Sağlık sigortaları, kişinin beklenmedik durumlarda oluşan sağlık giderlerinin karşılanmasını ve kısa süre içerisinde sağlığına kavuşmasını amaçlarlar.
Sağlık sigortası ile mevcut sosyal haklarınız bulunsa bile ilave teminatlar vererek alanında uzman hastanelerde tedavi olabilirsiniz.
Öncelikle özel sağlık sigortasının önemli detaylarını sizlerle paylaşacağız. Önemli detaylara göz attıktan sonra ayakta tedavi teminatının detaylarını inceleyebilirsiniz.
Poliçenin kapsadığı adaylar hakkında bilgi almak için: Özel Sağlık Sigortası Kimleri Kapsar, Kimler Yararlanabilir? İçeriğine göz atabilirsiniz.
Sağlık Sigortası Nedir? Yaptırmak Gerekir mi?
Sağlık sigortalarında ilk önemli husus kişinin hastalık ya da kaza sonucunda başına gelecek kötü durumlardan bir an önce çıkmasını amaçlamaktır. Bu sigorta kapsamında sigorta şirketinin anlaşma yaptığı hastanelerde tedavi masrafları poliçe limitleri dâhilinde ücretsiz bir şekilde karşılanır. Sağlık sigortaları kişilere özeldir ve bir başka kişinin yakını olsa dahi yararlanması olanaklı değildir. Ancak poliçe kapsamına kişinin yakınları da dâhil edilebilmektedir.
Sağlık sigortası 0 – 65 yaş aralığında olan herkes tarafından yaptırılabilir. Sağlık sigortası yaptırmak için gereken ise sağlık durumunuzla ilgili doğru beyanda bulunmanızdır. Teminat dışı kalan haller ya da mevcut hastalıklarınız yüzünden sigortanız geçersiz sayılabilir.
Sağlığınızı korumak daha özenli tedavi almak ve hastalık durumlarınızda ekonomik sorunlar ile uğraşmamanız adına sağlık sigortası yaptırmak önem taşır.
Sağlık sigortası faydalarını öğrenmek için: 8 Adımda Özel Bireysel Sağlık Sigortasının Faydaları içeriğine göz atabilirsiniz.
Sağlık Sigortası Teminatları Nedir?
Özel sağlık sigortaları iki ana teminat ekseninde sigortalı kişiye güvence verirler. Bunlardan ilki yatarak tedavi, diğeri de ayakta tedavidir.
Sigorta şirketlerine göre değişkenlik göstermesine rağmen yatarak tedavi yöntemleri; ameliyat, ameliyat sonrası, yoğun bakım, oda, refakatçi, yemek masrafları ile tıbbi cihaz temini gibi durumları kapsar. Ek teminatlar ile bu liste arttırılabilmektedir. Ancak teminat limit sınırları poliçede ne kadar belirlendiğine dikkat edilmelidir.
Diğer bir teminat ise ayakta tedavi olarak adlandırılır. Bu tedavi ise yatış gerektirmeyen durumlarda kullanılır.
Önemli detaylara göz atmak için: Özel Sağlık Sigortasında Bilinmesi Gerekenler 11 Soru yazısını inceleyebilirsiniz.
Ayakta Tedavi Teminatları Nedir, Neleri Kapsar?
Ameliyat gerektirmeyen durumlar için verilen ayakta tedavi teminatı;
Anlaşmalı sağlık kuruluşu tarafından ayakta gerçekleştirilecek tedavileri kapsar. Poliçedeki belirlenen limit üzerinden 150 birime kadar tedavi yöntemleri bu teminat içindedir.
- Doktor muayene teminatı; mevcut hastalığın teşhisi ya da yatış gerektirmeden muayenesi teminat içindedir.
- İlaç teminatı; ayakta tedavilerde doktor tarafından verilmesi koşuluyla, reçete yoluyla ilgili eczanelerden alınacak ilaçların masrafı karşılanır.
