Manuel bir araç kullanıyorsanız, otomatik arabayı da kolaylıkla kullanabilir ve daha keyifli yolculuk yaşayabilirsiniz. Ancak manuel bir arabadan otomatik vites arabaya geçmeniz durumunda alışmanız için belki küçük bir zamana ihtiyaç duyabilirsiniz.
Otomatik araba almak isteyen adaylar için gerekli olan ipuçlarını keşfedebilmeniz adına sizlere harika bir yazı hazırladık. Keyifli okumalar.
Pek çok kişi, arabaların performanslarının hem manuel araçlar için hem de otomatik vites araçlar için aynı olacağını düşünebilir. Farklı şanzıman sistemlerine sahip olan aynı araçlar bile farklı performans gösterebilmektedir. Günden güne otomatik vites araçlar hem daha iyi hale geliyor hem de araç sahiplerine iyi bir sürüş deneyimi sağlıyor.
Yolculuklarınızın tadını otomatik vites araba ile çıkarmayı düşünüyorsanız detaylara geçelim.
Otomatik Vites Araba Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Evet işin en zevkli durumunu basit ve pratik şekilde özetleyelim.
Otomatik araç sürmek, manuel araç sürmekten daha kolaydır. Elbette bu cümle tartışmaya yol açabilir. Yıllardır manuel araba kullanan araç sürücüleri otomatik aracı sevmeyebilir ya da farklı bir deneyim yaşamak istemeyebilirler.
Otomatik vites araba, evet isminden de anlaşıldığı üzere sizin yerinize birçok işlevi yapan araba!
Araba almayı düşünüyor musunuz? Ya da olan aracınızı otomatik vites araba ile değiştirmeyi? Daha önce hiç otomatik araç kullanmadınız mı? Hadi gelin ipuçlarına birlikte göz atalım ve pratik yolları öğrenerek, kendimizi direksiyon başında hissedelim…
1- Debriyaj Kavramını Unutun
Otomatik araçlarında vitesleri vardır. Fakat manuel araç kadar sizleri zorlamayacaktır. Güzel yanı ise vites değişimini kendisi halleder. Bu sebeple de debriyaj pedalı otomatik vitesli araçlarda yoktur. Araç sürücüleri için oldukça pratik olmasının ilk özelliği de bu olabilir. Özellikle bayan araç sürücüleri için harika!
Manuel araçtan otomatik araca geçiyorsanız, ilk etapta bu size biraz tuhaf gelecektir. Alışkın olduğunuz araçta ayakların kullanım kuralları bu otomatik aracınızda sizi yanıltabilir. Manuel araçtan otomatik vites araca geçişte sürücülerinin kafasını karıştıran ilk durum debriyajın olmaması sebebiyle ayağın boşta kalması oluyor. Bu sebeple de pek çok 'manuel' araç sürücüsü, otomatiğe alışırken sol ayağını sağ ayağının arkasına sıkıştırır ve alışmaya çalışır.
2- Vites Koluna Alışmalısınız
Manuel araçta vites değiştirmek gerektiği için elimiz sürekli vites kolunda olmaktadır. Otomatik araçta ilk etapta anahtarı çevirmeden önce mutlaka vites koluna zaman ayırın.
Otomatik araçta vites koluna çok fazla dokunmayacaksınız. Fakat vites değiştirdiğinizde, sadece ayağınızı frene basılı tutmalısınız.
Otomatik vites araçlarda 4 temel vites bulunmaktadır. Bunlar;
- P – Park Etme: Yolculuğunuzu tamamlamak istediğinizde aracınızı park etmek için kullanmanız gereken vitestir.
- D – İleri Gitme: D vitesi ileriye gitmek için kullanacağınız vitestir. Hızı seviyorsanız bu özelliğe bayılacaksınız. Manuel araçta sizin yaptığınız işlemi otomatik aracın kendisinin yaptığını söylemiştik. Yeterince hızlı hareket ediyorsanız, araç otomatik bir şekilde ikinci vitese ardından ise üçüncü vitese geçerek devam edecektir.
