Her sürücünün bilmesi gereken ortak trafik kurallarını bu yazımızda bulabilirsiniz. Trafik kurallarını bilmek kadar uygulamak ve dikkat etmekte son derece önemlidir.
Trafik kurallarını pek çok kişi sevmez, çoğu kişi hız limitlerini aşar ve dikkat etmezler. Durum ne olursa olsun hem kendi can güvenliğimiz açısından hem de üçüncü şahıslara zarar vermemek adına belli başlı kurallara dikkat etmemiz gerekir. Kurallara uymamak bazı zararlara yol açtığı gibi para cezası da ödemeniz gereken durumlar olabilir. Hazırlamış olduğumuz bu içeriği dikkatli bir şekilde okuyarak önemli trafik kuralları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
İster yoğun trafikte olun ister hız limiti olan yollarda olun dikkate almanız ve bilmeniz gereken trafik kuralları hayat kurtarır!
Siz gerek duymadığınızı düşünseniz de trafik yasalarını bilmek her zaman olumlu sonuçlara yol açar. Öncelikle, “Trafik Kuralları Nelerdir?” Başlığına değindiğimiz maddelere göz atabilirsiniz.
Trafik kazaları hakkında bilgi almak isterseniz: Trafik Sigortası Önemi ve Trafik Kazaları Riskleri içeriğine göz atabilirsiniz.
Trafik Kuralları Neden Gereklidir?
Trafik hareket halinde olan araçlardan ve insanlardan oluşmaktadır. Trafikte yer alan araçlar ve insanlar belli bir düzen halinde hareket etmelidir. Belli bir düzen halinde hareket edilmezse kötü sonuçlar doğar.
- Bu yollarda her hangi bir sorun yaşanmaması için, kazaların önlenmesi ve trafiğin düzenli bir şekilde ilerlemesi için mutlaka trafik kurallarına uyulması gerekir. Bu sonuçların doğmaması adına da trafik kuralları gereklidir.
- Araç sayısının günden güne artması sebebiyle de trafik kuralları daha önemli hale gelmektedir. Hayatın belli bir düzen halinde ilerleyebilmesi ve kazaların önüne geçebilmek için trafik kuralları gereklidir.
- Yolların kalabalık olması sebebiyle yay ve sürücülerin birbirlerine zarar vermeden ilerlemeleri için bu kurallara uymaları gerekmektedir.
- Yayalar kaldırımlardan her zaman sağdan yürümeleri gerektiği gibi araç sürücülerinin de trafik ışıklarına ve kurallarına dikkat etmeleri önemlidir.
Trafik Kuralları Nelerdir?
Belli dönemlerde güncellenen ve seyir durumunda olan araç sürücülerinin, yayaların uyması gereken kurallara trafik kuralları denir. Trafik kurallarına uyulmaması durumunda cezai işlemlerde uygulanabilir. Unutulmaması gereken önemli trafik yasaları bulunur. Trafik yasaları hem federal hem de eyalet düzeyinde belirlenmektedir ve kişilerin trafik yasalarının ne olduğunu bilmeleri her zaman iyidir.
Trafik kazalarının oranları ve sebepleri incelendiğinde en dikkat edilmesi gereken konu sürücülerin hataları olmaktadır. Dikkatli sürüş ve trafik kurallarına uymak gerçek anlamda hayat kurtarıyor!
Bunlara örnek vermek gerekirse; resmi tatillerde yaşanan trafik yoğunlukları sebebiyle meydana gelen kazalar, seyahat sırasında meydana gelen kazalar, geceleri dikkatsiz veya alkollü kullanılan araçların yarattığı kazalar vb. durumlar diyebiliriz. Fakat hatalı sollama yapılmamaya özen gösterilirse, trafik kurallarına bütünüyle uyulursa, emniyet kemerleri yakın mesafe denmeden takılırsa, araç ayna ayarları her araca binildiğinde kontrol edilirse, hız ihlali yapılmazsa bu durumların önüne geçilebilir.
1- Hız Kurallarına Uymalısınız
Birinci sıraya aldığımız madde belki de en önemli kurallardan birisi. Öncellikle trafik kurallarında dikkate alınması gereken hız limitleridir. Bazı sürücüler aşırı hızı severken bazı sürücüler hız yapmamaktan yanadır. Araç kullanırken aşırı hızdan mutlaka kaçınılmalıdır.
