Sağlık, her şeyden önce gelir ve bu nedenle korumak adına her türlü önlemin alınması gerekir. Hayatta farklı sebeplerden dolayı olumsuz durumlar meydana gelebilir. Bu durumlardan sonra da sağlıkla ilgili problemler ortaya çıkabilir. Peki, sağlığı korumak adına öncelikli olarak dikkate alınması gereken noktalar nelerdir?
Sağlık hakkında merak ettiğiniz her şeyi ve önemli noktalar arasında öne çıkan 5 başlığı sizler için açıklamaya çalıştık.
1- Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?
Mevsim geçişlerinde özellikle yazdan sonbahara geçişte ya da stres, düzensiz beslenme veya uykusuzluk gibi durumlar sonucu bağışıklık sisteminde zayıflamalar meydana gelebilir. Değişimlere ya da yeteri kadar özen gösterilmemesine bağlı olarak metabolizmanın yavaşlaması sonucu bağışıklık sistemi zayıflayabilir ve hastalıklara karşı vücut, savunmasız hale gelebilir. Böyle durumlar için bağışıklık sistemini güçlendiren aktivite, besin ya da vitamin takviyesi gibi uygulamalar bulunmaktadır.
Son zamanlarda tüm dünyada baş gösteren salgınla mücadele için de bağışıklık sisteminin her daim güçlü tutulmasınına vurgu yapılmaktadır. Uzmanlar bağışıklığı güçlendiren yöntemleri ve beslenme düzenlerini paylaşmakta, kişilerin bağışıklıklarını güçlü tutmak için dikkat etmesi gereken yolları açıklamaktadır.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları
Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve olası hastalıklara karşı koruma sağlayarak sağlığınıza dikkat edebilmek için şu yollara başvurulabilir:
- Selenyum açısından zengin besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
- C vitamini içeren meyve ve sebzeler ya da takviye besinler sık sık tüketilmelidir. Özellikle kış dönemlerinde soğuk algınlığı gibi yaygın ancak korunması kolay bir rahatsızlık için C vitamini bire birdir.
- Çinko, kalsiyum ve protein yönünden zengin besinler tüketilmelidir.
- B12 vitamini eksikliğine dikkat edilmeli ve eksikliği halinde, gerekli kontroller ve takviyeler yapılmalıdır.
- Bol bol balık ve semizotu gibi omega 3 zengini besinler tüketilmelidir.
- D vitamini eksikliği sonucu oluşan yorgunluk ya da mutsuzluk gibi belirtilere dikkat edilmelidir.
- Probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığı koruma altına alınmalıdır.
- Bol bol su içilmeli, uyku düzenine dikkat edilmeli ve düzenli spor yapılmalıdır.
2- Hamilelik Döneminde Anne ve Bebek Sağlığı Nasıl Korunur?
Sağlık her zaman korunması gereken bir durumudur; ancak özellikle hamilelik döneminde anne adaylarının hem kendileri, hem de bebekleri için sağlıklarına daha fazla özen göstermeleri gerekir. Hamilelik döneminde anne ve bebek sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde açıklanabilir:
Asitli ve gazlı içeceklerden kaçınmak gerekir. Bu içeceklerin sindirimi zor olduğu ve atılacak besinlerin de parçalanarak depolanmasına sebep olduğundan, fazla kilo alımına yol açabilmektedir. Sağlıklı bir gebelik için bu içeceklerden uzak durulmasının yanında sosis, salam gibi işlenmiş gıdalar da tüketilmemelidir. Bu gıdalarda yer alan katkı maddeleri toksik maddelerin oluşumuna sebep olur ve hem bebek, hem anne için zarar teşkil eder.
Hamileliğin yeni başladığı dönemlerde, profesyonel kontrol altında yapılan egzersiz, yoga ya da pilates gibi aktiviteler sağlıklı bir gebelik için önemlidir.
