Coronavirüs salgını, son günlerde tüm dünyanın gündeminde kalmakta ve alınan önlemler çerçevesinde durudurulmaya çalışılmaktadır. Çin’de ortaya çıkıp tüm dünyaya yayılan bu salgın hakkında tüm insanlık endişe duymakta ve ne zaman sona ereceğini merak etmektedir. Tarihteki en büyük ve etkili salgınlardan biri kabul edilen Coronavirüs salgını, günden güne etkisini arttırmakta, aynı ölçüde mücadele de büyümektedir.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkili olan bu salgın kapsamında pek çok önlem ve gelişme yaşanmaktadır. İnsanları korumak ve bilinçlendirmek adına yürütülen çalışmalar, yeni yürürlüğe giren kurallar ve gerekli önlemler ile Türkiye kapsamında da büyük bir mücadele verilmektedir.
Hazırladığımız yazımızda salgının seyrine ve ne kadar süreceğine dair tahminlere yer verdik. Ayrıca Türkiye’deki Covid – 19 mücadelesi hakkında da tüm detayları, yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Coronavirüs Nedir?
Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve hızla 3 ay içerisinde tüm dünyaya yayılan yeni tip Coronavirüs ciddi bir solunum yolu enfeksiyonuna neden olan bir virüs çeşididir. İnsandan insana bulaşabilen ve Corona ailesinin bilinmeyen yeni bir üyesi olan bu virüs, güçlü bir bulaşma özelliğine sahip olması nedeniyle insan sağlığı için büyük bir tehlike oluşturmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 11 Mart 2020 tarihi itibariyle pandemi ilan edilen ve resmi adı SARS-CoV-2 olarak açıklanan yeni tip Coronavirüs, küresel bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Dünya üzerinde tüm ülkeler için tehdit oluşturan bu virüsün yayılmasına engel olmak amacıyla kapsamlı önlemler alınmakta ve sosyal izolasyon uygulaması ile bulaşıcılık oranını azaltma planlanmaktadır.
Coronavirüs hakkında detaylı bilgiye Coronavirüs Hakkında Merak Edilen Her Şey (Koronavirüs Covıd-19)yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Coronavirüs Nasıl Bulaşır?
Coronavirüs,solunum kanalları aracılığıyla bulaşan bir virüs türüdür. Hastalığa neden olan virüs, öksürme ya da hapşırma yoluyla insandan insana bulaşmaktadır. Ayrıca virüs bulunan yüzeylere dokunduktan sonra kişilerin yüzlerine temas etmesi sonucu, virüsün bulaşma ihtimalı bulunmaktadır.
Virüsün insandan insana, öksürme ya da hapşırma sonrası yayılan damlacıklardan ve doğrudan temas yoluyla geçtiği belirlenmiştir. Bunun yanı sıra bu damlacıklarının da belirli bir süre boyunca havada kalabildiği ve bulaşma özelliğini devam ettirdiği görülmüştür.
Coronavirüs, insanlarda ilk olarak solunum kanallarına yerleşmektedir. Bu aşamada bazı kimseler herhangi bir semptom göstermeyebilirler. Ancak semptom göstermeseler bile virüs taşıyıcısı oldukları için virüsün kuluçka döneminde, hastalığı başkalarına bulaştırabilirler. Bu nedenle sosyal izolasyon, hijyen kuralları ve maske kullanımının önemi daha fazla görünür olmaktadır.
Coronavirüs hakkında bilgi kirliliğine neden olan yanlış bilgileri Coronavirüs Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar yazımızda görebilirsiniz.
Coronavirüs Belirtileri
Coronavirus ya da Covid – 19 belirtileri, grip ya da nezle gibi solunum yolu rahatsızlıklarına benzese de spesifik bazı farklar ile onlardan ayrılmaktadır. Her şeyden önce yüksek ateş ve solunum güçlüğü ile kendini belli eden hastalık, kişilere göre farklı semptomlar da gösterebilmektedir.
Hastalığın belirtilerinin ortaya çıktığı süre, uzmanlar tarafından 4 ile 14 gün arasında belirlenmiştir. Sürenin bu kadar uzun olması, hastalığın hızlı ve farkedilmeden bulaştırılmasına da neden olmaktadır. Bilim insanları, bu durumunun olası olduğunu ancak hayli ender görüldüğünü söylemektedirler.
Araştırmalar ve gözlemler sonucunda Coronavirüs belirtileri şu şekilde ifade edilmektedir:
- Yüksek ateş
- Kuru ya da balgamlı öksürük
- Nefes almada zorlanma
- Boğaz ağrısı
- Yorgunluk
- Halsizlik
- Nezle
- İshal
- Baş ağrısı
- Kas ağrısı
- Tat veya koku alma duyusunu yitirme
Coronavirüsün neden olduğu salgın sonrası en çok merak edilen sorulardan biri de hastalık belirtilerinin ne olduğu olmuştur. Bu konu hakkında detaylı bir içerik hazırladığımız Koronavirüs Belirtileri Nelerdir, Semptomları Hangileridir? Yazımızda tüm cevapları bulabilirsiniz.
