Doğru hayat sigortası ürününü seçmek kafa karıştırıcı olabilir, ancak aynı zamanda önemli bir karardır. Hayat sigortası hakkındaki tüm inatçı efsaneler arasında, çoğu insanın ihtiyaç duymadığı bir poliçe türü olduğu düşünülebilir. Çünkü gerçek tersine daha yakındır.
Bakmakla yükümlü olunan kişiler veya büyük borçları olmayanlar da dâhil olmak üzere çoğu insanın hayat sigortasına ihtiyacı vardır. Ancak, hayat sigortasının genellikle gereksiz olduğu efsanesi, hayat sigortası seçeneklerini araştırmadan ve poliçe faydalarının bilinmemesine dayanıyor. Tam anlamıyla bilinmeyen bir konuda olumsuz düşünceye kapılmak son derece basittir.
Kendimizi bunun gerekli olmadığına ikna ettiğimizde bir şeyi ertelemek çok daha kolay. Sigortanın gerekliliğine dair yanlış kanı, hayat sigortası hakkında başka bir kalıcı efsaneyle çarpışır: Hayat sigortası seçmek ve başvurmak tuhaf bir şekilde zor ve zaman alıcıdır. Değil. Hayat sigortası için alışveriş yapmak hiç kimsenin eğlence fikri olmasa da, süreç nadiren zorlu bir çileye dönüşür. Ve hayat sigortası müşterileri neye ihtiyaçları olduğunu anladığında işler çok daha kolaylaşır.
En iyi hayat sigortası seçeneklerinizi daraltmanıza yardımcı olabilecek bazı yönergelerden söz edeceğiz. Aşağıdakiler, hayat sigortası satın almayı düşünürken listenizi kontrol etmeniz gereken maddelerdir.
Bilgi almak için göz atabilirsiniz:Hayat Sigortası Ne Kadar Öder?
Hayat Sigortası Satın Almadan Önce Dikkat Etmeniz Gereken 5 Şey
Kendinize bir hayat sigortası poliçesi satın almak gerçekten bir görevdir. Bu kolay bir satın alma değildir. İlk adım bazı temel hayat sigortası anlayışına sahip olduğunuzdan emin olmaktır.
Farklı hayat sigortası poliçeleri farklı faydalar sunar. Farklı müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için sigorta şirketleri temel hayat sigortası kapsamlarına ek teminatlar sunar.
İlk etapta dikkate almanız gerekenler:
- Sigorta ihtiyaçlarınızı değerlendirin.
- Sigorta poliçelerini karşılaştırın.
- Ödeyebileceğiniz bir kapsam seçin.
- Sigorta poliçenizin geleceğini değerlendirin.
- Sigorta şirketinin tazminat ödeme geçmişini kontrol edin.
Öneri yazısı:Hayat Sigortası Sorgulama Püf Noktaları
Farklı Hayat Sigortası Türlerini Anlamak:
Hayat sigortası poliçeleri iki farklı biçimde gelir: vadeli ve uzun süreli. Her ikisi de poliçe sigortalılar için vefat teminatı sunar. Kısacası buna en basit anlatımıyla ölüm yardımı denir.
Vadeli hayat sigortası poliçeleri, belirli bir süre boyunca yürürlükte kalır, sonra sona erer, ancak genellikle poliçe sahibine bir yıllık ek süreler için yenileme seçeneği sunar. Yıllık hayat sigortası kapsamından yararlanarak, her yıl yenilemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
Hayat sigortası türleri:
- Birikimli Hayat Sigortası
- Yıllık Hayat Sigortası
- Uzun Süreli Hayat Sigortası
- Grup Hayat Sigortası
- Eğitim Sigortası
Bunların dışında hayat sigortası grubunda yer alan diğer sigorta türleri:
- Ferdi Kaza Sigortası
- Maluliyet Sigortası
- Özel Durum Sigortası
- Sağlık Sigortası
Hayat sigortası bir avantaj olsa da, doğru ürün türüne ve ihtiyacınız olan teminat miktarına karar vermek çok daha kafa karıştırıcı olabilir. Dolayısıyla, sizin için doğru poliçenin ne olduğu konusunda bir ikilemle karşı karşıya kalırsanız, aşağıdaki poliçe türleri hakkında bilgi almanız mantıklı olacaktır.
