavi teminatı, hastanede kalmayı gerektiren durumlar için güvence sunarken; ayakta tedavi teminatı, hastanede yatış gerektirmeyen tedavi durumları için hizmet vermektedir.
Hazırladığımız bu yazıda; tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında sunulan yatarak tedavi teminatının detaylarına dair merak edilen tüm detayları açıklamaya çalıştık.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?
Sağlık sigortası kapsamında güvence almak isteyen ancak özel sağlık sigortası ürünlerini maliyetli ya da yetersiz bulan kişiler için tamamlayıcı sağlık sigortası önemli bir alternatif oluşturmaktadır. SGK’lı kişilerin fark ücreti ödemeden özel sağlık kurumlarında tedavi görmesine olanak sağlayan bir sağlık sigortası ürünü olan tamamlayıcı sağlık sigortası ile sigorta şirketinin anlaşması bulunan hastanelerde, sigortalı kişiler ücretsiz tedavi görebilirler.
Tamamlayıcı sağlık sigortası, yüklü tedavi masraflarının yükünden sigortalı kişileri kurtarmayı amaçlar ve ücretsiz ya da uygun fiyatlarda tedavi alınmasına olanak sağlar. Bu yüzden tamamlayıcı sağlık sigortası ürününe talep fazla olmakta ve günden güne artmaktadır. Sigorta poliçesi başlatan kişiler, tedavi almak için yalnızca 15 TL tutarındaki katılım payını öderler ve geriye kalan masraflar, poliçe kapsamında yer alan teminatlar üzerinden karşılanır.
Teminat içerikleri sigorta şirketlerine göre ya da kullanıcı istekleri doğrultusunda değişebilir. Ancak genel bir tanımlamayla yatarak tedavi teminatı, hastanede en az 24 saat kalmayı gerektiren tedavi işlemlerini kapsamaktadır; ayakta tedavi teminatı ise 24 saatten az süren tedavi durumları için hizmet sağlamaktadır.
Tamamlayıcı sağlık sigortası hakkında bilgi almak için Tamamlayıcı Sağlık Sigortasını Dikkate Almanızın 9 Nedeni yazımızı inceleyebilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?
Hastalık ya da kaza durumlarında sonra ihtiyaç duyulabilecek, kısa süreli ya da uzun süreli tedavi durumlarını teminat altına alan tamamlayıcı sağlık sigortası; genel anlamda ayakta tedavi teminatı ve yatarak tedavi teminatı olmak üzere iki seçenek üzerinden sunulmaktadır.
- Ayakta tedavi teminatı kapsamında; tahlil, röntgen, rutin kontrol, ilaç temini, fizik tedavi gibi durumlar için geçerlidir. Bu teminat, 24 saati aşmayacak ve hastanede kalmayı gerektirmeyecek tedavi durumlarını kapsamaktadır.
- Yatarak tedavi teminatı ise hastanede en az 24 saat kalmayı gerektiren durumları kapsamaktadır. 24 saati aşan ve tedavi süresi boyunca hastanede kalmayı gerektiren tedavi durumları, bu teminat kapsamında değerlendirilir. Bunun yanında yatarak tedavi teminatı, ayakta tedaviden ziyade oda, refakatçi ve yemek masrafı gibi yüksek maliyetli olabilecek giderleri de karşılamaktadır.
Bu teminat seçenekleri dışında kalan durumlar, tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamı dışında kabul edilmektedir. Tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi hizmet olanakları, sigorta şirketlerine göre farklılıklar gösterebilir ya da sigortalıların ihtiyaçları kapsamında şekillenebilir.
Tamamlayıcı sağlık sigortasının kapsadığı durumlara dair tüm detaylara Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının Önemli Teminatları yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yatarak Tedavi Teminatları Nelerdir?
Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamı bir hayli geniş olan, bunun yanında ek teminat seçenekleri ile kişilere uygun hale getirilen bir sağlık ürünüdür. Tamamlayıcı sağlık sigortası genel şartlarına göre yatarak ve ayakta tedavi teminatı olmak üzere iki teminat grubuna ayrılmaktadır. Bunun yanında doğum, iş bakımı, diyetisyen hizmeti ya da psikolojik yardım gibi seçeneklerle de poliçe kapsamı genişletilebilmektedir.
Tamamlayıcı sağlık sigortası yatarak tedavi teminatları, hastanede en az 24 saat yatış gerektiren tedavi durumlarını kapsamaktadır. Sigorta şirketlerine göre değişebilen teminat içeriği genel olarak şu tedavi durumlarından oluşmaktadır:
- Cerrahi müdahale işlemleri.
- Cerrahi müdahale sonucu yatışlar.
- Yoğun bakım.
- Kemoterapi.
- Diyaliz.
