Doğuma giderken yanınıza almanız gereken malzemeleri, doğum başlamadan önce hazırlamak, olası aksiliklerin önüne geçmek için fayda sağlayacaktır. Doğum yaklaştıkça heyecan ve telaş artabilir, bunun sonucunda da almanız gereken pek çok şeyi atlayabilirsiniz.
Doğumdan en az bir ay önce yanınıza almanız gereken malzemeleri hazırlamaya başlayabilirsiniz. Peki, yanınıza neler almanız gerek? İşte bu sorunun cevabını, hazırladığımız bu yazıda bulabilirsiniz.
Doğuma Giderken Yanınıza Almanız Gerekenler
Doğum için gün saymaya başladığınızda geriye kalan günler hızla geçmeye başlayacaktır. Bebeğinizi kucağınıza alacağınız gün gelene kadar tüm eksikleri tamamlamak ve gereken her şeyi hazırlamak için kolları sıvamaya başlamalısınız.
Aylardır gelişini beklediğiniz bebeğiniz dünyaya gelmeden önce yapacağınız hazırlıklar ile dünyaya gelişini kutlayabilirsiniz. Yapacağınız önemli hazırlıklardan biri de doğuma giderken yanınıza almanız gerekenleri toplayacağınız bir hastane çantası olacaktır. Çantaya koymanız gereken malzemeler konusunda ise titiz ve kapsamlı düşünmeniz önemlidir. Yazımızın devamında, hastane çantasında olması gereken tüm malzemeleri sizler için derledik.
1- Kişisel Eşyalar
Doğum için hazırlanan çanta içinde her şeyden önce kişisel eşyalarınızın bulunması gerekir. Ancak aynı zamanda bu eşyalar en son eklenecek eşyalar olan nüfus cüzdanı, sağlık sigortası ile ilgili belgeler ya da herhangi bir hastalığınız varsa onunla ilgili ilaçlar olacaktır. Bunun yanı sıra, cep telefonu ve şarj aleti de mutlaka yanınıza almanız gereken eşyalar arasındadır. Doğuma gittikten sonra sevdiklerinizle iletişim kurabilmek için telefona ve şarjının bitmesi ihtimaline karşı şarj aletine ihtiyacınız olabilir.
2- Kişisel Bakım Eşyaları
Kişisel eşyaların yanında doğum çantası içerisine günlük kişisel bakım çantası da koymak faydalı olabilir. Saç fırçası, diş fırçası ve macunu, deodorant, şampuan, duş jeli, banyo lifi, el kremi ya da toka gibi günlük kullandığınız ürünlerin elinizin altında olması işinize yarayacaktır. Tüm bunlara ek olarak bir kutu ıslak mendili de çantanıza atın. Hastanede mutlaka size ıslak mendil vereceklerdir. Ancak eve dönerken, yolda ıslak mendil ihtiyacı doğabilir.
3- Emzirme Sütyeni, Göğüs Pedi ve Hassas Meme Ucu Kremi
Doğum çantası hazırlarken eklenmesi gereken bir diğer eşya ise belki de en çok ihtiyaç duyulacak olan emzirme sütyenleri olacaktır. Kolay bir şekilde tek göğüsten açılan ve sadece göğüs ucunu açıkta bırakan emzirme sütyenlerinden de alarak çantaya koyabilirsiniz. Bunun dışında, memeden sızan sütü tutarak, elbiselerin kirlenmesini engelleyen göğüs pedlerinden ve emzirme sonrasında meme ucunuzun tahriş olmasını önleyen meme ucu kremlerinden de alabilirsiniz.
4- Rahat Kıyafetler
Doğum heyecanlı olduğu kadar zorlu da bir süreç. Bu nedenle bir ya da birkaç gün hastanede kalmanız gerekebilir. Hastanede kaldığınız süre boyunca, rahatınızı düşünmek zorundasınız. Yanınıza alacağınız gecelik, sabahlık ya da bebeğinizi kolay emzirmenizi sağlayacak kıyafetler ile rahat edebilirsiniz. Kıyafetleri düzenlerken yedeklerini de çantaya ilave etmeyi unutmayın. Eğer ziyaretinize gelecek konuklarınız olursa, kıyafet değiştirmeniz gerekebilir.
5- Çorap ve Terlik
Hastane odalarında ısı ayarını yapmanız mümkün olacaktır, ancak doğumdan sonra ayaklarınız üşüyebilir ve sıcak tutacak bir şeyler arayabilirsiniz. Bunun için doğuma gitmeden önce mutlaka çantaya bir çift çorap ve terlik eklemeyi de unutmayın. Üstelik mevsim ne olursa olsun, çoraba ihtiyacınız olabilir.
6- Nevresim Takımı
Hastanelerde size özel ve temizlenmiş yastık, çarşaf ya da yorgan elbette vardır. Ama siz kendiniz de götürmek isteyebilirsiniz. Bu öneri biraz sizin tercihinize kalmış, ancak daha rahat hissetmenizde ve stresi kontrol etmenizde yardımcı olacaktır. Mevsime göre seçeceğiniz kendi nevresim takımınızı da hastane çantasına koyabilirsiniz.