Söz konusu hız sınırları Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmektedir. Hızı seviyor olabilirsiniz, yol boş olabilir, aracınız belirlenen hız limitlerinin üstüne de çıkıyor olabilir fakat hızlı sürmek her zaman iyi sonuçlar doğurmayacaktır.
Kararsız sürücüleri kimse sevmez. Çok yavaş araç sürmek, belirtilen sınırdan biraz daha hızlı sürmekten daha da tehlikeli olabilir. Aynı zamanda yoğunluğun olduğu bölgelerde aynı hızda araç kullanmaya da özen göstermelisiniz ki diğer araçlara engel olmamalısınız. Araç sürerken kaza riskini unutmamalıyız.
Aracın hızını, görüş mesafesini, trafik ve hava durumunun getireceği şartlara hazırlıklı olarak sürüşe devam etmeliyiz. Anlamsız yapılacak hız ve ani fren durumları trafik kazalarına yol açabilir.
Türkiye’ de uyulması gereken hız limitleri olduğunu belirtmiştik. Bu hız limitleri otomobiller için; yerleşim yeri içinde 50 km, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 90 km, bölünmüş yollarda 110 km, otoyollarda ise 120 km olarak belirlenmiştir. Belirlenen bölgelerde geçerli olan hız limitlerine uymaya özen göstermeliyiz.
2- Diğer Araçlar İle Aranızda Mesafe Olmalı
Trafikte uyulması önemli olan bir diğer kuralda takip mesafesidir.
Takip mesafesi, aynı şeritte bulanan ve seyahat halinde olan iki aracın arasında olan mesafeye denir. Üst başlıkta ani frenin yapılmaması gerektiğini belirtmiştik. İşte ani fren, bu noktada da devreye giriyor. Trafikte seyir halinde olan iki araçtan önde bulunan aracın ani fren yapması, arkada bulunan aracın kontrolünü kaybetmesine neden olabilir. Ama arkadaki araç takip mesafesini oldukça iyi ayarlarsa önde ki araca çarpma gibi bir durumu söz konusu olamaz.
Takip mesafesinin ayarlanmaması olası kaza risklerini doğurur!
Son dönemlerde ülkemizde ve büyük şehirlerde otomobil, taşıt sayıları artış göstermiştir. Trafiğin yoğun olduğu kesimlerde takip mesafesini ayarlamaz bazen zor olabilmektedir. Ülkemizde son 10 yılda yaşanmış olan trafik kazaları incelendiğinde kazaya neden olan kusur oranlarındaki artışın sebepleri arasında sürücü hataları yer aldı. Bu hatalara bağlı olarak gerçekleşen kaza oranları ise %95’tir.
Öndeki araçla aranızda olması gereken takip mesafeniz araç kilometresininyarısıdır. Yani 120 km hızla yolda seyir halindeyseniz önde bulunan araç ile aranızda olması gereken mesafe 60 metredir. Okul, yaya geçitleri, kavşaklar ve tüneller dikkat etmeniz gereken en önemli alanlar arasındadır.
3- Trafik Levha İşaretlerini Bilmelisiniz
Trafikte yer alan levha işaretlerini bilmek son derece önemlidir. Trafik işaretleri, yayaların ve sürücülerin ortak dilidir. Birçok nedenden dolayı bu işaretleri bilmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
Kalabalık olan yollarda sürücülerin birbirine zarar vermeden yoluna devam etmeleri trafik işaretlerini anlamaktan geçer. Sürücülerin ve yayaların birbirlerini anlamaları içinde önemlidir. Trafikte yer alan işaretlere uymamak ise hem sürücülerin hem de yayaların hayatını tehlike atmaktadır.
Genel olarak kişilerin dikkatsiz olması sonucunda trafik işaretleri gözden kaçar. Bir anlık oluşan dikkatsizlikle büyük kazalara sebep olmamak için trafikte levhalara dikkat etmeye özen göstermeliyiz.
4- Araç Sinyallerini Kullanmaya Özen Göstermelisiniz
Trafikte nezaketli olmayı unutmamamız gerekiyor. Doğru dönüş yapmak kadar sinyal vererek, hangi yöne devam edeceğimizi diğer sürücülere belli edebilmekte önemlidir. Sinyal verilmediği zaman diğer sürücüler sizin hangi yöne gideceğinizi planlayamazlar. Bir sonraki şeride geçmeyi veya dönmek istediğiniz yol ayrımlarını sinyal yolu ile sürücülere aktarmalısınız.