- Radyoterapi.
- Fizik tedavi.
- Oda, yemek ve refakatçi giderleri.
Tamamlayıcı sağlık sigortası yatarak tedavi teminatı kapsamında tüm bunların yanında; acil gelişen sağlık sorunları, ambulans temini, röntgen ya da tahlil gibi hastane hizmetleri ve tıbbi cihaz temini gibi durumlar da yer almaktadır. Aynı zamanda doktor ve hemşire masrafları da güvence altına alınır.
Yatarak tedavi teminatı dışında tamamlayıcı sağlık sigortasının bir diğer önemli teminat seçeneği olan ayakta tedavi teminatına dair detayları öğrenmek için Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Ayakta Tedavi Teminatı Nedir? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Cerrahi Müdahale ve Sonrasında Oluşan Giderler
Tamamlayıcı sağlık sigortası yatarak tedavi teminatı içinde en önemli hizmetlerden biri cerrahi müdahale giderlerinin karşılanmasıdır. Sigortalı kişi, olası bir cerrahi müdahaleden sonra oluşabilecek tüm masrafları poliçe üzerinden giderebilir.. Anestezi için gereken operasyonlardan ameliyat sonrası masraflara kadar tüm tedavi seçenekleri, bu teminat kapsamında değerlendirilmektedir.
Bunların yanı sıra dış gebelik, anjiografi ya da koroner gibi durumlar için gereken tedavilerin masrafları da yatarak tedavi teminatı kapsamındadır. Ancak yine de, yatarak tedavi teminatı kapsamında yer alan bu hizmet hakkında detaylı ve doğru bilgilere ulaşmak için ilgili sigorta şirketi ile görüşmek faydalı olacaktır.
Hastanede Alınacak Tedavi ve Tanıların Masrafları
Yatarak tedavi kapsamında, cerrahi müdahalenin yanında hastanede kalış gerektiren tüm durumlar için güvence sağlanmaktadır. Bu teminat ile gerekli olan doktor kontrolleri, tahlil ve röntgen işlemleri, serum, hemşire ihtiyacı gibi hizmetler yer almaktadır.
Yoğun Bakım Masrafları
Ameliyat ya da benzeri herhangi bir işlemden sonra gerekli olabilecek yoğum bakım masrafları, tamamlayıcı sağlık sigortası yatarak tedavi teminatı kapsamında karşılanır. Yoğun bakım masrafları, yatarak tedavi teminat kapsamında belirli şartlar ve limitler dahilinde giderilmektedir. Bu nedenle, poliçe limitlerini ve detaylarını öğrenmek son derece önemlidir.
Tehlikeli Hastalıkların Tedavisi
Tamamlayıcı sağlık sigortası yatarak tedavi teminatı kapsamında karşılanan bir diğer önemli durum ise özel tedavi gerektiren hastalıklardır. Sigorta genel şartlarına göre kemoterapi, radyoterapi ya da diyaliz gibi ciddi rahatsızlıkların tedavisini sağlayan yöntemler, yatarak tedavi kapsamına girmektedir. Ancak bu tedavilerin poliçe şartlarına göre ne sıklıkla kullanılabileceği ve limitleri öğrenilmelidir. Aksi halde, mağduriyet yaşanabilir ve limit aşımı sonucu planlanan dışında fazla masraf çıkabilir.
Oda, Yemek Ve Refakatçi Masrafları
Poliçede yer alan tedavi durumları için gerekli olan hastane yatışında ihtiyaç duyulacak oda, yemek ya da refakatçi masrafları yatarak tedavi kapsamında yer almaktadır. Sigorta şirketlerine göre bu teminat limiti değişmekle birlikte, ortalama olarak 7 ile 10 gün arasında hastanede yatış gerekli olan durumlar için oda ve yemek masrafları karşılanmaktadır.
Tıbbi Cihaz ve İlaç Temini
Yatarak tedavi teminatı, ilaç temini ya da tıbbi cihaz sağlanması gibi konularda da sigortalıya destek olmaktadır. Sigorta kapsamında yer alan kişiler, sağlık hizmetleri için gerekli olan cihazların ya da tedavileri için gerekli olan ilaçların masraflarını sigorta üzerinden karşılatabilirler. Aynı şekilde, yoğun bakım için gereken ilaç ve cihazlara ait giderler, teminat kapsamında yer almaktadır.
Acil Durum Masrafları
Hayatta her an her şey olabilir ve risk durumları ile karşı karşıya kalınabilir. Çoğu zaman da hazırlıksız yakalanırız ve panik ortamı içinde karar almak zorlaşır. Yatarak tedavi teminatının sunduğu acil durum hizmetleri ile endişeleri azaltmak mümkün hale gelmektedir. Acil durumlar için sağlanan kara ya da hava ambulansı teminatı ile en yakın özel sağlık kurumuna nakil işlemleri hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleşebilmektedir.
