Yaşamdaki belirsizlikler sonucu oluşan kazalar ya da hastalıklar neticesinde meydana gelen sağlık sorunlarının masraflarının karşılanması için yapılan sağlık sigortasının teminatları çoğu zaman bilinmemektedir.
Sağlık sigortası yaptırırken önemli olan kişinin hastane masrafları kadar hastanede oluşan durumlarının da sigorta kapsamında karşılanmasınıdır.
Özel sağlık sigortası yaptırmak isteyen tüm adaylar yatarak tedavi teminatlarını detaylı bir şekilde incelemelidir.
Poliçe şartlarını öğrenmek için: Özel Sağlık Sigortası Genel Şartları Nelerdir? İçeriğine göz atabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Nedir?
Bireysel sağlık sigortası sigortalı olacak kişinin kaza ya da sağlığına bağlı olarak hastanede oluşacak masraflarını karşılamayı amaçlayan sigorta türüdür. Bu sigorta kapsamında sigortalı olacak kişiye iki ana teminat sunulur.
Bunlar yatarak tedavi ve ayakta tedavi yöntemleridir.
Ayakta tedavi yöntemleri hastanede yatış gerektirmeyen ve tedavinin çabuk görüleceği; tetkik, aşı, pansuman, genel muayene, ilaç verilmesi gibi durumları karşılar. Diğer teminat olan yatarak tedavi ise hastanede yatışı gerektiren durumlarda sigorta firmasının sunmuş olduğu teminatları içerir.
Detaylı bilgi almak için: Özel Sağlık Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar, Avantajları Nedir? Yazısına göz atabilirsiniz.
Yatarak Tedavi Teminatları Nedir?
Sigorta firmalarına göre değişkenlik göstermekle beraber yatarak tedavi teminatları, iyi bir poliçe kapsamında olması gereken teminatlar şu şekildedir;
- Ameliyat neticesinde oluşan masraflar; sigortalı kişinin cerrahi bir operasyona gerek duyduğu durumlarda, anestezi ile yapılan operasyonlarda, ameliyathaneye giriş ve çıkışına kadar yapılacak her türlü masrafın karşılanması amaçlanır. Aynı şekilde dış gebelik, anjiografi, koroner gibi durumların da masrafları bu teminat içerisindedir. Sağlık sigortası şirketiniz ameliyat teminatı veriyorsa mutlaka hangi durumları ya da operasyonları kapsadığını öğrenmelisiniz. Tedavi için birden fazla ayrı bölümde ameliyat gerekiyorsa bunların da karşılanıp karşılanmadığını öğrenmeniz yararınıza olacaktır.
- Hastanede tedavi masrafları; cerrahi müdahaleye gerek olmayan ama hastanede yatmayı gerektiren durumlarda; doktor kontrolü, ilaçların masrafları, tahlil veya röntgen gibi uygulamalar, oksijen, serum vb. yöntemler, hemşire masrafları teminat kapsamında değerlendirilir. Hastanede tedavi teminatı sigorta şirketlerine göre farklılık gösterir. Örneğin bir firma tahlil ve röntgeni bu teminata katmazken bir diğer şirket bunu teminat kapsamında tutabilir. Ayrıca hastanede tedavi masraflarının limitinin ne kadar belirlendiğini de bilmeniz gerekir.
- Oda masrafları; hastanede kalmayı gerektiren durumlarda oda masrafının poliçe kapsamında karşılanmasıdır. Odanın niteliğine ve kaç gün süreyle kalınacağına göre tutarı değişkenlik gösterir. Ayrıca şirketlere göre değişmekle birlikte ortalama 10 gün odada kalma süresi temin edilir. Bu teminat için dikkat edeceğiniz nokta, kalış süresinin ne kadar olduğu, odanın tek kişilik olup olmadığı gibi konular olmalıdır.
- Yoğun bakım teminatı kapsamında ameliyat sonrasında sigortalının yoğun bakım ünitesi masrafları sigorta tarafından karşılanır. Bu masraflara nelerin dâhil olduğuna dikkat etmeniz gerekir.
