Ülkemizde lüks olarak ve SGK kapsamında genel sigortaya sahip olunması sebebiyle pek çok kişinin gereksiz masraf olarak değerlendirmesine maruz kalan bu sigorta ürününün önemi, artan özel sağlık kuruluşları tedavi masrafları ardından anlaşılmaya başlandı.
Özel hastanelerde daha iyi şartlarda tedavi görmek isteyen pek çok kişi sigorta şirketlerinin özel sağlık sigortası poliçelerine yönelerek kendisi ile birlikte ailesini de özel sağlık sigortası güvencesi kapsamı altına almaya başladı.
Hayatın olağan akışında gerçekleşmesi muhtemel pek çok sağlık problemine karşı sahip olduğu teminatlar ile güvence tanıyan özel sağlık sigortası ile ilgili hazırladığımız bu yazımızda, özel sağlık sigortası ürününü yakından tanıyabilecek ve avantajlarını öğrenebileceksiniz.
Neden bu ürünü yaptırmanız gerektiği sorusuna da yanıt verilen yazımızda en uygun poliçeye sahip olmanın yollarını da öğrenebileceksiniz.
Poliçe faydaları için: 8 Adımda Özel Bireysel Sağlık Sigortasının Faydaları yazısını okuyabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Nedir?
Özel sağlık sigortası hastalık ve kaza sonrası sigortalının daha iyi koşullar altında tedavi hizmetleri alması için gerekli finansal desteği sağlayan sağlık sigortasıdır.
Özel sağlık sigortası poliçesi kapsamında poliçeye sahip olunan sigorta şirketlerinin anlaşmalı ve anlaşmalı olmadıkları sağlık kurumlarında ücretsiz muayene ve tedavi hizmetlerinden yararlanılabilir.
Poliçe detayları için: Özel Sağlık Sigortası Neleri Kapsar? yazısını okuyabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Ne İşe Yarar Avantajları Nelerdir?
Özel sağlık sigortasının avantajlarıdaha iyi tedavi hizmeti alınmasına yöneliktir.
Sigortalının hastalık ve kaza sonrası en iyi şartlarda sağlık hizmetlerinden faydalanmasını amaçlayan bu ürün ile aşağıda belirtilen avantajlardan yararlanabilirsiniz:
- Poliçe teminat limitleriniz dâhilinde herhangi bir ek ücret ödemeden istediğiniz hastane ve doktorda muayene ve tedavi olabilirsiniz.
- Yatış gerektiren tedaviler, tıbbi müdahaleler, ilaçlar, refakatçi ve oda masrafları poliçeniz kapsamında karşılanır.
- SGK’lıların her hastalık anında yaşadığı sıra bekleme, randevu alamama ya da sadece sınırlı hastanelerde tedavi olabilme dezavantajlarını hayatınızdan çıkarabilir; sağlık kuruluşlarının ücretsiz muayene ve tedavi hizmetlerinden dilediğiniz an faydalanabilirsiniz.
- Gebelik ve doğum süreçlerinde tam teşekküllü hastanelerden yararlanmak istediğinizde, poliçenizi kullanarak rutin kontrol muayeneleri, gebelik test ve tetkikleri, psikolog ve diyetisyen hizmetleri, normal ve sezaryen doğum giderleri ile yeni doğan tetkiklerini poliçeniz kapsamında karşılayabilirsiniz.
Önemli detaylar için: Özel Sağlık Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli? yazısını okuyabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Primlere Neye Göre Belirlenir?
Özel sağlık sigortasında prim belirleme işlemlerinde şirketler risk analizi yöntemini kullanır.
İsteklinin poliçe sözleşmesinde yer alan sigorta kapsamı yanında üstlendikleri riskleri ölçmek için farklı kriterleri değerlendirirler.
İlgili kriterler ve poliçe kapsamı birlikte değerlendirilerek poliçe için ödenmesi gerekli prim tutarları belirlenir.
Aşağıda özel sağlık sigortası primlerini etkileyen kriterler sıralanmaktadır:
- Poliçe kapsamında yer alan teminatlar,
- İsteklinin yaşı, cinsiyeti ve medeni durumu,
- İsteklinin hastalık geçmişi,
- İstekli ailesinde kalıtımsal bir hastalığın var olup olmaması,
- İsteklinin mevcut sağlık durumu.