Birikimli Hayat Sigortası Nedir?
Birikimli Hayat sigortaları, sigorta süresi en az 10 yıl olan uzun dönemli sigorta çeşididir. En az 10 yıl en fazla 30 yıl olarak süreler farklılık göstermektedir.
Tercih edeceğiniz hayat sigortası poliçe ödemelerini;
- Yıllık,
- 6 Aylık,
- 3 Aylık,
- Aylık yapabilirsiniz.
Yaşam kaybı, ferdi kaza ve maluliyet teminatlarının yanı sıra toplanan primlerden risk primi, genel gider ve komisyon kesintileri yapılır. Bunun sonucunda ise kalan tutar yatırıma yönlendirilir.
Birikimli Hayat sigortaları iki temel güvence sağlar:
- Belirlenmiş olan sigorta sürecinde sigortalının ödediği prim, sigorta süresi dolmadan gerçekleşecek ölüm halinde poliçede belirlenmiş olan tazminat tutarına kar paylı birikim tutarı eklemesi yapılır. Kişinin varislerine ya da poliçede lehdar olarak gösterilmiş olan kişilere toplu para ödenir.
- Hayat sigortası süresi içinde teminat altına herhangi bir riskin gerçekleşmemesi ve en az 10 yıl prim ödemek koşuluyla vade sonunda toplu bir para veya gelir ödemesi şeklinde poliçeden yararlanılabilmektedir.
** Birikimli hayat sigortasının minimum sigorta süresi 10 yıl olmaktadır.
Detaylı bilgi almak isterseniz: Birikimli Hayat Sigortası Nedir, Neler İçerir?
Yıllık Hayat Sigortası Nedir?
Sigorta kapsamına alınacak kişinin hayatını kaybetme riskine karşı ailesini ve geride kalan yakınlarını maddi olarak korumayı amaçlayan sigorta türüne yılık hayat sigortası denir.
Yıllık hayat sigortasının isminden de anlayacağınız üzere bir yıllık süreyi kapsayan sigorta poliçeleridir. 1 yılın sonunda sigortalının isteğine bağlı olarak her yıl yenilenebilme özelliğine vardır.
Söz konusu teminatlar:
- Hastalık Sonucu Maluliyet Teminatı
- Kaza Sonucu Gündelik Tazminat
- Kaza Sonucu Tam veya Kısmi Maluliyet
- Kaza Sonucu Tedavi Teminatı
- Kaza Sonucu Vefat Teminatı
- Tehlikeli Hastalıklar Teminatı
- Vefat Teminatı
Yıllık hayat sigortası primler yaşa göre farklılık göstermektedir. Her adayın ödeyeceği sigorta primi farklı olacaktır. Kendinize özel primi bulmak için teklif formunu doldurabilir ve uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
İlginizi çekiyorsa daha fazla bilgi için: Yıllık Hayat Sigortası Kapsamı Dışında Kalan Durumlar Nelerdir?
Uzun Süreli Hayat Sigortası Nedir?
Uzun Süreli Hayat Sigortası, başınıza gelmesi muhtemel yaşam kaybı riskini ya da tercihinize göre kaza sonucu maluliyet durumlarını güvence altına alır. Sigorta poliçesinde belirtilen tutar, tarafınıza ya da yaşam kaybı halinde hak sahiplerine ödenir.
Uzun süreli hayat sigortası primleri, yaşınıza ve teminat tutarına göre hesaplanır.
Uzun Süreli Hayat Sigortası süreleri sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterir. Genel olarak karşılaşacağınız süreler:
- 2 yıldan 10 yıla kadar
- 2 yıldan 30 yıla kadar
- 4 yıldan 20 yıla kadar
- 5 yıldan 30 yıla kadar olacaktır.
Uzun süreli hayat sigortası bu süreler kapsamında güvence sağlayabilir.
Grup Hayat Sigortası Nedir?
Grup Hayat Sigortası en az 10 kişiyi kapsayacak şekilde hazırlanır. Bir işyerinde çalışanları, tüzel kişiliği haiz bir meslek kuruluşu veya dernek üyelerini kapsayan sigorta poliçesidir.
Ana teminatı vefat teminatı olan grup hayat sigortası, şirketinizin çalışanlarını ve ailelerini, çalıştıkları dönemde oluşabilecek risklere karşı güvence altına alabilir. Çalışanlarınızın yaşam standartlarını korumayı amaçlar.
