Trafik Sigortası, zorunlu sigorta türlerinden biridir ve yaptırılmadığı takdirde cezai işlem uygulanır. Bu nedenle sigorta yaptırırken dikkat edilmesi gereken noktalar arasında sayılan hesaplama aşamaları ve yenileme dönemleri gibi konular takip edilmelidir.
Trafikte her zaman karşılaşılabilecek riskler bulunur. Özellikle yoğun trafiğin olduğu kentlerde, istenmeyen kaza durumları yaşanabilir. Böyle durumlardan kaynaklanan olumsuzlukları ya da hasarları gidermek amacıyla devlet tarafından, trafik sigortası zorunlu tutulmuştur. Sigorta kapsamında belirlenen poliçe teminat ve limitleri üzerinden, sigortalı dışında kazaya karışan tarafların mağduriyetleri giderilmektedir. Böylece sigortalı kişi için maddi anlamda doğacak sıkıntıların önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.
Zorunlu Trafik Sigortası, devlet tarafından belirlenmiş teminat ve limitler kapsamında poliçe sunar. Bu nedenle, her sigorta şirketinde poliçe içerikleri aynıdır. Ancak ödeme aşamasında durum değerlendirmeleri farklı olabilir. Prim hesaplaması yaparken, sigorta şirketlerinin politikaları ya da kuralları çerçevesinde bir fatura çıkarılır. En uygun trafik sigortası hesaplaması yapmak için uzmanlara danışmak ve bilgi almak, bu sebepten dolayı çok önemlidir.
Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?
Karayolları Trafik Kanunu’nda belirlenen kurallara göre trafiğe çıkacak her aracın yaptırmak zorunda olduğu; herhangi bir kaza durumunda karşı tarafın hasarını teminat altına alan sigorta türü Zorunlu Trafik Sigortası olarak tanımlanır. Bu sigorta modeli, sadece Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerinde gerçekleşmiş, maddi hasarla sonuçlanmış kazaları kapsar.
Zorunlu Trafik Sigortası, tıpkı diğer sigorta türleri gibi senelik yapılan ve her yıl yenilenmesi gereken bir sigortadır. Aksi halde, araç sahibi hakkında cezai işlem uygulanır. Sigorta poliçe içerikleri tüm sigorta şirketleri için aynı teminatları barındırır, ancak fiyatlar şirketten şirkete değişim gösterir. Fiyatlar hakkında detaylı bilgi almak ve uygun hesaplama işlemini öğrenmek için seçtiğiniz sigorta şirketine danışmanız gerekir. Poliçe primleri; sigortalının özellikleri ve aracın kayıtlı olduğu şehir gibi nedenler doğrultusunda farklı hesaplanabilir.
Trafik Sigortası’na dair tüm detayları öğrenmek için Trafik Sigortası Nedir, Neleri Kapsar? yazımızı inceleyebilirsiniz.
Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?
Trafik Sigortası, trafiğe çıkacak tüm motorlu taşıtların yaptırması gereken, kanunen zorunlu bir sigorta modelidir. Zorunlu Trafik Sigortası bulunmayan ya da yenilenmeyen araçların sahipleri, para cezası ile karşı karşılaya kalırlar. İlerleyen durumlarda, Trafik Sigortası olmayan araçlar trafikten men cezası ile cezalandırılır. Trafikten men edilen araçlar, polis ekiplerince bağlanır ve belirlenen otoparklarda, araç sahibi cezasını ödeyene kadar bekletilir. Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmamak ya da yenileme zamanına dikkat etmemek, zorlu bir süreç gerektiren prosedürleri tamamlamanıza neden olur. Bu durum da hem zaman hem de para kaybı demektir.
Trafikte meydana gelebilecek olası kaza durumlarında Trafik Sigortası, karşı tarafta meydana gelen hasarı karşılar. Böylece sizin bütçenizi koruyarak, riskleri güvence altına alır. Bu sigorta modeli yalnızca üçüncü kişilerin mağduriyetlerine karşı poliçe oluşturur. Kendinizi ve aracınızı korumak için bir sigorta modeli oluşturmak istiyorsanız, Kasko Sigortası poliçelerini inceleyebilirsiniz.
Trafik Sigortası ve Kasko arasındaki farkları öğrenmek için Trafik Sigortası Ve Kasko Arasındaki 9 Fark Nedir? yazımıza göz atabilirsiniz.
Trafik Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Bu noktalar atlanmadığı ve doğru şekilde işlendiği takdirde, sigorta poliçesi sorunsuz bir şekilde hizmete açılabilir. İlk olarak poliçede bahsi geçen aracın ve araç sahibinin bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde yazılmalıdır. Oluşabilecek hasar durumlarından sonra sigortadan ödenecek tazminatın alımında, bu bilgilerin doğruluğu büyük önem taşıyacaktır.
