Covid-19 salgınıyla mücadele ettiğimiz bu dönemde özellikle yaşlı kişilere olabildiğince yardım etmemiz gerekiyor. Dünya’nın gündeminde olan Koronavirüs raporlarında sıklıkla belirtiliyor ki, yaşlı nüfus için büyük risk söz konusu.
Topluluk içinde yalnız yaşayan yaşlıları desteklemek ve korumak hepimizin işidir.
Coronavirüs salgını küresel nüfusu oldukça sert etkiliyor. Salgınla iç içe olan ülkelerde, yaşlı kesim en çok tehditle karşı karşıya kalan kişiler olmaktadır. Sadece yaşlı kişiler değil, tüm yaş grupları Covid-19 salgınına yakalanma riskini taşımaktadır. Fakat yaşlıların virüse yakalanması sonucu hastalığı daha ağır geçirdiği ve ciddi hastalıklarla karşı karşıya kaldığı belirtiliyor.
Özellikle yaşlı insanlar ağır hastalıklara karşı savunmasız kalırlar. Bu kişiler arasında ise diyabet ya da kanser gibi önceden sağlık sorunları olanların, diğer yaş gruplarına göre hastalığı daha ciddi, bazen ise ölümcül sonuçların daha yüksek olduğunu göstermiştir.
Korunma detayları için: Corona Virüsü Nedir, Korunma Yolları Nelerdir?
Yaşlılar Coronavirüse Karşı Neden Daha Savunmasızdır?
İnsanlar yaşlandıkça bağışıklık sistemleri daha fazla zayıflar zayıf düşer. Yani bulaşıcı hastalıklara karşı daha savunmasız olurlar. 65 yaş üstü kişilerin daha fazla dikkat etmesi gerektiğini uzmanlar vurguluyor.
Bağışıklık sistemlerinin düşük olmasının yanı sıra birçok hastalık yaş ilerledikçe daha fazla görülmeye başlıyor. Kronik hastalığı olanlar bulaşıcı hastalıklara karşı daha dikkatli olmalıdır. Kronik hastalığı olan kişilerde virüs daha karmaşık hale gelebiliyor.
Akciğer hastalığı, diyabet – şeker hastalığı, böbrek hastalığı, kalp ve damar hastalığı gibi daha önceden var olan hastalıklara genellikle yaşlılar sahip olmaktadır. Bu hastalık gruplarında olan yaşlı kişilerin Covid-19 salgınına yakalanması, hastalığı daha zor atlatması demektir.
Bu sebeple yaşlıların temizlik konusunda daha hassas olmaları ve kalabalık ortamlardan kaçınmaları gerekir.
Öneri yazısı: Coronavirüs Salgını Ne Zaman Biter? Türkiye'de Covid-19 Detayları
Yaşlı Kişiler, Virüs Nedeniyle Ciddi Hastalık Riskleriyle Karşı Karşıya Mı?
Mart ayından beri hayatımızda olan coronavirüs salgını sebebiyle dünya hala virüs hakkında konuşuyor ve hala pek bir şey bilinmiyor. Belirti gösteren semptomlar her gün değişiklik gösterebiliyor.
Bununla birlikte, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, yaşlılar ve önceden hastalığı olan kronik hastası kişiler, diğer adaylara göre daha fazla risk grubunda yer alıyor. Fakat covid-19 salgını sadece yaşlı kesimi değil tüm yaş gruplarını etkisi altına alabiliyor. Yine bazı kişilerde virüs hiçbir belirti göstermeyebiliyor. Bu sebeple sosyal mesafenin önemi sürekli vurgulanıyor ve dikkat edilmesi gerekiyor.
Virüs bulaşmış kişiler her zaman belirti göstermediği için mesafe önemlidir. Siz ve çocuklarınız kendinizi iyi hissediyor olsanız bile, bilmeden anne babanızın evine virüsü taşıyabilirsiniz.
Onlardan uzak durmamızda onlar için psikolojik depresyona sebep olabilir. Bu yüzden şimdi yaşlılarımızın yanında olma zamanı, onlara yalnızlık hissi vermeme zamanı!
Covid-19 Semptomları için: Koronavirüs Belirtileri Nelerdir, Semptomları Hangileridir?
Yaşlı Nüfusta Virüsün Yayılmasını Nasıl Önleyebilirsiniz?
Herkesin evinde yaşlı kesim olamasa da sokakta, otobüste birçok kişi ile denk geliyoruz. Onların üzüntülerine, streslerine ve duymuş olduğu kaygılara tanıklık ediyoruz. Bu yüzden güzel anıları hatırlamaları için onların yanında olmalı ve duygularını size açmalarını söylemelisiniz.
Evde ciddi bir sağlık sorunu olan yaşlı bir kişi bulunuyorsa veya kronik rahatsızlığı olan bir kişi bulunuyorsa, izlenmesi gereken adımlar vardır.
Özelikle ellerin sık sık yıkanması gerekiyor. Sabun ve suyla 20 saniye boyunca hijyen kurallarına uyarak yıkanması konusunda onları teşvik etmelisiniz.