Diğer sürücülere gideceğiniz yönü anlatmak önemli olduğu kadar motosikletlilerin, bisikletlilerin ve yayaların güvenliği için de sinyal verme önemlidir.
Sinyal vermeden bir manevra yaparsanız, kişiler sizden bir uyarı almamış olacaklar. Bu noktada çevredeki kişiler sizin yönünüzü algılayamazsa kötü sonuçlara sebebiyet vermiş olabilirsiniz.
5- Geçiş Önceliklerini Bilmeli ve Dikkate Almalısınız
Her sürücünün bilgi sahibi olması gereken bir diğer maddemiz ise geçiş önceliği hakkıdır. Öncelikle ambulanslar ve özel amaçlı kullanılan araçlar trafikte her zaman geçiş önceliğine sahiptir.
Yolda yayalar sağa dönüyorken geçiş önceliği yine aynı şekilde yayalara aittir. Birçok sürücü yayalara geçiş önceliği vermek istemez. Hızını düşürmeden yola devam etmek ister. Durum ne olursa olsun hızınızı düşürüp yayalara ve yaşlılara trafikte öncelik vermeye çalışmalısınız.
6- Alkollü Araç Kullanmamalısınız
Alkollü bir şekilde araç kullanmak pek doğru değildir. Direksiyon başında olan sürücüler için alkol her zaman tehlikedir. Alkol almış bir sürücü, hem kendi sağlığını hem araç içerisinde bulunan kişileri hem de yoldaki diğer kişileri ve araçları tehlikeye sürükler.
Araç kullanan sürücülerin dikkatleri her zaman yol da olmalıdır. Fakat kullanılan maddeler sebebiyle dikkat bozukluğu oluşur ve bu da araç başında sizi kötü sonuçlara iter.
Alkollü araç kullanmak, kazaya sebep olur!
Gün içerisinde veya akşam alkol almışsanız, mecburi şartlardan dolayı araçla gideceğiniz bir yer varsa arkadaşınızdan sizi bırakmasını isteyebilir veya bir taksi çağırabilirsiniz.
Alkollü araç kullanın sonuçları arasında cezai yaptırımlarda söz konusudur. 2020 yılı itibariyle alkollü araç kullanma cezası 1228 TL olarak belirlenmiştir. Para cezası ödemek istemiyorsanız alkollü araç kullanmayınız!
1228 TL olan alkollü araç kullanma cezası, ilk sefer için verilen cezadır. Tekrarlanması durumunda ise araç sürücüsü için bu ceza 1539 TL'ye çıkacaktır. Tekrarı olarak üçüncüye kullanma durumunda ise ödemesi gereken tutar 2473 TL’ye yükselecektir.
Para cezasının yanı sıra aynı zamanda araç sürücüsünün trafik puanı da düşecektir. Gelen trafik cezasını ilk 15 gün içerisinde öderseniz %25’lik indirim payınız olur.
7- Emniyet Kemerinizi Her Zaman Takmalısınız
Trafikte emniyet kemerinin önemini hepimiz biliyoruz. Meydana gelen kazalarda ölüm ve ağır yaralanmalarının birçoğu emniyet kemeri takmamaktan meydana geliyor.
Kendinize bahaneler üretebilirsiniz. Fakat kazanın ne zaman geleceğini hiçbir zaman bilemezsiniz.
Araç sürücülerinin ürettiği bazı bahanelere örnek vermek gerekirse; Kısa yolculuk yapıyorum, zaten düşük hızla gideceğim, uzun yıllardır araç kullanıyorum çok fazla emniyet kemeri takmam, emniyet kemeri ile hiç rahat edemiyorum gibi cümleleri hayatınızdan çıkarmalısınız. Kısa mesafeli bir yere gidiyor olsanız bile kendi sağlığınızı düşünerek emniyet kemerinizi takmayı ihmal etmemelisiniz.
8- Hatalı Sollama Yapmaktan Kaçınmalısınız
Trafikte sürücülerin yaptığı hatalardan birisi de hatalı sollamadır. Yapılan sollamalar sebebiyle de kazalar meydana gelmektedir. Yaralanma veya ölümle sonuçlanan kazalara sebep olmamak için bulunduğunuz şeritte yolunuza devam etmelisiniz.
