“Mobil kaza tutanağı uygulaması” araç sürücüleri tarafından kullanılan bir uygulamadır.
Mobil uygulama üzerinden kasa tespit tutanağı doldurmak sürücülere zaman kazandırır, işlemlerini en hızlı şekilde yapabilmelerini sağlar.
Mobil Kaza Tutanağı uygulaması ile kaza anında tutanağınızı doldurmak sadece 5 dakika sürer. Uygulamayı kullanmanız için App Store veya Google Play üzerinden: Mobil Kaza Tutanağı İndirmelisiniz.
Meydana gelen kaza durumlarında araç sürücüleri zaten stresli olurlar. Ortaya çıkan gerginlik durumlarında ise karşı sürücü ile polemiğe girmek doğru bir davranış değildir. Araçlarda o an kaza tespit tutanağı olmayabilir ve zaman kaybetmemek için aramak yerine mobil uygulama üzerinden kolay bir şekilde kaza tespit tutanağınızı doldurabilirsiniz.
Mobil kaza tespit tutanağı sürücülere kolaylık sağlamak için çıkartılmıştır. İhtiyaç durumlarında bunu kullanmanız en doğru seçenektir.
Mobil Kaza Tutanağı Nedir?
Zorunlu trafik sigortası yaptırdıktan sonra poliçenizle birlikte araçta bulunması gereken ikinci evrak “kaza tespit tutanağı” kâğıdıdır. Birçok sürücü aracında kaza tespit tutanağı bulundurmayı unutuyor veya kullandığı zaman yerine yenisini koymayı ihmal ediyordu. Araç sürücülerine kolaylık sağlamak ve kaza anında mağdur olmamaları için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından mobil uygulama çıkarılmıştır.
1 Nisan 2008 tarihinden itibaren kâğıt kaza tespit tutanağı yerine mobil kaza tespit tutanağı doldurulabilir.
“Mobil Kaza Tutanağı” uygulaması “Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi” tarafından araç sahipleri için geliştirilmiştir.
Yapılan bu geliştirme sürücülere daha anlaşılır ve pratik tutanak tutma avantajı sağlamıştır. Üstelik mobil kaza tutanağını onaya gönderdikten hemen sonra işleminiz sigorta şirketine otomatik iletilir.
Uygulama üzerinden kaza raporunu tutma işlemi ücretsizdir.
İlginizi çekebilir:Kaza Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Tutulmaz?
Mobil Kaza Tutanağı Nasıl Doldurulur?
Gün içerisinde çok sık kullandığımız telefonumuzda birçok uygulama yer almaktadır. Araç sahipleri kaza ve acil durumları göz önünde bulundurmalı ve hazırlanmış bu uygulamayı da her duruma karşı telefonunda tutmalıdır.
Mobil uygulama, kaza tespit tutanağının yanı sıra size en yakın acenteleri, en yakın hastaneleri, en yakın tamircileri ve kaza yoğunluk haritasını gösterir. Araç kullanırken neye ihtiyacımız olacağını bilemeyiz ve o an uygulamayı indirecek zamanımızda olmayabilir.
Risklere karşı önlem almak, aldırmak her zaman iyidir!
Uygulamayı ilk açtığınız zaman karşınıza kaza yoğunluk haritası gelecektir. Bu harita üzerinden size en yakın olan kaza noktalarını görebilirsiniz. Gerçekleşen kazaların hangi saat ve tarihte olduğu bilgilerinde ulaşabilirsiniz.
Süreler hakkında bilgi almak isterseniz: Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Geçerlilik Süresi
1- Kaza Yaptım Butonu:
Uygulamayı telefonunuza indirdikten sonra “kaza tespit tutanağı” doldurmak için “Kaza Yaptım Butonuna” tıklıyorsunuz.
Bu işlemden sonra karşınıza gelecek ekranda bazı şartlar bulunur. Bunlara onay vererek devam etmeniz gerekmektedir.
2- Fotoğraf Çekme Aşaması:
Kaza tutanağını oluşturmaya başladığınız aşamada öncelikle olay yerinin ve aracın fotoğrafları istenir. Bu alan kazaya karışan araçların resimlerinin yüklenmesi gereken alandır. Fotoğraf yükle alanına basılı ve en az 4 en fazla 8 fotoğraf yüklenebilir.
Uygulama üzerinden fotoğraf çekimi yapabilir veya telefonunuzda bulunan fotoğraflardan yükleme yapabilirsiniz.
Mobil kaza tutanağı uygulamasına video da ekleyebilirsiniz. Fotoğraflardan net bir şekilde anlaşılmadığını düşünüyorsanız, olay yerinin detaylı videosunu da yükleyebilirsiniz.