Eğitim Sigortası Nedir?
Eğitim Sigortası; başınıza gelebilecek yaşam kaybı ya da tercihinize göre kaza sonucu maluliyet durumunda, çocuğunuzun eğitimine devam edebilmesi için poliçede belirtilen tutarın ödenmesidir.
Çocuklarınızın geleceğini ve eğitim sürecini güvence altına almanıza yardımcı olur. Oluşabilecek olumsuz durumlarda eğitim sigortanız varsa, çocuğunuzun eğitimi yarım kalmaz, sigorta kapsamında karşılanır.
Eğitim Sigortası, çocuğunuzun eğitiminin kesintisiz devam etmesini sağlayan sigorta türüdür.
Değerlendirmek yapmak için: Sizin İçin En İyi Hayat Sigortası Hangisi?
Hayat Sigortası İhtiyaçlarınızı Değerlendirin ve Hesaplayın
Hangi tür hayat sigortasının sizin için uygun olduğunu bulmak için, hayat sigortası ihtiyaçlarınızı değerlendirme ve hesaplama zamanı.
Bu, iki soru sormanızı ve cevaplamanızı gerektirir:
- Ne kadar hayat sigortasına ihtiyacım var?
- Sigortaya ne kadar süreli ihtiyacım var?
Ne Kadar Hayat Sigortasına İhtiyacınız Var?
Bu soruyu doğru cevaplamanın birden fazla yolu var - ya da en azından, sizi yeterli hayat sigortası kapsamı dışında bırakmayacak şekilde.
Önemli nokta, kapsamınızın elde etmesini istediğiniz şeydir. Yalnızca, vefat durumunda geride bırakacağınızı bildiğiniz veya beklediğiniz masrafları karşılamakla ilgileniyorsanız, artı enflasyon ve beklenmedik masrafları hesaba katmak için tüm geliri değiştirmeniz gerekenden çok daha az sigortaya ihtiyacınız olabilir.
Ayrıca, hayat sigortası ihtiyaçlarının, poliçe hamilinin fiili ve orantılı geliriyle artabileceğini de unutmayın. Poliçe sahibi yalnızca mevcut ve gelecekteki masrafları karşılamayı planlayabilir.
Hayat sigortaların ana teminatı vefat teminatıdır. Ölüm durumları sonrasına güvence sunar. Bunun dışında ek teminatlardan tercih edebileceğiniz teminatlarda bulunur.
Profesyonel ipucu: Sigorta Dünyası uzmanları, tam olarak ne kadar hayat sigortasına sahip olmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olur.
Hesaplama adımları hakkında bilgi almak isterseniz: Hayat Sigortası Ne Kadar? Hayat Sigortası Hesaplama Yolları
Kapsama Süresine Ne Kadar İhtiyacınız Var?
Hayat sigortası ihtiyaçları ve primleri genellikle yaşla birlikte değişiklik gösterir. Bu nedenle, poliçe sahibi adayların çoğu, aynı vefat ödeneğine sahip tek bir uzun vadeli poliçe satın almak yerine, değişen vade uzunluklarına sahip birden çok hayat sigortası poliçesi düzenlemeyi tercih etmektedir.
Bir hayat sigortası merdiveni, ilk yıllarında geniş teminat sağlar, ardından poliçe sahibinin potansiyel gelir ve giderleri düştükçe aşağı inebilir. Güvence altına almak istediğiniz süreyi ve kapsamı tam anlamıyla doğru seçmelisiniz.
**Her zaman en iyi sigorta poliçesi için araştırma yapın.
Artık hayat sigortası poliçenizin veya merdiveninizin nasıl görüneceğine dair iyi bir fikriniz olduğuna göre, en iyi poliçeyi doğru fiyata satın alma zamanı. Hayat sigortası piyasası çok rekabetçidir, en iyi hayat sigortası şirketleri bile fiyat konusunda oldukça rekabetçidir, bu nedenle biraz çaba sarf etmeli ve iyi bir anlaşma bulmakta çok az sorun yaşamalısınız.
Hayat sigortası satın alırken vermeniz gereken kararlar arasında hangi şirketi seçeceğiniz yer alır. En doğru hayat sigortası fiyatını ve şirketini seçmek için teklif al formunu doldurun.