Tamamlayıcı sağlık sigortasında bekleme süresi yatarak tedavide genel olarak 3 aydır.
Tamamlayıcı sağlık sigortası işlemlerini bitirdikten sonra üç ay boyunca sigortadan yararlanamazsınız. Poliçede yer alan teminatlar 3 ay sonra yürürlüğe girer. Bu üç ay içinde prim ödemeye devam edersiniz. Ancak bu süre sigorta şirketleri tarafından belirlenir. Sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Bazı sigorta şirketleri bu süreyi 1 ay olarak belirleyebilir veya uygun görürse hiç süre belirlemeyebilir.
Bekleme süresi konusu kanun tarafından belirlenmemiş olup sigorta şirketinin kendi risk yönetimi ile ilgilidir. Ayakta tedavilerde ise bekleme süresi uygulaması yoktur. Sigorta işlemini gerçekleştirdikten sonra doğrudan teminatlar yerine getirilmeye başlar.
Poliçe kapsamı için:Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Neleri Kapsar yazısını okuyabilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Ne Zaman Başlar?
Tamamlayıcı sağlık sigortasının başlama zamanı rahatsızlığın hayati olup olmamasına bağlıdır. Hayati risk teşkil eden tüm durumlarda sigortanız hemen başlar. Hayati risk teşkil etmeyen durumlarda ayakta tedavi masrafları da sigorta şirketi teminatı altına alınır.
Ayakta tedavi masraflarının karşılanması konusundaki istisna ayakta gerçekleşecek fizik tedavi masraflarının bekleme süresine tabi olmasıdır. Bekleme süresi sigorta şirketleri tarafından belirlenir ve genellikle üç aydır. Yatarak tedavilerde ise tamamlayıcı sağlık sigortasının başladığı zaman bekleme süresine tabi tutulur. Bu bekleme süresi de yine genellikle üç aydır.
Sigortayı yaptırdıktan üç ay sonra ise tamamlayıcı sağlık sigortanız aktif hale gelir ve gerekli teminatlar aynen uygulanır. Bekleme süresi ile ilgili uygulamalar hastalığın türüne göre de değişiklik gösterebilmektedir. Poliçede bekleme süresi olan hastalıklar ayrıntılı olarak yer alır. Bekleme süresi kapsamına alınan doğum durumu da ayrıca poliçeden incelenmelidir.
Poliçenin kimler için yapılabildiğini:Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kimleri Kapsar, Kimlere Yapılır?yazısından öğrenebilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Bekleme Süresi Olan Hastalıklar Nelerdir?
Tamamlayıcı sağlık sigortasında bekleme süresi olan rahatsızlıklar poliçede detaylı bir şekilde yer alır. Yanlış bilgi verilerek yanlış uygulamalara yol açmamak için tamamlayıcı sağlık sigortanızı aldıktan sonra üç ay yararlanamayacağınız teminatlar sigorta şirketiniz tarafından sizinle paylaşılır.
Bu hastalıkların genel tanımı yatarak tedavi gerektirmeleridir. Buna yatarak fizik tedavi de dâhildir.
Tamamlayıcı sağlık sigortasında bekleme süresine tabi hastalıklar aşağıdaki gibidir:
- Kalp hastalıkları
- Kanser
- Üriner sistemde taş
- Prostat
- Kronik böbrek rahatsızlıkları
- Varikosel
- Diyaliz tedavisi gerektiren her türlü hastalık
- Bel ve boyun fıtığı
- Omuz ve omurga cerrahisi
- Diz cerrahisi
- Artroskopik cerrahi
- Endoskopi
- Organ yetmezlikleri
- Organ nakil işlemleri
- Meme ve rahim hastalıkları
- Safra kesesi ve safra yolu hastalıkları
- Glokom ve troit hastalıkları
- Katarakt
- Orta kulak cerrahi işlemleri
Diğer merak ettiğiniz şartlar için:Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yaptırmanın Şartlarıyazısını okuyabilirsiniz.
Bekleme Süresi Olmayan Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Var Mı?
Bekleme süresi olmayan tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabileceğiniz sigorta şirketleri bulunmaktadır. Öncelikli olarak iki çeşide ayrılan tamamlayıcı sağlık sigortasında ayakta tedavi teminatları bekleme süresine tabi tutulmaz.
Ayakta tedavi teminatı için bekleme süresi olmayan tamamlayıcı sağlık sigortası sorusunun cevabı bütün sigorta şirketleridir.
Yatarak tedavi teminatları için bekleme süresi olmayan tamamlayıcı sağlık sigortaları da vardır. Bekleme süreleri sigorta şirketleri tarafından belirlendiği için bekleme süresi olmayan sigortalar, sigorta şirketlerine göre değişmektedir. Sigorta şirketlerine göre değişen süreler, hastalıklara göre de değişmektedir.
Gerekli adımları okuyarak en iyi poliçeyi satın almak için:11 Adımda En İyi Tamamlayıcı Sağlık Sigortasıyazısına göz atabilirsiniz.
Tamamlayıcı sağlık sigortası için uzman sigorta danışmanı servisi almak gerekebilmektedir. Fiyatlar, teminatlar ve bekleme süreleri ile ilgili danışmanlık hizmeti almak için Sigorta Dünyası çağrı merkezinden yararlanabilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Bekleme Süresi
Tamamlayıcı sağlık sigortasında doğum bekleme süresi olan durumlar bulunur. Tamamlayıcı sağlık sigortası doğum giderlerinizin %100’ünü karşılamaktadır. Ancak bu konunun şartlara bağlanmış halleri vardır.
