Bir araba kazası geçirdiğinizde, herkesin güvende olduğundan emin olmak, gerekli kurallara uymak ve sigorta tazminat talep sürecini başlatmak için yapmanız gereken bazı adımlar vardır. Ne zaman ve nasıl sigorta talebinde bulunacağınız dâhil, bir araba kazasında ne yapmanız gerektiğini bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Araba kullanan her aday için kaza riski her zaman vardır. Dikkatli sürücüler bile bir kazaya karışabilir. Meydana gelen bir araba kazasında sürücüler ve araç içinde bulunan şoka girebilir, stres yaşayabilir. Yükselen adrenalin sebebiyle baş dönmesi dahi olabilir. Öncelikle bir araba kazasında geçirdiğinizde ilk olarak yapmanız gereken şey sakin olabilmektir.
Kaza sonrası süreç oldukça basittir, ancak her zaman kolay değildir. Soğukkanlı olabilmek, enkazı daha kapsamlı ve doğru bir şekilde belgelemenize yardımcı olacaktır. Kendinizi bir otomobil kazasının stresli sonuçlarının üstesinden gelmeye hazırlamak ve - eğer varsa - hasar sürecini daha verimli ve etkili hale getirmek için aşağıdaki ipuçlarını kullanın.
İlginizi çekebilir: Kazadan Sonra Kasko Sigortası Fiyatları Ne Kadar Artış Gösterir?
Araba Kazası Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Bir araba kazası geçirdiğinizde korunduğunuzdan emin olmak için yapmanız gereken birkaç önemli şey vardır. Öncelikle, bir kazaya karışırsanız her zaman durun, bu sizin yasal yükümlülüğünüzdür.
Herhangi bir hasar olduğunu düşünmeseniz bile, ne zaman bir şeyle çarpışsanız, arabanızı durdurmanız gerekir.
Bazı durumlarda kazanın sorumluluğunu asla kabul etmeyebilirsiniz. Bunun sonucunda ise bir tartışma yaşayabilirsiniz. Fakat bu durum işlemlerinizi daha da uzatır.
Sigorta poliçeniz bir sözleşmedir ve sigorta şirketinizle yaptığınız sigorta sözleşmesi, bu koşullar altında sorumluluk veya yükümlülük üstlenmemeniz gerektiğini belirtir. Sigorta şirketinin tazminat talebinizle ilgilenmesini bekliyorsanız, doğru adımları uygulamanız gerekir.
Bir araba kazasını önlemenin birçok yolu vardır, ancak biri gerçekleştiğinde, ne yapmanız gerektiğini bilmek ve sigorta tazminat talebinizi yapmak için dâhil olan diğer kişi tarafından hangi soruların yanıtlanması gerekebileceğini bilmek önemlidir.
Öneri yazısı: Trafik Sigortası Önemi Ve Trafik Kazaları Riskleri
1. Yaralanma Durumlarını Kontrol Edin.
Acil tıbbi bakıma ihtiyacı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Araba kazasından sonra, birinin yaralı olup olmadığını hemen belirleyin. Öyleyse, olay yerine bir ambulans ve polis çağırmalısınız. Ciddi şekilde yaralandıysanız, hareket etmemeye çalışmalı ve acil durum personelini beklemelisiniz.
Polis raporu gerekiyorsa bunun tutulmasını sağlayın. Bu şekilde sigorta şirketinize vereceğiniz resmi bir raporunuz olur.
2. Daha Güvenli Bir Alana Gidin.
İlgili araçlar hala çalışır durumdaysa, araçları müsait bir alana çekmeliniz gerekir. Trafiği engellememek için güvenli bir alan bulmalısınız. Kısacası aracınızı sürmek güvenliyse ve bulunduğu yerde bir tehlikeye neden oluyorsa, onu yolun kenarına çekmelisiniz. Durum aksi takdirdeyse, olduğu yerde bırakın ve kendinizi emniyete alın.
Araçlara yaklaşırken çarpmamak için yoldan tamamen çıktığınızdan emin olun. Yansıtıcı acil durum üçgenleriniz varsa, bunları diğer arabaları uyaracak şekilde yerleştirin.
3. Konuşulan Sözlere Dikkat Edin.
"Bunun senin hatan olduğunu kabul et" diğer sürücünün ağzından çıkan bir söz olabilir. Fakat kaza meydana gelmiş ve bu durumu anlaşıp çözüme kavuşturmanız gerekiyor.
Kazayla ilgili tartışmanızı sınırlandırmanız ve herhangi bir hata veya yükümlülüğü kabul etmemeniz önemlidir. Kaza hakkında çözemediğiniz bir problem varsa sadece polisle ya da sigortacınızla konuşmayı deneyebilirsiniz.
Düşünmeden, ani sinirle söylenen sözler ortamı gerginleştirir. Özellikle iki taraflı bir kaza meydana geldiyse bu noktada anlaşma yapmanız en önemli husustur. Anlaşma yapabiliyorsanız, kaza tespit tutanağı tutarak işlemlerinizi hızlandırabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: 2021 Trafik Cezaları Ne Kadar Belirlendi?
4. Araçların Fotoğraflarını Çekin.
Aracınızın farklı açılardan fotoğraflarını çekerek her iki araca da verilen hasarı göstererek kazayı iyice belgeleyin. Kazaya karışan araçların fotoğrafını çekerek işlemlere başlamalısınız.
Meydana gelen zarar ve hasarın fotoğraflarda net bir şekilde görünüyor olması son derece önemlidir. Mümkünse aracın yerini değiştirmeden önce dört bir köşeden fotoğrafları çekin.
