Özel sağlık sigortası, sağlık harcamalarına karşı maddi güvence sağlayan ve özel sağlık kurumlarında kaliteli hizmet alınmasını mümkün kılan bir sigorta ürünüdür. Sigorta ürünü kapsamına dileyen herkes dahil olabilir, ancak bazı şartların da yerine getirilmesi gerekmektedir. Yerine getirilmesi gereken bu şartlardan en önemlileri ise bekleme süresi ve yaş sınırı durumlarıdır.
Özel sağlık sigortası kapsamında sunulan hizmetler ve teminat seçenekleri, bazı durumlarda belirli bir bekleme süresi tamamlandıktan sonra aktif hale gelir. Bu nedenle özel sağlık sigortasının başlaması gereken zamana dikkat etmek gerekir. Uzmanlara göre özel sağlık sigortası ne kadar erken yaptırılırsa, o kadar avantaj sağlayacaktır. Genetik, kronik ya da poliçe başlamadan teşhisi konmuş hastalıklar için sigorta poliçesi çoğu zaman teminat sağlamaz. Bu nedenle özel sağlık sigortasının başlama zamanı iyi belirlenmelidir.
Hazırladığımız bu yazıda; özel sağlık sigortasının ne zaman başladığı ve ne zaman yaptırılması gerektiğine dair merak edilen tüm detayları açıklamaya çalıştık.
Özel Sağlık Sigortası Ne Zaman Yaptırılmalı?
Özel sağlık sigortası poliçesi ne kadar erken yapılırsa o kadar avantaj sağlayacak ve sigortalı için verimli olacaktır. Sigorta poliçesi başlatmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konuların başında, özel sağlık sigortasının ne zaman başlatılması gerektiği gelmektedir. Sigorta uzmanları, genel olarak erken yaşta başlatılan sigortaların daha sağlıklı ve kapsamlı olacağını, bu nedenle, olabildiğince erken özel sağlık sigortası yaptırılması gerektiğini savunmaktadır.
Tüm sağlık sigortalarında olduğu gibi özel sağlık ürünlerinde de, geçmişten gelen hastalıklar için teminat sunulmaz. Aynı şekilde adayın mevcut sağlık durumu, poliçe teminatlarını etkileyen en önemli kriterlerden biridir. Poliçe başlamadan önce teşhisi konulan hastalıklar için sigorta poliçesi üzerinden güvence sağlanmaz. Bu nedenle, herhangi bir sağlık sorunu olmadan sağlık sigortası poliçesi başlatmak avantajlı olacaktır.
Erken yaşta başlatılan sağlık poliçeleri için belirlenen prim bedelleri, ileri yaşlarda başlatılan poliçelere oranla daha uygun maliyetlerde olabilir. Yaş ilerledikçe, özel sağlık sigortası için ödenmesi gereken prim bedellerinde artış yaşanmaktadır. Tüm bu sebeplerden dolayı, ne kadar erken bir sağlık poliçesi başlatılırsa; ekonomik anlamda da avantajlı poliçeler hazırlanabilecektir.
Erken yaşta başlatılan özel sağlık sigortası poliçelerinin avantajlarına dair detayları Neden Genç Yaşta Sağlık Sigortası Almalısınız? Yazımızda bulabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası İçin 25 Yaş En Uygunu Mu?
Özel sağlık sigortası için 25 yaş en uygun yaş olarak düşünülebilir. Uzmanlar da genel olarak, erken yaşlarda sigorta poliçesinin başlatılması gerektiğini söylemektedir. Bu düşünce doğru olmakla birlikte, her zaman ve koşul için gerekli olmamaktadır. Sağlık sigortası başlatmak için en doğru zaman, henüz herhangi bir sağlık sorununun ortaya çıkmadığı yaşlar olacaktır.
Günümüzde genç sayılabilecek kuşak, farklı sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilmektedir. Genel olarak yaşam tarzından kaynaklanan bu sağlık sorunlarının temelinde; çevre kirliliği, stres, uzun çalışma saatleri, hareketsiz yaşam ya da sağlıksız beslenme gibi farklı nedenler yatmaktadır. Bu dış etkenlerden dolayı da genç nüfus obezite, diyabet, kalp tıkanıklığı gibi hastalıklara karşı daha duyarlı hale gelmeye başlamıştır. Sağlık sektörlerinde yapılan çeşitli araştırmalar ve istatistikler sonucu; kalp krizi ile hayatını kaybedenlerin % 25’inin 35 yaş altında olduğu keşfedilmiştir. Bu oran, dikkate alınması gereken ciddi bir sonucu ortaya koymaktadır.
Durum böyleyken olası sağlık riskleri ile karşılaşma yaşı düşmüş ve sağlık sorunları, daha erken yaşlarda ortaya çıkmaya başlamıştır. Tüm bu sebeplerden dolayı, özel sağlık sigortası için en uygun yaşın 25 olduğu net bir şekilde söylenemez. Ancak poliçe ne kadar erken yaşta başlatılırsa, o kadar etkili olacaktır.