Hamilelikte alkol ve sigara tüketimi yalnızca anne sağlığını olumsuz etkilemekle kalmaz, bebeğe de ciddi zararlar verir. Üstelik bu zararlı maddelerin kullanımı sonucu erken doğum, fetüs ölümü, bebekte gelişim gecikmesi, düşük doğum riski artmaktadır. Anne adayları hamilelik süreci boyunca kesinlikle alkol ve sigaradan uzak durmalıdır.
Hamilelikte şeker tüketimi olabildiğince azaltılmalıdır. Anne adayının ideal kilosunu koruyabilmesinin yanında bebeğinde oluşabilecek kan şekerinde düşme, kandaki kalsiyum seviyesinin düşmesi, akciğerlerinde gelişme sorunu yüzünden solunum güçlüğü çekilmesi, sarılık gibi ciddi semptomları engelleyebilmek için şeker tüketimini azaltması gerekir.
Hamilelik sürecinde kafein alımına da dikkat edilmelidir. Yüksek miktarda kafein tüketimi, bebeklerin beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir ve sağlığını ciddi anlamda tehlikeye atabilir. Tüm bunların yanında, ilerleyen yaşlarda gelişen davranış bozukluklarının sebebinin de hamilelikte tüketilen kafein miktarına bağlı olduğunu gösteren çalışmalar da bulunmaktadır.
Beslenme düzeninin yanı sıra anne adayları, seçecekleri kıyafetlere de özen göstermelidir. Karın bölgesini içine alamayan ve uterus üzerinde baskı oluşturmayacak, dar yapıda olmayan kıyafetler tercih edilmelidir.
Hamilelik belirtilerine dair detayları öğrenmek isterseniz; Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
3- Doğuştan Gelen Hastalıklar Nelerdir?
Doğuştan gelen hastalıklar, genetik özellikler taşıyan ve aile üyelerinden çocuklara geçebilen rahatsızlıklar olarak nitelendirilebilir. Anne ve babada herhangi bir kalıtsal hastalığın olması halinde erken önlem alınarak, çocuğun sağlığı koruma altına alınabilmektedir. Bu noktada, geç olmadan gereken müdahalenin yapılması son derece önemlidir.
Doğuştan gelen hastalıklar, türlerine göre değişim gösterebilir. Bu türler metabolik, tansiyon, akraba evliliği kaynaklı sorunlar, kas ya da iskelet sistemi hastalıkları olmak üzere farklı olabilmektedir. Genel ve yaygın olarak kalıtsal hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:
- Şeker Hastalığı (Diyabet)
- Guatr Hastalığı
- Miyopatiler
- Müsküler Distrofiler
- Osteoporoz (Kemik Erimesi)
- Kalıtsal Nörolojik Hastalıklar
- Eksikliklere Bağlı Kansızlıklar
- Alyuvar Yıkımının Arttığı Durumlar
- Akyuvarlarla İlgili Hastalıklar
- Kan Pulcukları (Trombositler) İle İlgili Hastalıklar
- Kanamalı Hastalıklar (Pıhtılaşma Bozuklukları)
- Kalıtsal Kalp Hastalıkları
- Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon)
- Kan Kanserleri (Lösemiler)
- Lenfoma
- Akciğer Kanseri
- Bağırsak (Kolon) Kanseri
- Prostat Kanseri
- Meme Kanseri
- Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı(KOAH)
- Kistik Fibrozis
- Astım
- Bulaşıcı Sarılık
- AIDS ve HIV
Kalıtsal hastalıkların detaylarına dair öğrenilmesi gereken tüm bilgilere Doğuştan Gelen Hastalıklar Nelerdir? Kalıtsal Hastalıklar yazımızdan ulaşabilirsiniz.
4- Düzenli Check – Up Yaptırmak Neden Önemlidir?