- Tahlil teminatı; doktor talebiyle laboratuar tahlilleri için oluşan masraflar karşılanır.
- Röntgen teminatı; doktorun talebi ile 75 birime kadar olan röntgen masrafları sigorta tarafından karşılanır.
- Modern teşhis teminatı; son yıllarda hastalıkların tanısı için kullanılan ekipmanların; tomografi, sintigrafi, skopiler, doppler, MR, anjio, positron, perfizyon vb. cihazlar sigorta kapsamı içindedir.
- Fizik tedavi ve rehabilitasyon teminatı; sigortalı kişinin nörolojik hastalıkları, ağır travmaları ve cerrahi müdahale ya da dışında yitirdiği yaşam eylemleri; koltuk değneği kullanma, yeme içme sorunları, elbise giyip çıkarırken zorlanma, tuvalete oturma, merdiven inip çıkma vb. sorunların giderilmesi ve yeniden eski yaşamsal eylemlerini kazanabilmesi için uygulanacak rehabilitasyondan kaynaklı tüm giderler teminat içindedir.
- Küçük müdahale teminatı; sigortalı kişinin ayakta tedavi halinde; enjeksiyon, pansuman, kulak yıkama, alçı uygulaması, oksijen verilmesi, serum takılması, mide yıkaması, endoskopik biyopsi, ben ve siğil alımı, parasentez, algoloji, krioterapi uygulamaları halinde oluşacak masraflar poliçede belirtilmiş limit kapsamında karşılanır. Müdahalelerin doğuracağı ilave masraflar yine bu teminat ile karşılanmaktadır. Toplam eylem miktarı sigorta şirketlerine göre değişkenlik göstermektedir.
Sağlık sigortası farklarını öğrenmek için:Özel Sağlık Sigortası İle Tamamlayıcı Sağlık Arasındaki Farklariçeriğine göz atabilirsiniz.
Diğer Teminatlar:
- Evde bakım teminatı; sigortalı kişinin doktorun gerekli görmesi durumunda, sigorta firması tarafından görevlendirilecek ikinci doktorun da onaylaması halinde sigortalı kişiye kendi hanesinde hemşire bakımı yapılır. Bu bakımın içeriği hastalığa ve süreye göre değişebilir. Poliçede belirtilen limit kapsamında evde bakımın ne kadar süreceği tayin edilir. Sigortalı kişinin, tek başına günlük eylemlerini yapamıyor olması, yemek yiyemiyor olması, tuvalete gidemiyor olması, tek başına kalmasında tehlike arz etmesi gibi durumlarda bu teminat uygulamaya geçirilir. Hemşire seçimi ise sigorta şirketlerinin anlaşmalı olduğu sağlık kuruluşlarından temin edilir.
- Trafik kazası sonucu diş teminatı; poliçede belirtilen limit kapsamında, meydana gelen bir trafik kazası neticesinde çene ve dişlerin zarar görmesi durumunda estetik cerrahi ile müdahale yapılır. Bu teminatın yıllık bedeli sigorta şirketi tarafından belirlenmektedir. Belirtmeli ki bunun dışında kalan estetik operasyonlar sigorta tarafından kapsam dışı olarak tutulur.
- Yardımcı tıbbı malzeme; ayakta tedavi kapsamında sigortalı kişiye lazım olan ve sadece tıbbi amaçlar ile kullanılabilecek atel, ortopedik tabanlık, walker, kol askısı, korse, varis çorabı, işitme cihazı, boyunluk, oturma simidi, bileklik, koltuk değneği gibi tıbbi malzemelerin temini ve ücretlerinin karşılanmasını içerir.
- Suni uzuv ve protez teminatı; sigortalı kişinin sigorta başlangıç tarihinden itibaren başına gelen kaza ya da hastalık yüzünden gerekli olan suni uzuv ve protezler için yapılan masraflar poliçedeki limit kapsamında sigorta tarafından ödenir. Fakat suni organ genelde bu teminatın dışında tutulur. Ayrıca takma diş, gözlük, lens gibi diğer malzemeler de dâhil değildir.