Evde Bakım Hizmeti
Tamamlayıcı sağlık sigortası yatarak tedavi teminatı kapsamında, evde bakım gerektiren durumlar da poliçe kapsamında yer almaktadır. Bazı sigorta şirketleri, evde bakım hizmeti seçeneğini ek teminatlar içinde poliçeye dahil etmektedir. Bunun yanında bazı sigorta şirketlerinde ise ana teminat kabul edilir ve poliçe kapsamında yer alan yatarak tedavi teminatı üzerinden sunulur. Doğru ve güncel bilgilere ulaşmak için Sigorta Dünyası uzmanlarına danışabilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kapsam Dışı Kalan Durumlar Nelerdir?
Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında düzenlenen genel şartlar; tüm sigorta şirketleri için geçerlidir. Genel şartlarda teminat seçeneklerinden kapsam dışı olan durumlara ya da tazminat ödemelerinden limitlere kadar geniş kapsamlı bir detaylara yer verilmektedir.
Genel şartlara göre düzenlenen ve tüm sigorta şirketlerinin uymakla yükümlü olduğu teminat dışı durumlar ise tamamlayıcı sağlık sigortası bünyesinde şu şekilde belirlenmiştir:
- Poliçe başlangıç tarihinden önce var olan hastalıklar.
- SGK’nın karşılamadığı tüm durumlar.
- Anlaşmalı hastaneler dışındaki sağlık kurumlarında uygulanan tedaviler.
- Ayakta tedavi teminatı limitini aşan tedaviler.
- Diş tedavisi.
- Gözlük camı, çerçevesi ve lens.
- Yurt dışında gerçekleşen tedaviler.
- Tüp bebek.
- Sağlık raporları için masraflar.
- Estetik için gereken ameliyat masrafları.
- Doğuştan gelen veya genetik rahatsızlıklar.
- Kök hücre tedavisi.
- Kişilerin kendilerine verdiği zararlar.
- AIDS tedavisi.
- Ehliyetsiz yapılan trafik kazaları.
Tamamlayıcı sağlık sigortasının kapsamına girmeyen durumları öğrenmek için Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kapsam Dışı Hastalıklar Nelerdir? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Ayakta Tedavi Teminatı İle Yatarak Tedavi Teminatı Arasında Farklar Nelerdir?
Tamamlayıcı sağlık sigortasının iki ana teminatı, ayakta tedavi teminatı ve yatarak tedavi teminatı arasında önemli farklar bulunmaktadır. Her şeyden önce iki teminatın içerikleri ve kapsadıkları durumlar birbirinden farklıdır.
- Yatarak tedavi teminatı; en az bir günlük (24 saat) bir süreyle hastanede kalma zorunluluğu gerektiren ameliyat, yoğun bakım, fizik tedavi ya da diyaliz, kemoterapi, radyoterapi gibi ciddi rahatsızlıkların tedavisini kapsamaktadır.
- Bunun yanında ayakta tedavi teminatı kapsamına giren durumlar ise hastanede kalış yapmayı gerektirmez. Küçük müdahaleler, doktor kontrolleri, tahliller, röntgen işlemleri gibi bir gün içinde tamamlanabilecek işlemler bu teminat kapsamında karşılanmaktadır.
Sizin için en iyi tamamlayıcı sağlık sigortası ürününü ve teminat seçeneklerini Hangi Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Daha İyi? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nasıl Yaptırılır?
Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak için ilk olarak SGK güvencesi altında olmak gerekmektedir. Buna ek olarak adayların 60 yaşını doldurmamış olması gerekir. 60 yaş üstü kişiler için tamamlayıcı sağlık sigortası yapan şirket sayısı hayli azdır. Üstelik, poliçe fiyatları da farklı şekilde hesaplanmaktadır.
Sağlık sigortalarının tümünde olduğu gibi tamamlayıcı sağlık sigortasında da sigorta şirketi seçimi, büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden farklı sigorta şirketlerini karşılaştırmak ve hem kişiye en uygun olanı hem de geniş hizmet ağı sunanu bulmak gerekmektedir.
Tamamlayıcı sağlık sigortası ayakta tedavi teminatı fiyatları hakkında detayları öğrenmek için Sigorta Dünyası çağrı merkezi üzerinden sağlık uzmanlarımıza 7 / 24 ulaşabilirsiniz. Bunun yanında, fiyat teklifi almak için web sitemizi ziyaret edebilir ve ücretsiz teklif başvuru yapabilirsiniz. Uzmanlarımız sizin için en uygun teklifi sunan sigorta şirketlerini karşılaştıracak ve size en kısa sürede dönüş yapacaklardır.