Hayat sigortası, hayati durumlar için güvence sağlayan ve katılımcıların hayatları boyunca karşı karşıya kalabilecekleri yaşamsal tehlikeler için teminat sunan bir sigorta ürünüdür. Hayat sigortası kapsamında düzenlenen prim tutarları, genel olarak poliçede yer alan teminat seçenekleri, katılımcıların yaşı ve cinsiyetine göre belirlenmektedir. Bunun yanında katılımcıların genel sağlık durumları ve hastalık geçmişleri de dikkate alınmaktadır.
Peki, hayat sigortası kapsamında sigortalıya ne kadar ödeme yapılmaktadır? Hazırladığımız bu içerikte; hayat sigortası üzerinden alınacak ödemeler hakkında tüm detayları ve ödeme almak için izlenmesi gereken adımları açıklamaya çalıştık.
Hayat Sigortası Nedir Ne İşe Yarar?
Hayat sigortası temel olarak, poliçe kapsamında yer alan risk durumları sonucu sigortalı ve ailesi için güvence sağlama ve yaşam standartlarının korunmasına destek sunma amacıyla hizmet vermektedir.
Gene olarak 18 – 60 yaş arasındaki tüm katılımcıların başvurularının değerlendirildiği hayat sigortası; önceden ödenmiş olan belirli miktarlardaki primlerle birlikte kişilerin hayatı, sağlığı ya da malları üzerinden güvence sunmaktadır. Hayat sigortası ile ileride meydana gelebilecek zararları giderebilmek için sigorta şirketleri ile yapılan anlaşmalar karşılığında hizmet sunulmaktadır. Tüm bunların yanı sıra sigortalı, önceden belirlenen prim miktarları kapsamında sigorta şirketine ödeme yapmakla yükümlüdür.
Hayatta karşılaşılan olumsuzluklar sonucu insanlar çalışamaz ya da sorumlu olduğu kişilere karşı yükümlülüklerini yerine getiremez. Hayat sigortası işte bu aşamada devreye giren bir üründür. Poliçede yer alan risk durumlarının meydana gelmesi halinde finansal destek sağlayan hayat sigortası; hem sigortalıyı, hem de ailesini koruma altına alan bir sigorta ürünüdür.
Hayat sigortalarında da diğer pek çok sigorta ürününde olduğu gibi dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bu noktaların en önemlisi poliçede yer alan teminatların doğru ve etkili şekilde belirlenmesidir. Böylece yeterli ölçüde koruma sağlanmasının yanında, uygun fiyatlarda da poliçe düzenlemesi yapılabilir.
Hayat sigortası kapsamına dair tüm detayları Hayat Sigortası Zorunlu Mu? Hayat Sigortası Neleri Kapsar? Yazımızda bulabilirsiniz.
Hayat Sigortası Ne Kadar Öder?
Hayat sigortası poliçesi, aksi belirtilmediği takdirde 1 yıllık düzenlenmektedir. Sigorta poliçesi almak için ödenmesi gereken prim bedelleri ise pek çok farklı değişken üzerinden belirlenmektedir. Bunun yanında hayat sigortasının sigortalıya ne kadar ödeyeceği, poliçede yer alan teminatlar üzerinden düzenlenmektedir.
Hayat sigortası kapsamında yapılan düzenlemelere göre hayatı üzerinde güvence sağlamak amacıyla sözleşmesi yapılan kişiye “sigortalı”, prim ödemek suretiyle sigortalının menfaatini sigortalayan kişiye “sigorta ettiren” ve sigorta sözleşmesinde tarafsız bir şekilde lehine sigorta sözleşmesi yapılan ve risk durumlarının gerçekleşmesi halinde tazminat isteme hakkına sahip olan kişiye de “lehdar” denir. Hayat sigortası kapsamında yapılan ödemeler, teminat tutarı üzerinden lehdara yapılmaktadır.
Hayat sigortası üzerinden prim iadesi ya da ödeme alabilmek için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda ödeme süreçleri, sigorta şirketlerinin standartlarına göre değişebilmektedir. Bunun yanında hayat sigortası ürünlerine göre de ödeme almada farklılıklar meydana gelebilmektedir. Örneğin; prim iadeli hayat sigortasında, minimum 3 yıldan başlayan, 20 yıla kadar uzun vadede satın alındığında ve vefat riski gerçekleşmediğinde ödeme yapmaktadır.
Tüm bunların yanında zorunlu olmamakla birlikte, bankalar tarafından çekilen kredi bağlantılı hayat sigortaları kapsamında da prim iadesi alman mümkündür. Bunun içi katılımcıların ilgili bankaya başvuru yapması gerekmektedir. Başvuru sonucunda, onay verilmesini takip eden 30 iş günü süresince gerekli ödeme yapılmaktadır.