7- Dudak Nemlendiricisi
Doğum sırasında kadınların dudaklarında çatlamalar oluşması son derece doğaldır. Stres ve ıkınmalar nedeniyle çatlayan dudaklarınızı kısa sürede onarmak için yanınıza dudak nemlendiricisi de alabilirsiniz.
8- Lohusa Pedi
Doğum sonrasında belirli bir süre daha devam eden kanamalar olacaktır. Bu kanamaların şiddeti, kadından kadına değişebilir. Hastaneye giderken hazırladığınız çantada lohusa pedi adı verilen petlerden bulunması büyük kolaylık sağlayacaktır. Sözü edilen bu petleri, hastanelerden temin etmek mümkün olmayabilir. Bu yüzden işinizi şansa bırakmayın ve doğuma gitmeden önce mutlaka bir paket normal, bir paket de lohusa pedi alın.
9- Bebek Bezi
Tabii küçük bebeğiniz dünyaya geldikten sonra uzun bir süre ihtiyaç duyacağı bebek bezini de mutlaka alınacaklar listesine eklemelisiniz. Hastaneler genellikle yeni doğan bebeğiniz için bebek bezi temin ediyor ama yine de her olasılığı göz önünde almalı ve doğum çantası içine yedek bebek bezini de koymalısınız.
10- Bebek İçin Gerekli Kıyafetler
Doğum çantası hazırlarken almanız gerekenler arasında en önemlilerinden biri de bebeğinizin giyineceği ilk kıyafetler olacaktır. Hastanede doğumdan sonra bebek, hemşirelere tarafından giydirilecektir ancak yine de fazla kıyafete ihtiyaç olabilir. Çantayı hazırlarken bebeğiniz için aldığınız birkaç parça kıyafeti de eklediğinizde, büyük oranda rahat ettiğinizi göreceksiniz.
Yeni doğan bir bebeğin, doğduktan sonra adapte olabilmesine yardımcı olmak için sıcak bir ortamda tutulması çok önemlidir. Bu nedenle mevsim ne olursa olsun bebeğin kolayca üşüyebileceğini düşünerek, yanınıza mutlaka şapka, eldiven ve çorap gibi kıyafetler almalısınız. Doğum çantası içinde bulunması gereken bu kıyafetler, hem hastane odasında hem de eve döndükten sonra belli bir süre en çok kullandığınız eşyalar olacaktır.
11- Minik Bir Battaniye
Son olarak astane odasındayken bebeği sıcak tutmak ve üstünü örtmek için minik bir battaniye almalısınız. Hastanede bebeğiniz için bir battaniye vereceklerdir. Yine de yedek bir tane daha bulunması işinize yarayabilir. Üstelik hastaneden çıktıktan sonra eve gidene kadar bebeği sıcak tutmak için battaniye kullanılabilir.
Doğum Öncesinde Ne Yapılmalıdır?
Doğum öncesinde heyecanı azaltmak için pek çok farklı yöntem izlenebilir. Doğum öncesi seminerlerine katılabilir ya da doğumu yapmayı planladığınız hastaneyi önceden ziyaret ederek, odaları gezebilirsiniz. Uzmanlara aklınıza gelen bütün soruları sorarak, rahatlayabilir ve merakınızı giderebilirsiniz. Ayrıca doğum sigortası ürünleri hakkında araştırma yaparak, doğum ve hamilelik sürecini güvence altına alabilirsiniz.
Doğum, anne – baba olmayı iple çeken ailelerin yaklaşık 9 ay boyunca sabırsızlıkla beklediği bir andır. Hamilelik sürecinde atılan tüm adımlar, alınan önlemler ya da bütün hazırlıklar doğum için yapılır ve olası tüm aksiliklere karşı güvence alınmak istenir. Bu hazırlıklardan biri de doğum sigortası yaptırmak olacaktır.
Doğum masraflarını güvence altına alma yöntemlerinden biri olan doğum sigortası hakkında daha fazla bilgi almak için Hamilelik Doğum Masraflarımı Nasıl Teminat Altına Alabilirim? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Doğum Sigortası Nasıl Yapılır?
Doğum sigortası satın almak için ilk olarak, aktif bir sağlık sigortasının bulunması gerektiği unutulmamalıdır. Tek başına doğum için güvence almak mümkün değildir. Özel ya da tamamlayıcı sağlık sigortalarına ek olarak dahil edilen doğum teminatı için gebeliğin başladığı andan, doğuma kadar gerekli olabilecek tüm sağlık harcamaları için güvence sunar.
Gebelik döneminde karşılaşılabilecek durumları koruma altına alan doğum sigortası ürününü yaptırmak isteyen adaylar, var olan sağlık sigortası poliçelerine ek olarak doğum teminatını dahil edebilirler. Bunun için işlem yaptıkları sigorta şirketine başvuru talebinde bulunabilir ve isteklerini belirtebilirler. Sonrasında ilgili sigorta şirketinin prosedürleri üzerinden gerekli risk değerlendirmeleri yapılacak ve poliçeye doğum teminatı dahil edilecektir.
Sigorta Dünyası web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yaparak tüm doğum sigortası şirketlerini karşılaştırabilir ve en iyi fiyat tekliflerini değerlendirebilirsiniz. Aynı zamanda çağrı merkezimiz üzerinden 7 / 24 sağlık çalışanlarımıza ulaşabilir ve danışma alabilirsiniz.