Her zaman iyileştirme için yer vardır.
Araç kullanmayı ilk öğrendiğiniz zamanı düşünün. Hayatınızdaki bir yetişkin size muhtemelen araba sürmenin bir sorumluluk ve ayrıcalık olduğunu söylemiştir ve günlük işe gidip gelmeniz tam olarak bir ayrıcalık gibi görünmese de, yolda güvende olma sorumluluğunuz kesinlikle vardır. İster deneyimli bir sürücü olun, ister sürücü eğitimini yeni bitirmiş olun, konu sürüş olduğunda her zaman iyileştirme için yer vardır.
İşte güvenli, akıllı sürüş becerilerinizi geliştirmek için yapabileceğiniz 16 şey.
Merak edenler için: Bir Araba Kazasından Sonra Ne Yapmalı? Yaralanma- Hasar Talepleri
Nasıl Daha İyi Bir Sürücü Olunur?
Ehliyetinizi almak size özgürlük verir ancak aynı zamanda bir sorumluluktur.
Sizi ve yoldaki diğer insanları korumak için arabanızı güvenli bir şekilde kullanmanız önemlidir.
Daha iyi bir sürücü olmak için tüm trafik kurallarına uyduğunuzdan emin olun. Ek olarak, yolda güvende kalmak için en iyi sürüş uygulamalarını kullanın.
1. İleriye Bakın
Yol sürekli değişiyor, bu nedenle sürüş koşullarına odaklanmak önemlidir. Dikiz aynanızda görebileceğiniz önünüzdeki arabayı ve arkanızdaki arabayı izleyin. Ek olarak, varsa önünüzdeki yolu ve çevrenizdeki şeritleri inceleyin.
Öndeki arabaya bakıyorsanız, yolun ilerisinde neler olduğu hakkında hiçbir fikriniz yok. Yolu 12 saniyeye kadar taramak, tehlikeleri önceden tahmin etmek ve bunlara tepki vermek için size muazzam miktarda fazladan zaman kazandırır ve önünüzdeki aracın arkasına çarptığınız burun kuyruğa kazaları ortadan kaldırmak için uzun bir yol kat eder.
Daha ileriye bakmak size yakıt tasarrufu sağlar ve frenlerinizdeki aşınma ve yıpranmayı azaltır çünkü hızınızı çok daha erken ayarlamaya başlayabilirsiniz. Sürüş sırasında beklenti hakkında daha fazla bilgi edinin.
Bunun dışında araba sürerken mesaj atmayın. Mesajlaşma, dikkatinizi yoldan ayıran bir dikkat dağıtıcıdır. Ek olarak, tepki sürelerinizi azaltabilir. Yavaşlayan trafik veya tehlikeler için durmanızı zorlaştırabilir. Sürüş sırasında telefonunuzu sessize alabilirsiniz. Telefonunuzu çantanızda, konsolunuzda veya bagajınızda bulundurabilirsiniz, böylece araba sürerken telefonla oynamaya daha az istekli olursunuz.
2. Daha Büyük Bir Boşluk Bırakın
Bu durum öndeki sürücüyü çok yakından takip etmenizdir. Takip mesafesine uymazsanız:
- Öndeki aracın arkasına çarpma riskini artırır, çünkü tepki vermeniz ve fren yapmanız gereken süreyi azaltır.
- Önünüzdeki kişi ile aranızdaki daha kısa mesafeyi korumak için gaz pedalınızı ve freninizi daha sık kullandığınız anlamına gelir ve bu size daha pahalıya mal olur.
- Öndeki araç görüşünüzü daha fazla engellediği için ileriyi göremezsiniz - bu, daha ileriye bakarken ilk ipucumuzdan yararlanamayacağınız anlamına gelir.
- Fren lambalarınızın yanıp sönmesi, başkalarının gereksiz yere arkanızda fren yapmasına neden olur.
- Otoyoldan çıkmak için şeridinize girmesi gerekebilecek diğer araçlar, boşlukları daha da kısaltarak daha da büyük bir tehlike oluşturur.
3. Uygun Hızı Kullanın
Hız sınırını aşmıyor olabilirsiniz, ancak yine de çok hızlı gidiyor olabilirsiniz. Bu şema bazen hız sınırının koşullar için hala çok hızlı olduğunu göstermektedir (örn. Kar, şiddetli yağmur, çakıl yüzeyler, dar dönüşler, trafik miktarı, vb.).
Yol işaretlerini öğrenirseniz, ilerideki yolu çok daha ileride okuyabilir ve en uygun hızı seçebilirsiniz.
Elbette aşırı hız denen hız sınırını aşarsanız para cezasına çarptırılabilirsiniz. Aslında, çoğu yolculuk için, hız yaparak kazandığınız zaman diğer trafik, trafik ışıkları ve kavşak nedeniyle önemsizdir - belki bir veya iki dakika kazanabilirsiniz. Yine de olan şey, çok daha fazla yakıt kullanmanız ve para cezası alma riskini almanızdır.