Sağlık sigortası poliçesi almak için en doğru yaşı öğrenmek için Hangi Yaşta Sağlık Sigortası Almalısınız? 25 Yaş En Uygunu Mu? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
İleri Yaşlarda Özel Sağlık Sigortası Yaptırmak Mümkün Mü?
Uzmanlara göre, sağlık sigortası poliçesi ne kadar erken alınırsa o kadar verimli olabilir. Avantajlı ve geniş kapsamlı sağlık planlaması yapmak isteyen adaylar, sigorta poliçesini olabildiğince erken oluşturmaya çalışmalıdır. Pek çok sigorta şirketi, ileri yaştaki katılımcıların başvurularını değerlendirmeye almayabilir. Ancak bu durum, ileri yaşlarda sağlık sigortasının yaptırılamayacağı anlamına gelmez.
SGK güvencesi olan her vatandaş, devlet tarafından sunulan sağlık hizmetlerinden tüm hayatları boyunca faydalanabilirler. Yine de devlet tarafından sunulan sağlık hizmetleri, çoğu zaman yeterli gelmemektedir. Böyle durumlarda, özel sağlık sigortaları devreye girmekte ve sağlık hizmetlerine ulaşımı kolaylaştırarak tedavi masraflarına karşı güvence sağlamaktadır.
Özel sağlık sigortası ürünü hazırlayan sigorta şirketleri, genel olarak 60 yaş üstü katılımcılar için genel olarak poliçe hazırlamaz. Bunun yanında bazı sigorta şirketlerinde, özel şartlar ve fiyatlar kapsamında 60 yaş üstü için de özel sağlık poliçesi hazırlanabilmektedir. Bu sigorta şirketleri ve yaş sınırları şu şekildedir:
- Allianz Sigorta : 64 yaş.
- Anadolu Sigorta : 64 yaş.
- Groupama Sigorta : 65 yaş.
- Ray Sigorta : 65 yaş.
Ülkemizde özel sağlık sigortası ürünü hazırlayan sigorta şirketleri, 65 yaş üstü adaylar için poliçe başlatmazlar. Bu yaş grubunda yer alan adaylar, sağlık harcamalarını ve ihtiyaçlarını güvence altına almak için özel sağlık sigortası dışında kalan sağlık ürünlerini tercih edebilirler. Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında 80 yaşına kadar olan katılımcılar için güvence sağlayan ürünler hazırlanmaktadır.
İleri yaştaki katılımcılar için özel sağlık sigortası yaptırma detaylarına İleri Yaş Sağlık Sigortası Yaptırmanın Önemi Nedir?Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Ne Zaman Başlar?
Özel sağlık sigortası kapsamında sunulan güvenceler, herkes için önemli ayrıcalıklar sunmaktadır. Pek çok kişi de özel sağlık sigortası yaptırmak için araştırmalar yaparlar, çoğu zaman poliçe başlatmayı ertelerler. Ancak sağlık gibi önemli bir konuda güvence sağlayan bu ürün için geç kalmamak son derece önemlidir. Özel sağlık sigortası poliçesi, olabildiğince erken yaşlarda başlatılmalıdır. Bu şekilde sigortanın sunduğu teminatlardan ve avantajlardan tam anlamıyla verim alınabilir.
Sigorta şirketleri, güvence sağlamadan önce belirli teminatların aktif olabilmesi için bekleme süresi şartı aramaktadır. Bu durumda, sigorta kapsamında sunulan avantajlardan ve hizmetlerden yararlanabilmek için bekleme süresinin geçmesi gerekir. Sigorta poliçesi, herhangi bir hastalık ya da sağlık sorunu yaşanmadan başlatıldığında, bekleme süresinin neden olabileceği mağduriyetlerin önüne geçilebilmektedir. Sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte, bekleme süresi gerektiren hastalıklar için teminat 6 ile 12 ayın sonunda sunulmaktadır. Özel durumlar dışında kalan teminat seçenekleri ise sigorta poliçesi başladığı anda sunulmaya başlar.
Pek çok sigorta şirketi, 60 yaş üstü için özel sağlık sigortası poliçesi başlatmaz. Ancak sağlık hizmetlerine en çok ihtiyaç, yaş ilerledikçe olmaktadır. Bu nedenle, erken yaşta başlatılan sağlık poliçesi ilerleyen yaşlar için önemli bir yatırım haline gelebilmektedir. Ayrıca genel olarak tüm sigorta şirketleri, erken yaşta başvuru yapan katılımcılar için poliçe fiyatlarında önemli indirimler de uygulamaktadır.
Özel sağlık sigortasının ne zaman kullanılacağına dair daha fazla detay öğrenmek isterseniz; Özel Sağlık Sigortası Ne Zaman Kullanılır?Yazımızı okuyabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Bekleme Süresi Nedir?