**Kazayı farklı acılardan çekerek, anlaşılır olmasına dikkat edin.
3- Kaza Konumunun Onaylanması:
Uygulama üzerinde konum bulma özelliği olduğu için ekstra konum bilgisi yazmanıza gerek kalmaz.
Bulunduğunuz konum uygulamaya otomatik gelir.
Karşınıza gelen harita üzerinden konumun doğruluğunu mutlaka kontrol ediniz. Konum tam alınmamış ise harita üzerinden bulunduğunuz noktayı bulun. Konum bilginiz açık değilse yanlışlık olabilir. Haritada göster özelliği ile kazanın olduğu yer haritada gösterilir. Hata var ise kaza yeri düzeltilebilir.
Konum bilginizi doğruladıktan sonra araç uygun bir yere çekilebilir. Bu noktada da “aracımı uygun yere çektim” tıklamalı ve araç bilgileri alanına geçmelisiniz.
Diğer adımda ise kazaya karışan araç sayısını girmeniz istenecektir. Maksimum 6 araç girişi yapabilirsiniz.
**Mobil uygulama kaza tespit tutanağını doldururken doğru bilgileri iletmeye özen gösteriniz.
4- Profil Seçimi:
Yazımızın başından uygulamanın kaza durumlarına karşı telefonunuzda hazır bulunmasının önemini vurgulamıştık.
Sigorta Bilgi Gözetim Merkezi tarafından çıkarılan uygulama telefonunuzda hazır bulunuyorsa ve daha önceden profil girişi yapmışsanız kaza durumunda avantajlısınız. Hazır bulunan profilinizi seçerek devam edebilirsiniz.
Profil bilgisi bulunmayan araç sürücüleri ise, poliçe üzerinde yer alan karekodu okutabilir ya da ruhsat bilgilerini girerek devam edebilir.
T.C. Kimlik Numarası ruhsat üzerinde yazılı olan bilgi olmalıdır. Bunu yazdıktan sonra “Poliçe Bilgilerimi Getir” tuşuna basabilirsiniz. Profilinizde bulunan bilgileri getirmek istiyorsanız da “Profilden Getir” tuşunu kullanmalısınız.
5- Kazayı Anlatma Aşaması:
Kazanın nasıl yaşandığına ve aracın hasar aldığı nokta üzerinde bir anlatım yapmanız gerekir.
O an kısıtlı zamanınız varsa yazmak yerine ses kaydı da yükleyebilirsiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra ilk aracın kaydı tamamlanmış olacaktır.
Diğer aracında bilgilerini girdikten sonra kazanın meydana geldiği yol tipini seçmeniz gerekir.
Kaza sırasında herhangi bir gördü tanığınız varsa mutlaka belirtin. Görgü tanığına ait telefon numarası, ismi ve soy ismini uygulamada sizden istenilen alana not edin. Bunun için “tanık ekle” tuşunu kullanabilirsiniz.
6- Onaylama Aşaması:
İstenilen tüm bilgileri ilettikten sonra onay aşaması gelir. Bu alanda ise tutanak bilgilerinizi görüntüleyebilir, değişiklik yapmak istediğiniz noktalar varsa değişiklik yapabilirsiniz.
Onaylamak için son adımda sürücü imzaları istenir.
**İmzanızı atmadan önce dikkat etmeniz gereken bir nokta: İmza atıldıktan sonra her hangi bir değişiklik yapılamamasıdır. Değiştirmek istediğiniz alanlar için imza atmadan değiştirmelisiniz.
İmzanızı attıktan sonra, tutanağı gönder tuşuna basabilirsiniz. Bu tuşa bastıktan sonra tutanağınız otomatik sigorta şirketinize iletilecektir.
Tutanağınız hazırlandıktan sonra ekrana “KTT numarası” gelecektir. Bu numara ile her hangi bir evraka ihtiyaç duymadan kazaya ait olan tüm işlemlerinizi yapacaksınız.
Hangi durumlarda kaza tespit tutanağı tutulması gerekir: Kazadan Sonra Tutanak Tutulur Mu, Nasıl Tutulur?
Mobil Kaza Tutanağı Sürücülere Ne Gibi Kolaylıklar Sağlamaktadır?
- Aracınızda kaza tespit tutanağı bulunmuyorsa ve yakınızda olan bir araç yoksa zor anınızda yardımınıza yetişir.
- Mobil kaza tutanağını kullanarak işlemlerinizi daha hızlı halledersiniz.
- Mobil uygulama üzerinden dolduracağınız raporu sigorta şirketinize iletmekle uğraşmazsınız, otomatik sistemden gönderilir.