- Ortalama olarak şu masrafların teminat içerisinde yer alması gerekir; yatak, kullanılacak tıbbi cihazlar, yemek, yatak, hemşire yardımı vb. İlave olarak yoğun bakım halindeyken ihtiyaç duyulacak tedavilerin de karşılanması bu teminat üzerinden sağlanmalıdır. Yoğun bakım için gerekecek laboratuar tetkikleri ve ilaç masrafları da teminat dâhilinde karşılanır.
- Diyaliz, radyoterapi ve kemoterapi tedavisi teminat kapsamında tutulmaktadır. Özel tedavi gerektiren hastalıklar kapsamında yatakta ya da ayakta radyoterapi, diyaliz ve kemoterapi masrafları karşılanır. Teminat kapsamında dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi bu cihazların kullanımının hangi sıklıkta olacağına bakmaktır. Genelde sigorta şirketleri bu teminatı oluşturmalarına karşılık oldukça düşük süreler tayin ederler.
- Bazı sağlık sigortalarındaki yatarak tedavi teminatları arasında hamilelik de kapsam içindedir. Hamilelik halinde doğum, sonrasındaki anne ve bebeğin bakımlarının karşılanmasını içerir. Hamilelik teminatında doğum esnasındaki müdahalenin nasıl olacağı, doğumdan sonra çocuğun hastane masraflarının nasıl karşılanacağı da özenli seçilmelidir.
Ayakta tedavi teminatı hakkında bilgi almak için: Özel Sağlık Ayakta Tedavi Teminatları Nedir, Neleri Kapsar?İçeriğine göz atabilirsiniz.
Sağlık Sigortası Yatarak Tedavi Teminatında Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?
Sağlık sigortasında en önemli husus seçeceğiniz firmanın size hangi teminatları hangi şartlar altında sunduğudur. Daha önce sıralanan yatakta tedavi teminatları kapsamında sigorta firmanızın limitlerini, prim ödemelerini ve hangi hastanelerde bunların geçerli olduklarını yeterli düzeyde öğrenmeniz gerekir. Aksi halde hastalık durumlarında mağduriyet yaşayabilirsiniz.
Aynı zamanda yatarak tedavi durumlarında kapsam dışı kalan belirli durumlar söz konusudur.
Bu durumlar;
- Limiti aşacak olacak yatış masrafları kapsam dışında kalır.
- Anlaşmalı olmayan hastanelerdeki yatışlarda duruma göre sigorta firması ücreti karşılamaz ya da poliçe üzerinden sigortalının katılımı ile ödemeyi karşılar.
- Başka bir hastanede yatmak isterseniz sigorta firmanıza bunu mutlaka bildirmeniz gerekmektedir. Aksi halde masrafları tamamen siz ödeyebilirsiniz.
- Hastanede yatış esnasında oluşacak hastane dışı zararlar poliçe kapsamı dışındadır.
- Kanser vb. hastalıkların tedavisi poliçe kapsamı dışında tutulmaktadır.
En iyi özel sağlık sigortasına ulaşmak için: En Kapsamlı Özel Sağlık Poliçesini Oluşturmanın 7 Basit Yolu yazısını okuyabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Noktalar Nelerdir?
Ayakta tedavi teminatlarının ardından sağlık sigortasıyla ilgili temel meseleler hakkında bahsetmek gerekmektedir. İster yatarak ister ayakta tedavi kapsamında olsun sağlık sigortası yaptırırken bilinmesi gereken bazı konular vardır.
Bunlar sizin sigortanızı etkileyecek önemli konuları teşkil etmektedir.
- Sağlık sigortası için ileri yaşlarda olmaya gerek yoktur. Bu sıklıkla yapılan bir yanlıştır ve sağlık sigortası ileri yaşların değil, daha düşük yaşların tercihi olmalıdır çünkü sadece hastalıkları değil kaza durumunda oluşacak zararların da telafisini içerir. Örneği belirli hastalıklar belirli yaşlara ait olsalar da belirli kazalar daha düşük yaş profiline uygun kazalardır.
- Sağlık sigortası için medeni durumunuza bakılmaz. İster evli ister bekâr olun sağlık sigortasının kapsamı veya prim ödemeleri buna göre değişkenlik göstermez.
