Ülkemizde trafik kazaları önemli bir sorun haline gelmiştir. Her yıl çok sayıda can ve mal kaybına yol açan trafik kazaları, farklı sebepler yüzünden meydana gelebilmektedir. Bunun yanında kazaların pek çoğu sürücülerin trafik kurallarına uymaması, yanlış hareketler ya da sorumsuz davranışlardan kaynaklanmaktadır. Trafikte yer alan pek çok sürücü ya da yaya, kendisinde hiçbir kusur olmadığı halde diğer kişilerin hataları nedeniyle mağdur olabilmekte, hatta trafik kazalarında hayatını kaybedebilmektedir.
Hazırladığımız bu yazıda; trafikte kazaları azaltmanın yolları hakkında dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladık.
Trafikte Kazaları Azaltmanın Yolları Nelerdir?
Trafik kazalarının büyük bir çoğunluğu insanların hatalarından ya da dikkatsizliklerinden kaynaklanmaktadır. Bu durumda da kazaları azaltmanın yolları araç kullanıcıları ve yayaların sorumluluğundadır. Yaya veya sürücü olarak trafikte dikkat edilecek kuralları ve davranışlar sonucunda birçok insanın ölümüne yol açılabilir; ancak diğer taraftan doğru şekilde hareket edilmesi halinde hayatlar kurtarılabilir. Trafikte kazaları azaltmayı sağlayacak 10 önemli yolu yazımızın devamında açıkladık.
Trafik kurallarına uyulmadığı takdirde karşılaşılabilecek cezai durumlar hakkında bilgi almak isterseniz; 2021 Trafik Cezaları Ne Kadar Belirlendi?Yazımızı okuyabilirsiniz.
1- Aşırı Hız Yapılmamalı.
Trafik kazalarının azaltılabilmesi için her şeyden önce aşırı hız yapmaktan kesinlikle uzak durulmalıdır. Acil bir durum olmadığı takdirde, uyulması gereken hız limiti aşılmamalıdır. Sürücülerden kaynaklanan trafik kazalarının büyük bir çoğunluğu aşırı hız nedeniyle kontrolü kaybetme sonucu oluşmaktadır. Üstelik aşırı hız sadece hız yapan araç kullanıcısının değil, trafikte yer alan diğer kişilerin de hayatını tehlikeye atmaktadır.
2- Emniyet Kemeri Mutlaka Takılmalı.
Emniyet kemeri, kaza risklerini azaltmasa da can güvenliğini sağladığı için mutlaka takılmalıdır. Emniyet kemerin, sadece sürücü koltuğunda yer alan kişinin uyması gereken bir zorunluluk değildir. Araç içinde yer alan herkesin, önde veya arkada olmak üzere emniyet kemeri takması gerekmektedir.
3- Takip Mesafesi Korunmalı.
Trafikte seyir halindeyken, olası kaza risklerini engellemek için dikkat edilmesi gereken en önemli kurallardan biri de takip mesafesinin korunmasıdır. Önde seyreden araçlarla aradaki takip mesafesini koruyarak, birden duran araçlara çarpma riski en az seviyeye indirilebilir.
4- Yorgun ya da Uykusuz Araç Kullanılmamalı.
Araç kullanırken iyi bir şekilde dinlenmiş ve uykunun tam olarak alınmış olması son derece önemlidir. Yorgun ya da uykusuzken araç kullanmak, dikkati dağıtabilir ve kazalara neden olabilir. Uzun yola çıkan sürücülerin en fazla karşılaştığı bir sorun olan uykusuzluk, ciddi kazalara yol açabilmektedir.
Yorgun hissedildiğinde ya da uykunun bastırmaya başladığı anlarda, aracı durdurup bir süre dinlenmekte fayda olacaktır. Uykulu halde araç kullanmamak ve gerekli oldukça mola verip dinlenmek olası kaza risklerinin oluşmasını engellemektedir.
5- Hatalı Sollama Yapılmamalı.
Trafik kazalarının önüne geçebilmek için dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise hatalı sollamadır. Seyir halinde araç sollarken dikkatli olmak ve hatalı sollama yapmamak çok önemlidir. Kavşaklar, tüneller, dar yollar, tepeler ve köprülerde sollama yapmamak gerekmektedir. Bunun yanında, sürekli sol şeridi kullanarak ilerlemek hem trafik akışını bozabilir, hem de kaza yapılmasına neden olabilir.
