Araçlar için tam koruma sağlayan araç sigortaları; ister manuel olsun, ister otomatik mutlaka güvence altına almak amacıyla başlatılmalıdır. Ancak araç sahipleri, manuel ve otomatik araçlar için başlatılan araç sigortaları arasında ne gibi farklar olduğunu merak ederler. Bu yazımızda; otomatik araç sigortası hakkında bilinmesi gereken önemli bilgileri açıklamaya çalıştık.
Otomatik Araç Sigortası Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Araç sigortaları trafikte yer alan tüm kara taşıtları için güvence sunan, geniş kapsamlı ve avantajlı sigorta ürünleridir. Araç sahipleri tarafından en çok merak edilen ve araştırılan araç kasko sigortası ise otomatik araçlar için koruma sağlamak için yaptırılabilmektedir. Ancak otomatik araç sigortası yaptırılmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Böylece ürün hakkında kapsamlı bilgi sahibi olunabilir ve poliçeden alınacak verim artabilir.
Yazımızın devamında, otomatik araç sigortası hakkında bilinmesi gereken en önemli 5 temel bilgiyi açıkladık. Otomatik vitesli aracınız için kasko sigortası başlatmadan önce bu detaylara göz atmak faydalı olacaktır.
Araç sigortası hakkında bilinmesi gereken tüm detayları Araba Sigortası Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Durum yazımızda bulabilirsiniz.
1- Otomatik Araç Sigortası Fiyatları
Otomatik vitesli araçlar, şehir trafiğinde kolaylıkla gezinme kolaylığı sunmaktadır. Otomatik bir araçta, manuel şanzıman yerini kendi kendine vites değiştiren otomatik bir şanzımana bırakmaktadır. Bu özelliğin sağladığı kolay sürüş deneyimi de otomatik araçların tercih edilmesine neden olmaktadır. Ancak, dikkat edilmesi gereken önemli nokta ise otomatik araçların daha pahalı bir maliyette sigortalandığıdır.
Otomatik araçların onarımının daha maliyetli olması nedeniyle araç sigortası için ödenmesi gereken ücret de maliyetli olmaktadır. Bunun yanında araç kasko sigortası fiyatlarını genel olarak etkileyen kriterler, otomatik araçlar için alınan sigorta ürünlerinde de geçerlidir. Genel olarak tüm sigorta şirketleri, otomatik araç kasko fiyat hesaplaması yaparken şu kriterleri göz önünde bulundurmaktadır:
- Araç marka, model ve yaş durumları.
- Aracın rengi.
- Aracın hasar geçmişi.
- Araç sahibinin yaşı, cinsiyeti ve mesleği.
- Poliçede yer alan ek teminatlar.
Kasko fiyatları hakkında merak edilen tüm detayları öğrenmek için Ödediğim Kasko Fiyatını Hangi Faktörler Etkiliyor? Yazımıza göz atabilirsiniz.
2- Otomatik Araç Sigortası Teminatları
Otomatik araç sigortası kapsamında sunulan ana ve ek teminat seçenekleri bulunmaktadır. Sigorta poliçesi hazırlanmadan önce araç sahiplerinin bu teminat seçeneklerini incelemesi önemlidir. Standart kasko ürünlerinde, ana teminatlar poliçe kapsamında her şekilde sunulmaktadır. Ancak ek teminatlar, kişinin isteği ya da aracın ihtiyacı doğrultusunda poliçeye eklenir.
Ana teminat seçenekleri her sigorta şirketinde aynıdır ve genel şartlar kapsamında belirlenmiştir. Kasko sigortası temelde yanma, çarpma – çarpışma, çalınma ve kötü niyetli hareketlere karşı teminat sağlar. Bunun dışında kalan risk durumlar için ek teminat seçenekleri değerlendirilmelidir. Araç kasko sigortasında öne çıkan ek teminatlar şu şekilde sıralanabilir:
- Yurt dışı teminatı.
- Su baskını teminatı.
- Ferdi kaza teminatı.
- Kullanım kaybı teminatı.
- Deprem teminatı.
- Yedek anahtar teminatı.
- Terör teminatı.
- Hukuksal yardım teminatı.
- İkame araç teminatı.
- Mini onarım teminatı.
- Yardım hizmetleri.
Kasko sigortasının karşıladığı durumlara dair detayları öğrenmek için Kasko Neleri Karşılar? Yazımızı okuyabilirsiniz.
3- Otomatik Araç Sigortası Anlaşmalı Servisler
Araç kasko şirketlerinin seçiminde etkili olan bir diğer durum, anlaşmalı servis ağıdır. Bu durum, otomatik araç sigortalarında da hayli önemlidir. Otomatik araçlar için bakım ve onarım çalışmaların sağlandığı anlaşmalı servislerin öğrenilmesi ve tercihlerin buna göre yapılması gerekmektedir.
