Trafik kazaları, ne yazık ki, ülkemizde maddi hasar, yaralanma ya da ölümle sonuçlanan ciddi problemlere neden olmaktadır. Alınan her türlü önleme ya da dikkatli araç kullanımına rağmen hava koşulları ya da dış etkenlerden kaynaklı oluşabilen bu kazalar, trafik sigortası ile güvence altına alınabilmektedir. Ülke çapında, trafiğe çıkacak tüm araçların yaptırması gereken trafik sigortası; trafik kazalarının neden olduğu maddi hasarlara karşı teminat sağlıyor.
Hazırladığımız bu yazıda; trafik kazası riskleri ve trafik sigortasının önemine dair detayları açıkladık.
Trafik Kazaları Neden Olur?
Ülkemizde trafik kazaları trafiğe çıkan araç ve kişi sayısı çoğaldıkça, günden güne artıyor. Bunlara bir de bilinçsiz ve dikkatsiz sürücüler eklenince önlemler bile yetersiz hale gelebiliyor.
Trafik kazası, karayolunda hareket halinde olan bir ya da daha fazla aracın karıştığı olaylar olarak tanımlanabilir. Kazalar; ölüm, yaralanma ya da maddi hasarlar sonuçlanabilmektedir. Trafik kurallarına uymamak başta olmak üzere pek çok nedenden kaynaklanan trafik kazaları, hem sürücüler hem de yayalar için büyük tehdit oluşturmaktadır.
- Trafik kazalarının oluşumunda en büyük etken, genel olarak aşırı hızdır. Trafik kuralları kapsamında belirlenen hız limitini aşan sürücüler, büyük oranda kazalara neden olmaktadır.
- Aşırı hızın bir sonucu olarak da görülebilen dikkatsizlik ise bir diğer kaza nedenidir. Yorgunluk ya da uykusuzluk gibi durumların da neden olabileceği dikkat dağılması sonucu trafik kazaları oluşabilmektedir. Dikkati dağılan sürücü, yola odaklanamayabilir ve kazalara yol açabilir.
- Bilinçsiz ya da deneyimsiz araç kullanımı da kaza ile sonuçlanabilmektedir. Acemi şöforler, genel olarak daha dikkatlidirler ve kurallara uyarlar. Ancak yeteri kadar deneyimleri olmaması nedeniyle panik ya da heyecan sonucu kaza yapabilirler. Aynı şekilde bilinçsizce araç kullananlar, hem kendileri hem de trafikte yer alan diğer kişileri tehlikeye atabilirler.
- Trafik kazalarının, hiç şüphesiz en önemli nedenlerinden biri alkollü araç kullanmaktadır. Kanunlar kapsamında cezalandırılan alkollü araç kullanmak, son derece tehlikelidir ve kesinlikle alkollüyken araç kullanmamak gerekir.
- Trafik kurallarına uymayan sürücüler ve yayalar, trafik kazalarına neden olmaktadır.
- Sürücüler ya da yayalar farketmeksizin, trafikte telefon kullanmak da kazalara davetiye çıkarmaktadır.
- Yayaların yaya geçidini kullanmamaları, trafik ışıklarını dikkate almamaları ya da sürücüye geçiş hakkı tanımamaları da kaza sebepleri arasında sayılabilmektedir.
Türkiye’de ya da dünyada, trafik kazalarına neden olan sebepler genel olarak bu şekildedir. Ancak dikkatli olmak ve kurallara uymak, kaza risklerini büyük oranda azaltmaktadır.
Trafik kaza risklerinin trafik sigortası ile ilişkisine dair detayları öğrenmek içinKaza Riskleri Ve Trafik Sigortası İlişkisi yazımızı inceleyebilirsiniz.
Trafik Sigortası Kazayı Nasıl Karşılar?
Trafik sigortası, trafik kazalarından sonra sigortalı aracın zarar verdiği diğer araç ya da araçlardaki maddi hasarları karşılar. Böylece sigortalı araç sahibi, kaza sonucu oluşan hasarların yüksek maliyetli ödemelerinden büyük oranda kurtulmuş olur.