Diğer arabanın plakasının fotoğrafını çekmek de iyi bir fikir olabilir. Talebinizi desteklemeye yardımcı olması için tazminat talebi işlemi sırasında sigortacınızla fotoğraf paylaşabilirsiniz.
5. Araba Kazanızın Gerçekleri Hakkında Bilgi Alın.
Bu, çoğu kişinin yapmayı bildiği ancak kazanın yarattığı stres nedeniyle unuttuğu kısım olabilir.
Kazaya karışan herkesin isimlerini, adreslerini ve telefon numaralarını almak önemlidir.
Araba ve plaka numarasının bir açıklaması da yardımcı olabilir, ancak sigorta şirketini ve arabalarının araç kimlik numarasını da aldığınızdan emin olun. Sadece plaka numarasının işe yarayacağını düşünmeyin, çünkü sigorta şirketleri plaka numarasını değil, tutulan bir kaza tutanağı ister.
Mobil kaza tutanağı için: Mobil Kaza Tutanağı Uygulaması Nasıl Kullanılır?
6. Kazayı Belgelemek İçin Kaza Tespit Tutanağı Tutun.
Kaza tespit tutanağı her sürücünün arabasında bulundurması gereken ve maddi hasarlı kazalarda polisi çağırmadan taraflar arasında doldurulması gereken tutanağa denir. Eğer kaza sırasında aracınızda kaza tespit tutanağı yoksa mobil kaza tespit tutanağı doldurabilirsiniz.
Telefonunuzdan destek alarak işlemlerinizi daha hızlı halledebilirsiniz.
Kaza tespit tutanağı doldurma sırasında mutlaka doğru bilgi verilmelidir. Tutanağa yazılacak bilgileri 2 tarafta eksiksiz doldurmalıdır.
Yaralanma ya da ölümle sonuçlanan kazalarda kaza tespit tutanağı tutulmaz. Bu durumlarda polis ya da bölgenizle ilgilenen jandarma ekiplerine haber vermelisiniz.
** Doldurduğunuz kaza tespit tutanağını ise 5 gün içinde sigorta şirketine vermelisiniz.
Detaylı bilgi alabilirsiniz: Kaza Tespit Tutanağı Nereye Verilir?
7. Sigortacınıza Haber Verin ve Talep Sürecini Başlatın.
Olay yerindeyken sigorta acentenizi aramak isteyebilirsiniz. Bu şekilde, talebinizi işleme koymak için tam olarak neye ihtiyaç duyacaklarını ve talep sürecinde ne bekleyeceklerini söyleyebilirler.
Bir kaza, en tecrübeli sürücüyü bile sinirlendirebilir, ancak bu adımları takip etmek sizi gereksiz endişelerden korumaya yardımcı olabilir. Bu şekilde, aracınızın mümkün olduğunca sorunsuz ve hızlı bir şekilde tamir edilmesini sağlamak için sigorta şirketinizle çalışmaya odaklanabilirsiniz.
Kaza tespit tutanağı doğru bir şekilde tutulduktan sonra işlemleri başlatmak için hemen sigortacınızla iletişime geçin.
Bir araba kazasından sonra sigorta tazminat taleplerinin nasıl işleme alınacağı, kimin hatalı olduğuna ve sizin ve diğer sürücünün sahip olduğu sigorta kapsamına bağlıdır.
Araba sigortası fiyatları, kazanın ciddiyetine ve sigorta şirketinize bağlı olarak önemli ölçüde artabilir. Bu sebeple kaza oranı çok büyük değilse sigorta poliçenizden yararlanmamayı tercih edebilirsiniz.
Araba sigortasından tasarruf etmek istiyorsanız karşılaştırmalı alışveriş yapmanız son derece önemlidir.
Araba Kazası Hasar Tazminatı Nasıl Açılır?
Araba kazaları tüm taraflar için stresli olabilir ve doğru araba sigortası poliçeniz yoksa masraflar doğrudan cebinizden çıkar. Bununla birlikte, kapsamlı bir araba poliçesi, bir araba kazasından sonra onarım masraflarınızı karşılamanıza yardımcı olabilir. Kaza sonrasında meydana gelen maddi zararlar, poliçe örneği, trafik kazası tespit tutanağı ve hasara ait olan fotoğraflar ile birlikte istenen diğer belgeler sigorta şirketine gönderilir.
- Sigorta acenteniz veya sigorta şirketinizde konuştuğunuz kişi bir kazadan sonra tazminat talebinizi nasıl yapacağınız konusunda size yol gösterecektir.
- Sigorta şirketinizin bir uygulaması varsa, talep sürecini buradan başlatma veya bilgileri doldurup dolduramayacağınızı veya tazminat talebinizi online olarak takip edip edemeyeceğinizi görmek için sigorta şirketinizin web sitesini ziyaret etme seçeneğiniz de olabilir.
- Araba kazasında göreviniz gerçek bilgileri yansıtmaktır.
- Karşı taraf kusuru kabul ettirmeye çalışırsa veya işleri sigortasız halletmenizi önerirse, bilgileri toplayın ve hiçbir şey taahhüt etmeyin.
Trafik kazalarında belirlenen kusur oranı, ödenen tazminat miktarı ile orantılıdır. Trafik kazaları sonucunda yapılan hasar tazminat ödemelerinde kusur oranları belirlenir. Tüm trafik kazaları için geçerli olan standart bir tazminat bedeli söz konusu değildir.
Tüm tazminat talepleri sorunsuz gitmiyor, ancak sigorta şirketinizin her şeyi halletmesi bazen zaman alabilir. Bu süreçte seçtiğiniz sigorta danışmanızda önemlidir.