Doğuştan gelen yani kalıtsal hastalıklar nelerdir? Sorusunu siz sordunuz biz cevapladık. Kalıtsal hastalıkları sağlık sigortası karşılar mı? Bu hastalıkların çözümleri nelerdir? Tüm detayları bu yazımızdan öğrenebilir ve sağlık uzmanlarımızdan dilerseniz gerekli bilgileri alabilirsiniz.
Öncelikle kalıtsal özellikler, anne ve baba genlerinde çocuğa geçmektedir. Kalıtsal hastalıklar olarak adlandırılan doğuştan gelen hastalıklar, kusurlu genlerden kaynaklanan ve kuşaktan kuşağa geçen durumlardır.
Özel sağlık sigortası poliçesi veya tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi yaptırmak isteyen birçok aday doğuştan gelen rahatsızlıkların karşılanıp karşılanmadığını merak etmektedir. Bu sebeple sağlık uzmanlarının belirttiği bir konu var ki, o da sağlık sigortasının ne kadar erken yaşta yaptırıldığının önemidir. Sigorta şirketleri genel olarak ileri yaşta yaptırılan sağlık poliçelerinde doğuştan gelen hastalıkları karşılamaz. Detayları ile birlikte ara başlıklarda bu konulardan bahsedeceğiz.
Sağlık sigortası almanın doğru zamanı için: Hangi Yaşta Sağlık Sigortası Almalısınız? 25 Yaş En Uygunu Mu?Yazısını okuyabilirsiniz.
Kalıtsal Hastalıklar Nelerdir?
Hiçbir ebeveyn çocuğunda doğuştan gelen kalıtsal bir hastalık olsun istemez. Birçok hastalık anne ve babayı maddi yönden ziyade manevi yönden etkiler ve yıpratır. Bilimsel olarak açıklanmış bazı durumlar bulunur. Bilim genelinde ebeveynlerden çocuklarımıza geçen veya geçme ihtimali olan hastalıklara kalıtsal hastalıklar denir.
Bu noktadan sonra da en çık sorulan soru genellikle kalıtsal hastalıkların nasıl geçeği veya tedavisinin olup olmadığıdır. Anne ve babadan geçen belli başlı kusurlu genler, çocuklar da ciddi hastalıklara veya rahatlıklara sebep olabilmektedir. Fakat bu ciddi rahatsızlıklar her çocuk için geçerli değildir.
Anne ve babada bulunan bir kalıtsal hastalık söz durumu ise olabildiğince erken önlem alınması büyük önem arz eder. Erken önlem alabilmek son derece önemlidir. Geç olmadan belli başlı durumların önüne geçilebilmesi adına jinekologlara hamilelik döneminin ilk haftalarında söz konusu olan kalıtsal hastalıklar hakkında bilgi verilmelidir. Anne ve babadan çocuklara geçebilecek bazı hastalıklar hakkında sizlere detaylı vereceğiz.
Doğuştan gelen kalıtsal hastalıklar türlerine göre farklılık göstermektedir. Kalıtsal hastalıklarının çeşitlerini aşağıda bulabilirsiniz.
Sağlık sigortası almanın doğru zamanı için: Neden İstediğiniz Zaman Sağlık Sigortası Alamazsınız? Yazısına göz atabilirsiniz.
İnsanlarda Yaygın Görülen Kalıtsal Hastalıklar Nelerdir?
Genel olarak en çok bilenen hastalıklara aşağıda değindik. Olma durumu olan hastalıklar için mutlaka erken önlem almalı ve takip süreçlerini başlatmalısınız.
1. Kalıtsal Metabolik Hastalıklar
Kalıtsal metabolik hastalıklar (KMH), bütün sistemleri ilgilendiren çok farklı klinik bulgularla karşımıza çıkabilmektedir. Kalıtsal metabolik hastalıklar, metabolizma üzerinde etkilidir. Metabolizma, vücut dokuları ile alakalı kimyasal reaksiyonlara sebep olmaktadır. Kalıtsal metabolik hastalıklar ise yağ, protein, karbonhidrat oluşumunun anabolizma ya da katabolizmasında etkili olan enzim veya taşıyıcı protein eksikliği sonucunda oluşmaktadır.