Bunun yanında trafik sigortası, sigortalı araçta oluşan hasarların masraflarını karşılamaz.
Trafik kazası sonrasında araç sahibi, sigorta poliçesi başlattığı sigorta şirketini kazaya dair bilgilendirmelidir. Hasar bildirimi yapılması için kaza gerçekleştikten sonra ilk 10 iş günü içerisinde irtibata geçilmelidir. Bu sürenin geçilmesi halinde sigorta şirketi, gerekli olan hasar ödemesini gerçekleştirmez ve tüm masraflar sigortalının sorumluluğundadır. Aynı zamanda, hasar boyutları poliçede yer alan limitleri aşarsa, aşılan tutar kadarını araç sahibi karşılamaktadır.
Trafik sigortasının kazaları karşılama prosedürlerini Trafik Sigortası Kazayı Nasıl Karşılar? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Trafik Sigortası Zorunlu Mudur?
Trafik sigortası, trafiğe çıkacak tüm kara taşıtlarını kapsayan ve yaptırılması zorunlu olan bir araç sigortasıdır. Trafikte meydana gelebilecek kaza durumları sonrası oluşan hasarları karşılayan trafik sigortası, yaptırılmadığı durumlarda sigortalı için cezai işlem uygulanır.
Zorunlu trafik sigortası yaptırılması kadar, yenilenmesi de zorunlu olan bir üründür. Sigorta poliçesi, 1 yıllık süre içinde geçerlidir ve süre dolduktan sonra araç sahipleri tarafından yenilenmelidir. Yaptırılmadığı durumlarda cezai işlemin uygulandığı trafik sigortası kapsamında araç sahibi, poliçeyi yenilemezse de gecikme cezası ile cezalandırılmaktadır.
Trafik sigortası bulunmayan araçların sahipleri, para ya da trafikten men cezası ile cezalandırılmaktadır. Trafikten men edilen araçlar, trafik sigortası poliçesi yaptırılana kadar yetkili bir otoparkta tutulur. Araç sahibi gereken işlemleri tamamlamadan aracını geri alamaz.
Zorunlu trafik sigortası yenileme süresi hakkında bilgi almak için Zorunlu Trafik Sigortasında Yenileme Süresi yazımıza göz atabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Yapılmazsa Ne Olur?
Trafik sigortası, kanunlar kapsamında yaptırılması zorunlu bir üründür ve tüm araç sahipleri, araçlarının trafik poliçelerini düzenli olarak yaptırmalıdır. Zorunlu trafik sigortası yaptırılmazsa, araç sahipleri için belli başlı cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.
- Zorunlu trafik sigortası, olası kaza durumlarından sonra sigortalı aracın karşı tarafta neden olduğu hasarları karşılamaktadır. Kazaya neden olan araç sahibi, trafik sigortası poliçesine sahip değilse, kazanın neden olduğu hasarların tüm masraflarını karşılamak zorunda kalır. Üstelik trafik sigortası olmadığı için para cezası da alacaktır.
- Zorunlu bir sigorta türü olan trafik sigortası yaptırılmazsa ya da zamanında yenilenmezse, araç sahibi para ya da trafikten men cezası ile karşı karşıya kalır. Para cezası yanında, trafikten men cezası ile aracına da el konmaktadır. Aracını geri alabilmek için cezaları ödemek zorundadır. Bu durumda, ceza ödemek için gereken toplam tutar, trafik sigortası poliçesi satın almak için ödenen tutardan fazla olabilmektedir.
Zorunlu trafik sigortasının yaptırılmadığı durumlarda karşılaşılabilecek olumsuzluklara dair detaylaraZorunlu Trafik Sigortası Yapılmazsa Ne Olur?Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Gecikme Cezası
Zorunlu trafik sigortası yaptırılmaması halinde cezai yaptırımlar uygulandığını söylemiştik. Aynı şekilde, sigorta poliçelerinin yenilenmemesi halinde araç sahiplerine farklı şekillerde yaptırımlar uygulanabilmektedir.