6- Alkollü Araç Kullanılmamalı.
Alkollü araç kullanımı, ülkemizde ve dünyada son derece tehlikeli ve ağır cezai yaptırımların uygulandığı bir durumdur. Alkol aldıktan sonra araç kullanmak, sadece araç sahiplerini değil, trafikte yer alan herkesi tehlikeye atmaktadır. Bu yüzden kesinlikle alkollü araç kullanılmamalıdır.
Araç sürücülerinin bilinçli olarak yaptığı en büyük hatalar arasında alkollü araç kullanma yer almaktadır. Alkol etkisine refleksler azalmakta ve araç üzerindeki hakimiyet de kaybolmaktadır. Bu nedenle alkollü araç kullanmanın çok ağır sonuçları olabilir.
Sürücülerin uygun görülen trafikte alkol sınırı olan 0.5 promil üzerinde alkol almamaları, aldıkları takdirde de trafiğe çıkmamaları gerekir. Pek çok insan kendisine güvenir ve araç kullanabileceğini düşünür. Ancak bu büyük bir yanlıştır ve kesinlikle yapılmamalıdır.
7- Trafik Kurallarına Mutlaka Uyulmalı.
Trafik kuralları, sadece olası bir kazaya sebebiyet vermemek için değil; her zaman dikkat edilmesi gereken kurallardır. Araç kullanıcıları yayalara gerektiği durumlarda yol vererek, kırmızı ışıkta geçmeyerek, takip mesafesini koruyarak ya da hatalı sollama yapmaktan kaçınarak hem trafiğin düzenini sağlayabilirler, hem de kaza risklerini en aza indirebilirler.
Trafik kurallarına uyma zorunluluğu, trafikte yer alan yayalar içinde geçerlidir.
Olası trafik kazalarının önüne geçebilmek için trafik işaretlerine dikkat edilmeli, trafik ışıklarına uyulmalıdır. Yayaların ise trafik ışıklarının olmadığı yerlerde üst geçitleri kullanması gerekir. Eğer üst geçit de bulunmuyorsa, yol tamamen güvenli hale geldiğinde karşıdan karşıya geçilmelidir.
Trafik kurallarına dair detaylı bilgi almak için Herkesin Bilmesi Gereken 11 Trafik Kuralı yazımı inceleyebilirsiniz.
8- Karayollarını Temiz Tutmaya Özen Gösterilmeli.
Karayollarını temiz tutmaya gayret göstererek, olası kaza risklerinin önüne geçilebilir. Yolda yer alan çöp, atık madde ya da yağ gibi kaygan maddeler nedeniyle kazalar meydana gelebilmektedir. Üstelik temiz bir çevre için karayollarının temizliğine özen gösterilmesi son derece önemlidir.
9- Yüksek Sesle Müzik Dinlemekten Kaçınmalı.
Bilinçli olarak yapılan bir diğer hata ise sürücülerin seyir halindeki araçlarında çok yüksek sesle müzik dinlemeleri olmaktadır. Olası kaza risklerinde ya da tehlikeli durumlarda, yüksek sesli müzik nedeniyle sürücülerin dikkati dağılabilir ve refleksleri zayıflayabilir. Bu nedenle, yolculuk esnasında müzik dinlerken ses yüksek seviyelerde olmamalıdır.
10- Direksiyon Başındayken Cep Telefonu Kullanılmamalı.
Araç kullanırken cep telefonu ile konuşmak, gelen mesajlara ya da çağrılara cevap vermeye çalışmak, kaza risklerini artıran bir diğer etkendir. Acil bir durum olmadıkça telefonlar, seyir halindeyken açılmamalıdır. Açılması gereken durumlarda ise araç uygun bir yere çekilmeli ve park halinde iken görüşme sağlanmalıdır.
Tüm bunların yanında araç kullanırken sürücüler, yanındakilerle dikkatini dağıtacak şekilde sohbet etmemelidir. Sürücü, dikkatini dağıtabilecek her türlü dış etkenden uzak durmalıdır.
Türkiye’de Trafik Kazalarının Nedenleri Nelerdir?