Yapılan karşılaştırmalar sonucunda ise Türkiye’de daha fazla görülen akraba evliliği sonucunda ve ülkemizde doğum oranlarının fazla olması sebebiyle de kalıtsal metabolik hastalıklara sık rastlanmaktadır. Yine vurgulanması önemli olan konumuz ise bu noktada erken tanı olmaktadır.
Kalıtsal metabolik hastalıklar (KMH) için örnek verecek olursak;
- Fenilketonüri Hastalığı
- Guatr Hastalığı
- Şeker (Diyabet) Hastalığıdır.
Fenilketonüri Hastalığı Hakkında:
Fenilketonüri çekinik olan genler ile taşınmaktadır. Hem kız hem de erkek çocuklarında görülebilir. Bu hastalığın ortaya çıkması için anne ve babanın taşıyıcı olması gerekmektedir. Hem anne hem de babadan 2 bozuk gen alan bir çocuk fenilketonüri hastası olabilmektedir. Semptom ve belirtiler kapsamın da ise tedavileri mümkün olabilmektedir. Tedavi süreci ise ilk 20 gün içerisinde başlamalıdır. Bu hastalığın tedavisi kolay görünse de zor yanları da bulunur. Klasik fenilketonüri hastalığının tedavisi özel beslenmedir. Bu beslenme çeşidinin ise yaşam boyu devam ettirilmesi gerekir.
Tedavi edilmemiş çocuklarda; Egzema, nöbet, huzursuzluk, zekâ geriliği, davranışsal bozukluklar gibi etkenler meydana gelebilmektedir.
Tedavi edilmiş çocuklarda; Algılama ve davranışta gelişmişlik, normal düzende büyüme görülür.
2. Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Hastalığı
Tansiyon hastalığı, günümüzde en çok bilinen hastalıklar arasında yerini almaktadır. Genel tanımına bakacak olursak, kan basıncının yükselmesine (artış göstermesine) sebep olabilen kalıtımsal bir hastalıktır. Hipertansiyon hastalığı, kronik rahatsızlıkların başında gelen bir hastalıktır.
Hipertansiyon hastalığı ilerleyen dönemlerde de görülebilir. Aşırı tuzlu gıdalar tüketme, hastalığın ortaya çıkmasının başında gelmektedir. Bunun peşinde alkol ve sigara tüketimi ile aşırı kilo da tansiyonu etkileyen durumlar arasındadır. Tansiyon hastalarının öncelikle beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. İdeal kilosuna düşerek sağlıklı beslenmeyi tercih etmelidir.
3. Renk Körlüğü
Renk körlüğü kalıtsal bir hastalıktır. Kadınlara oranla erkekleri daha fazla etkilemektedir. Renk körlüğü, renk hissinde zayıflık olmasıdır. Renkler arasındaki ayrımın ve geçişin tam olarak algılanamamasıdır.
Genel olarak renkler arasında mavi ile sarıyı ya da yeşil ile kırmızı renkleri arasında ayrım yapılmasının zor olmasıdır. Renk körü olan kişiler, renkleri görürler. Fakat aynı tonda ve canlı görme oranları, renk körü olmayan kişilere göre daha soluktur.
4. Down Sendromu
Kişi de 46 yerine 47 kromozom bulunması down sedromudur.
Down Sendromu;
- Fiziksel büyüme geriliğine,
- Karakteristik yüz görünümüne,
- Orta derecede zihinsel geriliğe yol açabilir.
Anne adayının gebelik sırasında yaptıracağı düzenli testler sırasında veya doğum sırasında bu hastalık belli olur. Down sendromu olan çocuklarda ayrıca kalp hastalıkları da görülebilmektedir.
5. Albino
Albino veya albinizm olarak adlandırılan hastalık, soydan geçen bir metabolizma hastalığıdır. Albino, insanların vücutlarında normal pigment (renk) bulunmadan doğdukları genetik bir durumdur. Saç, tüy, kıllar ve deride renk maddesinin olmaması anlamına gelmektedir. Bu hastalık çok sık rastlanan bir durum değildir.
Albino hastalığı sadece insanlarda görülmemektedir. Aynı zamanda hayvanlarda veya bitkilerde de görülebilmektedir.
6. Kas Hastalıkları
Kaslarda görülen çeşitli hastalıklar genellikle kalıtımsal olmaktadır. Kas hastalığı kuvvetimizi sağlayan organlar ile alakalıdır. Bunlar arasında ise omurilik, omurilikten çıkan sinirler ve bu sinirlerin beslediği kaslar yer almaktadır.