Kredi başvurularında alınan hayat sigortası hakkında daha fazla detay öğrenmek için Kredi Çekerken Hayat Sigortası Zorunlu Mu? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Geri Ödemeli Hayat Sigortası Ne Kadar Öder?
Geri ödemeli hayat sigortası ürünü kapsamında ödeme almak isteyen adayların, poliçe teminatlarına dikkat etmesi gerekir. Sigorta ürününün tazminat ödeme yöntemleri şu şekilde açıklanabilir:
- Vefat teminatı: Sigortalı kişinin poliçe süresi içerisinde vefat etmesi halinde, riskin gerçekleştiği tarih üzerinden geçerli olan teminat tutarı lehdar ya da lehdarlara ödenir.
- Süre sonu prim iadesi teminatı: Poliçe süresi sonunda sigortalının vefat etmemesi ve ödenmesi gereken tüm primlerin ödenmiş olması halinde, sigorta ettirene tazminat ödemesi yapılır.
Geri ödemeli hayat sigortası hakkında daha fazla detay için; Geri Ödemeli Hayat Sigortası Nedir, Neleri İçerir?
Birikimli Hayat Sigortası Ne Kadar Öder?
Birikimli hayat sigortasının hizmet seçenekleri kapsamında yer alan kişiler için maluliyet ya da iş göremezlik durumlarından sonra finansal destek sağlanmaktadır. Bunun yanında sigortalının hayatını kaybetmesi halinde ise poliçede yer alan yakınları için tazminat ödemesi yapılır.
Birikimli hayat sigortası, etkili bir birikim planlaması yapılmasına olanak sağlar. Sigorta poliçesi süresi boyunca sigortalının başına gelebilecek herhangi bir olumsuz bir durum sonrasında sigortalıya ödeme yapılmaktadır. Ödeme için belirlenen tutar, prim ödemeleri üzerinden belirlenmektedir.
Birikimli hayat sigortası ürünleri kapsamında 18 ile 60 yaşları arasında yer alan sağlıklı herkes, yaşam standartlarına göre belirledikleri süre sonunda gerekli birikime sahip olabilmek için bu sigorta ürününü satın alabilirler.
Birikimli hayat sigortası hakkında daha fazla detay için; Birikimli Hayat Sigortası Nedir, Neler İçerir?
Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Nedir?
Hayat sigortasında ölüm tazminatı ya da vefat tazminatı, sigorta kapsamında yer alan kişinin ailesi ya da yakınları için finansal güvence sağlayan bir uygulamadır. Sigortalı kişinin vefatı halinde ailesi veya poliçede yer alan hak sahiplerinin mağdur olmaması ve ekonomik anlamda sorun yaşamaması adına hizmet sunulmaktadır.
Ölüm teminatı ya da vefat teminatı, hayat sigortası ürünlerinin pek çoğu kapsamında sunulan ana teminat seçeneğidir. Sigortalının vefatı halinde geride kalan ailesini ve sevdiklerini güvence altına alan ve belirlenen oranlarda tazminat ödemesi yapan bu teminat, pek çok kullanıcı için hayat sigortası yaptırmak için temel nedendir. Poliçe süresi içinde hayatını kaybeden sigortalının yakınlarına, yine poliçede belirlenen limitler doğrultusunda ölüm tazminatı adı altında ödeme yapılmaktadır.
Ölüm tazminatına dair merak edilen detayları öğrenmek için Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Nedir, Ölüm Halinde Ne Olur? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Hayat Sigortasında Vefat Halinde Nasıl Ödeme Yapılır?
Hayat sigortası poliçesi kapsamında yer alan sigortalı kişi vefat ettiğinde, yakınları tarafından sigorta şirketine vefat bilgisinin iletilmesi gerekir. Bunun sonucunda sigorta şirketi ilk olarak kişinin ölüm sebebini araştırır ve poliçe standartlarına uyumlu olup olmadığını kontrol eder.
Sigortalının ölüm nedeni sigorta poliçesi kapsamında yer alan hastalıklar ya da kazalardan kaynaklanmışsa; sigorta şirketi poliçe bedeli üzerinden tazminat hesaplaması yapar ve sonrasında kısa süre içinde tazminat ödemesi gerçekleşir. Bunun yanında sigorta kapsamı dışında kalan bir nedenden dolayı sigortalı kişi vefat ettiğinde, poliçe iptal edilir ve tazminat ödemesi yapılmaz. Tüm bunlara ek olarak ölüm durumlarında, sigorta poliçesini devretme şansı yoktur.