- Çalıştığınız yerin size yapacağı sağlık sigortası oldukça kısıtlı ve limitleri düşük olacaktır. Bu yüzden özellikle hastanede yatışı gerektiren çoğu durumu karşılamayacaktır. Bu yüzden hastanede yatış gerektiren durumlarınız için kendi adınıza sağlık sigortası yaptırmanız yararınıza olacaktır.
- Düşük primler ödemek için teminatları daraltmayın. Yatarak tedavi kapsamında teminatlar bir hayli çeşitlidir. Ama bu teminatların çoğu ana teminatlar kapsamında değerlendirilmez. Ana ve ek teminatlar olarak görülür. Yatarak tedavi ana teminatları genel ameliyat masraflarını belirlenen sınırlar kapsamında kısıtlı olarak karşılar.
- Daha önce bahsedildiği üzere pek çok durum ise ancak ek teminatlar ile sağlanır; diyaliz, yoğun bakım, oda, refakatçi, yemek vb. masraflar gibi. Bu yüzden düşük primler ödemek adına primlerinizi kısıtlı tutmalısınız. Aksi halde sağlık sigortası zaten tam anlamıyla işleyemez ve siz de bu sigortadan faydalanamazsınız.
- Sağlık sigortasında belirlenen çoğu teminat aslında çoğu hastalık ve kaza durumunu karşılayacak haldedir. Bu yüzden teminatları seçerken dikkatli olunması halinde hastanede oluşacak masraflarınızın çoğu karşılanacaktır. Ancak buradaki önemli husus yatarak tedavi teminatında sigorta tarihinden önceki bir hastalığınız veya ameliyat durumunuz varsa bu kapsam dışında tutulur. Çünkü poliçeniz, sigortanızın başladığı tarihten itibaren geçerli olan hastalıklar temel alınarak sigorta kapsamına dâhil edilirsiniz.
Sağlık sigortası yaptırmak isteye tüm adaylar: Özel Bireysel Sağlık Sigortası Yaptırma Nedenleri içeriğine göz atabilir.
Yatarak Tedavi Teminatı İçin En Uygun Teklife Nasıl Ulaşılır?
Toparlanacak olursa yatarak tedavi, sağlık sigortalarının iki ana teminatından birisidir. Ancak teminat kapsamı standart olarak seçildiğinde oldukça düşük bir içeriğe sahip olabilir. Hastanede yatışı gerektirecek durumlar genelde uzmanlık da gerektirecek durumlar olması açısından ek teminatların primlere bakılmaksızın seçilmesi yararlı olacaktır. Sadece seçilen primlerin hangi koşullarda geçerli olduğunu öğrenmek işinize yarayabilir.
Aynı şekilde yatarak tedavi durumlarında oluşacak ve hastanede bulunmayan ilaçlar, cihaz vb. gereksinimlerin de bu teminat kapsamında olup olmadığına bakılması gerekir. Sonuç olarak, yatarak tedavi çoğu sağlık sigortasının ana teminatı olup içeriği firmalara göre değişkenlik göstermektedir.
- Özel sağlık sigortası hakkında detaylı bilgi almak ve sigorta uzmanları ile görüşmek için başvuru formunu doldurabilirsiniz.
- Sağlık sigortası yaptırmak isteyen tüm adayların uzman desteği alması gerekir. Tüm sigorta şirketlerinin teminat kapsamı farklı olduğundan dolayı en iyi karşılaştırmayı uzman desteği ile yapabilirsiniz.
- Sigorta Dünyası uzmanlarına hem telefon yoluyla hem de başvuru formunu doldurarak ulaşabilirsiniz.
- En uygun özel sağlık sigortası fiyatına ulaşmak için sigorta şirketlerinin tekliflerini karşılaştırmak gerekir.
7/24 Hizmet veren Sigorta Dünyası sağlık uzmanlarına ulaşmak için 0(850) 611 08 50 - 0(216) 880 07 24 numaralarını arayabilir veya başvuru formuna bilgilerinizi girebilirsiniz.