- R – Geri Gitme: R vitesi ise aracınız ile geri gitmek istediğinizde kullanacağınız vitestir.
- N – Aracı Boşa Almak: N vitesi aracınızı boşa alma işlevini üstlenmiş vitestir. Işıklarda veya trafikte olduğunuz durumlarda sık sık kullanacağınız vitestir.
3- Sürüşe Hazır Olun
Otomatik vites araçları kullanmak kesinlikle daha kolay ve basittir. Bu adım için birkaç defa pratik yaptıktan sonra hazırsınız!
Vitesler hakkında fazla düşünmenize gerek kalmayacak. Bu sebeple yola daha net hâkim olabilir, yayalara daha fazla dikkat ederek yol verebilir, diğer arabalarla yarış halinde olmadan yolunuza devam edebilirsiniz.
Son olarak belirtmekte fayda olduğunu düşündüğümüz bir adım daha var. Yeni araç kullanmaya başlıyorsanız otomatik veya manuel fark etmeksizin yoğun yollara çıkmadan önce birden fazla pratik yapmak en iyisi olacaktır.
Otomatik vites araç kullanmaya başlayacak araç sürücüleri bilmelidir ki; elinizi vites kolundan ve sol ayağınızı yoldan çekmeye alışmanız çok uzun sürmeyecektir. Sadece dikkatli olmanız buna alışmanız için yeterli olacaktır.
Otomatik Vites Araba Nasıl Çalıştırılır?
- İlk adım olarak sürüş hazırlığı yapın. Aracınıza binin.
- Aracınızı kendinize göre ayarlayın. Öncelikle ayna ayarlarını ve koltuğu ayarlamakla başlayabilirsiniz. Ayna ayarlarını özenle yapmalısınız. Sürüş yapmadan önce bu kontrolleri sağlamalı ve şerit değiştirmede kullanacağınız açıları iyi ayarlayabilmelisiniz. Sürüşe başlamadan önce kör noktaları ayarlamanız size avantaj sağlayacaktır.
- Gaz ve fren pedalları ön alt kısımda, ayaklarınızı koyduğunuz yerde bulunur. Fren solda, gaz ise sağda bulunur. Bunlara alıştığınız durumda direksiyon size aittir.
- Sıra emniyet kemerini bağlamanızda. Araca bindiğinizde mutlaka emniyet kemerinizi bağlamaya özen göstermelisiniz. Emniyet kemerini bağladıktan sonra aracı çalıştırabilirsiniz.
- Sağ ayağınızı fren pedalına sonuna kadar bastırın, sonra kontak anahtarını takıp saat yönünde çevirerek aracı basitçe çalıştırın.
- Vites seçerek devam edebilirsiniz. Sürüş konumunu yansıtan D vitesine geçiş yapabilirsiniz.
- Hazır olunca el frenini indirebilir ve çevreyi kontrol ederek yola çıkabilirsiniz.
- Arabayı hareket ettirmek için fren pedalındaki ayağınızı hafifçe kaldırabilir ve araba hareket ettirebilirsiniz.
- Ayağınızı frenden kaldırarak, aynı ayağınızla hafifçe gaza basarak arabayı hızlandırarak yola devam edebilirsiniz.
** Yol boyunca trafik işaretlerine daima dikkat etmeyi unutmayın.
Öneri yazısı: Herkesin Bilmesi Gereken 11 Trafik Kuralı
Otomatik Vites Araba Yokuşta Nasıl Kullanılır?
Yokuş yukarı çıkışlarda ve inişlerde dikkat edilmesi gereken durumlar bulunur. Elbette aracınızı sürerken bu kurallara basit bir şekilde alışacaksınız. Ama önceden bilmek her zaman iyidir.
- Otomatik vites araçlarda yer alan otomatik el freni sayesinde aracı yokuşta kaldırmanız daha basit olacaktır.