Onlar dışarı çıkmasa bile unutmayın ki siz çıkıyorsunuz. Dışarıdan eve birçok ürün alıp getiriyoruz. Oluşabilecek riskler her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.
- Kalabalık ortamlardan uzak durduklarından emin olmalısınız.
- Dışarıda bulundukları sırasında ellerini yüzlerine dokundurmadan önce mutlaka ellerini dezenfekte etmeleri gerektiğini hatırlatın.
- Dışarıda hasta görünen kişiler ile yan yana gelmelerinin önüne geçin.
- Evde ve bulundukları ortamda sık sık temas etmek zorunda oldukları alanları günlük temizleyin.
- Özellikle ortak kullanım alanlarının temizliğine dikkat edin.
- Zorunlu olmadıkça seyahat etmelerine izin vermeyin. Otobüs veya uçak yolculuklarından olabildiğince uzak tutun.
- Zorunlu olması durumunda hastaneye gitmeniz gerekiyorsa veya dışarıya çıkmanız gerekiyorsa sosyal mesafenin önemini her defasında hatırlatın, uyulmasını sağlayın.
- Zorunlu olamayan ziyaretleri mutlaka iptal edin, erteletin.
- Evde bulunan kişilerde veya yaşlı kişide herhangi bir belirti varsa mutlaka ayrı odada bulunun.
Seyahat durumları hakkında bilgi için: Coronavirüs Döneminde Güvenli Seyahat Etmenin Yolları Neler?
** Dikkate alınmayan her davranış unutmayınız ki kötü ve can yakıcı sonuçlara yol açacaktır. Covid-19’un normal gripten farklı olduğunu bilerek hareket etmeye her defasında özen gösteriniz.
Kapsamlı bilgi için: Coronavirüs Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Yaşlı Yakınlarımız Farklı Şehirde Bulunuyorsa Nasıl Önlemler Almalıyız?
Çoğumuz bizden uzakta olan yaşlı akrabalarımız için endişe duruyoruz, merak ediyoruz. Covid-19 salgının başlaması ile bu endişelerimiz daha da arttı.
Herhangi bir hastalığı olan kişiler veya yaşlı kişiler her zaman yakınlarından ilgi beklerler. Ziyarete gelinmesini çok severler, sık sık hatırlanmak isterler.
Ailenizde yaşlı olan birisi varsa ve farklı şehirlerde ise onların refahını şu şekilde yüksek tutabilirsiniz:
- Kullanılan düzenli ilaçları bulunuyorsa bu dönem daha dikkatli ve aksatmadan devam etmeleri gerektiğini belirtin.
- Yaşlı ebeveynlerimiz coronavirüs salgını sırasında daha mutlu ve güvende olmak isteyeceklerdir. İzlemiş olduğu haberlerden veya çevreden aldığı olumsuz durumlardan daha çabuk etkilenebilirler. Bu sebeple mutlaka günlük aramalarınız ile onların yanında olduğunuzu hissettirin.
- Farklı şehirlerde bulunuyorsa yapabileceğiniz en güzel şey, onları düzenli olarak aramanız olacaktır. Bu dönemde sizinle daha fazla görüşmek, bağlantı kurmak isteyeceklerdir.
- Gerekli olan yiyecekleri için mümkünse toplu sipariş gönderin. İhtiyaç durumunda her zaman dışarıya çıkmak için uğraşmasınlar.
- Sağlık sorunu olması durumunda öncelikle size haber vermesi gerektiğini ifade edin.
Yaşlı yakınınıza bir bakıcı bakıyorsa, o da aynı şekilde iki kat önlem alabilmelidir. Ekstra bakıcının da hasta olma riskini göz önünde bulundurmalı ve gerekirse aklınızda yedek bir bakıcı bulundurmalısınız.
Uzmanlar, yaşlıların Covid-19’a maruz kalma riskini düşündürmeden onlarla iyi bir iletişim kurmanın yolları olduğunu belirtiyor. Olumsuz haberlerden etkileniyorsalar mümkünse gündemden uzak tutmalısınız.
Örnek yazı için: Corona Virüs Nedir: Koronavirüse Karşı Koruyucu Önlemler
Coronavirüs Döneminde Yaşlı Bakımı İçin 7 İpucu:
Herkes gibi yaşlılarında corona günlerine uyumlu olması gerekiyor. Yaşlı kişilerin evlerinde genellikle daha fazla kişi olur ya da gelen misafiri daha fazla olabilir. Evde fazla kişinin olması daha uzun süre kullanılacak ortak alanların olduğu anlamına gelir.
Evinizde sizinle birlikte yaşayan yaşlılara yardımcı olabilmeniz için bazı ipuçlarını aşağıda bulabilirsiniz.
1- Saygılı Olun, Düşünceli Yaklaşın
Sadece coronavirüs döneminde değil, her zaman yaşlılara karşı saygılı olmayız. Covid-19’un hayatımıza giresi ile birlikte herkes oldukça hassas bir dönemden geçmektedir.