Bir diğer nokta ise poliçe teminatlarının neler içerdiğine dair bilgi sahibi olunması gerektiğidir. Zorunlu Trafik Sigortası, yalnızca kazaya karışan taraflardan sigortalı dışında kalanların hasarlarını karşılar. Sigortalı araç sahibi herhangi bir masrafı için ödeme talep edemez.
Ayrıca, sigorta poliçesinin süresi 1 yıl boyunca devam eder. Sigortalı, süre takibini iyi yapmalı ve sona erdiğinde hemen yenilemelidir. Aksi durumlarda, sigortası olmayan araçlar para ya da trafikten men cezası alırlar.
Eğer ilk kez sigorta poliçesi hazırlatacaksanız;İlk Defa Trafik Sigortası Yaptıracaklara 7 Önemli Tavsiye yazımızda merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz.
En Uygun Trafik Sigortası Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?
Devlet bünyesinde zorunlu tutulmuş bir sigorta modeli olan Trafik Sigortası, poliçe teminatları ve limitleri açısından sabittir. Bu nedenle her sigorta şirketinden aynı ölçüde hizmet alınır. Ancak sigorta hesaplama işlemleri, sigorta şirketlerinin belirledikleri sınırlar ve kriterler dâhilinde yapılır. Kimi sigorta şirketleri marka ve model durumlarına göre daha ucuz teklif verirken, kimileri de tekliflerini daha yüklü bir miktarda sunabilmektedir. Bunun yanı sıra fiyat tekliflerinde araç plakası, hasar durumu ya da kullanım amacı da göz önünde bulundurulabilir.
Tüm bu sebeplerden dolayı Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi satın almadan önce sigorta şirketlerini karşılaştırmada ve uygun fiyat seçeneklerini değerlendirmede fayda vardır. Bütçenize uyan ancak ihtiyacınızı da karşılayabilecek teklifi sunan sigorta şirketleri ile çalışmak, maddi açıdan sizi zora sokmayacaktır. Bunun yanında ödeme koşullarını da göz önünde bulundurmak gerekir.
Sigorta firmaları, tavan fiyat olarak belirlenen tutara kadar teklif sunabilirler. Bu fiyat hesaplanırken; araç sahibinin hasarsızlık basamağı, aracın türü ve kayıtlı olduğu şehir temel alınır. Teklif oluşturan şirketlerin kriter ve kuralları değişebilir. Ayrıca bu fiyatlar dönem dönem güncellenmekte ve fark göstermektedir.
Zorunlu Trafik Sigortası hesaplanırken, kademe sistemi kullanılır. Bu kademelere göre farklı poliçe fiyatları çıkarılmaktadır. 0 ile 7 kademeden oluşan sistemde ilk kez poliçe oluşturacak adaylar 4. kademeden başlarlar. Zaman içinde hasar durumu gibi nedenler sonunda, basamaklar arasında yükselme ya da alçalma yaşanabilir. Hasar alan araçlar kademe çizelgesinde aşağı inerler.
Trafik Sigortası hesaplamada izlenen yok hakkında detaylı bilgi almak için; Zorunlu Trafik Sigortası Neye Göre Hesaplanır? yazımızı okuyabilirsiniz.
Trafik Sigortası Hesaplama Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Trafik Sigortası hesaplaması yaparken, ilk aşamada formu doldururken sizden istenen kişisel bilgilerinizi ve aracınızın özelliklerini doğru şekilde belirtmeniz gerekir. Yanlış bilgiler sonucu verilecek tekliflerin tutarları da değişim gösterebilir. Bunun yanında hesaplama sistemi, kaza sonrasında yaşanan sonuçlara göre değişebilmektedir. Olası kazalardan sonra yaralanma ya da can kaybı gibi ciddi ve olumsuz sonuçlar, yenileme dönemi geldiğinde sigorta poliçesine yansıyacaktır. Primler, aracın hasar durumuna göre belirlenir. Eğer araç bir seneyi hasarsız tamamladıysa ödemede indirim olanakları sağlanırken, hasar görmesi durumunda zamlı prim ödemesi yapılır.
Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi Nedir?
Zorunlu Trafik Sigortası fiyatlarında, aracın hasarsızlık durumu büyük avantajlar sağlamaktadır. Hasarsızlık indirimi; araç sahibinin poliçe boyunca kaza yapmaması halinde, yenileme zamanında ödeyeceği tutara uygulanan indirim olarak tanımlanabilir. Eğer araç sahibi aynı sürede kaza yapmış ve hasar meydana gelmişse tutarda artış yaşanacaktır.