Öneri yazısı: Trafikte Kazaları Azaltmanın Yolları
4. Şeritler Arasında Dolaşmayın
Trafik yavaş ilerlediğinde sabırsız sürücüler, şeritler arasında atlayarak avantaj sağlamak için her şeyi deneyeceklerdir. Gerçekte, şeritler hemen hemen her zaman hemen hemen aynı hızda hareket eder, ancak trafik, şeritler arasında atlayan insanlar tarafından çok yavaşlatılır.
Tüm sürücüler şeritlerinde kalsaydı, trafik çok daha hızlı akardı. Bunun nedeni, şerit değiştirdiğinizde arkanızdaki ve arkasındaki ve arkasındaki arabanın fren yapmasına neden olmanızdır. Şeritlerde dikkatli araç kullanmadığınız durumlarda herkes yavaşlıyor. Bu arada, bıraktığınız boşluk, şeridinizde arkanızda fren yapan arabalara daha hızlı gidiyor gibi görünen diğer araçlar tarafından doldurulur, bu yüzden biri karşıya geçer ve tüm frenleme sürecini yeniden başlatır.
Şerit değiştirirken dönüş sinyallerinizi kullanın. Dönüş sinyaliniz, hareket edeceğiniz konusunda diğer sürücüleri uyarır. Şerit değiştirmeden veya dönmeden en az 3 saniye önce flaşörünüzü açın. Hareketinizi tamamlayana kadar açık bırakın.
- Korumalı bir solu olmayan bir kavşakta sola dönecekseniz, kavşağa yaklaşırken flaşörünüzü açmak en iyisidir. Bu, arkanızdaki trafiğin şerit değiştirmesine izin verir.
- Ne kadar erken sinyal verirsen o kadar iyi. Bu, arkanızdaki insanlara döndüğünüzü fark etmeleri için bolca zaman verir.
5. Hızınızı Trafikle Eşleştirin
Bir otoyola girdiğinizde, hızınızı zaten otoyolda olan trafikle eşleştirdiğinizden emin olun; böylece insanların gereksiz yere fren yapmasına veya şerit değiştirmesine neden olmazsınız.
Hedefinize daha hızlı ulaşmak için hızlanmaya meyilli olabilirsiniz, ancak bu riske değmez. Sizi ve yoldaki diğer araçları korumak için hız sınırları vardır. Her zaman belirtilen hız sınırında veya altında sürdüğünüzden emin olun.
- Bazı bölgelerde de minimum hız sınırları vardır. Tipik olarak, bunlar hız sınırı işaretine asılacaktır. Minimum hız sınırı görürseniz, en azından bu kadar hızlı sürün.
- Bazen trafik, belirtilen hız sınırından farklı bir hızda hareket ediyor olabilir. Örneğin, tıkanıklık varsa daha yavaş hareket ediyor olabilir. Bu durumda, hızınızı trafikle eşleştirin.
İpucu: Koşullar kötüyse, arabanızı yavaşlatın. Örneğin, yağmurlu veya sisli havalarda hızınızı hız sınırının altına düşürün.
İlginizi çekebilir: Otomatik Vites Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
6. Aynalarınızı Doğru Şekilde Ayarlayın
Aynalarınızda arabanızdan herhangi birini görebiliyorsanız, gereksiz bir kör nokta oluşturuyorsunuz. Sadece başınızı çevirip eğdiğinizde arabanızı aynada görebilmelisiniz ve bu, aynanın mümkün olduğunca yanınızdaki şeridi kapladığı anlamına gelir.
Dikiz aynanızı, arka cam ortalanacak şekilde ayarlayın. Çoğu yeni arabanın çarpma koruması için çok kalın arka sütunları vardır, bu nedenle arka camınızın tüm dikiz aynasını doldurması pek olası değildir.
Aynaları sık sık kontrol ettiğinizden emin olun. Her 10 saniyede bir aynalarınıza bakmalısınız (bazı uzman sürücüler her beş saniyede bir bakıyor). Trafik miktarına, şerit değiştirip değiştirmediğinize vb. Göre aynanıza kaç kez bakacağınızı ayarlayacaksınız.
7. Bilgi Ve Becerilerinizi Güncel Tutun
Kurallar değişir, bazı şeyleri unuturuz ve kötü alışkanlıklar ediniriz.
İnternette değişen kurallara hızla ulaşabilir ve bilgilerinizi güncel tutabilirsiniz. Yolda olduğunuz sürece değişen kutalar hakkında bilgi sahibi olun.
8. Asla Uykulu Sürmeyin
Yorgunluk pek çok kazaya neden olur. Tepkilerinizi geciktirerek başlar, beyninizin geçici olarak kapandığı ve direksiyon başında uykuya dalmanıza ve büyük bir kaza geçirmenize neden olan mikro uykulara ilerler.
Yorgun hissederseniz, kenara çekin ve 15 dakikalık bir mola veya güç kaynağı yapın.
Uyurken araba kullanmak çok tehlikelidir. Uyuyakalırsanız, bir kaza geçirebilirsiniz. Yorgunken araba kullanmaktan kaçınırsanız, kaza riskine girmezsiniz. Ek olarak, gerçekten uykulu hissediyorsanız kestirmek için kenara çekilebilirsiniz. Uzun bir yolculuğa çıktığınızda, yaklaşık 4-5 saatlik bir sürüşten sonra sürücüleri durdurmayı veya durdurmayı planlayın. Tüm yolu kendiniz sürmeye çalışmayın.
