Kendinizi sağlıklı hissediyor olsanız bile düzenli yaptırmanız gereken sağlık testleri bulunmaktadır. Düzenli yaptırılan testler, gelecekte yaşanacak sağlık sorunlarının önüne geçer ve daha erken önlemler alınmasını sağlar.
40 yaşına gelindiğinde ortalamanın üstüne geçtiğinizi hissedebilir ve endişelenebilirsiniz. Fakat daha sağlıklı ve daha uzun süre motive bir şekilde yaşam sürdürmek için gerekli koşullar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 40’lı yaşlar ve bu süreçten sonraki yaşlar belki hayatınızın en güzel yılları olacak.
Erkeklerin belli bir yaşı geçtikten sonra olması muhtemel sağlık risklerini dikkate alması gerekir. Tabi ki bu sağlık kontrolleri ve testleri uzman kontrollünde olmalıdır.
Erkeklerin check up yaptırmasının önemini, check up nasıl yapılır, check up ne demek vb. konuları bu yazımızda bulabilirsiniz.
Öneri yazısı:Sağlık Sigortası Almadan Önce Danışmana Sormanız Gereken 10 Soru
Check Up Nedir?
Check-up İngilizce bir kelimelidir. Kontrol etmek anlamına gelen check-up tepeden tırnağa muayene olmak demektedir.
Check-up; önlem almanın tedavi etmekten daha kolay ve basit olduğu anlayışı ile ortaya çıkmıştır. Uzmanlar yılda 2 defa yaptırılması gerektiğini belirtiyor. Erken yaş grubuna giren (20’li yaş grubu) adaylar bile yılda 1 defa en azından kan şekeri ve kolesterol ölçümü yaptırması gerektiğini vurguluyorlar.
Genel olarak düzenli yaptırılan check-up adaylara avantaj sağlar. Örneğin, yüksek tansiyonu olan bir kişi bu durumun olup olmadığını öğrenebileceği tek yol, düzenli olarak kontrol altında olması olacaktır. Yüksek kan şekeri ve yüksek kolesterol hastalığı da aynı şekilde erken seviyede önlenmelidir. Bu hastalıklar ise genellikle erken evrelerde bir belirti göstermeyebilir. Bu sebeple yaptırılacak kan testleri ile kontrol edilmelidir.
Unutmayın: Birçok rahatsızlık, hastalık erken tanı yöntemi ve sağlıklı bir yaşam tarzı ile önlenebilir. Sağlıklı vücut ağırlığınızı elinizden geldiğince koruyun ve hastalıkları kendinizden uzak tutmak için düzenli kontrolleri aksatmayın.
Avantajlı durumlar için: Sgk’lılar Özel Hastanelerde Uygun Fiyata Nasıl Yararlanır?
Check Up Nasıl Yapılır? Check Up Yaptırmak Neden Önemlidir?
Check up yaptırmak isteyen adaylar öncelikle hastaneden randevu almalıdır. Unutulmamalıdır ki check up kişiye özel yapılmaktadır. Sağlık ihtiyaçları göz önüne alınarak yapılması gereken işlemler paket halinde belirlenir.
Chechk up durumları 3 aşamada gerçekleştirilir. Bunlar;
- Check Up Hazırlığı – Ön Aşama
- Check Up Esnası - Sırası
- Check Up Sonrasıdır.
Aşamalar sırasında dikkat edilmesi gereken önemli durumlar:
- Check up işlemlerinin hızlı bir şekilde halledilmesini istiyorsanız, bazı ön hazırlıkları yapmanız gerekir. Uygulamanın yapılacağı gün 8 – 14 saatlik açlık olması gerekmektedir. Genel olarak uzmanlar check up yaptırılacağı günün akşamında hafif bir akşam yemeği yenmesi gerektiğini belirtiyor. Kaferin, şeker, alkol tüketimi yapılmamalı, bol su içilmelidir. Vücuda etkisi olan besinlerin yenmesi ve tüketilmesi kan sonuçlarını olumsuz etkiler.
- Sürekli kullanılan ilaçlar varsa, check up yaptırmadan önce uzmanınıza bilgi vermelisiniz.
