Sağlık sigortaları, sigortalı kişilerin özel hastane masraflarını karşılayan sigorta türleridir.
Pek çok sigorta şirketinden yaptırılabileceği gibi ana teminatların yanında talep halinde ek teminatlar ile genişletilebilmektedirler. Böylece karşılaşılan hastalık ya da kaza durumlarında hastane masrafları sigorta tarafından sağlanıp kişilerin tedavisinin bir an önce yapılması amaçlanır.
Özel sağlık sigortası poliçesi yaptırmak isteyen adaylara yönelik hazırladığımız içerikte önemli detaylara ulaşacaksınız.
Önemli adımlara ulaşmak için: 8 Adımda Özel Bireysel Sağlık Sigortasının Faydalarıyazısından bilgi alabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Nedir Nasıl Yapılır?
Sağlık sigortası kapsamında sigortalı kişinin sağlığında oluşabilecek zararların poliçede belirtilen limitler dahilinde karşılanması amaçlanır. Bu doğrultuda kişi sigorta yaptırırken hangi sigorta şirketini seçeceğine doğru olarak karar vermelidir. Çünkü sigorta şirketleri tarafından sağlık sigortaları dar paketlerden geniş teminatlara kadar pek çok kapsam içermektedir. Eğer devlet hastanelerindeki tedaviden memnun değilseniz, devlet hastanelerindeki sıraya dahil olmak istemiyorsanız, hastalıklarınız ile daha özenli bir şekilde ilgilenilmesini talep ediyorsanız sağlık sigortası yaptırabilirsiniz.
Öncelikle sağlık sigortası yaptırmak için araştırma yaptıktan sonra sigorta şirketine karar vermelisiniz. Karar aşamasında prim ödemelerinin düşük olması tek etmen olmamalıdır.
Sigortanın sunduğu ana teminatların yanında ek teminatlar, anlaşmalı hastaneler, acentelerinin yaygınlığı gibi konulara da dikkat etmeniz gerekir. Bu noktalar da tamamlandıktan sonra sigorta şirketi ile sözleşme yaparsınız. Sözleşme kapsamına girecek teminatlar belirlenecektir.
Sağlık sigortası farklarını öğrenmek için: Özel Sağlık Sigortası İle Tamamlayıcı Sağlık Arasındaki Farklariçeriğinden bilgi alabilirsiniz.
Sağlık Sigortasında Kullanılabilecek Teminatlar Nelerdir?
Genelde sigorta şirketleri, sağlık sigortalarında iki ana başlık altında teminatlar sunar;
- Ayakta tedavi masrafları,
- Yatarak tedavi masrafları
İlki olan ayakta tedavi masrafları; hastanede yatışı gerektirmeyen ve görece daha hafif hastalıklar için verilen teminattır. Bu durumda oluşacak hastalıklarınızın tedavi masrafları sigorta tarafından karşılanır. Pansuman, aşı, tetkik, tahlil, laboratuar testleri, ilaç temini gibi konular bu tedavi kapsamına girmektedir. Aynı zamanda ana teminat kapsamında yer almayan tedavilere de ek teminatlar vermeniz halinde ayakta tedavi teminatı pek çok hastalık ya da kaza durumunu karşılayacak bir teminata dönüşmektedir.
İkinci teminat ise yatarak tedavi teminatıdır. Ayakta tedaviye göre daha yoğun ve masraflı olan tedaviler bu teminat ile sağlanır. Ameliyat giderleri, ameliyat sonrası giderleri, yoğun bakım masrafları, oda masrafları, yemek, refakatçi, suni uzuv veya protez temini, ilaç temini, evde bakım hizmeti, diyaliz, radyoterapi veya kemoterapi gibi tedavi yöntemleri yatarak tedavi kapsamında geçerler ve sigorta tarafından size belirtilen şartlar dahilinde gerçekleştirilirler.