Akraba Evliliği İle Taşınan Kalıtsal Hastalıklar Nelerdir?
Ülkemizde oldukça yaygın olan akraba evliliği sonucunda çocuklarda kalıtsal hastalık görülme riski fazladır. Otozomal resesif geçişi gösteren hastalıklarda ise akraba evliliği, hastalığa ilişkin mutasyonu taşıyan iki alelin bir araya gelme olasılığını arttırır. Bu gibi durumların meydana gelmesi sonucunda ise çocukta hastalık görülme olasılığı yükselir.
İlgili mutasyonu heterozigot durumda bulunduran ebeveynlerin her çocuğu için hastalık riski %25’tir. Yani bu oran 1/4’tür. Öncelikle göz önünde bulundurulması gereken risk faktörü olduğunu bilmelisiniz.
Bilinçli olmalısınız, bilinçsiz olunması durumlarında; ölü doğum, düşük veya doğumdan sonra oluşacak hastalık durumları artış gösterecektir.
Akraba evliliği sonucunda oluşabilecek bazı hastalıklar;
- Albinoluk,
- Altıparmaklılık, Kısa Parmaklılık,
- Anemi,
- Dilsizlik,
- Hemofili.
- Renk Körlüğü,
- Sağırlık,
- Şeker Hastalığı,
- Zekâ Geriliğidir.
Sağlık sigortası yaptırmak isterseniz:Sağlık Sigortası Almadan Önce Danışmana Sormanız Gereken 10 SoruYazısına göz atabilirsiniz.
Doğuştan Gelen Hastalıklar Nasıl Önlenir?
Bebeklerin çoğu sağlıklı bir şekilde doğmaktadır. Fakat bir bebeğin doğuştan itibaren mevcut olan bir durumu olduğunda buna doğuştan gelen hastalık denir.
Doğuştan gelen veya ailenizde kalıtsal bir hastalık varsa, hamile kalmadan önce ya da hamilelik döneminin başlarında genetik testler yaptırabilirsiniz. Aile geçmişinizi ve bebeğinizin herhangi bir kalıtsal rahatsızlığa sahip olma olasılığı için genetik testler yaptırmayı planlayabilirsiniz. Genetik testler için bir uzmanla görüşmeyi ihmal etmemelisiniz.
Doğuştan gelen hastalıkları önlemek adına;
- Yeterli vitamin ve minarel alımına özen gösterebilirsiniz.
- Sağlıklı diyet programları yapmak için mutlaka bir uzmandan yardım almayı tercih edebilirsiniz.
- Alkol ve sigara kullanıyorsanız, mutlaka bırakmalısınız.
- Diyabet hastası olması durumunda yine sağlık uzmanları kontrolünde ilerlemeye özen göstermelisiniz.
- Düzenli olarak kullandığınız ilaçlar varsa hamilelik döneminde doktorunuzdan bilgi almadan bu ilaçlara devam etmemelisiniz. Bilinçsiz yapılacak her hareket ilerleyen dönemlerde hastalıklara yol açabileceğini unutmamalısınız.
Genel olarak yazımızda bahsetmiş olduğumuz hastalık durumlarını önlemek elbette mümkün olabilmektedir. Yapılan araştırmalar gereği uzmanlar en önemli adımlardan birisinin akraba evlilikleri olabileceğine değiniyor. Akraba evliliklerinin de önlenmesi veya en aza indirilmesinin doğru olacağını belirtiyor. Son olarak prenatal tanı ve genetik tarama testlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini sıklıkla dile getiriyorlar. Günümüz koşullarında ilerleyen tıp sektörü ile erken konacak teşhislerin önemli olduğunu bilmeli ve önlemlerinizi her zaman doktorlardan destek alarak halledebileceğinizi unutmamalısınız.
Karşılaştırma yapmak isterseniz: Sağlık Sigortası Sadece Kısa Vadeli Yatırım Mıdır? Yazısını okuyabilirsiniz.
Hangi Hastalıklar Kalıtsal (Genetik) Hastalık Sınıfındadır? Bu Hastalıkları Sağlık Sigortası Poliçeleri Karşılar Mı?