Sağlık sigortası planlamasında, daha önce var olan hastalıklar için teminat sunulmaz. Bunun yanında bazı hastalıkların olası tedavilerini alabilmek için belirli bir bekleme süresi şartı vardır. Hemen hemen tüm sağlık sigortası şirketleri, sağlık ürünleri kapsamında farklı düzenlemeler üzerinden bekleme süresi uygulamasına yer vermektedir.
Özel sağlık sigortası bekleme süresi, mevcut sigorta poliçesi sona erdiğinde sona erer. Poliçe sona ermeden yeni bir sağlık ürününe geçilmesi gerekirse, bekleme süresi de yeni poliçe ile yeniden başlayabilmektedir. Ancak bu kural, her sigorta şirketi için geçerli olmayabilir.
Sigorta şirketlerinin özel sağlık sigortası için belirlediği bekleme süreleri 3, 6 ya da 12 ay arasında değişmektedir. Genel olarak sigorta şirketleri, özel sağlık sigortasında 12 aylık süre belirlemesi yaparken; tamamlayıcı sağlık ürününde bu süre 3 aya kadar düşebilmektedir. Sigortalılar bekleme süresi tamamlanmadan, genel şartlar kapsamında belirlenmiş bekleme süresi gerektiren teminat seçeneklerinden yararlanamaz.
Bunun yanında pek çok hastalık durumlarında gerekli olan tedaviler için de bekleme süresinin tamamlanması gerekir. Sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte; tiroit, göz tansiyonu, katarakt, fıtık, safra kesesi rahatsızlıkları, burun ve geniz eti rahatsızlıkları, kanser gibi hastalıklar için bekleme süresi sonrasında teminat sağlanır.
Özel sağlık sigortası kapsamında uygulanan bekleme süresi uygulamasının detaylarını öğrenmek için Özel (bireysel) Sağlık Sigortası Bekleme Süresi yazımıza göz atabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Bekleme Süresi Gerektiren Durumlar
Özel sağlık sigortasında bekleme süresi gerektiren pek çok teminat seçeneği bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi, doğum teminatı olmaktadır. Özel sağlık sigortası poliçesi bünyesinde alınan tüm doğum teminatları, 6 ay ile 12 ay arasında değişen bekleme süreleri tamamlandıktan sonra aktif hale gelmektedir. Bu nedenle anne ve baba adaylarının doğum teminat almadan önce bekleme sürelerine dikkat etmeleri gerekir. Bekleme süresi bitmeden, teminat dahilinde yer alan hizmetlerden ve avantajlardan yararlanma şansı yoktur.
Doğum teminatı yanında sağlık sigortası kapsamında bekleme süresinden sonra teminat altına alınan pek çok hastalık ve tedavi seçenekleri de bulunmaktadır. Bu durumlar sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte, genel olarak şu şekilde düzenlenmiştir:
- Siğil, lipom ve yağ bezesi tedavisi.
- Varis tedavisi.
- Hemoroid, anal fissür, fistül, anal abse, vb. gibi anorektal hastalıklar.
- Her türlü fıtık tedavisi.
- Safra kesesi rahatsızlıkları.
- Tiroid bezi rahatsızlıkları.
- Meme hastalıkları.
- Burun, bademcik, geniz eti, sinüzit, işitme kusuru, kulak tüpü takılması gibi kulak – burun – boğaz sorunları.
- Katarakt ameliyatı.
- Glokom tedavisi.
- Rahim, yumurtalık, sistorektosel, bartholin kisti tedavisi.
- Diz cerrahisi.
- Üriner sistem taşı kırılması.
- Prostat sorunları.
- Omurga ve disk hastalıkları ile ilgili ameliyatlar.
- Skolyoz tedavisi.
- Her türlü organ nakli işlemleri.
Özel sağlık sigortası bekleme süresi hakkında tüm detayları Sağlık Sigortası Bekleme Süresi Hakkında Bilgi! yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Nasıl Alınır?
Özel sağlık sigortası poliçesi almak için Sigorta Dünyası üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Poliçe satın almadan önce sorgulama sayfamızı ziyaret edebilir ve burada başvuru formunu doldurarak sorgulama başlatabilirsiniz.
Sigorta Dünyası üzerinden özel sağlık sigortası teklifi almak ve poliçe başlatmak için ilk olarak, sorgulama sayfamız üzerinden ücretsiz olarak başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. Form içinde sizden istenen bilgiler oldukça basittir ve eksiksiz doldurulmalıdır. Form doldurduktan sonra “Teklif Al” butonuna basarak işlem tamamlanmaktadır.
Web sitemiz üzerinden başvurunun yanında çağrı merkezimizden bizlere 7 / 24 ulaşım sağlayarak da bilgi alabilir ve poliçe başvurusu yapabilirsiniz.