Trafik sigortasının zorunluluğu gereği poliçesini hemen yaptıran bir kitle olduğu gibi, zorunluluğu yok sayıp yaptırmak istemeyen ikinci bir kitle daha var. Bu başlık trafik sigortasını yaptırmak istemeyip erteyen ve yenileme dönemini unutan araç sürücüleri için!
Öncelikle trafikte bulunan araç sayılarına bakacak olursak; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından mayıs ayına ilişkin motorlu kara taşıtları istatistikleri belirlenmiştir. Buna göre, mayıs ayında trafiğe kayıtlı olan toplam taşıtların sayısı, geçen yıla göre yüzde 1,74 artarak 23 milyon 39 bin 551'e yükselmiştir.
Araçların dağılımı ise; yüzde 54,2'sini otomobil, yüzde 16,4'ünü kamyonet, yüzde 14,2'ini motosiklet, yüzde 8,2'sini traktör, yüzde 3,7'sini kamyon, yüzde 2,1'ini minibüs, yüzde 0,9'unu otobüs, yüzde 0,3'ünü özel amaçlı taşıtlar oluşturmaktadır.
Aracının sigortasını ihmal eden araç sürücüleri için cezai uygulamalar söz konusu olacaktır. Bu durumlar ile karşılaşmamak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Trafik sigortası yaptırılmadığı zaman veya yenilenmediği zaman ne gibi yaptırımlar söz konusu olur? Trafik sigortası yaptırmamanın cezası ne kadardır? Yazımızı okuyarak tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Bittikten Sonra Kaç Gün Geçerlidir?
Kanun gereği araçlar için belirlenmiş olan trafik sigortasının yapılması ülkemizde zorunludur. Her koşulda yaptırılması gerekir. Bu nedenle araç sürücülerinin trafik sigortası yenileme tarihlerini mutlaka takip ederek aksatmadan yaptırmaları gerekmektedir.
Zorunlu trafik sigortası poliçeleri 1 yıllık yapılmaktadır. Sigorta poliçesi süresi dolan araç sürücülerine tanınan ekstra bir süre yoktur. Poliçeler 1 yıl geçerli olacak şekilde hazırlanmaktadır.
Poliçe süresi içerisinde oluşacak kaza durumlarında karşı tarafa vereceğiniz zararlar poliçe limitleri kapsamında karşılanmaktadır. 1 yıllık yapılmış olan trafik sigortası poliçesinin belirli süresi olmadığından dolayı bitince hemen yaptırmalısınız.
Trafik Sigortası Ne Kadar Sürede Yapılır? Yenileme Süresi Nedir?
Trafik sigortalarında belli bir yenileme süresi bulunmamaktadır.
Zorunlu olarak yaptırılması gereken sigorta türü olduğundan dolayı en geç bitiş tarihinde yaptırmalısınız. Trafik poliçesi bulunmayan araçların trafiğe çıkışları yasak olduğu için zaman kaybetmeden poliçeyi yaptırmak sizler için avantajdır.
Trafik sigortası bitiş tarihi geldikten sonra poliçenizi hemen yeniletmelisiniz. Poliçe bitiş tarihi dolmadan öncede yenileme işleminizi yapabilirsiniz. Fakat mevcut olan trafik sigortanız bitince yeni trafik sigortanız aktif olacaktır. Yeni trafik sigortası, eski poliçenin bitiş süresi dolmadan başlamaz.
Trafik yenilemeleri için:Zorunlu Trafik Sigortasında Yenileme Süresi yazısına göz atabilirsiniz.
Trafik Sigortası Geç Yapılırsa
Genellikle poliçe sahipleri tarafından sigorta tarihleri takip edilmez ve araç sürücüleri yaptırması gereken zamanı kaçırabilir.
Diğer sigorta türleri ile karşılaştıracak olursak, trafik sigortasını geç yaptırmak araç sürücülerini daha zor durumda bırakabiliyor. Trafik sigortasını yaptırmadığınız süre içerisinde kazaya karışmanız durumunda ise, araç sürücülerine çok ciddi boyutlarda maddi risk oluşturuyor.
Trafik sigortasını geç yaptırmak ne gibi sonuçlar getirir? Trafik sigortası yapılmazsa ne olur? Konu başlıklarını bu yazımızda anlatıyor olacağız.
Trafik Sigortası Süresi Geçerse Ne Olur?
Zorunlu trafik sigortasını yaptırmayı geciktirdiğiniz takdirde trafikten men edilme,aracın çekilmesi veya para cezası gibi sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Ceza durumları, trafik sigortasının olmadığı gün sayısına göre değişkenlik göstermektedir.