Doğuştan bir hastalık söz konusu olma durumu, kişide doğuştan beri var olan bir durumdur. Bu hastalıklar aynı şekilde hem iç hem de dış doğumsal hastalıklar grubunda değerlendirilir. Doğuştan ve kalıtsal bozuklukların belirtileri, çocuğunuzun sahip olduğu bozukluğun türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Doğuştan gelen rahatsızlıklar ve hastalıklar, sağlık sigortası poliçelerinde genellikle kapsam dışı sayılmaktadır. Örneğin; kalp kusurları, içsel doğumsal hastalıkların en yaygın formatıdır.
Bebeklerde meydana gelen doğuştan hastalıkları karşılatmak istiyorsanız, yeni doğan bebek sigortasını değerlendirebilirsiniz. Yeni doğan sağlık sigortası; bebeğin doğduğu günden itibaren geçecek 15 gün içerisinde poliçe kapsamına alınması durumudur. Bebek doğduğundan itibaren geçen 15 günün sonunda ekleme yaparsanız doğuştan gelen rahatsızlıklar karşılanmayacaktır. Fakat bahsettiğimiz bu durum ailenin var olan sağlık poliçesi kapsamına eklenmesidir. Yani ailenin sağlık sigortasından yapılan doğum kapsamına yeni doğan bebeğin eklenmesi sonucunda teminat verilir.
Bu konuda kapsamlı bilgi almak isterseniz: Sağlık Sigortası Kapsam Dışı Hastalıklar Nelerdir? Yazısını okuyabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Nedir?
Özel sağlık sigortası, adayların 1 yıllık poliçe süresi içerisinde karşılaşabileceği sorunlara karşı teminat sunan sağlık sigortası çeşididir. Doktor, ilaç ve tedavi giderlerini karşılayan oldukça avantajlı bir poliçedir. Özel sağlık sigortası poliçesine sahip olan adaylar kendilerini özel hissettikleri gibi kaliteli hastanelerden iyi hizmet alırlar.
Sağlık sigortaları kendi içinde ayrılmaktadır. Özel sağlık sigortasını, sigorta şirketlerinin belirlemiş olduğu yaş sınırlarına uyan her aday yaptırabilir. Fakat tamamlayıcı sağlık sigortasını yaptırmak istediğinizde yaş sınırının yanı sıra SGK’lı olma şartı bulunur. Bu iki sigorta poliçesinden birine sahip değilseniz, devletin yapmış olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sigortasından yararlanarak devlet hastanelerinden hizmet alabilirsiniz. Bu durumlarda da SGK ‘nın karşılamadığı ve özel hastanelerden daha kapsamlı hizmet almak isterseniz işte bu iki çeşidini değerlendirmeye başlayabilirsiniz.
Özel sağlık sigortası, tamamlayıcı sağlık sigortası poliçelerine göre daha kapsamlı ve kişiye özel hazırlanmaktadır.
Poliçe hakkında kapsamlı bilgi almak isterseniz: Özel Sağlık Sigortası Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Önemli Bilgi içeriğini okuyabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Kalıtsal (Genetik) Hastalıkları Karşılar Mı? Nasıl Yaptırılır?
Yazımızın giriş paragrafında sağlık sigortasının ne kadar erken yaşta yaptırılması gerektiğine değinmiştik. Sağlık sigortası, sağlıklı olduğumuz zaman yaptırıldığında daha kapsamlı teminatlar içermektedir. Alabileceğimiz teminat ve hizmetler daha geniş olacaktır. Özel sağlık sigortasını yaptırdığınızda her hangi bir rahatsızlığınız yoksa ve poliçe döneminde oluşan bir hastalık söz konusu ise özel sağlık sigortanız kapsam gereğince bu hastalıkları karşılar.
Poliçe başlangıç tarihinden önceye dayanan hastalıklara ilişkin tedavi giderleri poliçe kapsamı dışında sayılacaktır. Bu sebeple özel sağlık sigortası yaptırmayı düşüyorsanız sağlıklıyken yaptırmayı ihmal etmemelisiniz.
Daha kapsamlı bilgi almak isterseniz başvuru formunu doldurabilirsiniz. Başvuru formunu doldurmanız durumunda Sigorta Dünyası sağlık uzmanları sizlere en kısa sürede dönüş sağlar ve en uygun teminatları sizinle paylaşabilir.