Sizin için en uygun servislerle anlaşması olan sigorta şirketi ile çalışmak her zaman avantajlı olacaktır. Bunun yanında risk durumlarının nerede karşınıza çıkacağının önceden bilinmesi mümkün değildir. Olabildiğince geniş servis ağı bulunan sigorta şirketleri, risk durumunda nerede olursanız olun, yardım alabilmenize olanak sağlayacaktır.
Sigorta şirketlerinin her model ve marka araç için hizmet sunan anlaşmalı servislerde, bakım ya da onarım işlemleri sorunsuzca halledilebilir. Hasar durumlarından sonra poliçede yer alan teminatlar kapsamında, hiçbir ücret ödenmeden araçlar tamir edilebilmektedir.
Anlaşmalı servisler hakkında daha fazla detaya Anlaşmalı Ve Anlaşmasız Servisler Arasındaki Fark Nedir? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
4- Otomatik Araç Sigortası Yapan Sigorta Şirketleri
Otomatik araç sigortası alırken, poliçe fiyatları ve teminatları kadar sigorta şirketi seçimi de dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Yetersiz teminat sunan ya da araca uygun hizmet geliştirmeyen sigorta şirketlerinin seçimi sonucunda, poliçeden yeterli oranda verim alınamaz ve tam güvence sağlanamaz.
Ülkemizde, otomatik araçlar için kasko sigortası poliçesi hazırlayan çok sayıda sigorta şirketi vardır. Her şirketin hazırladığı ürün ise farklı standartlara sahip olabilmektedir. Ürünler; teminat, limit, kapsam, fiyat ya da hizmet alanı açısından değişim gösterebilir. Bu yüzden, araçlarını kasko ile güvence altına almak isteyen araç sahipleri, poliçe başlatmadan önce kapsamlı bir şirket araştırması yapmalıdır.
Sigorta Dünyası, kasko şirketleri hakkında bilgi alabileceğiniz ve karşılaştırma yapabileceğiniz bir platformdur. Web sitemiz ya da çağrı merkezimiz üzerinden, kasko şirketlerini inceleyebilir ve ürünlerine dair teklif alabilirsiniz. Otomatik araç sigortası hizmeti alabileceğiniz sigorta şirketlerine dair tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Kasko sigortası şirketlerinin seçerken Hangi Kasko Şirketi Daha İyi, En İyi Kasko Şirketi İçin İpuçları yazımızdan yardım alabilirsiniz.
5- Otomatik Araç Sigortası Yaş Sınırı
Kasko sigortası, belirli bir yaşa kadar olan tüm araçlar için yaptırılabilmektedir. Kasko yaş sınırı olarak belirlenen bu yaşlar, sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte genel olarak 15 olarak belirlenmiştir. Bu koşul, otomatik araç sigortası kapsamında da geçerli bir durumdur.
Bununla birlikte, kasko sigortası için belirlenmiş yasal bir yaş sınırı bulunmaz. Bunun yerine sigorta şirketleri, kendi standartlarına göre yaş düzenlemeleri ve sınırları belirlemiştir. Bu yaş sınırının üzerinde kalan araçlar için kasko sigortası poliçesi başlatılmaz.
Kasko yaş sınırı olarak belirlenen 15 yaş sınırı, Türkiye Sigortalar Birliği tarafından düzenlenmiştir. Kurum tarafından yayınlanan kasko değer listesinde yer alan araçların da üst yaş sınırı da 15 olmaktadır. Kasko değer listesinde yer alan araçlara dair değer bilgisi, her ay düzenli olarak güncellenir ve kurumun sitesinde yayınlanır.
Araçların yaşlarına göre karşılaşılacak risk durumları ve onarıma ihtiyaç duyma oranları artmaktadır. Bu durumda kasko sigortası kapsamında yaş durumlarının düzenlenmesine neden olmaktadır. Sigorta şirketleri, ekonomik kayıp yaşamamak adına genel olarak 15 yaş üstü araçlar için araç kasko sigortası yapmazlar.
Kasko yaş sınırı detaylarını Kasko Yaş Sınırı Nedir? Kasko Kaç Yaşına Kadar Yapılır? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Otomatik Vites Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Günümüzde otomatik vites arabalar, manuel vitesli araçlara oranla daha fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Gelişen teknoloji ve elektrikli otomobillerin kullanılmaya başlaması ile otomatik vitesli araçlara ilgi artmaya başlamıştır. Otomatik vitesli araçlar, çok daha ekonomik olmakta ve kullanıcısı için pratik bir vites değiştirme düzeni sunmaktadır. Ancak tüm bu avantajların yanında, otomatik araçları kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar da bulunmaktadır:
- İlk olarak otomatik şanzımanların bakımlarının düzenli olarak yapılması ve şanzıman yağlarının değişimi sağlıklı ve güvenli bir araç için şarttır.