Teminatlar kendi durumunuza göre belirleneceği gibi sigortanın sunduğu ana paket programı çerçevesinde de sigorta yaptırabilirsiniz. Ancak her kişinin ihtiyaçları ve sağlık durumu farklı olduğu için teminatları kendinizin belirlemesi önem taşımaktadır. Çünkü ilave teminatlar ile evde bakım hizmeti, doğum teminatı, yardımcı tıbbi cihaz teminatı gibi koşullar da poliçenize eklenmektedir.
Fiyat detaylarını öğrenmek için: 2019'da Sağlık Sigortası Fiyatlarını Etkileyen 5 Önemli Özellik! yazısından bilgi alabilirsiniz.
Teminatlarınızın seçiminden sonra yapılacak sözleşmede belirtilen limit ve ödemeniz gereken prim tutarları kararlaştırılır.
Bu noktada fiyatı belirleyen önemli hususlar; yaş, cinsiyet, hastalık geçmişi, mevcut sağlık durumu, meslek gibi konular olmaktadır. Örneğin orta yaşlarda, yorucu bir işte çalışıyor ve daha önce de birkaç kez ciddi hastalık atlatmış iseniz prim ödemeleriniz yüksek olacaktır. Aynı şekilde genç yaşta, daha rahat bir işte çalışıyor ve ciddi hastalık sorunlarınız olmadıysa ödeyeceğiniz primler de düşük olacaktır.
Fiyatı düşürmek için teminatları tekrar gözden geçirebilirsiniz. Kullanma olasılığı düşük olan primleri poliçenizden çıkarmanız yararınıza olacaktır. Sonuçta prim ödemeleri kararlaştırıldıktan sonra imzalanan sözleşme neticesinde artık sağlık sigortasına adım atmış olursunuz. Fakat imzalardan sonra sağlık sigortanız hemen başlamaz. Poliçede belirtilen primin ilk taksitini ödedikten sonra sigortanız geçerlilik kazanır. Sigortanızın başlamasıyla birlikte teminatlarınız dahilinde olan hizmetlerden faydalanmaya başlayabilirsiniz
Sağlık Sigortası Ne Zaman, Hangi Şartlarda Kullanılır?
Sağlık sigortasını kullanmak için doğum teminatı dışında genelde hastaneye üzücü durumlar için gidiyorsunuz demektir. Bir an önce hastalıklarınızı atlatmak ve sağlığınıza kavuşmayı arzuladığınız için sağlık sigortasını kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak sağlık sigortasının kullanılacağı belirli şartlar vardır.
Onları şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Sağlık sigortası, prim ödemesinin ilk taksitinin ödenmesi ile başlar.
- Poliçe başlangıç tarihinizden itibaren beliren hastalıklar ya da kaza sonucunda hastaneden yararlanabilirsiniz. Yani önceki hastalıklarınız sigorta tarafından karşılanmaz. Hastanede tedavi görmeniz için başlangıç tarihinden itibaren bir hastalığınızın oluşması gerekir.
- Kanser vb. hastalıklarda sigorta bu hastalıkların tedavisini karşılamaz. Ancak belirli koşularda firmadan firmaya değişmek koşuluyla iyi huylu ciddi hastalıklarda tedavi desteği sağlanabilir.
- Poliçe başlangıç tarihinden itibaren her türlü kaza, hastalık durumlarında sigortanızı kullanabilirsiniz.
- Sigortanızı kullanmak için sigortanızı yaptığınız şirketin anlaşmalı hastanelerini kullanmalısınız. Anlaşmalı hastaneler dışındaki tedaviler de ya masraf karşılanmaz ya da ödeme için sigortalının katılım payı istenir.
- Sağlık sigortası yıllara göre prim ödemeleri değişmektedir. Eğer sık hastaneyi kullanan birisiyseniz bir dahaki yıl ödeyeceğiniz prim tutarı artacaktır. Aynı şekilde az kullanan ya da hiç kullanmamışsanız prim ödemeniz de düşük olacaktır.