Doğum teminatı ile ilgili bilgiler sigorta poliçesinde yer almaktadır. Öncelikle sigorta poliçelerinin imzalanmadan önce iyi okunması gereklidir. Bu konuda bir uzman sigortacıya ihtiyaç duyarsanız Sigorta Dünyası çağrı merkezinden yararlanabilirsiniz.
Tamamlayıcı sağlık sigortasında doğum teminatından yararlanmanız için en az bir poliçe dönemini aşmış olmanız gerekmektedir. Yani doğum teminatı tamamlayıcı sağlık sigortasına bir yıldan sonra eklenebilmektedir. Doğum teminatından yararlanmanız için ayrıca her teminat döneminde bir kere teminat ödemesi yapmanız gerekmektedir. İlgili şartlar sağlanması ardından tamamlayıcı sağlık sigortanızın doğum teminatından yararlanabilirsiniz.
Gebelik sigortası hakkında detaylı bilgi almak için: Hamilelik Doğum Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar? Yazısını okuyabilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Bekleme Süresi Olan Durumlar
Tamamlayıcı sağlık sigortasında doğum bekleme süresi satın alınan tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesinde yer alan teminatlara göre farklılık gösterir.
Tamamlayıcı sağlık sigortasının iki türü vardır. İki sağlık sigortası türünün de kapsamına göre ayrı ayrı değerlendirme yapmak doğru olacaktır.
Detaylar için: Sağlık Sigortası Doğum Teminatı Bekleme Süreleri yazısını okuyabilirsiniz.
Kapsam 1: Yatarak Tedavi Bekleme Süreleri
Yatarak tedavi bekleme süresi uygulaması sigorta şirketleri tarafından belirlenmektedir. Bu nedenle de süreler değişiklik gösterebilmektedir.
Bazı sigorta şirketleri bu süreyi üç ay olarak belirlerken bazıları da süre uygulamasını hiç tercih etmeyebilirler.
Aşağıda sigorta şirketlerinin yatarak tedavi teminatını karşılamak için gereken bekleme süreleri verilmiştir:
- Ray Sigorta: Yok
- Allianz Sigorta: 3 ay
- Doğa Sigorta: 3 ay
- Anadolu Sigorta: 3 ay
- Halk Sigorta: 3 ay
- Mapfre Sigorta: Yok
- Groupama Sigorta: 3 ay
- Güneş Sigorta: 1 ay
- Demir Hayat Sigorta: 3 ay
- Sompo Japan Sigorta: 3 ay
- Türk Nippon Sigorta: 3 ay
- Nn Hayat Sigorta: 3 ay
- Eureko Sigorta: 1 ay
**Örnek olarak verilen yatarak tedavi bekleme süreleri hastalıklara ve poliçe kapsamına göre değişiklik gösterebilir.
Allianz Sigorta ürünü hakkında bilgi almak isteyen adayları: Allianz Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?Yazısına göz atabilirler.
Durum 2: Ayakta Tedavi Bekleme Süreleri
Ayakta tedavi bekleme süresi uygulaması sigorta kanunun kapsamında düzenlenmemiştir.
Sigorta şirketleri kendi şirket politikaları gereğince bu süreyi tayin eder.
Tamamlayıcı sağlık sigortası ayakta tedavi bekleme süresi sigorta şirketlerinin genelinde uygulanmaz.
Aşağıda ayakta tedavi teminatından yararlanmak için bazı sigorta şirketlerine göre gereken süreler verilmiştir:
- Mapfre Sigorta: Yok
- Ray Sigorta: Yok
- Allianz Sigorta: Yok
- Güneş Sigorta: Yok
- Nn Hayat Sigorta: Yok
- Eureko Sigorta: Yok
- Demir Hayat Sigorta: Yok
- Ergo Sigorta: Yok
- Sampo Japan Sigorta: Yok
- Türk Nippon Sigorta: Yok
- Doğa Sigorta: Yok
- Anadolu Sigorta: Yok
- Groupama Sigorta: Yok
**Örnek olarak verilen şirketlerde ayakta tedavi bekleme süreleri hastalıklara ve poliçe kapsamına göre değişiklik gösterebilir.
10 Soruda Tamamlayıcı Sağlık Sigortasıyazısını okuyarak önemli detayları öğrenebilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının Poliçe Geçerlilik Süresi Nedir?
Tamamlayıcı sağlık sigortasının geçerlilik süresi 1 yıldır. Bir yılın sonunda sigorta poliçesini yenilemek isterseniz poliçenin zamanı dolmadan yenileme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Sigorta poliçesinin bir yıllık olması, sene sonunda gerekli ek teminatları ekleme şansı tanımaktadır. Bir yıllık tamamlayıcı sağlık sigortasının süresi bitince doğum teminatı gibi teminatlar da eklenebilmektedir.
Poliçenizi yaptırmadan önce: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nasıl Yaptırılır? yazısını okuyabilirsiniz.
Sigorta poliçesi sona erdiğinde bir yıl boyunca hastalık durumunuz ne kadar az olursa bir sonraki poliçenin fiyatı da o kadar az olmaktadır. Bu da tamamlayıcı sağlık sigortasının bir başka avantajıdır.
Geçerlilik süresi bir yıl olan tamamlayıcı sağlık sigortası bir taşınma durumunda da değiştirilerek hizmetlerden eksiksiz yararlanabilirsiniz. Böylece tamamlayıcı sağlık sigortası geçerlilik süresini kendi avantajınıza çevirebilirsiniz.