Check – up, periyodik olarak yapılan genel sağlık kontrolü olarak tanımlanabilir. Herhangi bir sağlık sorunu bulunmasa dahi özellikle 35 yaştan sonra erken teşhis ve genel sağlık koruması için her yıl düzenli check – up yaptırılması gerekmektedir. Düzenli check – up yaptırmanın önemi şu şekilde açıklanabilir:
- Düzenli check – up ile aileden gelen kritik hastalıklara karşı gereken önlem, erkenden alınabilir.
- Kalp – damar hastalıkları ya da kanser gibi ciddi sağlık sorunları için erken teşhis şansı artar.
- Hastalıkların yayılmasının önüne geçilebilir ve kontrol altına almak kolaylaşır.
- Belirti vermeyen hastalıkların keşfi kolaylaşır ve erkenden tedavi olma şansı yakalanır.
- Rutine dönüştürülmesi halinde sağlıklı bir hayata sahip olunabilir.
Check – up yaptırmanın önemine ve gerekliliğine dair daha fazla detay öğrenmek için 40 Yaş Ve Üstü Erkekler Neden Düzenli Check-up Yaptırmalıdır? Yazımıza göz atabilirsiniz.
5- Coronavirüsle Mücadele Nasıl Olmalı?
Coronavirüs salgını, son zamanların en önemli güncem konusu tüm dünyanın gündeminde kalmakta ve alınan önlemler çerçevesinde durudurulmaya çalışılmaktadır. İlk olarak Çin’de ortaya çıkıp tüm dünyaya yayılan bu salgın, tüm insanlığı tehdit etmekte ve ne zaman sona ereceğini merak edilmektedir.
Tarihteki en büyük salgınlardan biri kabul edilen Coronavirüs salgını, günden güne etkisini arttırmaktadır. Bunun yanında, aynı ölçüde salgına karşı verilen mücadele de büyümektedir.
Türkiye'de Coronavirüs salgını kapsamında ilk vaka, 10 Mart 2020’de Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmıştır. Coronavirüse bağlı ilk ölüm ise bu tarihten 5 gün sonra gerçekleşmiş ve sağlık bakanı, 1 Nisan’da vakaların tüm ülkeye yayıldığını ilan etmiştir. Bugün halen salgınla mücadele etmeye devam ediyoruz ve gereken önlemleri alarak, yayılma hızını düşürmeyi amaçlıyoruz.
Türkiye’de Coronavirüs durumuna dair tüm detayları Coronavirüs Salgını Ne Zaman Biter? Türkiye’de Covid– 19 Detaylarıyazımızda bulabilirsiniz.
Coronavirüsten Korunma Yolları
Coronavirüs ciddiye alınması gereken ve korunma yollarının titizlikle uygulanması gereken bir hastalıktır. Salgına dönüşmesi ve hızlı bulaşması nedeniyle tüm insanlığı tehdit eden bir hastalık haline gelmesine neden olmuştur. Bu nedenle uzmanlar tarafından sık sık dile getirilen bu korunma yöntemlerini uygulamak gerekir:
- Ev dışında maske kullanımına mutlaka dikkat edilmelidir.
- Eller sık sık ve en az 20 saniye boyunca sabunla yıkanmalıdır. Sabun olmayan durumlarda el dezenfektanı ya da 60 dereceden yüksek alkol oranı bulunan kolonya ile eller temizlenmelidir.
- Eller kirli yüzeylere temas ettiğinde asla yüze dokunmamak gerekir.
- Öksürme ya da hapşırma durumlarında ağız mendil ile kapatılmalı ya da dirsek içi kullanılmalıdır. Sonrasında yine eller iyice yıkanmalıdır.
- Sık kullanılan nesneler temiz tutulmalıdır.
- Hastalık belirtilerini taşıyan kişiler, en yakın sağlık kurumuna başvurmalı ve kimseyle temas etmemelidir.
- Kalabalık yerlerde olmamaya özen gösterilmelidir.
- Sosyal mesafe kurallarına uyulmalıdır.