- Trafik sigortası gecikme cezası olarak nitelendirilen bu cezalar, poliçe süresi sona erdikten sonra yenilenmeme durumlarında uygulanır. Trafik sigortasının güncel ve aktif olmadığı fark edilirse araç sahibi, gecikme cezası adı altında para cezası alır ya da trafikten men edilir.
- Zorunlu trafik sigortası kapsamında uygulanan gecikme cezası oranları ise gecikme süresi ile orantılı olarak düzenlenir ve artış gösterir. Sigortalı poliçe yenileme dönemini ne kadar geçirdiyse, ceza oranında o kadar artış olacaktır. Eğer sigorta poliçesinin günü 1 gün geçmişse % 5 oranında artış olmaktadır. Zaman ilerledikçe artış oranı % 50’lere ulaşabilmektedir. Bu nedenle, ödenmesi gereken cezanın en kısa sürede ödenmesi avantaj sağlayacaktır.
Trafik sigortası gecikme cezasının hesaplama detaylarını Trafik Sigortası Gecikme Cezası Hesaplama Nasıl Yapılır? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Trafik Sigortası Neden Önemlidir?
Zorunlu trafik sigortası, hem araçların hem de yayaların güvenliğini sağlaması nedeniyle oldukça önemli bir sigorta ürünüdür. Muhtemel kaza durumlarından sonra kazaya karışan diğer kişilerde oluşan hasarları karşılayan bu ürünün yaptırılması, kanunlar kapsamında zorunlu tutulmuştur.
Trafik sigortası yaptırmanın çok sayıda önemli avantajı bulunduğu gibi önemli noktaları da vardır. Sigorta ürününün önemi şu maddeler üzerinden daha net anlaşılabilir:
- Trafik kazası durumlarından sonra oluşabilecek hasarlar sigorta tarafından karşılanır.
- Trafik kazalarında üçüncü kişilerin hasarları ve ihtiyaç olduğu takdirde, tedavi masrafları teminat altına alınmaktadır.
- Tıbbi malzeme ihtiyaçları sigorta şirketi tarafından giderilir.
- Kusurlu taraf sigortalı araç sahibi olduğunda bile sigorta kapsamında yer alan teminatlar kullanılabilir. Ancak kusur oranlarına göre prim ödemeleri değişebilmektedir.
- Trafik kazası sonrasında meydana gelebilecek sakatlık hallerinde, poliçe kapsamı üzerinden sigorta şirketi tazminat ödemesi yapmaktadır.
- Tarafların birbirine dava açması sonucu mahkeme giderleri de poliçe üzerinden karşılanır.
- Son olarak trafik sigortası, yaptırılması zorunlu bir araç sigortasıdır. Yaptırılmadığı halde, araç sahiplerine cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.
Trafik sigortasının önemini Trafik Sigortası Yaptırmak Neden Önemlidir?Yazımızda keşfedebilirsiniz.
Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?
Trafik sigortası yaptırmak için bu ürünü hazırlayan sigorta şirketlerinin acentelerine gidebilir, müşteri hizmetlerini arayabilir ya da web sitelerinden başvuru yapabilirsiniz. Trafik sigortası kapsamında sunulan teminatlar ve fiyatlar, genel olarak tüm sigorta şirketlerinde aynı olmaktadır.
Sigorta Dünyası üzerinden ücretsiz olarak trafik sigortası sorgulaması yapabilirsiniz. Bunun için web sitemizde yer alan başvuru formunu doldurmanız yeterli olacaktır. Aynı zamanda 7 / 24 hizmet veren müşteri hizmetlerimizi arayarak oto uzmanlarımıza danışabilir ve en iyi fiyat tekliflerini değerlendirebilirsiniz. Oto uzmanlarımız rehberliğinde trafik poliçesi hazırlayabilir ve aracınız için gereken tüm önlemleri en kısa sürede alabilirsiniz.
Ücretsiz Zorunlu Trafik Sigortası sorgulaması yapmak ve en kısa sürede teklif almak için şimdi başvuru formunu doldurabilirsiniz.