Yaşam pek çok risk barındırır ve bu risklerin başında sağlık ile ilgili konular gelir. Eğer kaza veya hastalık sonucunda günlük işlerini yapamaz duruma kişi gelirse kendi maddi geçimini sağlamakta zorlanabilir. Bundan ötürü böylesi durumlarda güvence altında olmak için kişiler birikimli hayat sigortası yaptırabilirler.
Hayat sigortası türlerinden olan birikimli hayat sigortasının tüm detaylarını sizlere kısaca özetleyeceğiz.
Birikimli hayat sigortası nedir, neleri kapsar, neden yaptırılmalıdır ve poliçe hakkında merak edilen önemli detaylar nelerdir? Hepsini özetledik.
Hayat sigortası ürünleri hakkında detaylı bilgi almak isteyen adaylar: Hayat Sigortası Çeşitleri yazısına göz atabilir.
Hayat Sigortası Nedir?
Beklenmedik durumlar neticesinde kendinizi ve yakınlarınızı koruma altına almak adına yapılan sigortaya hayat sigortası denilir.
Hayat sigortası paketine göre vefat maluliyet, tehlikeli hastalık veya işsizlik gibi durumlar neticesinde poliçede belirtilen varislere teminat tutarında ödeme yapmayı amaçlar.
Poliçe şartlarını öğrenmek için: Hayat Sigortası Genel Şartları yazısını okuyabilirsiniz.
Hayat Sigortası Teminatları Nedir?
Ana teminat olarak hayat sigortaları vefat halini kapsamaktadır.
Vefat teminatı, sigortalı kişinin beklenmedik ölümü sonucunda sigortalının önceden belirtmiş olduğu varislerine (ya da kurumlara) teminatların ödenmesini içerir.
Ana teminatın yanı sıra hayat sigortası şu teminatları da içerir;
- Kaza sonucu vefat,
- Kaza veya hastalık sonucu maluliyet,
- Kaza sonucu tedavi masrafları,
- Tehlikeli hastalıkların yol açtığı masraflar,
- İşsizlik teminatı; bordrolu çalışanlar için işsizlik teminatı, profesyonel meslek sahibi olanlar için geçici iş göremezlik teminatı, bunun dışında kalan çalışanlar için gündelik hastane tazminat teminatı verilir.
Hayat sigortalarının birden fazla paketi vardır. Bu paketlerden uygun olanını seçmek kişinin kendi tercihine bırakılmıştır. Eğer birikimli hayat sigortası tercih edilirse, kişinin sağlığı boyunca yaptığı tasarrufların belirlenen süre ve şartlar sonrasında kendisine ya da varislerine ödenmesini ön görür. Böylece beklenmedik anlarda oluşacak maddi sıkıntıların da giderilmesi amaçlanır.
Detaylı bilgi için: Hayat Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?Yazısından bilgi alabilirsiniz.
Birikimli Hayat Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?
Sigorta süresinin en az on yıl olarak belirlendiği birikimli hayat sigortası; yaşam kaybı, ferdi kaza ve maluliyet güvenceleri yanı sıra toplanmış primler üzerinden risk primi, komisyon kesintisi çıkarıldıktan sonraki kalan tutarın yatırım amacıyla değerlendirilmesidir. Bir diğer deyişle birikimli hayat sigortası, sigorta süresi kapsamında sigortalı olan kişinin yaşam kaybı riskini güvenceye almaktadır.
Eğer bu riskler sigorta süresi boyunca gerçekleşirse süre sonunda birikim sermayesi sağlamaktadır. Birikimli hayat sigortaları iki ana başlığa ayrılırlar;
- Sigorta süresi boyunca prim ödeyen sigortalı, sigorta süresi dolmayan vefat ederse poliçede belirlenen tutar üzerinden kar paylı birikim tutarı eklenerek mirasçılarına ya da poliçede belirtilmiş kişilere toplu para ödemesi yapılır. Yaşam kaybı dışında durumlarda da poliçe kapsamına alınmışsa hastalık veya kaza sonucunda oluşacak maluliyet de limitler dâhilinde sigortalıya ödenmektedir.