Hasarsızlık indiriminde kademe sistemi üzerinden araçlar derecelendirilir. Bu sistem içinde 7. basamakta yer alan araçlar en güvenilir araçlar olarak nitelendirilir. Kademe sayısı düştükçe risk grubuna yaklaşan araç sahibinin ödeyeceği prim tutarı da artacaktır. İlk kez araç sahibi olan ve poliçe kapsamına dahil olan kişiler ise 4. basamaktan giriş yaparlar. Yıllar içerisinde, hasar durumuna göre yerlerinde değişim meydana gelir. Hasarsızlık durumuna göre basamak tarifesi şu şekilde işler ve sürücülere uygulanan fiyat teklifleri güncellenir:
- 1. basamakta bulunan şahıs, poliçenin 3. yılında da hasarlıysa %150 zam,
- 2. basamakta bulunan şahıs, poliçenin 2. yılında da hasarlıysa &100 zam,
- 3. basamakta bulunan şahıs, poliçenin ilk yılında hasarlıysa %50 zam,
- 4. basamakta bulunan şahıs, ilk kez poliçe kapsamında değerlendirilmiştir.
- 5. basamakta bulunan şahıs, poliçenin ilk yılını hasarsız geçirdiyse %15 indirim,
- 6. basamakta bulunan şahıs, poliçenin 2. yılında hasarsız devam ettiyse %30 indirim,
- 7. basamakta bulunan şahıs, poliçenin 3. yılında hasarsız devam ettiyse %45 indirim almaktadır.
Hasarsızlık indirimi nasıl sorgulanır, öğrenmek için Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi Sorgulamaİşlemi yazımızı inceleyebilirsiniz.
Trafik Sigortası Hasarsızlık Hangi Durumlarda Kullanılır?
Zorunlu Trafik Sigortası primleri ödemesinde büyük oranda kolaylık sağlayan hasarsızlık durumu her durumda geçerli olmayabilir. Bu durumun tanımı; kaza sonucu gerçekleşen hasarlara rağmen sigorta şirketi nezdinde hasarsız görünmeye devam edilmesi olarak yapılabilir. Ancak bu durumun devam etmesi için bazı şartları karşılamak gerekir. Bu şartlar şu şekilde açıklanmaktadır:
- Olası kaza durumunda hatalı taraf siz değilseniz, hasarsızlık durumu bozulmaz.
- Cam kırılması, bir kerelik olmak kaydıyla hasarsızlığı bozmaz. Ancak bu şart, sigorta şirketlerine göre değişebilir.
- Mini hasar olarak değerlendirilen durumlar, hasarsızlığı bozmaz.
- Her sigorta şirketine göre değişmekle birlikte radyo-teyp hırsızlığı da hasarsızlık durumunu etkilemez.
Trafik Sigortası Gecikme Cezası Nedir?
Zorunlu Trafik Sigortası olmayan araçlar için cezai işlem uygulaması yapılmaktadır. Araç sahipleri sigorta yaptırmamaları ya da yenilememeleri halinde, sigortasız geçen her ay için %5 oranında gecikme cezası alırlar. Aynı zamanda, zamanında yapılmamış sigorta poliçeleri için araç sahibinin hasarsızlık indiriminden yararlanması da mümkün olmaz. Bu konumdaki araçların basamak sayıları değişmez.
Trafik Sigortası Gecikme Cezası, zorunlu olan bu sigorta modelini benimsetme ve katılımı arttırma amacı ile uygulamaya konulmuştur. Bu sayede araç sahipleri, Trafik Sigortası yaptırmaları için teşvik edilir ve olası riskler sonucu doğacak hasarlar için güvence sağlanabilir.
Gecikme cezasının hangi durumlarda uygulandığınıZorunluTrafik Sigortasında Gecikme Cezası yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Online Trafik Sigortası Hesaplama Nasıl Yapılır?
Online Trafik Sigortası hesaplaması yapmak, oldukça basit ve pratik bir işlemdir. Sigorta şirketlerine göre değişebilecek fiyatlar için teklif almak isteyen adaylar, online uygulamalar üzerinden başvuru gerçekleştirebilirler. Başvuru oluşturup hesaplama yapabilmek için gerekli olan bilgiler ise kişinin adı soyadı, numarası, T.C. kimlik numarası, araç plakası ve ruhsat seri numarasıdır. Tüm bilgileri eksiksiz olarak giren adaylar Trafik Sigortası teklifi alabilirler. Sigorta Dünyası üzerinden de teklif almak için başvuru yapabilir, farklı sigorta şirketlerini karşılaştırabilirsiniz.
Ücretsiz Trafik Sigortası sorgulaması yapmak için şimdi başvuru formunu doldurabilirsiniz.