Doğru poliçeyi oluşturmak için: En Kapsamlı Özel Sağlık Poliçesini Oluşturmanın 7 Basit Yolu yazısından bilgi alabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Kapsamı Neye Göre Belirlenir?
Özel sağlık sigortası kapsamının belirlenmesi işlemi “Özel Sağlık Sigortası Genel Şartları” çerçevesinde gerçekleştirilir. Türkiye Sigortalar Birliği (TBB) tarafından yayınlanan genel şartlar, ilgili sigortacılık ürünü kapsamında sunulacak ve muaf tutulacak pek çok durumu tanımlamıştır.
İstekliler ise belirledikleri ihtiyaçlarına yönelik olarak sigorta şirketlerinin sunduğu standart teminatlara ilave olarak ekleyecekleri ek teminatlarla genel şartlar dışına çıkmadan sigorta kapsamını belirleyebilmektedir.
Sigorta şirketlerinin paket halinde farklı risklere karşı güvence içeren özel sağlık sigortası ürünlerinden doğrudan faydalanılabildiği gibi sözleşmeye ek teminat ekletmek suretiyle poliçe kapsamı artırılabilmektedir. Poliçe kapsamında sunulan standart teminatlarla birlikte ek teminatlar hakkında aşağıdaki alt başlıkta merak ettiğiniz bilgileri bulabilirsiniz.
Poliçenizi yaptırmak için: Özel Sağlık (Bireysel Sağlık) Sigortası Nasıl Yapılır? yazısını okuyabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Teminatları Nelerdir?
Özel sağlık sigortasının teminatları 2’ye ayrılır.
Ayakta ve yatarak tedavi teminatları olarak isimlendirilen bu teminatlar ile poliçe kapsamında standart hizmetlerden yararlanılabildiği gibi teminat kapsamları genişletilerek poliçe kapsamı genişletilebilmektedir.
İlgili teminatlar aşağıda detaylandırılmaktadır:
- Ayakta Tedavi Teminatı: İlgili teminat ile ayakta tedavi giderleri olarak adlandırılan muayene, fizik tedavi, tahlil, röntgen, vb. giderler karşılanmaktadır. Tedavinin gereği olarak kullanılması gerekli ilaç giderleri de ayakta tedavi teminatı kapsamındadır.
- Yatarak Tedavi Teminatı: Doktor raporunda nedeni ve gerekliliği ayrıntılı olarak belirtilmesi ardından yatarak tedavi giderleri poliçe kapsamında karşılanır. Kemoterapi ve radyoterapi gibi pahalı tedavi giderleri poliçe kapsamında karşılanmakla birlikte oda masrafları ve refakatçi giderleri de yatarak tedavi teminatı kapsamında sigorta şirketi tarafından ödenir.
Poliçenin karşıladığı durumlar için: Özel Sağlık Sigortası Neleri Karşılar? yazısını okuyabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortasında Ayakta Tedavi Kapsamına Neler Girer?
Özel sağlık sigortasında ayakta tedavi kapsamı uygulanacak tedaviler için hastane yatışının gerekmediği durumları içerir.
Özel sağlık sigortası poliçeniz ayakta tedavi teminatı aşağıda sıralanan tedavi giderlerinizi sigorta şirketiniz karşılar:
- Doktor muayeneleri,
- Görüntüleme cihazlarının masrafları,
- Tedavide kullanılan yardımcı tıbbi malzemeler,
- Fizik tedavi masrafları,
- Reçeteli olarak yazılan ilaçlar.
Özel Sağlık Sigortasında Yatarak Tedavi Kapsamına Neler Girer?
Özel sağlık sigortasında yatarak tedavi kapsamı uygulanacak tedavilerde hastane yatışı gerektiren durumları içerir.
