Özel sağlık sigortası, kaza ya da hastalık gibi olumsuzluklar sonrası gerekli olan sağlık hizmetleri için güvence sağlayan bir sağlık sigortası ürünüdür. Genel ve özel şartlar kapsamında belirlenen poliçe kapsamı üzerinden hizmet sağlayan sigorta ürünü, geniş teminat seçenekleri ile sigortalıları garanti altına almaktadır.
Özel sağlık sigortası poliçesi satın almadan önce ilk olarak sigorta teminatları detaylı olarak araştırılmalıdır. İçeriği ve kapsadığı durumlar tam olarak bilinmeden bir özel sağlık poliçesi alındığında, yeterli ölçüde verim alınamayabilir; hatta sigortalı mağdur duruma düşebilir.
Hazırladığımız yazıda; özel sağlık sigortasının karşıladığı tüm durumlar hakkında detayları bulabileceğiniz gibi kapsam dışı durumlar ve poliçe seçimine dair de ipuçlarını keşfedebilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Neleri Karşılar?
Özel sağlık sigortası; geniş kapsamı ve hizmet ağı ile pek çok risk durumu rahatsızlık, hastalık ya da kaza sonrası oluşacak tedavi ihtiyaçlarının neden olduğu masrafları karşılamaktadır.
Sigorta poliçesi başlatan ve güvence altına alınan kişiler, özel sağlık kurumlarında uygun fiyatlarda ya da ücretsiz tedavi olma şansını yakalarlar. Bu noktada dikkat edilmesi gereken tek nokta, tercih edilen hastane gibi sağlık kurumlarının, işlem başlatılan sigorta şirketi ile anlaşmasının olmasıdır.
Özel sağlık sigortası kapsamında iki ana teminat ve bu teminatlara ek olarak eklenebilen hizmet seçenekleri yer almaktadır. Ana teminatlar, ayakta ve yatarak tedavi teminatı olmak üzere iki grupta toplanır. Ek teminatlar ise sigortalı ve sigorta şirketinin varacakları anlaşma sonucunda belirlenir.
Özel sağlık sigortasının kapsamı hakkında genel bilgilere Özel Sağlık Sigortası Neleri Karşılar? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Ayakta Tedavi Teminatları
Özel sağlık sigortası kapsamındaki ana teminatlardan biri olan ayakta tedavi teminatı, hastanede yatış gerektirmeyen tedavi durumları için güvence sağlar. Sigorta poliçesi içerisinde tek başına alınmayan bu teminat, yatarak tedavi teminatı ile birlikte verilmektedir. Ürünü sunan sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte, yılda 8 ile 10 defaya mahsus olarak kullanım sınırı bulunmaktadır. Sınır aşımı durumlarında sigortalı, tedavi masraflarının bir kısmını ya da tamamını kendi bütçesi üzerinden karşılamaktadır.
Özel sağlık sigortası ayakta tedavi teminatı kapsamına giren hizmet seçenekleri şöyledir:
- İlaç.
- Rutin kontrol.
- Muayene.
- Teşhis.
- Tahlil.
- Tetkik.
- Röntgen.
- Tomografi.
- Laboratuvar işlemleri.
- Küçük müdahale.
- Fizik tedavi.
- Pansuman.
- Kırık – çıkık tedavisi.
- Aşı.
Ayakta tedavi teminatlarının kullanımına dair ipuçlarını Özel Sağlık Ayakta Tedavi Teminatlarından Nasıl Yararlanırım?Yazımızda yakalayabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Yatarak Tedavi Teminatları
Özel sağlık sigortasında yer alan diğer ana teminat ise yatarak tedavi teminatıdır. Tedavi için en az 24 saat hastanede kalmanın gerekli olduğu durumlar için güvence sağlayan bu teminat modeli, hastane yatış masrafları başta olmak üzere acil durum giderleri ve yatış sürecinde süren tedavilerin masraflarını karşılamaktadır. Ayakta tedavi teminatının aksine limitsiz olarak kullanılan bu teminat, hayli geniş kapsamlı ve önemlidir.
Özel sağlık sigortası yatarak tedavi teminatı kapsamında şu sağlık hizmetleri yer almaktadır:
- Cerrahi müdahale.
- Cerrahi müdahale sonrasında gerekli olan durumlar.