Türkiye'de Covid-19 Detayları
Bütün dünya için tehdit oluşturan Coronavirüs salgını, ülkemizde de ilk vakanın görülmesi ile endişe yaratmıştır. İlk vakanın açıklandığı tarihten itibaren hızlı bir şekilde yayılmaya başlayan virüs nedeniyle sayısız önlem alınmış, insanları bilinçlendirmek için yayınlar düzenlenmiş ve tüm şehirlerde olağanüstü bir çaba ile mücadele başlatılmıştır.
Ülkemizde, Coronavirüs vaka sayısı günden güne artmaktadır. Son veriler kapsamında vaka sayısı 70.000’e yaklaşmış olup vefat eden vatandaşlarımızın sayısı, ne yazık ki 1000’i geçmiş bulunmaktadır.
Türkiye’de Coronavirüs Vakası Ne Zaman Ortaya Çıktı?
Türkiye'de Coronavirüs pandemisinin ilk vakası, 10 Mart 2020’de Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmıştır. Coronavirüse bağlı ilk ölüm ise bu tarihten 5 gün sonra gerçekleşmiş ve sağlık bakanı, 1 Nisan’da vakaların tüm ülkeye yayıldığını ilan etmiştir.
Ülkemiz genelinde her şehirde Coronavirüs vakası tespit edilmiş ve en fazla yoğunluğun İstanbul’da olduğu açıklanmıştır. İstanbul’u büyük şehirler İzmir ve Ankara takip etmektedir. 20 yaş altı ve 65 yaş üstü bireylere getirilen sokağa çıkma yasağına ek olarak, 30 büyük şehir ve Zonguldak için 14 günlük şehirlere giriş – çıkış yasağı getirilmiştir. Ayrıca 11 Nisan 00.00’da başlayan ve 12 Nisan 00.00’da sona eren, 2 günlük bir sokağa çıkma yasağı da uygulanmıştır.
Türkiye’de Coronavirüs için Nasıl Önlemler Alındı?
Dünya üzerinde vakaların görüldüğü tüm ülkeler, Coronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla pek çok önlem almaktadır. Her şeyden önce ülkelerde Coronavirüs testlerinin yapılabilmesi için test kitleri hazır edilmektedir.
Türkiye’de Coronavirüs kapsamında, ilk vaka görüldüğü andan itibaren sayısız önlem almış ve salgının önüne geçmek için çalışmalara başlamıştır.
Bu önlemler şu şekilde sıralanabilir:
- Okullarda eğitime ara verildi.
- AVM, spor salonu, eğlence mekanları gibi toplu olarak insanların girebileceği alanlar kapatıldı.
- Pek çok iş yeri kapandı ve çalışanlar uzaktan çalışmaya yönlendirildi.
- Havaalanlarında güvenlik önlemleri genişletildi.
- Tüm konser, tiyatro gibi kültür sanat etkinlikleri iptal edildi.
- Müzeler ve turistik yerler kapatıldı.
- 20 yaştan küçük ve 65 yaştan büyük vatandaşlara sokağa çıkma yasağı getirildi.
- Market, pazar gibi mekanlarda maske takma zorunluluğu getirildi.
- Ücretsiz maske dağıtımına başlandı.
- Şehirler arası seyahatlere kısıtlama getirildi.
- Yurt dışı uçuşlar tamamen sonlandırıldı.
- Tüm illerde pandemi kurulları oluşturuldu.
- Ligler ertelendi.
- Cami ve mescitlerde cemaatle namazlara ara verildi.
Coronavirüsle mücadele kapsamında alınan önlemler, gün geçtikçe artmakta ve etkisini göstermektedir. İnsanların da bu bağlamda kurallara uyması, sosyal mesafeye dikkat etmesi, temizliğe özen göstermeleri ve önlemler dahilinde hareket etmeleri beklenmektedir.
Coronavirüs Salgını Ne Zaman Biter?
Coronavirüs salgınının biteceği zamana dair uzmanlar kesin bir açıklama yapamamaktadırlar. Sadece salgının son bulması için ne gibi yolların olduğunu söylemişler ve olası görünen 3 farklı yol açıklamışlardır.
Salgının son bulması için 3 farklı senaryo öne sürülmektedir. İlk teori salgına neden olan virüsün tüm insanlara bulaşması ve herkesin kendi kendine bu hastalığı geçirmesidir. İkinci olarak tüm insanlığın bu virüse bağışıklık kazanması gerekir ve virüsün etkisi yok olur. Virüs mutasyona uğrar ve insandan insana bulaşma özelliğini kaybeder. Son olarak tüm bu teoriler gerçekleşebileceği gibi hiçbiri yaşanmadan virüse karşı aşı geliştirilebilir ve virüs bulaşma şansı bulamadan yok edilir.