- Teminat dışında kalan durumlarda sağlık sigortanız geçersiz olacaktır. Bu yüzden teminat kapsamındaki tedavi yöntemlerini iyi bilmeniz oldukça önem taşımaktadır.
En doğru adımları öğrenmek için: En Kapsamlı Özel Sağlık Poliçesini Oluşturmanın 7 Basit Yoluyazısından bilgi alabilirsiniz.
Sağlık Sigortasında Yanlış ve Doğrular Nelerdir?
Sağlık sigortası pek çok kimse için kafa karışıklığına sebep olmakta, sigortanın kapsamı ve içeriği anlaşılamamaktadır. Bundan ötürü genel bir yanlış ve doğru çizgisi yapmak konunun daha iyi pekişmesini sağlayacaktır.
- Sağlık sigortası tüm sağlık masraflarınızı karşılamaz. Teminat dışında kalan haller olarak belirtilen durumları poliçenizden detaylı bir şekilde öğrenmeniz gerekir. Aksi halde sigortalı olarak hastanelerde zor durumlara düşebilirsiniz. Ayrıca belirlediğiniz teminatların da hangi koşullarda geçerli olduğunu bilmek yine önemlidir.
- Sağlık durumunda eş ya da yakınlık aranmaz. Tamamlayıcı sağlık sigortası dışındaki sigortalar kişiye özel olarak hazırlanır ve ancak kişi kendi adına bu sigortadan yararlanabilir.
- İşyerinin yapmış olduğu sağlık sigortası oldukça kısıtlayıcı bir sigortadır ve bu çoğu durumda yeterli gelmez. Bunun için özel sağlık sigortasını kişinin kendisinin yaptırması gerekir.
- Sağlık sigortası için orta ya da ileri yaşlarda olmaya gerek yoktur. Çünkü hastalık ya da kazaların hangi yaşta olacağı belirgin değildir. Bundan ötürü sağlık sigortası, sağlığını önemseyen kimseler tarafından istedikleri yaşta yapılabilir.
- Prim ödemelerinin düşük olması için teminatlar kısıtlanmamalıdır. Riski düşük olduğunu varsaydığınız teminatlar elbette poliçe kapsamı dışında tutulabilir ancak çoğu durumda ek teminatlar sizin sağlığınıza kavuşmanızı sağlayacaktır. Bu yüzden düşük prim vaatleri ile teminatları oldukça kısıtlı sigortalar yapmamanız daha doğru olacaktır.
- Önceki hastalıklar veya süren tedaviler mevcut sigortaya dahil edilemezler. Zaten sigorta yapılırken sağlık raporunuzda belirecek olan hastalık geçmişiniz prim ödemelerinizi de belirleyecektir.
- Sağlık sigortası ile her hastaneden faydalanmak olası değildir. Sigorta şirketinin belirlemiş olduğu anlaşmalı hastanelerde tedavi görmeniz durumunda sigorta masraflarınızı karşılayacaktır. Anlaşmalı olmayan hastanelere gitmek istediğiniz takdirde sigortaya bunu bildirmelisiniz. Bazı durumlarda sigortanın da desteği ile anlaşmalı olmayan hastanelerde tedavi ücretleri karşılanabilmektedir.
- Sağlık sigortası, hamile olsanız bile gebelik teminatı vermediğiniz takdirde bebeğinizle ilgili tedavi ve masrafları karşılamaz. Aynı şekilde doğum masraflarının da karşılanması için doğum teminatı vermeniz gerekir.
- İstediğiniz vakit sağlık sigortasını kullanabilirsiniz ama her kullanım prim ödemelerinize bir dahaki yılda yansıyacağı için gerekli durumlarda hastaneleri kullanmanız yararınıza olacaktır.
Sağlık sigortası yaptırmak isteyen kişilerin uzman desteği almaları önemlidir. Sigorta Dünyası sağlık uzmanları ile 7/24 görüşerek destek alabilirsiniz.