- Yoğun bakım.
- Tanı ve teşhis.
- Oda, yemek ve refakatçi masrafları.
- Kemoterapi.
- Radyoterapi.
- Diyaliz.
- Suni uzuv.
- Tıbbi cihaz ve ilaç temini.
- Acil durum masrafları.
Yatarak tedavi teminatı kullanımı hakkında bilgi almak isterseniz; Özel Sağlık Yatarak Tedavi Teminatlarından Nasıl Yararlanırım? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Ek Teminatlar
Özel sağlık sigortası kapsamında yer alan ana teminatların yanında ek teminat seçenekleri de bulunmaktadır. Bu teminat seçenekleri ile poliçe kapsamı genişletilebilir ve sigorta ürünü, kişilere uygun hale getirilebilir.
Ek teminatlar, özel sağlık şirketleri standartları ve kurallarına göre ya da sigortalının isteği doğrultusunda değişebilir. Genel olarak açıklamak gerekirse, özel sağlık ek teminatları şu şekildedir:
- Diş bakımı.
- Doğum ve hamilelik masrafları
- Ambulans hizmeti.
- Cilt sorunları.
- Check – up.
- Acil yardım hizmetleri.
- Diyetisyen hizmeti.
- Psikolojik destek.
- Evde bakım hizmeti.
Özel sağlık sigortası kapsamında yer alan teminatların tüm detaylarını Özel Sağlık Sigortası Teminatları Nelerdir? Yazımızda bulabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Hangi Durumları Karşılamaz?
Özel sağlık sigortası, son derece geniş bir kapsama sahip ve sağlık hizmetlerine kolay bir şekilde ulaşımı sağlayan bir sigorta ürünüdür. Ancak her ne kadar geniş kapsamlı da olsa, bazı özel durumlar için sigorta poliçesi teminat sağlamaz. Özel sağlık sigortası genel şartlarına göre belirlenen kapsam dışı durumlar, hemen hemen tüm sigorta şirketleri için aynıdır.
Özel sağlık sigortasının karşılamadığı durumlar, sigorta şirketleri ya da sigortalı inisiyatifine göre de belirlenebilir. Ancak genel anlamda SGK kapsamına girmeyen, anlaşmalı kurum dışında alınan, sünnet işlemleri, uyuşturucu madde etkisi altında ya da suç işleme sonucu oluşan sağlık sorunlarının tedavileri özel sağlık sigortası kapsamında yer almaz. Bunlara ek olarak estetik operasyonları, cinsiyet değiştirme ameliyatları, optik işlemler, kişinin kendine verdiği zararlar ve poliçe başlamadan önce var olan rahatsızlıklar kapsam dışıdır.
Özel sağlık sigortasının kapsamına girmeyen durumlar hakkında tüm bilgileri Özel Sağlık Sigortası Kapsam Dışı Hastalıklar Nelerdir? Yazımızda bulabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Kapsam Dışı Hastalıklar
Özel sağlık sigortası kapsamına girmeyen bazı hastalık ya da rahatsızlık durumları vardır. Bu durumlar, sigorta poliçesi üzerinden karşılanmaz ve kişinin kendi sorumluluğundadır. Sigorta poliçesi başlatmadan önce kapsam dışı hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak, sonrasında yaşanabilecek mağduriyetlerin engellenmesini sağlamaktadır.
Özel sağlık sigortasının karşılamadığı hastalıklar şu şekildedir:
- Poliçe başlangıç tarihinden önce teşhisi konan hastalıklar.
- Doğuştan gelen hastalıklar.
- Genetik rahatsızlıklar.
- Varis tedavileri.
- Skolyoz tedavisi.
- Kısırlık tedavisi.
- Alerji testleri.
- Gözle ilgili rahatsızlıklar.
- Psikiyatrik ya da psikolojik rahatsızlıklar.
- Tıbbi nedenler harici yapılan kürtaj.
- HIV ve AIDS.
Özel sağlık sigortasının karşılamadığı hastalıklara dair detayları Sağlık Sigortası Kapsam Dışı Hastalıklar Nelerdir? Yazımızda keşfedebilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Bekleme Süresi Gereken Durumlar
Özel sağlık sigortası kapsamına giren ya da girmeyen durumlara ek olarak, belirli bir bekleme süresinden sonra güvence sunulan hastalık ve rahatsızlıklar da bulunmaktadır. Genel olarak, poliçe başlangıç tarihinden itibaren 1 yıllık süre sonrasında hizmetler devreye girmektedir.