Hayat sigortası ölüm tazminatına dair hesaplama adımlarını Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Hesaplama Adımları Nelerdir? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Hayat Sigortası Tazminat Talebi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Hayat sigortası kapsamında alınması talep edilen tazminatlar için belirli şartların sağlanması gerekmektedir. Bu şartlar, her sigorta şirketine ve risk durumuna göre değişebilmektedir. Bunun yanında, tazminatların alınabilmesi için hazırlanması gereken bazı bilgi ve belgeler de bulunmaktadır. Sigorta şirketleri tarafından istenen bu bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlanması önemlidir.
Hayat sigortasının şartlarına dair daha fazla detaya Hayat Sigortası Kimlere Yapılır, Şartları Nelerdir? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Vefat Tazminatı İçin Gerekli Belgeler
Sigortalının vefat etmesi durumunda teslim edilmesi gereken belgeler:
- Tazminat talep formu
- Hastaneden alabileceğiniz, üzerinde ölüm nedeninin açıkça belirtildiği TÜİK ölüm belgesi (Hastalık sonucu vefat durumunda ilk tanı raporu)
- Mahkeme ya da noterden alabileceğiniz veraset ilamı
- Adli Tıp Kurumu ve savcılıktan alabileceğiniz detaylı Adli Tıp Kurumu raporu ve Cumhuriyet Başsavcılığı iddianame tutanakları (Adli bir olay sonucu)
- Şehir içinde ise Emniyet Müdürlüğü, şehir dışında ise jandarmadan alabileceğiniz kaza tespit tutanağı (Kaza sonucu ise)
Kaza Sonucu Tedavi Masrafları Tazminatı İçin Gerekli Belgeler
Sigortalı kişinin hayat sigortası genel şartları ve poliçede belirtilen özel şartlar kapsamında kaza geçirmesi sonucu tazminat alabilmesi için hazırlanması gereken belgeler:
- Tazminat talebine konu olan kazanın nerede, ne zaman, neden ve ne şekilde gerçekleştiğini açıkça belirten yazılı ve imzalı beyan
- Tedaviye ait faturalar
Tehlikeli Hastalıklar Tazminatı İçin Gerekli Belgeler
Sigortalı kişinin poliçe formunda belirtilen özel şartlar kapsamında yer alan hastalıklar sonucu tazminat alabilmesi için teslim edilmesi gereken belgeler:
- Hastaneden alınabilen tehlikeli hastalıkla ilgili doktor muayene ve tıbbi teşhis ve tetkik raporları,
- Sigortalının tazminat talebi ile ilgili yazılı ve imzalı beyanı
- Sigortalı ve doktor tarafından tanzim ve imza edilmiş tehlikeli hastalık tazminat talep formları
- Sigortalı tarafından tanzim ve imza edilmiş tehlikeli hastalık tazminat talep formu
- Doktor tarafından tanzim ve imza edilmiş tehlikeli hastalık muayene raporu
Kaza veya Hastalık Sonucu Daimi Maluliyet Tazminatı İçin Gerekli Belgeler
Sigortalı kişinin hayat sigortası genel şartları ve poliçe formunda belirtilen özel şartlar kapsamında kaza sonucu veya hastalık sonucu maluliyet yaşaması durumunda teslim edilmesi gereken belgeler:
- T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı tam teşekküllü bir hastaneden alınan doktor heyet raporu
- Hastaneden alınabilecek tedavi ile ilgili raporlar
- Şehir içinde ise Emniyet Müdürlüğü, şehir dışında ise Jandarmadan alınabilen kaza tespit tutanağı (Kaza sonucu ise)
- Sigortalının tazminat talebine konu olan kazanın nerede, ne zaman, neden ve ne şekilde gerçekleştiğini açıkça belirten yazılı ve imzalı beyanı
En İyi Hayat Sigortası Nasıl Yaptırılır?
Hayat sigortası almak için pek çok farklı yol üzerinden başvuru yapılabilir. Ancak en iyi poliçeyi başlatmak için Sigorta Dünyası iletişim kanallarını kullanarak hızlı ve kolay bir şekilde işlem yapabilirsiniz. Çağrı merkezimiz üzerinden sigorta uzmanlarımıza 7 / 24 ulaşım sağlayabilir ve hayat sigortası detaylarını öğrenebilirsiniz. Poliçe alma detayları ve sigorta şirketlerinin fiyat teklifleri yanında sizin için en uygun teminat seçeneklerini öğrenmek için de rehberlik alabilirsiniz.
Bunun yanında Sigorta Dünyası web sitemiz üzerinden pek çok hayat sigortası şirketini karşılaştırabilir ve sizin için en uygun teklifi sunanı keşfedebilirsiniz. Sorgulama sayfamızda yer alan başvuru formunu ücretsiz olarak doldurabilir ve kısa süre içinde teklif alabilirsiniz. Online ve hızlı bir şekilde işlem yapmanın yanında, uzman desteği ile en iyi poliçeyi hazırlayabilir ve verimli bir planlama yapabilirsiniz.