Cerrahi müdahaleler başta olmak üzere aşağıda sıralanan giderler, poliçeniz yatarak tedavi teminatı kapsamında karşılanır:
- En az 24 saat yatış gerektiren tedaviler,
- Cerrahi operasyonlar (ameliyatlar),
- Diyaliz, kemoterapi ve radyoterapi giderleri,
- Evde bakım hizmetleri,
- Refakatçi ve oda giderleri,
- Kaza sonrası zedelenen diş ve çene bölgelerine uygulanacak cerrahi müdahaleler,
- Acil durum tanımına giren durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna nakil giderleri,
- Kaza sonrası gereken kol, bacak, el, vb. protez giderleri.
Özel Sağlık Sigortası Teminat Limiti Nedir?
Özel sağlık sigortasında teminat limiti poliçe kapsamında yararlanabileceğiniz hizmetlerin tutarı ve oranını belirleyen bir sınırlama ölçütüdür.
Maddi tutar olarak verilen üst limitler, ilgili teminat kapsamında bir poliçe döneminde ne kadar tutara kadar ilgili teminattan yaralanabileceğinizi gösterir. Belirtilen teminat limitinin aşılması sonrasındaki giderler sigortalı tarafından karşılanır.
Bazı teminatlarda ise oransal limit uygulanır. Oran dışında kalan tutarlar sigortalı tarafından ödenir.
Örneğin; seçtiğiniz bir teminat tedavi giderlerinizin %90’ını karşılıyorsa, 1.000 TL’lik bir masrafın 900 TL’si poliçeniz, 100 TL’sini sizin karşılamanız gerekir.
Vergi indirimleri merak eden adaylar: Özel Sağlık Sigortası Vergi İndirimi yazısından bilgi alabilirler.
Neden Özel Sağlık Sigortası Yaptırılmalıdır?
Özel sağlık sigortası yaptırma nedeni gerçekleşmesi muhtemel hastalık ve kaza riskleri sonrasında sahip olunan finansal güvence ile en iyi şartlarda muayene ve tedavi hizmetlerinden yararlanmaktır.
Günümüz hayat koşulları düşünüldüğünde kendimiz ve ailemiz için ne kadar sağlık harcaması yaptığımız, neden özel sağlık sigortası yaptırmamız gerektiği sorusunun yanıtı olmaktadır.
Her ay düşük tutarlarda prim ödemesi gerçekleştirerek yüksek tutarlarda tedavi giderlerinden kurtulmanız için özel sağlık sigortası yaptırmanız gereklidir. Özel sağlık sigortası ile başınıza gelmeyeceğinizi düşündüğünüz pek çok hastalık ve kaza risklerine karşı kapsamlı bir güvence sahibi olabilirsiniz.
En iyi poliçeyi oluşturmak için: En İyi Özel Sağlık Sigortasını Seçmenin 8 Yolu yazısını okuyabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Nasıl Yapılır?
Özel sağlık sigortası yaptırmak için Sigorta Dünyası’nı tercih edebilirsiniz. Türkiye’nin önde gelen sigorta şirketleriyle anlaşmalı olan Sigorta Dünyası’ndan alternatif fiyat teklifi alarak en uygun koşullarda özel sağlık sigorta poliçesine sahip olabilirsiniz.
Sigorta Dünyası web sitesi üzerinden TC kimlik numaranız ve cep telefonu numaranız ile dakikalar içerisinde anlaşmalı sigorta şirketlerimizin özel sağlık sigortası ürünlerine fiyat teklifi alabilirsiniz. Çağrı merkezimizi 7/24 arayarak poliçe kapsamı ve diğer sigortacılık konularında ücretsiz danışmanlık desteği alabilir, en uygun poliçeyi uzman bir sigortacı görüşünden yararlanarak seçebilirsiniz.
Türkiye’nin önde gelen sigorta şirketleri ile çalışan Sigorta Dünyası’ndan özel sağlık sigortası yaptırmak istediğinizde, aşağıdaki sigorta şirketlerinin ürünlerinden en hesaplı koşullarda faydalanabilirsiniz:
- Ak Sigorta
- Allianz Sigorta
- Anadolu Sigorta
- Demir Hayat Sigorta
- Groupama Sigorta
- Güneş Sigorta
- Mapfre Sigorta
- Ray Sigorta