Özel sağlık sigortası kapsamında bekleme süresi şartı ile hizmet sağlanan durumlar şu şekilde belirlenmiştir:
- Tiroid.
- Göz tansiyonu.
- Katarakt.
- Fıtık.
- Safra kesesi rahatsızlıkları.
- Burun ve geniz eti rahatsızlıkları.
- Kanser.
- Kist tedavisi.
- Prostat.
- Diz cerrahisi.
- Böbrek rahatsızlıkları.
- Hamilelik için gerekli tedaviler ve doğum.
Özel sağlık sigortası poliçesinin geniş ve etkili bir şekilde hizmet sağlamasını istiyorsanız; tüm bu teminat, teminat dışı ve bekleme süresi gerektiren durumları bilmekte fayda olacaktır.
Geniş kapsamlı sigorta poliçesi hazırlama hakkında ipuçlarını öğrenmek için Geniş Kapsamlı Özel Sağlık Sigortası Nasıl Hazırlanır? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Kimleri Kapsar?
Özel sağlık sigortasının kapsadığı yaş aralıklar, sigorta şirketlerine göre değişmektedir. Genel olarak 60 yaşına kadar tüm adayların başvuruları değerlendirilir. Ancak bazı özel durumlar ya da istisnalar dahilinde, yaş sınırları da esneme olabilmektedir.
Özel sağlık sigortasının kimleri kapsadığını, bu ürünü sunan sigorta şirketleri üzerinden şu şekilde açıklayabiliriz:
- Ak Sigorta, yaş aralığını 0 – 60 olarak belirlemiştir.
- Allianz Sigorta, 6 yaşından 64 yaşına kadar tüm adayların başvurusunu değerlendirir.
- Demir Hayat Sigorta, sigorta poliçesi başlatmak için 0 – 60 yaş aralığını onaylamaktadır.
- Groupama Sigorta, 0 – 65 yaş arası için sigorta poliçesi başlatmaktadır.
- Güneş Sigorta, bebekler 15 günlük olduktan itibaren ve 59 yaşına olan tüm katılıcımlar için işlem yapmaktadır.
- Mapfre Sigorta’nın belirlediği yaş aralığı 14 günlük bebeklerden 60 yaşına kadar olan adayları kapsar.
- Ray Sigorta ise 8 yaşından 64 yaşına olan tüm katılımcılar için poliçe hazırlamaktadır.
Özel sağlık sigortası kapsamında yer alan yaş sınırları hakkında bilgi almak için Özel Sağlık Sigortası Kaç Yaşına Kadar Yapılıyor? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir?
Özel sağlık sigortası seçilirken bazı önemli noktalara dikkat edilerek, doğru ve etkili bir poliçe hazırlama şansı yakalanmaktadır. Her şeyden önce kişisel sağlık durumu ve hastalık geçmişi hakkında doğru bilgi verilmelidir. Sonrasında poliçe teminatları iyi belirlenmeli ve uzmanlara danışarak işlem yapılmalıdır.
Ayrıca sigorta şirketlerinin anlaşmalı oldukları kurumlar, sigorta ürünü kapsamında sunulan hak ve avantajlar, prim bedelleri ve ödeme koşulları da göz önünde bulundurulmalıdır.
Ülkemizde çok sayıda özel sağlık sigortası ürünü sunan sigorta şirketi bulunmaktadır. Her şirketin farklı özel sağlık ürünleri bulunmaktadır ve bu ürünlerin kapsamları çeşitlilik gösterir. Bu nedenle sigorta başlatmadan önce farklı sigorta şirketlerini karşılaştırmak, en doğru poliçeye ulaşmada önemli bir adım olacaktır.
Sigorta Dünyası üzerinden tüm özel sağlık şirketlerini karşılaştırabilir ve seçimde uzman desteği alabilirsiniz. Uzmanlarımıza 7 / 24 müşteri hizmetlerimiz üzerinden ulaşabilir ya da web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yaparak teklif alabilirsiniz.