- Check up esnasında ise doktorunuz sizden kullandığınız ilaçları, daha önceden geçirmiş olduğunuz hastalıklar ve ameliyatlar hakkında bilgi isteyecektir. Bu sırada doktorunuza doğru bilgiler vermelisiniz.
- Aç gelmiş olmanız bu noktada size avantaj sağlayacaktır. Gerekli olan testler yapılması için hiç beklemenize gerek kalmayacaktır.
- Yapılan testlerin çıkma süresi değişiklik gösterebilir. Bazı testler aynı gün çıkarken bazı testeler 2 gün içerisinde de çıkabilir.
Göz atabilirsiniz: Sağlık Masraflarından Tasarruf Etmenizi Sağlayan 5 Tavsiye
Check Up Yaptırmak Neden Önemlidir?
Özellikle yaş ilerledikçe, yaşlandıkça düzenli testler yaptırmak gerekir. Kırk yaşın üzerinde olan her erkeğin yaptırması gereken bazı test gruplarını sizlerle paylaşacağız. Düzenli test yaptırmak veya belli dönemlerde check-up yaptırmak yüksek tansiyon gibi sessiz gelen hastalıkların tespit edilebilmesini sağlar.
Hiç kimse başına gelen bir hastalık için “geç kalmışsınız daha önce neden gelmediniz?” cevabını almak istemez.
- Aile geçmişinde olan kritik hastalıklar söz konusu ise bunlara önlem almanız gerekir. Sizde de aynı hastalıklar oluşma riskine karşı check-up yaptırmanız önemlidir.
- Kalp damar hastalıklarına, kansere ve gizli hastalıklara karşı check-up yaptırmanız önemlidir.
- Check-up hastalıkların yayılmasının önüne geçer.
- Farkında olunmayan hastalıkların fark edilmesi sağlanır.
- Risk faktörlerini belirlemek için düzenli aralıklarla sağlık kontrollerinin yapılması önemlidir.
Sağlık sigortası yaptırmayı düşünen adaylar için:Özel Sağlık Sigortası Yaptırmanın Faydaları Nelerdir?
40 Yaşından Sonra Yapılması Gereken 8 Önemli Check Up Testi
Sağlık ne olursa olsun, riske atılmayacak bir durumdur. Kadınlara göre erkekler bu konuda daha umursamaz olabiliyorlar. Genellikle erkekler sadece rahatsızlandıkları durumda hastaneye gitmeyi tercih ediyorlar. Fakat erken önlem ve teşhis oldukça önemlidir. Bazı hastalıklarda bilindiği gibi geç kalma durumu doğuyor, bu sebeple de yapılacak pek fazla şey kalmıyor ve birçok rahatsızlığa yol açıyor.
Bunlara ek olarak ise şeker hastalığınız, kalp hastalığınız, yüksek tansiyonunuz veya böbrek sorunlarınız varsa mutlaka daha sık kontrole gitmeye özen göstermelisiniz. Yaş ilerledikçe metabolizma yavaşlıyor ve bağışıklık sistemi daha zorlaşıyor.
Yapılması gereken testleri kısaca sizlere özetledik.
1- Açlık Kan Şekeri Takibi ve Kontrolü
Şeker ve diyabet hastalığı günümüzde yaş fark etmeksizin sıklıkla duyduğumuz bir hastalık oldu. Şeker hastası olan kişilerin düzenli takip yapması son derece önemlidir. Aileden gelen genetik bir şeker hastalığı varsa mutlaka, hiçbir şikâyet ve belirti yoksa bile düzenli aralıklar ile açlık kan şekerinin kontrol edilmesi gerekmektedir.
Her hangi bir şikâyetiniz bulunmasa bile şeker hastalığına dair bir belirtiniz olmasa bile uzmanlar 40 yaş üstünün her 3 yılda bir diyabet için açlık kan şeker takibinin yapılması gerektiğini vurguluyor.
Kan şekeri takibi ve kontrolü 40’lı yaşlardan sonra yaptırabileceğiniz en önemli tarama testlerinden birisidir.