- Öncelikle yokuş çıkarken gazı biraz daha kullanmanız önemlidir. Yokuş çıkarken gaza biraz daha basmanız size avantaj sağlayacaktır.
- Yokuşa yaklaştığınızı hissettiğiniz zaman hızınızı biraz daha arttırıp çıkış yapmalısınız.
- Yokuş yukarı çıkarken bir aracı geçmeniz gereken durum olması sonucunda yine gazı arttırmalısınız.
Yokuşta durmanız gerekirse de otomatik araç bu hareketi daha kolay başaracaktır. Birçok otomatik vites araçlarda geri kaydırmayı önleyici sistemler yer alır ve bu işinizi kolaylaştırır. Manuel araç kullanımında aracı yokuştan geri kaydırma korkusu olan birçok kişi genellikle otomatik araçları tercih etmektedirler.
Yeni araç alacaklar için hazırladığımız yazı için: Yeni Araba Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 8 Adım
Otomatik Vitesli Araba Nasıl Park Edilir?
Aracınızı park etmek istiyorsanız;
- Aracınız D (DRIVE) vitesteyken öncelikle frene basmalı ve aracınızı N (NEUTRAL) vitese getirmeniz gerekmektedir.
- Daha sonrasında ise aracınızın el frenini çekmeli ve ayağınızı frenden çekmelisiniz.
- Sonraki adım olarak tekrar vites kolunu P (PARK) konumuna getirerek, kontağı kapatabilirsiniz.
** Bu nokta da hatırlatmak istediğimiz bir diğer durum ise; aracınızı hiçbir zaman direk P (PARK) konumuna getirmemenizdir. İlk olarak P vitesine geçiş yaparsanız aracınızda maddi hasarlar oluşabilir. Bu gibi durumlarda yük şanzımana biner ve araca zarar verir. Araç şanzımanında oluşabilecek durumlarda aracın mekanik ve elektronik aksamalarına sebep olur.
Otomatik Vites Araba Sürerken Yapmamanız Gerekenler Nelerdir?
Arabalar, insanların en sevdiği ve kullanmaktan zevk aldığı icatlardan birisidir. Günümüzde herkesin değer verdiği bir şey var ki o da, konforlu bir araba.
Araçların ilk icat edildiği zamandan bu yana o kadar gelişmeler ve eklemeler yapıldı ki araçlar en iyi hale getirildi. Kullanım özelliklerini göz önünde bulundurarak alacağınız aracınıza iyi bakmakta sizin elinizde olacaktır. Süresi geldiğinde gerekli bakımları yaptırmayı özen göstereceğiniz gibi zorunlu trafik sigortasını da aldığınız gün yaptırmayı unutmamalısınız. Daha kapsamlı güvence altına almak isterseniz de kasko sigortalarını değerlendirebilirsiniz.
Dikkat edilmesi önemli adımlar;
- Sert kalkış yapmamaya özen göstermelisiniz.
- Aracınız ile yola çıkmadan önce mutlaka emniyet kemerinizi takmalısınız.
- Araca bindiğinizde öncelikle ayna ve koltuk ayarlarınızı yapmalısınız.
- Kontağı çalıştırdıktan sonra araç vitesini Park konumundan D konumuna almalı ve el freni indirmelisiniz.
- Araç hareket etmeye başladığında 1. Vitesten çalışır, araç kendini 2. Vitese atacağı için devam ederken ilk etapta biraz hızlanmanız bu noktada önemlidir.
- Sürüş sırasında manevra yapmanız gereken bir durum olduğunda, vitesi R konumuna almalı ve hemen sonrasında D vitesine geri getirmelisiniz.
- Park halindeyken el frenini çekmeyi unutmamalısınız.
Otomatik Vites Arızası Nasıl Anlaşılır?