Trafik sigortası poliçenizin güncel olmadığı süre içerisinde aracın trafikte olması sırasında trafik polisi tarafından tespit edilen araçlar bağlanır.
Zorunlu Trafik Sigortası Yapılmazsa Ne Olur?
Trafik sigortası kanunen yapılması zorunlu bir sigorta türüdür. Sigortalı olan aracı değil hasar anında karşı tarafta bulunan araca verilen zarar ve hasarları güvence altına alır. Aracın trafik poliçesi teminatları kapsamında güvence altında olmaktadır.
Teminat detaylarını öğrenmek için:Zorunlu Trafik Sigortası Teminatları Ve Teminat Limitleriyazısına göz atabilirsiniz.
Trafik sigortası yaptırılmadığı zaman araç sahibine uygulanan belli başlı cezalar söz konusu olmaktadır. Ülkemizde zorunlu olan trafik sigortasını trafiğe çıkan her araç sahibinin yaptırması gerekir. Yaptırılmadığı takdirde ise her sene değişen maddi para cezası da uygulanılır.
Trafik sigortasını yaptırmamak araç sürücülerine sadece para cezası olarak yansımaz. Trafik poliçesinin olmaması araç sürücülerini psikolojik olarak ta rahatsız eder. Stres sadece gelen cezanın ödenme aşamasında değildir. Trafikte araç kullanırken polis çevirmesine yakalanmamak için daha dikkatli araç kullanmanız daha stresli olmanıza yol açacaktır. Trafik polisine yakalanmanız durumunda sadece para cezası kesilmez.
Trafik Sigortası Yoksa Araç Bağlanır Mı?
Para cezasının yanında trafik poliçesi bulunmayan araç sürücülerinin araçları trafikten men edilme edilir. Trafik poliçesi zamanında yenilememiş bir araç trafikte yakalanırsa doğrudan trafikten men edilerek araç otoparka çekilir.
**Aracınız trafik polisi bağlanır ve otoparka çekilir. Aracınızın otoparkta kaldığı süre içinde otopark ödemesi de sizin tarafınızdan yapılır.
**Trafik sigortası poliçesini yaptırmayan sürücüleri bekleyen bir diğer önemli tehlike ise, trafikten men edilme durumudur. Trafik poliçesi bulunmayan ve güncel olmayan araç, trafik polisleri tarafından tespit edilmesi halinde çekici ile otoparka çekilir ve trafikten men edilir.
Araç sürücüsü, aracın trafik poliçesini yaptırana kadar ise bu işlem devam eder. Bu durumda araç kullanıcısının ödemesi gereken ek masraflarda oluşacaktır. Otoparkın işletmecisinden aracınızı almadan önce, çekici ve park ücreti ödemeniz gerekiyor. Araç sahibi, aracın men edilmesi dışında, hem çekici ücreti, hem de aracın otoparkta kaldığı gün kadar otopark ücreti ödemekle yükümlü olacaktır.
**Maddi olarak sıkıntı yaşamamanız için poliçe tarihlerinizi takip etmeniz oldukça önemlidir.
Zorunlu Trafik Sigortası Ceza Durumları
Araç sürücüleri için uygulanacak olan trafik cezaları 1 Ocak 2019 tarihinde belli olmaktadır.
Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişikliğin TBMM’de kabul edilmesiyle ceza durumları kesin olarak belirlenmektedir. Belirlenen tutarlar arasında 2019 yılında en düşük trafik cezası, trafik işaretlerine veya işaretçilerine uymayanlara verilecek olan 108 liralık ceza olarak belirlenmiştir.
2019’da araç sürücülerinin ödeyeceği trafik sigortası cezası ise 108 TL olarak belirlenmiştir. Araç sürücüsü için yazılmış olan para cezasının 15 gün içerisindepeşin ödenmesi durumunda, araç sahiplerine % 25 indirim uygulanır. Yapılan indirim ile ödenecek para 81 TL olmaktadır.
- Trafik sigortası poliçesini yaptırmayı bir gün bile geciktirseniz %5 oranında faiz işlenir.
- Geciktirdiğiniz her 30 günde bir bu ceza %5 oranında artış gösterir. Gecikme zammı %50 oranına kadarda çıkabilir. Bu nedenle trafik sigortasının süresini mutlaka takip etmelisiniz.
- Aynı zamanda poliçenin yenilemesi yapılmadığı takdirde basamak tarifenizde bir kademe düşer. Basamak kodunuzun düşmesi sigorta primlerinde artışa yol açar.