Şeker hastalığınız varsa en az her yıl göz muayenesi yaptırmalısınız. Şeker hastalığı gözlere büyük oranda etki eder, körlük durumuna yol açabilir. Bu sebeple şeker hastası olan kişiler göz muayenesini önemsemelidir.
2- Akciğer Kanseri İçin Önlem - Erken Tanısı Akciğer Filmi
Sigara kullanım oranları ne yazık ki ülkemizde oldukça fazla. Zararları çok net anlatılsa da en çok etki alan akciğerler olmaktadır. Akciğer kanserinin oluşmasında uzun süreli sigara kullanımının etkisi yüksektir.
Özellikle sigara kullanıyorsanız 40 yaş sonrasında mutlaka her yıl düzenli olarak akciğer filmi çektirmelisiniz. Akciğer kanseri herhangi bir belirti vermez. Bu yüzden film çektirmediğiniz sürece bu hastalığı anlayamazsınız. Düzenli çektireceğiniz akciğer filmleri oluşma riski olan kansere karşı erken tanı konulmasına yardımcı olacaktır.
3- Kalp Hastalıkları Taraması
40 yaş ve üzeri adaylar için yaptırılması bir diğer önemli tarama, kalp hastalıkları taramasıdır. Kalp damar hastalıklarının 40 yaşından sonra 10 kat daha fazla arttığı açıklanmıştır. Bu sebeple kişilerde kalp rahatsızlıkları oluşma riski erken tanı yöntemiyle kontrol altına alınabilir.
Kalp damar hastalığı riski taşıyan kişiler;
- Aile geçmişinde kalp rahatsızlığı olanlar,
- Diyabet – şeker hastası olanlar,
- Yüksek kolesterolü olan adaylar,
- Hipertansiyon hastaları,
- Fazla alkol ve sigara tüketenlerdir.
Kalp hastalıklarına karşı erken önlem alabilmek için uzmanlar 20 yaşından sonra her 3 yılda bir düzenli kontrollerin yapılması gerektiğini vurguluyorlar.
4- Kolesterol Ölçümü
Kolesterol seviyesi yaşam tarzı ile kontrol altına alınabiliyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme programı ile kolesterol belli düzeyde tutulabilir. Fakat kontrol edilemiyorsa ilaç desteği gerekebilir. Kişilerin genetik yapıları sonucunda kolesterol düzeyleri bulunur.
Kolesterol düzeyi özellikle de kalp damar hastalıklarını etkilemektedir. Bu sebeple yaşam standartlarına dikkat edilmeli ve mutlaka düzenli testler yapılmalıdır. Ani ve genç yaşta ölümlerin önüne geçebilmek adına uzmanlar kolesterolün belli seviye de tutulması gerektiğine vurgu yapıyorlar.
5- Kolonoskopi ve Gaitada Gizli Kan
Gaitada gizli kan (GGK) testi gaitada gözle görülmeyen gizli kan olup olmadığını kontrol etmektedir.
Gizli kan testi yaptırmak, kalın bağırsak kanserinin erken tedavi edilebilmesini sağlar. Kalın bağırsak kanseri 40 yaşından sonra 3 kat, 50 yaşından sonra 10 kat artış göstermektedir. Bu sebeple düzenli testler yaptırmak ve erken tanı sisteminden faydalanmak en önemli yoldur. Kanserin erken tespit edildiği durumda tedavi seçenekleri mümkündür. Yapılacak testler, kolon kanserinin erken teşhisi için kullanılır.
** Bu testler ise 50 yaşından sonra mutlaka yıllık olarak yapılmalıdır.
6- Osteoporoz İçin Kemik Yoğunluğu Ölçümü
Kemik dokusunda meydana gelen değişiklikler yani kemik erimesi olarak bilenen bir hastalık olan osteoporoz.
Yaş ilerledikçe kemik erimesi birçok kişide sık görülen bir hastalıktır. Fakat osteoporoz kadınlarda daha sık görülmektedir. Kemik kırılganlığı erkeklerde daha az görülmesinin sebepleri arasında; omurganın kesit yüzeyi daha geniş olması, kemik kaybı kemik içindeki mikro köprülerin incelmesi durumu ve kemik kütlesi ile kıyaslandığında kemik kaybının yüzde oranının daha az olması yer alır.