Otomatik vites araçlarda en sık sorulan şanzıman arızaları olmaktadır. Manuel araçlar kadar dikkat gerektiren bir durumdur. Öncelikle belirtmekte fayda var ki, otomatik araçlarda arızaların en çok görülme sebepleri arasında;
- Vites değiştirirken değiştirme tuşuna basmadan vitesin değiştirilmesi,
- Ani ve sert kalkışlar yapılması,
- El freni çekilmeden önce P konumuna getirilmesi gelmektedir.
Bu durumların hepsini de dikkatsiz olmaktan kaynaklanmaktadır.
Kolay bir şekilde araçta olan arızaları anlamak için;
- Aracınız D konumda olduğu sırada ayağınızı frenden çektiğiniz an ileri gitmesi gerekiyor. Araçta bu durum olmuyorsa bir arıza söz konusu olabilir.
- D konumunda yokuş yukarı çıkarken araç direnç sağlamıyorsa bir arıza olabilir.
- Şanzımandan uğultulu sesler geliyorlar arıza durumu olabilir.
- İleri giderken vites değiştirme sırasında herhangi bir ses, vurma, titreşim gibi sorunların araçta olmaması gerekir. Bu sorunlar ile karşılaşıyorsanız eğer aracı kontrol ettirmeniz gerekir.
** Aracın bakımını belli dönem aralıklarla yaptırmayı ihmal etmemelisiniz. Araç bakımlarının aksaması durumlarında araçlarda arıza durumları artar.
Yol yardım durumlarını merak eden adaylar: Araç Sigortasında Yol Yardımı Kapsayan Durumlar Nelerdir? Yazısına göz atabilir.
Yarı Otomatik Vites Nedir?
Otomatik vites araba hakkında detaylı bilgi verdikten sonra yarı otomatik vites aracı detaylandırabiliriz.
Yarı otomatik vites sistemine sahip olan araçlar, araç sürücülerine kullanım kolaylığı sağlar. Bu araçların en önemli unsuru ise debriyaj pedalının olmamasıdır. Yarı otomatik vites kullanımı oldukça basittir. Araç sürücüsü P, R, N ve D kollarını kullanarak tekerleklere güç verir.
Kullanım kolaylığı açısından sık tercih edilen yarı otomatik vitesli araçlarda yapılması gereken durumlar vites kolunu D konumuna alarak sürüşü başlatmalarıdır.
Yarı otomatik vites ve tam otomatik vites arasındaki farklar da merak konusudur. Yarı otomatik vitesler tek kavramalı ve çift kavramaya sahip türler arasındadır. Tam otomatik vitesli otomobiller ise, geleneksel otomatik vitese sahip araçlardır.
Aracınızın sigortası yoksa:Sigortasız Araç Kullanmanın Sonuçları Nelerdir?Yazısına göz atabilirsiniz.
Otomatik Vites Araba Kasko Sigortası Nedir?
İster manuel araç sahibi olun, ister otomatik vites. Kasko sigortası hem sizi hem de aracınızı güvence altına alır ve bütçenizi korur. Kasko sigortası yaptırmak araç sahipleri için oldukça önemlidir. Maddi ve manevi kayıplara karşı birçok güvenceden yararlanmanız sizin için büyük avantajdır.
Kasko sigortası yaptırmak isteyeceğiniz araca özel fiyatlarımızı sizlere dilerseniz hemen sunabiliriz.
Yeni araç almayı düşünüyorsanız, aldıktan hemen sonra başvuru formunu doldurmanız durumunda da en iyi kasko şirketlerini oto branş uzmanlarımız karşılaştırarak sizlere sunabilir.
Kasko sigortası yaptırılması gerekli ve önemli olan sigorta çeşididir. Size sağlayacağı avantajları uzmanlarımızdan detaylı bir şekilde öğrenin ve kasko sigortanızı yaptırmayı ihmal etmeyin.
Kasko sigortası fiyatları; seçeceğiniz teminatlara, araç marka ve modeline göre farklılıklar göstermektedir.