- Özel durumlar ya da alışveriş haricinde, gerekli olmadıkça evden dışarı çıkılmamalıdır.
Coronavirüsten korunma yollarına dair daha fazla detay öğrenmek için Corona Virüsü Nedir, Korunma Yolları Nelerdir?Yazımızı okuyabilirsiniz.
Sağlık Sigortası Ne Zaman Yaptırılmalıdır?
Özel sağlık sigortası ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri, ne zaman yaptırılması gerektiğidir. Özel sağlık sigortası, ne kadar erken yaptırılırsa o kadar avantajlı olacaktır.
Özel sağlık sigortası poliçesi, erken yaşlarda başlatılmalıdır. Böylece sigorta ürününün sunduğu teminatlardan ve avantajlardan tam anlamıyla verim alınabilmesi mümkün olur. Sigorta şirketleri, güvence sağlamadan önce belirli bazı durumlar için bekleme süresi şartı koymaktadır. Bu durumda, sigorta kapsamında sunulan avantajlardan ve hizmetlerden yararlanabilmek için bekleme süresinin geçmesi gerekir. Sigorta poliçesi, herhangi bir hastalık ya da sağlık sorunu yaşanmadan başlatılırsa; bekleme süresinin neden olabileceği mağduriyetlerin önüne geçilebilir.
Pek çok sigorta şirketi, 60 yaş üstü için özel sağlık sigortası poliçesi başlatmamaktadır. Ancak sağlık hizmetlerine en çok ihtiyaç, yaş ilerledikçe olmaktadır. Bu nedenle, erken yaşta başlatılan sağlık poliçesi ilerleyen yaşlar için önemli bir yatırım haline gelebilmektedir.
Tüm bunların yanında erken yaşta yaptırılan özel sağlık sigortasının prim bedelleri oldukça uygun olmaktadır. Yaş ilerledikçe poliçe için belirlenen prim bedelleri de artmaktadır. Ayrıca genel olarak tüm sigorta şirketleri, erken yaşta başvuru yapan katılımcılar için poliçe fiyatlarında önemli indirimler de uygulamaktadır.
Sağlık poliçesi başlatma zamanına dair tüm detayları Neden Genç Yaşta Sağlık Sigortası Almalısınız? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Teminatları Nelerdir?
Özel sağlık sigortası kapsamında genel olarak iki ana teminat sunulmaktadır. Ayakta ve yatarak tedavi teminatı olarak ikiye ayrılan bu teminat seçenekleri, içerikleri ve limitlerine göre düzenlenmektedir:
- Ayakta tedavi teminatı, tek başına poliçeye dahil edilemez ve sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte, yılda 8 ya da 10 kullanım ile sınırlandırılmıştır. Özel sağlık sigortası ayakta tedavi teminatı kapsamına giren durumlar; rutin kontrol, muayene, tanı ve teşhis koyma, tahlil ve tetkikler, röntgen ve tomografi, laboratuvar işlemleri, küçük müdahale gerektiren işlemler, aşı, pansuman ve kırık – çıkık tedavisi olarak açıklanabilir.
- Özel sağlık sigortasında yer alan diğer ana teminat ise yatarak tedavi teminatıdır. En az 24 saat hastanede kalmanın gerekli olduğu tedavi durumları için hizmet sunan bu teminat kapsamında, cerrahi müdahale, cerrahi müdahale sonrasında gerekli olan işlemler, yoğun bakım masrafları, oda, yemek ve refakatçi masrafları, kemoterapi, radyoterapi ve diyaliz, suni uzuv ve acil durum masrafları gibi sağlık hizmetleri yer almaktadır.
Sigorta Dünyası üzerinden tüm özel sağlık şirketlerini karşılaştırabilir ve seçimde uzman desteği alabilirsiniz. Uzmanlarımıza 7 / 24 müşteri hizmetlerimiz üzerinden ulaşabilir ya da web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yaparak teklif alabilirsiniz.