Otomatik vitesli arabalar, uzun yıllardır manuel vitese sahip araçların gölgesinde kalmış ve araba tutkunları tarafından ikinci plana atılmıştır. Bu durumun en önemli nedeni ise manuel araçlara kıyasla da güçsüz olmalarıydı. Ancak yıllar içerisinde gelişen teknoloji ile manuel vitese sahip araçların sayısında önemli oranda azalma yaşandı. Uzmanlara göre geleceğin dünyasında, manuel araçların tamamı yerini otomatik vites düzenine sahip araçlara bırakacak.
Araç kullanımını oldukça basit hale getiren otomatik vites hakkında merak edilenler ve otomatik vitesli araba kullanırken dikkat edilmesi gerekenlere dair tüm detayları, sizler için hazırladığımız yazımızda derledik.
Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?
Kalabalık nüfusu nedeniyle trafiğin yoğun olduğu şehirlerde otomatik vitesli araç kullanımı önemli anlamda konfor ortamı sunmaktadır. Özellikle, trafiğin sıkıştığı anlarda, dur – kalk yaparken debriyaj pedalının bulunmaması büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Peki otomatik vitesli araba nasıl kullanılır?
Otomatik vites araba kullanmanın inceliklerini öğrenmek için ilk adım viteste yazan harflerin anlamlarını bilmek olacaktır. Otomatik vitesteki harflerin anlamları şöyle açıklanabilir:
- N: “Neutral” sözcüğünün kısaltmasıdır ve aracı boşa almak için kullanılır.
- D: “Drive” sözcüğünün ilk harfidir ve “Sürüş” anlamına gelir.
- P: “Park” sözcüğünün ilk harfidir ve park etme aşamasında kullanılır.
- R: “Reverse” sözcüğünün ilk harfidir ve “GeriGitmek” sözcüğüne karşılık gelir. Geri vitese geçmek için vitesi bu harfe getirmek gerekmektedir.
Otomatik vitesli araçların kullanımı hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz; Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Yarı Otomatik Vites Nedir?
Otomatik vitesli araçların yanında yarı otomatik vitesli araç seçeneği de bulunmaktadır. Yarı otomatik vitesli araçlar, debriyaj pedalı bulunmaması ile ayrılmaktadır. Bu araçların bir diğer avantajı ise düz vitese göre daha az yakıt tüketimi yapmasıdır. Aynı zamanda, otomatik vites araçlarda olduğu gibi kullanımı son derece kolaydır.
Yarı otomatik vitesli bir araç kullanan sürücü, otomobili harekete geçiren güç aktarımını debriyaj pedalı yerine P, R, N ve D kollarını kullanarak yapmaktadır.
P, R, N ve D kolları, aracın yarı otomatik vites sistemine sahip olduğunun bir göstergesidir. Bu harflerin anlamı ve düzeni otomatik vitesli araçlar ile aynıdır. Ayrıca yarı otomatik vitesli araçlarda, vites kolunun üzerinde bulunan + ve – işaretleri, vitesin manuel olarak değiştirilmesine olanak sağlar. Bu özellik, otomatik vitesli araçlar ile arasındaki en önemli farktır. Yarı otomatik vites olarak nitelendirilmesinin sebebi de budur.
Otomatik Vites Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Otomatik vites arabalar, eskiye oranla daha fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Gelişen teknolojiler ve elektrikli otomobillerin kullanılmaya başlaması ile otomatik vitese rağbet artmıştır. Otomatik vitesli araçlarda çok daha ekonomik ve kullanıcısı için pratik bir vites değiştime düzeni bulunmaktadır. Bunun yanında, bu araçları kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar da bulunmaktadır:
- İlk olarak otomatik şanzımanların bakımlarının düzenli olarak yapılması ve şanzıman yağlarının değişimi sağlıklı ve güvenli bir araç için şarttır.
- Manuel vites araç kullanmış olan kişilerde görülen vitesin üzerinde eli tutma alışkanlığı bırakılmalıdır. Uzmanlar, otomatik vites araçlar için bu tutumun çok doğru olmadığını söylemektedir.
- Vitesler arasında geçiş yaparken vites kolunu çok sert hareketlerle geçirmemek gerekir.
- Olası kaza ya da arıza durumlarından sonra yolda kalınması halinde, hiçbir müdahale yapmadan çekici çağrılmalıdır. Aracı zorlamamak, otomatik şanzımanda oluşabilecek bir arıza durumu için son derece önemlidir.
- Aracı kullanırken, kırmızı ışıklarda durulduğunda, sürekli vitesleri değiştirmek önerilmez. Eğer uzun bir süre beklenmesi gerekiyorsa, vites “N” moduna ya da durulacaksa, vites “P” moduna alınmalıdır.
- “D”de hareket halindeyken vitesi “R” veya “P” modlarına almak için ilk olarak mutlaka araç yavaşlatılmalıdır. Bu adım atlandığı takdirde kaza yapma ihtimali yüksektir.
- Araba park edildikten sonra aracın vitesini “P” moduna getirmek, tek başına güvenli değildir. Bunun için el freninin çekildiğinden de emin olmak gerekmektedir.
- Eğer vitesler arası değişim yapılamıyorsa, frene basılıp basılmadığı kontrol edilmelidir. Eğer frene basılmıyorsa, vites değiştirilemez.
Otomatik Vites Arabalarda Neden Arıza Olur?