2020 yılı için belirlenmiş olan cezalar arasında hatalı sollamada yer almaktadır. 2020 yılı hatalı sollama cezası 290 TL’dir. Ekstra araç sürücülerine 20 ceza puanı da eklenir. Hem para cezası hem de puan cezası ile karşılaşmamak için sollama yapmaktan kaçınınız.
Trafik sigortası fiyatlarını merak ediyorsanız: 2020 Trafik Sigortası İndirim Oranları Ne Kadar?Yazısına göz atabilirsiniz.
9- Sadece Gerekli Olan Durumlarda Korna Çalmalısınız
Çoğu durumda gereksiz korna çalmak araç sürücülerinde strese yol açmaktadır. Uyarı amaçlı korna çalmak yerine gerçekten ihtiyaç duyduğunuz durumlarda korna çalmayı tercih etmelisiniz.
Dolmuş ve otobüsler de aynı şekilde gereksiz korna çalmanın önüne geçmelidir. Yolun müsaitlik durumuna göre geçeceğiniz araç sürücüsünü korna ile uyabilirsiniz. Bunun dışında hem çevreyi rahatsız etmemek adına hem de araç sürücülerinde gerginlik oluşturmamak adına gerekmediği durumlarda korna çalmamalısınız.
10- Araç Sürerken Cep Telefonu Kullanmamalısınız
Mesafe boyunca dikkatinizin tam odak yolda olması son derece önemlidir. Araç içerisinde cep telefonu kullanmak kişilerde dikkat bozukluğuna yol açmaktadır.
Trafikte bulunduğunuz durumunda telefonuz çalıyorsa ve açmanız gereken önemli bir durum varsa güvenli bir şekilde aracınızı sağ şeride geçirip durmalı ve o şekilde konuşmaya özen göstermelisiniz. Trafikte cep telefonu ile konuşmak yasaktır. Trafikte olduğunuz durumda cep telefonu ile konuşmamalısınız.
Cep telefonu kullanımının sosyal medyalar sebebiyle artması sonucunda ceza yaptırımı da uygulanmaya başlamıştır. Araba kullanırken cep telefonu ile konuştuysanız ve ceza aldıysanız bu cezayı E-devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. E-hizmetler bölümüne giriş yaparak EGM menüsünü seçebilir ve “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” alanına tıklayabilirsiniz.
2020 yılı için trafikte cep telefonu kullanma cezası ise 288TL’dir. Erken ödeme tarihine uyum sağladığınız takdirde ise bu ceza 216 TL olmaktadır.
11- Zorunlu Trafik Sigortasını Yaptırmalısınız
Trafik sigortası, kanunen yaptırılması gereken sigorta çeşididir. Trafikte bulunan tüm araçların trafik sigortalarını yaptırmaları zorunludur. Zorunlu trafik sigortası, sigortalı aracın kullanılması sırasında oluşan kaza sebebiyle herhangi birinin vefat etmesi, yaralanması veya karşı araçta oluşacak zararlara teminat sunar. Trafik sigortası limitleri kapsamında belirlenen tutarlar bu zararları karşılamaktadır.
Karayolları trafik kanunu çerçevesinde tüm araçların bu sigortayı yaptırması zorunludur. Trafik sigortası teminatları ve teminat limitleri her yıl belirlenmektedir. Bu teminat ve limitler sigorta şirketlerinde aynı olmakla beraber farklılık göstermemektedir. Ek teminat kapsamında olarak yol yardım hizmetleri ekstra verilebilir. Sadece ödeme seçenekleri ve fiyatlar şirketlere göre değişiklik gösterebilir.
Trafik sigortanız yoksa: Trafik Sigortası Yaptırmayınca Ne Olur? Trafik Sigortası Şartları yazısından detaylı bilgi alabilirsiniz.
Trafik kurallarına tam anlamıyla uyum sağlayabilmek ve zorunlu trafik sigortanızı yaptırarak, trafikte zarar vereceğiniz üçüncü şahıslarda oluşabilecek zararlara ve araçlarda oluşabilecek zararların karşılanması için hemen trafik sigortanızı yaptırabilirsiniz.
Online zorunlu trafik sigortası fiyatı almak için hemen başvuru formunu doldurabilirsiniz.