Kemik yoğunluğu ölçümü erkeklerde genellikle 65 yaş sonrasında önerilir.
7- Tansiyon Kontrolü
Türkiye'de her 3 erişkinden biri hipertansiyon hastası olabiliyor. Hipertansiyon kontrol altına alınabilir. Fakat ilk başlarda her hangi bir belirtide vermeyebilir. Tansiyon hastalığı genel olarak sessiz bir katil tanımı ile adlandırılır.
Yüksek tansiyon beyne, böbreklere, gözlere, kalbe zarar verir. Tuz, şeker, kolesterol, alkol, sigara kullanımı yüksek basınç ile damarlara ve organlara zarar verir. Dünyada en çok reçete hipertansiyon için yazılmaktadır. Bu sebeple tansiyon kontrollerini ihmal etmemelisiniz. Sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli, fazla kilonuz varsa egzersiz yapmaya özen göstermelisiniz.
Hipertansiyon, 18 – 50 yaş aralığında görülmektedir. Erken teşhis ile yüksek tansiyonu kontrol altına alabilirsiniz. Risk grubunda yer alıyorsanız, 40 yaşından sonra yılda 1 defa tansiyon ölçüm taraması yaptırmalısınız.
8- Prostat Muayenesi
Belki de önemseyebileceğiniz en önemli başlığa geldik. Erkeklerde en sık görülen kanserler arasında prostat kanseri yer alıyor. Tüm hastalıklarda olduğu gibi prostat kanserini de erken tanı ile yakalamak en doğru yoldur. Bu da yapılacak düzenli muayenelerden geçer.
Yaş ilerledikçe prostat kanserinin görülme sıklığı artmaktadır. Bu sebeple de 40 yaşın üzerinde olan her erkeğe tarama yapılması önerilir.
**Kanser riskine karşı, sağlıklı beslenme tercih edilmeli, alkol ve sigaradan uzak durulmalı, yağlı gıdalar tüketilmemeli ve idrarın oturularak yapılması önerilir.
Kalıtsal hasatlıklar hakkında bilgi almak isterseniz:Doğuştan Gelen Hastalıklar Nelerdir? Kalıtsal Hastalıklar
Sağlık Sigortası Check-Up Masraflarını Karşılar Mı?
Check up yaptırmanın adaylara sağladığı avantajları sizlere kısaca özetledik. Birçok kişi hastanede yaptıracağı muayene ve testleri maddi yük olarak görmekte ve tedavilerini ertelemektedir. Olası risklere karşı güvence altına almanız gereken durumlar için sağlık sigortalarınızı sizlere öneriyoruz.
Sigorta şirketleri sunmuş oldukları özel sağlık sigortası poliçeleri ve tamamlayıcı sağlık sigortası poliçeleri ile check-up gibi sağlık taramalarını da karşılamaktadır. Sağlık sigortaları 1 yıllık yapılmaktadır ve isteğe bağlı olarak poliçe bitiş tarihinde tekrar yenilenmektedir.
Öneri yazısı: 2020 Özel Sağlık Sigortası Fiyatları Size Ne Kadara Mal Olacak?
Öneri ve görüşlerimizi takip ediyorsanız, sağlık sigortasını olabildiğince erken yaptırmanız gerektiğini önerdiğimizi biliyorsunuzdur. Bunun en önemli sebebi ise sağlık sigortası poliçelerinin geçmiş hastalıkları kapsamamasıdır.
Özel sağlık sigortası için dilerseniz hemen fiyat formunu doldurabilir, Sigorta Dünyası sağlık uzmanları ile birlikte sigorta şirketlerinin ürünlerini, teminatlarını ve fiyatlarını kapsamlı bir şekilde karşılaştırabilirsiniz.
Sağlığınızı riske atmayın, sağlık sorunlarınızı güvence altına alarak özel hastanelerden hizmet alın!