Sağlık sigortası hizmeti sunan sigorta şirketleri, sigorta kapsamına alınacak kişi ya da kişilerin mevcut sağlık durumlarını ya da geçmişten gelen sağlık sorunlarını inceleyerek poliçe hazırlarlar. Tekrarlama riski olan ya da ameliyat masrafları yüksek olan bazı hastalıklar için poliçe üzerinden teminat sağlanmaz. Bazı hastalıklar ya da tedavi durumları için ise belirli bir bekleme süresi tamamlandıktan sonra hizmet verilmeye başlanır.
Belirtileri hemen ortaya çıkmayan ya da takip edilmesi gereken bazı hastalık durumları için sigorta şirketleri, sağlık sigortası kapsamında yer alan hizmetleri sunabilmek adına belirli bir sürenin geçmesini isterler. Bu süre tamamlanmadan poliçe kapsamında yer alan teminatlardan yararlanılamaz.
Sağlık sigortası bekleme süresi hakkında merak edilen ve dikkat edilmesi gereken tüm detayları, sizler için hazırladığımız bu içerikte bulabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortasında Bekleme Süresi Nedir?
Özel sağlık ürünü sunan sigorta şirketleri sigorta kapsamına alınacak adaylar hakkında kapsamlı bir sağlık araştırması yapmaktadır. Bu şekilde, kişiler için en iyi hizmeti sunan poliçeyi hazırlamak mümkün olmaktadır. Sağlık araştırmasında daha önce geçirilmiş hastalıklar, genetik rahatsızlıklar ve mevcut sağlık durumu dikkate alınmaktadır.
Özel sağlık sigortası kapsamında yüksek maliyetli olabilecek ameliyatlar, tedaviler ya da belirtilerin daha geç ortaya çıktığı hastalıklar, poliçe başladığı anda teminat altına alınmaz. Bekleme süresi olarak tanımlanan belirli bir sürenin sonunda, bu tip durumları kapsayan teminatlar aktif hale gelir.
Genel olarak sigorta şirketleri tarafından belirlenen bekleme süreleri 1 yıldır. Ancak bazı sigorta şirketlerinde bu süre 3 ay ile 6 ay arasında da değişebilmektedir.
Bazı sigorta şirketleri ise acil gelişen durumlar için istisnai uygulamalara sahiptir. Sigortalı acil bir ihtiyaç halinde sigorta imkanlarından yararlanmak istediğinde, bekleme süresi şartı göz ardı edilerek teminat sağlanır. Ancak bu uygulama çok yaygın değildir. Bu nedenle, poliçe satın almadan önce sigorta şirketi ile görüşme sağlamakta fayda olacaktır.
Özel sağlık sigortasında bekleme süresi detayları hakkında bilgi almak için Özel (Bireysel) Sağlık Sigortası Bekleme Süresiyazımızı okuyabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Bekleme Süresi Gerektiren Hastalıklar ve Ameliyatlar
Özel sağlık sigortası kapsamında bekleme süresine tabi tutulan hastalık ve ameliyat seçenekleri, sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte, genel olarak şu şekilde belirlenmiştir:
- Siğil, lipom ve yağ bezesi.
- Varis tedavisi.
- Hemoroid, anal fissür, fistül, anal abse, vb. gibi anorektal hastalıklar.
- Her türlü fıtık tedavisi.
- Safra kesesi.
- Tiroid bezi.
- Meme hastalıkları.
- Burun, bademcik, geniz eti, sinüzit, işitme kusuru kulak tüpü takılması gibi kulak – burun – boğaz tedavileri.
- Katarakt ameliyatı.
- Glokom.
- Rahim, yumurtalık, sistorektosel, bartholin kisti.
- Diz cerrahisi.
- Üriner sistem taşı kırılması.
- Prostat.
- Omurga ve disk hastalıkları ile ilgili ameliyatlar.
- Her türlü organ nakli.
Özel sağlık sigortası kapsamında yer alan teminat seçeneklerini öğrenmek için Özel Sağlık Sigortasının Karşıladığı Durumlar Neler? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Doğum Teminatı Bekleme Süresi
Özel sağlık sigortası bekleme süresi, belirli bazı hastalıklar dışında, bazı teminat seçenekleri içinde uygulanmaktadır. Doğum teminatı da bu seçeneklerden biridir.
Doğum teminatlı özel sağlık sigortası almak isteyen adaylar, doğum giderlerini % 100 oranında karşılatırlar. Ancak doğum teminatının geçerli olabilmesi için bekleme süresinin tamamlanması gerekmektedir. Bu nedenle özel sağlık sigortası, mümkün olduğunca erken yaptırılmalı ve doğum teminatından verimli ölçüde yararlanılmalıdır.
Özel sağlık sigortasında doğum teminatı poliçeye ikinci yıldan itibaren eklenir. Doğum teminatı için sigortalı, her bir poliçe döneminde bir kez olarak teminat ödemesi yapar.
Özel sağlık sigortası kapsamında sunulan doğum teminatı da dair detaylara Doğum İçin Özel Sağlık Sigortası Yaptırmak Mantıklı Mı? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Bekleme Süresi Nedir?
Sağlık sigortası ürünlerinden bir diğeri olan tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında da bekleme süresi uygulaması bulunmaktadır. Tıpkı özel sağlık sigortasında olduğu gibi sigorta şirketleri, tamamlayıcı sağlık poliçesi başlatmadan önce adayların sağlık durumlarını ve hastalık geçmişlerini araştırmaktadırlar. Belirtileri hemen ortaya çıkmayan hastalıklar, yüksek maliyetli ameliyatlar, doğum tedavileri gibi durumlar için ise bekleme süresi uygulaması bulunmaktadır.