- Manuel vites araç kullanmış olan kişilerde görülen vitesin üzerinde eli tutma alışkanlığı bırakılmalıdır. Uzmanlar, otomatik vites araçlar için bu tutumun çok doğru olmadığını söylemektedir.
- Vitesler arasında geçiş yaparken vites kolunu çok sert hareketlerle geçirmemek gerekir.
- Olası kaza ya da arıza durumlarından sonra yolda kalınması halinde, hiçbir müdahale yapmadan çekici çağrılmalıdır. Aracı zorlamamak, otomatik şanzımanda oluşabilecek bir arıza durumu için son derece önemlidir.
- Aracı kullanırken, kırmızı ışıklarda durulduğunda, sürekli vitesleri değiştirmek önerilmez. Eğer uzun bir süre beklenmesi gerekiyorsa, vites “N” moduna ya da durulacaksa, vites “P” moduna alınmalıdır.
- “D”de hareket halindeyken vitesi “R” veya “P” modlarına almak için ilk olarak mutlaka araç yavaşlatılmalıdır. Bu adım atlandığı takdirde kaza yapma ihtimali yüksektir.
- Araba park edildikten sonra aracın vitesini “P” moduna getirmek, tek başına güvenli değildir. Bunun için el freninin çekildiğinden de emin olmak gerekmektedir.
- Eğer vitesler arası değişim yapılamıyorsa, frene basılıp basılmadığı kontrol edilmelidir. Eğer frene basılmıyorsa, vites değiştirilemez.
Otomatik vites araç kullanımında dikkat edilmesi gereken tüm noktaları Otomatik Vites Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımızda keşfedebilirsiniz.
Otomatik Vites Mi, Manuel Vites Mi?
Otomatik vites ve manuel vites araç türleri arasındaki en önemli fark; şanzımanların çalışma prensiplerinden kaynaklanmaktadır.
- Manuel vites araçların kullanımı sırasında sürücü, vites ayarlamasını kendisi yapar ve kontrol araç sahibinin kendisindedir.
- Otomatik vites araçta ise sürücünün vites değişimi yapmasına gerek olmaz. Aracın kendisi otomobilin yaptığı devire göre vitesi arttırır ya da düşürür.
- İki araç türü arasındaki bu fark yanında performans ve yakıt tüketimi anlamında da önemli ayrımlara neden olmaktadır.
Tüm bunların dışında, otomatik ya da manuel araç arasında, hangi araç türünün daha iyi olduğu konusunda kesin bir karara varmak doğru olmayacaktır. Araç kullanıcısına ya da aracın kullanım amacına göre otomatik ya da manuel vitesli olmasının avantajları farklı olacaktır. Bunun yanında, yoğun trafik sorunu yaşanan şehirlerde otomatik vites avantajlı olmaktadır. Ancak araç kullanmayı seven ve uzun yıllardır manuel vitesli araba kullanan sürücüler için manuel vitesli araçların yeri her zaman ayrıdır.
Otomatik vites araba kullanımını öğrenmek için Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Otomatik Araç Kasko Sigortası Nasıl Alınır?
Araçlar için tam koruma sağlamak ve hem kendinizi, hem de aracınızı olası risklere karşı korumak için kasko sigortası ile güvence alabilirsiniz. Kasko sigortası, otomatik vites arabalar için de önemli ölçülerde koruma sunmakta ve olası maddi hasarlara karşı güvence sağlamaktadır.
Otomatik vitesli araçlar için kasko sigortası yaptırmak istiyorsanız; en uygun ürün ve teklif seçeneklerini öğrenmek için Sigorta Dünyası uzmanlarından yardım alabilirsiniz. Aracınız için en iyi kasko teklifini almada uzmanlarımızın önerilerini değerlendirebilir, ücretsiz dolduracağınız başvuru formu üzerinden kısa süre içinde teklif alabilirsiniz.
Sigorta Dünyası üzerinden en iyi kasko sigortası teklifini almak ve bir an önce güvence imkanlarını öğrenmek için iletişim kanallarımızı kullanabilirsiniz. Web sitemizden ücretsiz sorgulama yaparak, teklif alabilir ya da çağrı merkezimiz aracılığıyla 7 / 24 oto uzmanlarımıza ulaşarak, merak ettiğiniz her soruyu sorabilirsiniz.