- Acil yardım teminatı; sigortalı kişinin acil müdahale gerektiren durumlarda sağlık ekibi tarafından bulunduğu yerden alınmasını içeren teminattır. Gelen ambulans ile sigortalı kişi en yakın sağlık kuruluşuna götürülür ve burada doktorun onayı ile anlaşmalı hastaneye sevk edilebilir.
Ayakta tedavi teminatları ana ya da isteğe bağlı olarak çoğu sigorta firmasında bu şekilde belirlenmektedir. Size özel olacak poliçenizde istediğiniz kısımları seçebilir ve risk oranını düşük bulduğunuz teminatları kapsam dışında tutabilirsiniz.
Yatarak tedavi teminatları hakkında bilgi almak için:Özel Sağlık Yatarak Tedavi Teminatları Nedir, Neleri Kapsar?Yazısına göz atabilirsiniz.
Sağlık Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Sağlık sigortası sizin hastalık ya da kaza gibi zor durumlarda kolaylık sağlamak amacıyla yaptırdığınız sigorta türüdür. Ancak sigortanın içeriğinin yeterli bilinmemesi ya da teminatların yanlış seçilmesi ile işinize sandığınız kadar yaramayabilir.
Sağlık sigortası hakkında sorularınız varsa: Özel Sağlık Sigortasına Gerçekten İhtiyacınız Var Mı?İçeriğine göz atabilirsiniz.
Bu yüzden sigorta yaptırmadan önce ve yaptırdıktan sonra dikkat etmeniz gereken noktaları bilmeniz yararlı olacaktır;
- Sigorta şirketi seçerken araştırma yaparak tercihte bulunmalısınız. Pek çok sigorta şirketi sağlık sigortası sunmakta ama bazı şirketlerin sağlık sigortası adı altında sundukları sadece çok çok özel durumları karşılayan kısıtlanmış bir sigorta türü olmaktadır. Bundan ötürü sigorta yaptıracağınız firmanın dikkatli seçilmesi büyük önem taşır.
- Teminat dışı kalan halleri sigortacınızdan ya da poliçenizden detaylı bir şekilde öğrenmelisiniz. Aksi takdirde hastanede oluşan durumlarda mağduriyet yaşayabilirsiniz. Teminat dışı kalan haller sigorta firmalarına göre değişkenlik gösterirler.
- Teminatlarınızı belirlerken yaşanma olasılığı yüksek olanlara öncelik vermeniz gerekir. Aksi halde prim ödemelerinizi boşuna yapabilirsiniz.
- Sigorta şirketlerinin neredeyse tamamı sigorta tarihinden önceki hastalıkların tedavisini karşılamaz. Eğer bu durum için sağlık sigortası yaptırmak istiyorsanız durumu önceden bilmeniz yararlı olacaktır.
- Yaşınıza, cinsiyetinize, hastalık geçmişinize, yaptığınız işe bağlı olarak sigorta bedelleri değişmektedir. Ancak düşük fiyatı veriyor diye bir sigorta şirketini seçmemelisiniz. Çünkü düşük bedeller ile sunulan sigortalardan tam yararlanma hakkına sahip olamazsınız. Böylesi durumlarda kısıtlı teminatlar sunulur ve her hastaneye gidişinizde katılım payı ödeyebilirsiniz.
- Son olarak ayakta tedavi teminatları poliçedeki limit miktarı olarak belirlenmektedir. Bu teminatlar sözleşmede yer alsalar dahi limitiniz düşükse bu hizmetlerden yararlanamayabilirsiniz. Bundan ötürü sigorta şirketinizin anlaşmalı olduğu hastaneleri ve size hangi koşullarda hizmet sunulacağını bilmeniz gerekir.
Özel sağlık sigortası teminatlarından yararlanmak için fiyat teklifi alabilirsiniz. Sağlık sigortası fiyatı alarak Sigorta Dünyası uzmanları ile karşılaştırma yapabilirsiniz.