- Eğer poliçe kapsamında herhangi bir hayati risk oluşmamışsa ve en az 10 yıl prim ödenmişse vade sonunda toplu bir para veya gelir ödemesi yapılmaktadır.
Hayat sigortası yaptırmak isteyen adaylar: Hayat Sigortası Kimlere Yapılır, Şartları Nelerdir?Yazısına göz atabilir.
Birikimli Hayat Sigortası Neden Yaptırmalıdır?
Yaşamın belirsiz olması ve bu belirsizlikten doğan riskler neticesinde yaşam karşısında pek çok konuda zor duruma düşebiliriz. Onları telafi etmek önceden önlem alınmazsa oldukça zor olabilir. Bu durumların önüne geçmek adına hayat sigortası yaptırmak iyi bir tercih olarak belirir. Çünkü hayat sigortası sadece sigortalı kişinin değil, yakınlarının da güvencesini oluşturmaktadır.
Çocukların eğitimleri için finansman, yatırım aracı veya kişilerin diğer ihtiyaçlarına göre oldukça geniş bir kullanım alanı sunmaktadır.
Hayat sigortasında bilinmesi gereken, eşya sigortaları gibi malın zarar görmesi durumundaki zararın karşılanması için yapılan bir sözleşme değil, menfaat poliçeleridir. Yani eşyanın değeri gibi insan yaşamının değeri belirlenmeyeceğinden ötürü sigorta yaptıracak kişi, kendi yaşam değerini ve sonrasında bırakacaklarını kendi ödeyeceği prim üzerinden değerlendirebilmektedir.
Olası vefat veya malul durumlarında bu sigorta kapsamında maddi destek görecek ve en azından maddi açıdan kendisi veya yakınları zor duruma düşmeyecektir. Bu gerekçeyle birikimli hayat sigortası yaptırmak uzun vadede iyi bir güvence olarak belirmektedir.
Teminat kapsamları hakkında: Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Nedir, Ölüm Halinde Ne Olur? Yazısından bilgi alabilirsiniz.
Birikimli Hayat Sigortası Nasıl Yapılır?
Hayat sigortası, ismi gereği diğer sigortaları çağrıştırır. Ama diğer sigortalar, olası hasar durumunda hasar gören şeyin tamirini veya onarım masrafını karşılamayı ön görürler. Hayat sigortası ise uzun süreli birikim yapma aracı olarak görülmektedir.
Bu birikim kişinin yaşama bağlı teminatı ile gerçekleşmektedir. Birikimli hayat sigortası yaptırmak için;
- 18 – 60 yaş aralığında olunmalı,
- İstedikleri süre (en az on yıl olmak şartıyla) belirledikleri yaş içinde geçerli olur,
- Başlangıçta belirlenmiş sigorta süresi daha sonra değiştirilebilir.
- Sigorta süre sınırı toplam 70 yaş ile sınırlıdır.
Şartları ile sigorta şirketlerinin acentelerine ya da internet şubeleri üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Başvuru sırasında istenecek bilgileri doğru girmeniz prim ödemeleriniz ve poliçe tutarınız açısından önem taşımaktadır. Kısa süre içerisinde; yaş, cinsiyet, mesleğinize göre uygun fiyatlı bir teklif adınıza sunulacaktır.
Poliçe iadeleri hakkında bilgi almak isteyen adaylar: Hayat Sigortası İadesi Nasıl Gerçekleşir, İptal Dilekçesi Nedir?Yazısına göz atabilirsiniz.
Birikimli Hayat Sigortası Ödemesi Nasıl Yapılır?
Birikimli hayat sigortası ödemesi, sigorta yapılırken sizin durumunuza göre belirlenecek tutar üzerinden yine sizin seçeceğiniz ödeme planı üzerinden gerçekleştirilir.
Poliçenin primi yıllık, 6 aylık, 3 aylık veya aylık bazda ödenmektedir. Prim tutarı ise sigortalı olacak kişinin özel bilgilerinden hareketle belirlenecektir.