Ülkemizde, her yıl çok sayıda trafik kazası olmaktadır. İstatistiklere göre bir günde, saatte 27 trafik kazası meydana gelmektedir ve bu kazalar nedeniyle ortalama 5 - 20 kişi hayatını kaybetmekte, 200’e yakın kişi de yaralanmaktadır. Özellikle bayram ve tatillerde ya da kış aylarında bu sayılar daha fazla olmaktadır. Üstelik kazaların oluşmasının temel sebebi de insanlarıdır.
Türkiye’de yaşanan kazaların nedenlerini ve oranlarını şu şekilde açıklayabiliriz:
- Yandan çarpma ya da çarpışma (%29,67)
- Yayaya çarpma (%16,64)
- Aracın yoldan çıkması (%15,29)
- Araca arkadan çarpma (%9,86)
- Sabit cisme çarpma (%9,32)
- Aracın devrilmesi (%9,23)
- Karşılıklı çarpışma (%6,40)
- Duran araca çarpma (%2,49)
- Araçtan düşen insan (%0,58)
- Aracın hayvana çarpması (%0,47)
- Araçtan düşen cisim (%0,05)
Ülkemizde araç sayısı her geçen gün artmaktadır. Aynı zamanda, bilinçsiz sürücülerin de sayısının artması ve trafik kurallarına uyulmaması sonucunda trafik kazaları da ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu trafik kazaları ise maddi hasarlara, geçici veya kalıcı sakatlanmalara ve hatta ölümlere neden olmaktadır.
Trafik kazalarına neden olan etmenler sürücü, yaya, araç ve yoldan kaynaklanabilmektedir. Aracın bozulması ya da hasar alması trafik kazası meydana getirebilir. Aynı zamanda yoldaki sorunlar, trafikteki sürücülerin tüm dikkatlerine rağmen kontrollerini kaybetmelerine yol açabilir ve hayatlarını tehlikeye sokabilir. Bunun yanında yayaların ya da sürücülerin hatalarının sonucunda oluşan kazaların sayısı da az değildir.
Trafik kazası risklerine ve güvence olanaklarına dair detaylara Trafik Sigortası Önemi Ve Trafik Kazası Riskleri yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Trafik Kazaların Sürücüden Kaynaklanan Nedenleri
Trafik kazalarının pek çoğu, araç kullanıcılarının hataları nedeniyle meydana gelmektedir. Bu hatalar, genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Yayaya geçiş hakkı tanımamak.
- Alkollü araç kullanmak.
- Yol veya hava durumuna gereken önemi vermeden ve önlem almadan yola çıkmak.
- Acemi sürücülerin yeteri kadar pratik yapmadan yola çıkması.
- Hız limitlerini aşarak aracı hızlı kullanmak.
- Trafikte dikkatsiz bir şekilde araç kullanmak.
- Takip mesafesini ihlal etmek.
- Hatalı sollama yapmak.
- Yolcuyu indirme ve bindirme kurallarına uymamak.
Trafik Kazaların Yayadan Kaynaklanan Nedenleri
Sürücülerin yanında yayaların yaptığı hatalar nedeniyle de trafik kazaları meydana gelebilmektedir. Bu hatalar ise şu şekilde açıklanabilir:
- Gece dışarı çıkıldığında koyu renk kıyafetler giymek.
- Hareket halindeki araca tutunmak.
- Duran aracın önünden ya da arkasından geçmek.
- Kırmızı ışıkta karşıdan karşıya geçmeye çalışmak.
- Trafiğin aktığı yola aniden çıkmak.
- Araç yolunda dikkatsiz bir şekilde yürümek
- Üst geçitler yerine otoyollara girip karşıya geçmek.
- Karşıdan karşıya geçerken dikkatsiz olmak.
- Trafik kurallarına uymamak.
Zorunlu trafik sigortası kapsamında güvence almak ve kaza risklerinin neden olduğu masrafları karşılamak için fiyat tekliflerine Sigorta Dünyası iletişim kanalları üzerinden ulaşabilirsiniz. Web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yaparak, talep açabilir ya da 7 / 24 hizmet veren çağrı merkezimizden detayları öğrenebilirsiniz.
Ücretsiz Trafik Sigortası sorgulaması yapmak için şimdi başvuru formunu doldurabilir ve en kısa sürede teklif alabilirsiniz.