Detaylı bilgi almak isterseniz: Araç Kullanırken Uyku Gelmemesi İçin Ne Yapmalı?
9. Dikkatinizi Dağıtan Şeyleri Sıralayın
Gözlerinizi yoldan ayırmak istemediğiniz için, telefonunuzu uçuş moduna almak ve yola çıkmadan önce uydu navigasyonunuzu ve müziğinizi ayarlamak en güvenli yoldur.
10. Direksiyonu Düzgün Tutun
Elleriniz 10'a 2 pozisyonunun hemen altında ve çeyrek ila üçe yakın konumdaysa en fazla kontrole sahip olacaksınız ve başparmağınızı direksiyonunun etrafına dolamayın.
Özellikle uzun yolculuk yapacaksanız en rahat olduğunuz şekilde direksiyonu tutun.
11. Tüm Sürücülere Karşı Yumuşak Olun
Trafik günden güne artıyor. Genellikle gün içinde araç kullanımınız az olsa bile başka sürücülerle karşı karşıya geliyorsunuz. Bazen agresif, sinirli, gergin olabilirsiniz. Fakat trafikte bulunduğunuz sırada empati son derece önemlidir. Sizin gergin olduğunuz kadar karşı tarafta gergin olabilir. Bu durumlarda tartışmaya sebep olmamak adına yolda bulunan sürücülere karşı her zaman yumuşak olmaya çalışmalıyız.
Dikkatinizi çekebilir: Araç Kullanırken Stresi Azaltacak Öneriler
12. İletişim Kurmak İçin Belirtin
Diğer sürücülerin ne yaptığınızı bilmelerini sağlamaya yardımcı olacağından, hareketinizi yapmadan önce üç saniye boyunca işaret etme alışkanlığı edinin. Aynı zamanda yol öfkesini de azaltır, çünkü diğer sürücüler arasındaki büyük bir hayal kırıklığı nedeni, doğru şekilde belirtmeyen insanlardır.
13. Sahip Olduklarında Karşıdan Gelen Trafiğe Geçiş Hakkını Verin
Bir caddeye dönmeden, bir kavşağı geçmeden veya trafiğe girmeden önce etrafınızdaki işaretleri kontrol edin. İşaretlerin asıldığı yerde yol verin veya durun. Kaza riskine girmemek için gitme sıranız gelene kadar bekleyin.
Dur işaretindeyken, tam olarak durup durmadığını veya sadece yolunuzun durup durmadığını kontrol edin. Diğer yolda dur işareti yoksa trafiğin açık hale gelmesini beklemeniz gerekir.
14. Yayalara Yol Hakkı Olduğu İçin Yol Verin
Bir yaya için durmak, özellikle yaya geçidi kullanmıyorsa can sıkıcı olabilir. Ancak yayaların birçok yerde geçiş hakkı vardır. Ayrıca, yanlışlıkla birine zarar vermek istemezsiniz. Güvenli oyna ve yayalar için dur.
- Yaya trafiğinin yoğun olduğu bir bölgeden geçiyorsanız, gerçekten yavaş gidin ve yayalara karşı dikkatli olun. İnsanlar belirlenmiş yaya geçitlerini her zaman kullanmayabilirler, bu yüzden durmaya hazır olun.
- Bir yaya geçidi varsa her zaman ilk beyaz çizgiden önce bir dur işaretinde durun, böylece yayaların geçmesini engellemeyin.
Merak edenler için: 2021 Trafik Cezaları Ne Kadar Belirlendi?
15. Yerleşim Alanlarında Yavaşlayın Çünkü Çocuklar Oyun Oynuyor Olabilir
Mahallelerde araba sürerken, yakınlarda oynayan veya bisiklete binen çocuklar olduğunu varsayın. Yavaş sürün ve karayolunda çocuklara veya oyuncaklara dikkat edin. Bir oyun arkadaşının, evcil hayvanın veya oyuncağın ardından heyecanlı bir çocuğun sokağa çıkabileceğini unutmayın. Böyle bir durumda çabucak durmaya hazır olun.
Bir kaza saniyeler içinde gerçekleşebilir. Çocukların oynayabileceği herhangi bir yere giderken çok dikkatli olun.
16. Zorunlu Trafik Sigortanızı Yaptırın
İsminden de anlaşılacağı üzere trafik sigortası yaptırmak kanunen zorunludur. Trafikte bulunan tüm araç sürücülerinin trafik sigortası poliçelerini düzenli yaptırmaları ve yenilemeleri gerekmektedir.
Trafik sigortanızı yaptırmanız diğer araç sürücülerine karşı sizin sorumluluğunuzdadır.
Olası kaza risklerine karşı güvence sağlayan zorunlu trafik sigortası; karşı tarafın aracına ve araç içindeki kişilere karşı güvence sağlar.
Zorunlu trafik sigortanızın bitiş tarihi yaklaşıyorsa hemen başvuru formunu doldurabilirsiniz.