- Normal şartlarda sigorta şirketleri sizden ruhsat fotokopisi, kimlik fotokopisi ve kaza durumunun detaylı fotoğraflarını evraklarla birlikte istiyordu. Fakat mobil kaza tutanağı tutmanız sonucunda şirkete iletilen bilgiler sayesinde buna gerek kalmaz.
- Dilerseniz fotoğraf yerine video da çekip, yükleyebilirsiniz.
- Kazayı detaylı anlatmak yerine ses kaydı yüklemesi yapabilirsiniz.
- Poliçe bilgileri kâğıt üzerine tek tek yazmakla uğraşmanıza gerek kalmaz. Poliçede yer alan karekodu okutarak bilgilerinizi otomatik getirebilir veya plaka ve ruhsat sahibini T.C. Kimlik Numarasını yazarak sorgulamanızı yapabilirsiniz.
- Poliçe numaranızı girdiğinizde şasi numarası dâhil araç bilgileriniz otomatik gelir.
- Mobil kaza tespit tutanağı tutulduktan sonra ilgili işlemlerinizi uygulama üzerinden kolayca takip edebilirsiniz.
- İnceleme sonucunda kazada kusurlu olan taraf SMS yoluyla bildirilir. Sigorta şirketini arayıp, zaman kaybetmezsiniz.
- Mobil kaza uygulaması ile kaza durumu daha kısa zamanda sonuca kavuşur.
- Meydana gelen kaza yerinde sürücüler kâğıt üzerinden kaza tutanağı doldururken araçlarının yerini oynatamadığı için trafiğe engel oluyorlardı. Mobil kaza tutanağı trafiği engellemesine son olmuştur.
- Uygulamayı kullanmanız sonucunda hazırlanan raporda yapılan hatalar azalmıştır.
- Uygulamayı telefonunuzda bulundurmanızın bir diğer avantajı ise sadece kaza durumlarında yardımcı olmamasıdır. Yolda giderken ihtiyaç duyduğunuz en yakın sigorta acentesini, en yakın hastaneyi ve en yakın tamircileri sizinle paylaşabilir.
Bilinmesi gerekenler için: Trafik Kaza Tespit Tutanağı Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
Mobil Kaza Tutanağı Doldururken Nelere Dikkat Edilir?
- Doğru bilgiler doğrultusunda, eksiksiz bilgi vermelisiniz.
- Görgü tanığı varsa mutlaka raporda belirtmelisiniz.
- Mobil kaza tutanağı doldururken e-mail adresinizi yazmayı unutmamalısınız. Kayıt tamamlandıktan sonra pdf dosyası size e-mail atılır.
- Cep telefonu numaranızı da girmelisiniz. Kaza durumu hakkında SMS atılır.
- Ruhsat sizin adınıza mı kayıtlı? Alanını doğru doldurmalısınız. Araç sürücüsü ve ruhsat sahibinin aynı kişi olup olmadığı önemlidir.
- Kaza detayını anlatırken açık ve anlaşılır bilgi vermelisiniz.
- Olayı detaylı yazacak vaktiniz yoksa mutlaka ses kaydı yüklemelisiniz.
- Kaza tespit tutanağını onaylamadan önce son defa kontrol ederek, bilgilerin üzerinden geçmelisiniz.
- Son aşamada imzaladıktan sonra her hangi bir değişim yapamadığınız için kontrol etmeden onay vermemelisiniz.
Kazadan Sonra Hangi Taraf Kusurlu?
Hepiniz merak edip sorduğu soru: Kim kusurlu?
Mobil kaza tutanağınızı doldurduktan sonra günlerce beklemenize gerek kalmıyor. İşlemlerin pratik yapılmasının yanında en avantajlı özelliği de olabildiğince çabuk sonuçlanmasıdır.
Sonuç açıklanır açıklanmaz SMS ile bilgilendiriliyorsunuz. Açıklanan kusur oranlarını uygulama üzerinden de görüntüleyebiliyorsunuz.
Meydana gelen hasar durumlarında da, hasar onarımlarının başlaması için servis sizden ilgili evrakları bekliyordu. İşlemlerin başlaması adına servise evrak vermenize gerek kalmaz, kaza tespit tutanağınızın numarasını vermeniz yeterli olur.
Normal şartlarda kaza tespit tutanağının incelenip sonuçlanması 13-14 gün sürüyordu. Fakat mobil uygulama bu süreyi 3 güne düşürdü.
Aynı gün sonuçlanan kazalarda bulunmaktadır. Sigorta şirketinin yoğunluk durumuna göre kazanız aynı gün bile sonuca ulaşabilir.
İşlemlerinizi pratik ve hızlı halledebilmek için dijital ortamları kullanmayı deneyin.