Sigorta şirketleri bekleme süresi için belirlenen süre tamamlanmadan, hastalığa ya da tedaviye dair yatarak tedavi teminatını poliçeye dahil etmez. Bekleme süresi içinde, sigortalının var olan hastalığının takibi yapılır ve bir sonraki poliçe döneminde hastalığa dair güvence sunulmasına karar verilir. Bazı durumlar için sigorta şirketleri, bekleme sürelerine ek süre koyabilirler.
Tüm bunların yanında, Mapfre Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ve Ray Tamamlayıcı Sağlık Sigortası kapsamında bekleme süresi uygulanmaz. Sigortalılara, poliçe başladıktan itibaren yatarak tedavi teminatı hemen kullanmaya başlayabilirler. Bu poliçeler için dikkat edilen tek nokta, geçmişten gelen bir rahatsızlığınızın olmamasıdır. Geçmişten gelen hastalıklar için poliçe kapsamında teminat sağlanmaz.
Tamamlayıcı sağlık sigortası bekleme süresi detaylarını Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Bekleme Süresiyazımızdan öğrenebilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Bekleme Süresi Gerektiren Hastalıklar ve Ameliyatlar
Sigorta şirketleri, tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında genel olarak 3 aylık bir bekleme süresi şartı koyarlar. Bekleme süresi şartı aranan hastalık ve tedavi durumları ise genel olarak şu şekildedir:
- Organ nakli ve transplantasyon işlemleri.
- Kanser.
- Kalp hastalıkları.
- Prostat.
- Üriner sistem taşı.
- Böbrek hastalıkları.
- Bel fıtığı ve boyun fıtığı tedavisi.
- Omuz ve omurga cerrahisi
- Diz cerrahisi, endoskopik ve artroskopik cerrahi işlemler.
- Safra kesesi ve safra yolu hastalıkları.
- Katarakt ameliyatı.
- Glokom.
- Tiroit hastalıkları.
- Geniz eti, sinüzit, sinüs ve orta kulak cerrahisi.
- Varis, rahim, yumurtalık ve meme hastalıkları.
Tamamlayıcı sağlık sigortasının önemli teminatlarını Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının Önemli Teminatlarıyazımızda keşfedebilirsiniz.
Bekleme Süresiz Doğum Sigortası Nedir?
Sigorta şirketlerinin çoğu, tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında doğum teminatını sunarken belirli bir bekleme süresinin tamamlanmasını bekler. Genel olarak bekleme süresi 1 yıllık dönemi kapsar. Yani, sigorta poliçesi başladıktan bir yıl sonra hamile kalınması halinde, tüm tedavi ve doğum masrafları sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır. Bunun yanında, bazı sigorta şirketleri bekleme süresiz doğum sigortası hizmeti de sunmaktadır.
Bekleme süresiz doğum sigortası yapan sigorta şirketleri, bazı özel şartlar kapsamında poliçe oluştururlar ve anne adayları, gebelik başlamış dahi olsa güvenceye alınır. Sigorta poliçesi için belirlenen fiyatlar, standart teminatlara göre daha fazla olmaktadır. Bu nedeni ise olası bir gebelikten ziyade var olan bir gebelik durumunun olmasıdır.
Bekleme süresiz doğum sigortası yapan sigorta şirketlerinin diğer şirketlere nazaran kazanç sağlama imkanlar daha düşüktür. Çünkü sigorta poliçesi teminatlarından yararlanacak anne adayının gebeliği başlamıştır.
Hamileler, bekleme süresiz doğum sigortası ile hem bebekleri hem de kendileri için güvence alanı yaratabilirler. Ülkemizde şu an için 3 tane sigorta şirketi, bekleme süresiz doğum sigortası hizmetini sunmaktadır.
Bu şirketler:
- Demir Hayat – İki Can Hamilelik Sigortası,
- Türk Nippon Sigorta – Hayata Merhaba Sigortası,
- Unico Sigorta – Acil Destek Doğum Paketi’dir.
Tamamlayıcı sağlık sigortası doğum paketi hakkında bilgi almak içinTamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Paketiyazımızı inceleyebilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Ne Zaman Yaptırılmalı?
Özel sağlık sigortası ile ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de ne zaman başlatılması gerektiğidir. Sigorta uzmanları, bekleme süresi ve geçmişten gelen hastalıklar için teminat sunulmaması gibi nedenlerden dolayı özel sağlık poliçesinin olabildiğince erken başlatılması gerektiğini savunurlar.
Adayların geçmişten gelen ya da kronik rahatsızlıkları bulunuyorsa; özel sağlık sigortası kapsamında teminat sağlanmaz. İlerleyen yaşlarla birlikte sağlık problemleri de artacağı için ne kadar erken yaşta poliçe kapsamına girilirse, avantajlardan ve hizmetlerden yararlanma şansı da o kadar artacaktır. Tüm bunların yanında pek çok sigorta şirketi, genç katılımcılar için prim bedellerinde önemli oranlarda indirim uygulamaktadır. Yaşla birlikte prim bedellerinde de artış olabilmektedir.
Sigorta Dünyası üzerinden sağlık uzmanlarımıza ulaşarak, özel sağlık ve tamamlayıcı sağlık ürünleri hakkında merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz. Web sitemizden ücretsiz sorgulama yaparak, farklı sigorta şirketlerinin ürün ve tekliflerini karşılaştırabilirsiniz. Ayrıca 7 / 24 hizmet veren çağrı merkezimizi arayarak sağlık uzmanlarımızdan danışma alabilirsiniz.