Hayat sigortası hesaplaması için: 8 Adımda Hayat Sigortası Hesaplama Yöntemleriyazısından bilgi alabilirsiniz.
Birikimli Hayat Sigortası Poliçesinde Merak Edilenler Nelerdir?
Birikimli hayat sigortası, kişinin sağlık koşullarını temel alarak ileriye dönük olarak belirlediği tarih üzerinden yaptığı bir birikim hesabıdır. Ancak bu konudaki eksik bilgiler sigortanın kapsamının tam olarak anlaşılmamasına sebep olmaktadır.
Konuyla ilgili genel bir listeleme yapılacak olursa;
- Teminat tutarının belirlenmesi; sigorta yaptıracak kişinin yaşı, cinsiyeti ve uğraştığı işe göre belirlenmektedir.
- Poliçenin başka birine devredilmesi; birikimli hayat sigortası poliçede belirlenen şartlar hükmünce başka birisine devredilebilir.
- Hayat sigortasının sağlık giderlerini karşılaması; hayat sigortası, sağlık sigortası olmayıp herhangi bir vefat, kalıcı sakatlık veya önemli hastalık durumlarında maddi ihtiyaçlarını kullanması üzerine kurulu olan sigorta türüdür.
- Mirasçının olmadığı durumlarda tutarın ödeneceği kişi / kurum; Eğer sigortalı yaşamını kaybederse ve varisi bulunmuyorsa daha önceden poliçede belirlediği kişi veya kurumları varis olarak seçilmektedir. Yine istek halinde seçilecek kişi veya kurum sınırlaması da bulunmamaktadır.
- Hayat sigortası bir başkası tarafından da yaptırılabilir. Örneğin, sigortalı kişi haricinde ödemeler bir başkası tarafından karşılanabilir. Böylece sigorta başkaları üzerine de yapılmış olur.
- Hayat sigortası teminatları seçilirken; meslek, yaş, cinsiyet, medeni hal gibi hususlara dikkat edilmesi önemlidir. Özellikle birikim yapmayı hedefleyenler için birikim ürünü seçilmelidir. Tercih sonunda oluşacak durum, uzun yıllar sonrasında kendisini göstereceği için sigorta başlangıcı yapılırken bu hususa dikkat edilmelidir.
- Birikimli hayat sigortasında vergi indirimi uygulanmaktadır. Örneğin bir firmada çalışan kişiler kendileri veya eşleri, çocukları için oluşturdukları hayat sigortalarının poliçelerinin ödenen kısmının yüzde ellisi ve ölüm, kaza ya da hastalık sonucu oluşan maluliyet, işsizlik gibi durumlarda iste ödenen sigorta primlerinin tamamının, aylık brüt ücretin yüzde on beşini geçmemek kaydıyla vergi indiriminden yararlanabilirler.
Vergi indirimi hakkında bilgi almak için: Hayat Sigortası Vergi İndirimi Ne Kadar? Yazısına göz atabilirsiniz.
- Birikimli hayat sigortası kapsamında eğer poliçede belirtilen durumlar yaşanmadıysa yani ölüm veya maluliyet oluşmadıysa ödenmiş aylık tutarların toplu halde iadesi yapılmaktadır. Yapılan poliçe tutarı üzerinden ödeme sağlanmaktadır.
- Yaşa bağlı olarak birikimli hayat sigortası 10, 12, 20 yıllık süreler üzerinden yapılabilmektedir.
Hususlarına dikkat edilmeli, poliçe yapılırken ilgili şartlar ve poliçe süresine özen gösterilmelidir.
Şirketler hakkında bilgi almak için: Hayat Sigortası Şirketleri içeriğine devam edebilirsiniz.
Hayat sigortası ürünleri hakkında daha detaylı bilgi almak isteyen adaylar Sigorta Dünyası uzmanları ile iletişime geçebilir. Uzman desteği alarak tüm detaylı öğrenebilir ve hayat sigortası poliçelerini değerlendirebilirsiniz.