Özetle, salgının ne zaman biteceğine dair kesin bir tahminde bulunmak zordur. Ancak uzmanlar, başta Çin olmak üzere ülkelerdeki seyrini gözlemleyerek, 3 aylık bir süre sonunda etkisinin azalacağına inanmaktadırlar.
Coronavirüsten Korunmak İçin Ne Yapılmalıdır?
Coronavirüs için şu anda geliştirilmiş herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Sağlık uzmanları, hastalarda görülen belirtileri kontrol altında tutarak, teşhis konduktan sonra bazı tedavi yöntemleri uygulamaktadır. Ancak bu tedaviler, direkt olarak Coronavirüsü yok etmeye yönelik değildir.
Hastaların genel durumuna göre ağrı kesici ya da ateş düşürücü gibi ilaçlar belirtileri hafifletilebilmektedir. Aynı zamanda teşhis konulsun ya da konulmasın herkes, bu dönemde bol su içerek, dinlenerek, düzenli uyuyarak ve dengeli beslenerek kendilerini koruyabilirler.
Coronavirüs ciddiye alınması gereken ve korunma yollarının öğrenilmesi gereken bir hastalıktır. Bu nedenle uzmanlar tarafından sık sık dile getirilen bu korunma yöntemlerini uygulamak gerekir:
- Eller sık sık ve en az 20 saniye boyunca sabunla yıkanmalıdır. Sabun olmayan durumlarda el dezenfektanı ya da 60 dereceden yüksek alkol oranı bulunan kolonya ile eller temizlenmelidir.
- Eller kirli yüzeylere temas ettiğinde asla yüze dokunmamak gerekir.
- Öksürme ya da hapşırma durumlarında ağız mendil ile kapatılmalı ya da dirsek içi kullanılmalıdır. Sonrasında yine eller iyice yıkanmalıdır.
- Sık kullanılan nesneler temiz tutulmalıdır.
- Hastalık belirtilerini taşıyan kişiler, en yakın sağlık kurumuna başvurmalı ve kimseyle temas etmemelidir.
- Kalabalık yerlerde olmamaya özen gösterin. Girmeniz gerekirse mutlaka maske takın.
- Sosyal mesafe kurallarına uyun.
- Gerekli olmadıkça evden dışarı çıkmayın.
Coronavirüsten korunmanın yollarını öğrenmek için Corona Virüsü Nedir, Korunma Yolları Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.
Coronavirüs Sağlık Sigortası Kapsamında Nasıl Karşılanır?
Ülkemizde görülen ilk Coronavirüs vakası açıklandıktan sonra, tüm şehirlerde geniş kapsamlı önlemler alınmaya başlamıştır. Ayrıca kişiler de bireysel olarak korunma seçenekleri hakkında bilinçlendirilmiş ve kendilerini korumak için yollar aramaya başlamışlardır. Bu aşamada akla gelen ilk şey ise sağlık sigortaları olmaktadır.
İnsanların en çok merak ettiği sorulardan biri özel sağlık sigortasının Coronavirüs tedavisini karşılayıp karşılamadığı olmaktadır. İlk olarak, pandemi hastanesi olarak belirlenen sağlık kurumlarında Covid – 19 tanısı ve tedavisi için oluşan masraflar ve fark ücretleri kapsamında bulunan giderler, teminat altına alınmaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken tek durum, hastalığın poliçe başlangıç tarihinden sonra meydana gelmesi gerektiğidir. Başlangıç tarihi öncesine dayanan vakalar için gerekli olan tedavilerin masrafları, güvence altına alınmaz.
Şu an için Covid – 19 Teminatı adı altında hizmet veren şirketler şu şekildedir:
- Ak Sigorta
- Allianz Sigorta
- Doğa Sigorta
- Groupama Sigorta
- Güneş Sigorta
- Mapfre Sigorta
Bu sigorta şirketlerine ek olarak bazı sigorta şirketleri, Coronavirüsü teşhisi konana kadar geçen süreçte gerekli olan tedavi masraflarını karşılamaktadır. Teşhis konulduğu andan itibaren gerekli tedavi masrafları ise devlet tarafından karşılanır.
Coronavirüs tehdidi sürerken özel sağlık sigortası poliçesi başlatarak, hem kendinizi hem sevdiklerinizi güvence altına alabilirsiniz. Bilgi almak için web sitemiz üzerinden başvuru formunu doldurabilir ya da müşteri hizmetlerimizi arayarak, sağlık uzmalarımızla görüşebilirsiniz.