Trafik Sigortası Gecikme Cezası Oranları
Trafik sigortasını yaptırmayan ve sigorta yenileme süresini geciktiren araç sürücülerinin göz önünde bulundurması gereken durumlar vardır. Trafik sigortasını yaptırmak istemeyen araç sürücüleri, poliçesini yaptırmadığı süre içerisinde daha yüklü miktarlarda para ödeyeceğini bilmelidir.
Trafik sigortası poliçesinde belirtilmiş olan bitiş tarihinden,
- İlk aydan sonra trafik sigortanızı yaptırmadığınız her ay, %5 ceza oranı katlanarak artar.
- İkinci ay %10 oranında ceza oranı,
- Üçüncü ay %15 oranında ceza oranı uygulanmaktadır.
Gecikme için ödeyeceğiniz ceza miktarı ay bazında artış gösterecektir.
Gecikme cezası oranı %50 ile sınırlandırılmıştır. Poliçe bitiş tarihlerinizi kontrol ederek gözden geçirmeniz boş yere para ödememeniz için oldukça önemlidir. Trafik poliçenizi yenilemeniz aynı zamanda bütçenizi korumanızı sağlar.
Trafik Sigortası Olmayan Araç Kazaya Karışırsa
Trafik sigortasının zorunlu olmasının yanında önemini sürekli vurgulanmaktadır. En önemli yükümlülüğü ise aracın kazaya karışması sırasında belli olmaktadır. Trafik sigortası poliçesi, üçüncü şahıslara ve aracına verilen zararları karşılamaktadır.
Araç sürücüsünün trafik sigortası poliçesinin olmadığı sırada kazaya karışması ve kusurlu olarak kabul edilmesi sonucunda ortaya çıkacak olan masrafları trafik poliçesi olmadığı için kendi bütçesinden ödemekle yükümlü olacaktır. Araç masrafları, sakatlanma veya ölüm meydana gelmesi durumlarında hastane masrafları ve manevi tazminat bedeli altından kalkılmayacak derece yüklü miktarlar olabilir.
Trafik sigortası olmayan aracın kazaya karışması durumunda izlenecek 2 yol vardır;
**Yaşanan kaza durumunda, hasarın karşı tarafa verilmiş olması halinde; karşı araç, kendi kasko sigortasını işleme sokarak kendi aracında oluşan zararı tazmin edecektir.
Karşı tarafta bulunan aracın hasarda kusuru yoksa ilgili sigorta şirketi hasarı karşılar. Fakat kazaya sebep olan araç sürücüsünün trafik sigortası olmadığı için sigorta şirketi rücu etme hakkını elinde bulundurur. Rücu edilmesi halinde ise; sigorta şirketi ödediği tazminat tutarını karşı taraftan talep edecektir.
Zorunlu Trafik Sigortasında Hasar Karşılama Şartları Ve Hasarsızlık İndirimihakkında bilgi alabilirsiniz.
**Araç sürücüsünün ikinci olarak seçebileceği durum; güvence hesabıdır. Araç sürücüsü ‘’Güvence Hesabı’’ isteyebilir.
Trafik Sigortası Güvence Hesabı
Güvence Hesabı’nın oluşum amacı, zorunlu trafik sigortası bulunmayan araçların yaptıkları kazalarda ya da kazayı yapan aracın tespit edilemediği durumlarda, trafik sigortası yapan sigorta şirketinin mali yapısının kötü durumda olması veya iflas etmiş olması durumunda zarar gören araç sahibini korumaktır. Eğer kaza anında bedensel bir hasar yaşandıysa bu zararın tazmini için Güvence Hesabı talep edebilir.
Unutmamanız gerekenler hakkında kısa bir özet yazacak olursak; eğer ki zorunlu trafik sigortasını gecikmeli olarak yaptırıyorsanız, poliçe yenilemeniz sırasında sigorta şirketi gecikme cezası uygulayacaktır.
Uygulanan ceza oranı ise her ay için %5 olacaktır.
Gecikme zammı %50 oranına kadarda çıkacaktır. Bütçenizde ekstra zarara yol açmamanız için zorunlu trafik sigortasını zamanında yaptırmayı unutmayınız.
***Yoğunluktan dolayı sigorta poliçe tarihlerinizi unutuyorsanız veya takip etmesi güç geliyorsa, Sigorta Dünyası ekibi sizlere poliçe süreniz bitmeden hatırlatma yapmaktadır.
Bilgilerinizi ilettiğiniz takdirde oto branş uzmanları en doğru zamanda sizlere ulaşarak destek olmaktadır.
Ücretsiz Zorunlu Trafik Sigortası fiyatı almak için hemen başvuru formunu doldurun.