Otomatik vites arabalar, avantajlı pek çok yönü nedeniyle günümüzde sık tercih edilmektedir. Yeni bir araç almak ve trafikte daha rahat bir sürüş deneyimi yaşamak isteyen araç kullanıcıları tarafından genellikle otomatik vitesli araçlar düşünülmektedir. iniş kalkışlarda sunduğu güvenlik hissi, sürücüleri sürekli debriyaja basma işinden kurtarması ve vites değiştirmeye son vermesi gibi özellikleri sayesinde dikkat çekmektedir. Ancak otomatik vitesli araçlarda meydana gelen hasar durumlarının da bilinmesi ve arıza belirtilerinin okunabilmesi de gereklidir.
Otomatik vites arızalarının nedenlerini iyi kavramak için ilk olarak otomatik şanzımanı tanımak gerekmektedir. Şanzıman, vites kutusuna verilen diğer ismidir. Otomatik şanzımanda vites değiştirme süreleri, tork devirlerinin hesaplanması ve en uygun hızlanma süreleriyle ayarlanmaktadır. Bu durum da sürücülerin kullanım hatasından ortaya çıkan sorunları en aza indirmiştir.
Peki, otomatik şanzıman arızalarına neden olan faktörler nelerdir?
- Otomatik şanzıman yağının eksik olması.
- Sert kalkışlar.
- Vites tuşuna basmadan yapılmaya çalışılan vites geçişleri.
- Orijinal olmayan şanzıman parçalarının kullanılması.
- Otomatik şanzıman bakımının düzenli olarak yaptırılmaması.
Otomatik Vites Arabanın Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Otomatik vitesli arabaların pek çok alanda sunduğu avantajlar bulunmaktadır. Ancak bunun yanında, bazı durumlar için dezavantajlara da sahiptir. Yine de bu avantaj ve dezavantaj durumları, kullanıcılara göre değişebilmektedir.
Avantajları:
- Otomatik vites araçların kullanımı son derece rahattır. Özellikle yoğun şehir içi trafiğine sahip şehirlerde, seyir halinde büyük kolaylık sağlamaktadır.
- Yokuş ve rampalarda kalkarken geriye doğru kaçma endişesi yaratmaz.
- Manevralarda sürücü için kolaylık sağlar.
- Vites değiştirilme gibi ekstra bir iş yükü olmadığı için yol hakimiyeti daha fazla olabilir.
- Sol ayağın kullanım olmadığı için uzun yolculuklarda rahat bir kullanım sağlar.
- Otomatik vites araba satışları, manuel olanlara kıyasla daha hızlı ve kolay olmaktadır.
Dezavantajları:
- Manuel vitese göre aracın kontrolü daha zor olmaktadır
- Fren balataları, daha çabuk yıpranabilir.
- Aracın hız alması daha geç olur.
- Aracın yakıt tüketimi, daha fazladır.
- Sık sık şanzıman problemleri ortaya çıkabilir.
- Fiyatları daha yüksektir.
- Bakımı daha maliyetlidir.
Otomatik Vites Mi, Manuel Vites Mi?
Otomatik vites ve manuel vites araç türleri arasındaki en önemli fark; şanzımanların çalışma prensiplerindeki farktan kaynaklanmaktadır.
Manuel vites araçların kullanımı sırasında sürücü, vites ayarlamasını kendisi yapar ve kontrol kişidedir. Otomatik vites araçta ise sürücünün vites değişimi yapmasına gerek olmaz. Aracın kendisi otomobilin yaptığı devire göre vitesi arttırır ya da düşürür. İki araç türü arasındaki bu fark yanında performans ve yakıt tüketimi anlamında da önemli ayrımlar bulunmaktadır.
Tüm bunların yanında, hangi araç türünün daha iyi olduğu konusunda kesin bir yargıya varmak mümkün değildir. Araç kullanıcısına ya da aracın kullanım amacına göre otomatik ya da manuel vitesli olmasının avantajları farklı olacaktır. Bunun yanında, yoğun trafik sorunu yaşanan şehirlerde otomatik vites avantajlı olmaktadır. Ancak araç kullanmayı seven ve uzun yıllardır manuel vitesli araba kullanan sürücüler için manuel vitesli araçların yeri her zaman ayrıdır.
Otomatik Vites Araba Kasko Sigortası Nedir, Nasıl Alınır?
Araçlar için tam koruma sağlamak ve hem kendinizi, hem de aracınızı olası risklere karşı korumak için kasko sigortası ile güvence alabilirsiniz. Kasko sigortası, otomatik vites arabalar için de önemli ölçülerde koruma sunmakta ve olası maddi hasarlara karşı güvence sağlamaktadır.
Otomatik vites aracınız için kasko sigortası yaptırmak istiyorsanız; en uygun ürün ve teklif seçeneklerini öğrenmek için Sigorta Dünyası uzmanlarına ulaşım sağlayabilirsiniz. Aracınız için en iyi kasko teklifini almada uzmanlarımızın deneyimlerinden yararlanabilir, ücretsiz dolduracağınız başvuru formu üzerinden kısa süre içinde teklif alabilirsiniz.
Sigorta Dünyası aracılığıyla en iyi kasko sigortası teklifini almak ve bir an önce güvence imkanlarını öğrenmek için iletişim kanallarımızı kullanabilirsiniz. Web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yaparak, teklif alabilir ya da çağrı merkezimizden 7 / 24 oto uzmanlarımıza ulaşarak, merak ettiğiniz her detayı sorabilirsiniz.