Ailemizde ve çevremizde olan kişileri coronavirüse karşı bilinçlendirmeli, yapılan değişiklikler hakkında onlara bilgi vermeliyiz. Hepimizin alışık olmadığı yeni kurallar hayatımıza giriyor ve onlar bunlara en az bizim kadar yabancı.
Sordukları sorulara sabırla cevap vermeli, görüşlerini ve söylediklerini sabırla dinlemeliyiz.
Yaşlıların ihtiyaçlarını ve zorluklarını ne olursa olsun göz önünde bulundurmalı ve onlarda oluşabilecek stres durumlarından onları uzaklaştırmalıyız.
2- Gerekli Kurallara Uymalıyız
Bildiğiniz üzere ilk günden itibaren sosyal mesafeden bahsediyoruz.
Günlerce evde kalmaktan çoğumuz memnun olmadık, olamıyoruz. Yaşlılar genellikle her zaman evinde, yanında bir misafir bulunsun ister.
Virüsten uzak kalabilmek için bazı kurallara uymamız gerekiyor. Kurallara uyulmaması, virüsten etkilenmemize ve evimizde bulunan yaşlılara da bulaştırmamıza neden olur. Taşıyıcı olan gençler, yaşlılara virüsü bulaştırması sonucunda işler zora gidecektir.
Onlara ellerini daha sık yıkamaları gerektiğini ve dezenfektanı doğru kullanmayı öğretmeliyiz.
3- Gerekmedikçe Hastaneye Göndermeyin
Birçok yaşlı doktora gitmeden duramaz ve kontrollerini ihmal etmez.
Yaş ilerledikçe ortaya çıkan sağlık sorunları ve kullanılan ilaçlar artar. En yakın sağlık ocağına bile gidilecek olsa, yanında olun.
Sağlık ihtiyaçlarını göz önünde bulundurun ve gerçekten acil bir durum yoksa, hastane randevunuzu ileri tarihe alın.
Acil hastaneye gidilmesi gereken durumlarda ise toplu taşıma yerine imkânınız varsa özel araç ile götürün, maske ve eldiven takmayı ihmal etmeyin.
4- Gerekli İhtiyaçlar İçin Stoklama Yapın
Bazı yaşlılar, düzenli olarak ilaç kullanılır. Olası risk durumlarına karşı ilaç stoklaması yapılabilir. Kullanılan reçeteli ilaçların listesini kontrol etmeyi unutmamalısınız.
Stok yapılması gereken ilaçlar için mutlaka doktora danışılmalıdır.
Yaşlıların kullanmış olduğu temel ilaçların düzenli olarak tedarik edildiğinden de emin olmalısınız.
5- Beslenmelerine Dikkat Ederek, Aktiviteleri İhmal Etmeyin
Yaşlıların hepimizden daha çok uyku düzenine ve beslenme düzenlerine dikkat etmeleri gerekir. Bunların yanı sıra günlük yürüyüşlere de ihtiyaçları vardır.
Yaşlıların evde egzersiz yaparak hareket halinde olmaları zordur. Bu sebeple gerekli önlemler alınarak, kalabalık olmayan ortamlarda yürüyüş yapmayı tercih edebilirler.
Hareket etmek son derece önemlidir. Kan akışı sağlanır. Hiçbir şey yapılmıyorsa bile evin salonunda yürümek, bütün gün oturmaktan iyi olacaktır.
Günlük meyve tüketimine de özen göstermeniz son derece önemlidir.
6- Sosyal İzolasyona Dikkat Etmelidirler
Yaşlılar, camileri ziyaret etmekten ve yaş grupları arasında yer alan kişilerle parklarda oturup sohbet etmekten mutluluk duyar. Fakat bu dönemde sağlıklı kalabilmek için, sosyal mesafemize dikkat etmemiz gerekir. Bunun sebeplerini ve yol açacağı sonuçları onlara güzel bir dil ile ifade etmeliyiz.
Bu faaliyetler yerine onlara evde kitap okuyabilir, birlikte bitki bakımı yapabilirsiniz. Daha çok ilgilerini çeken alanlara yönlenebilirsiniz. Tüm bunların sağlık için olduğunu her seferinde vurgulayabilirsiniz.
7- Onlara Karşı Olumlu Olun
Salgın hakkında konuşulan kötü haberleri sürekli duymak üzücü olabilir. Gündem de sürekli Covid-19 haberlerine denk gelebilirler. Bunlara kıyasla onların televizyon izlemelerini kısıtlayabilir veya yanlarında çok fazla olumsuz durum konuşmamaya özen gösterebilirsiniz.
Her zaman dikkatli olmak zor olabilir. Fakat bu davranışlar olumsuzluk yüzünden iç huzurun bozulmasını önleyecektir. Onlara eski anılarını sorabilir, yaşadıkları mutlu zamanları anlatmalarını isteyebilirsiniz.
Koronavirüs hayatımızda bir tehditken yaşlı sevdiklerinizden uzak durmak zor olabilir, fakat bu son derece önemlidir. İnsanlar yaşlandıkça, bağışıklık sistemleri zayıflar ve virüse karşı savaşamazlar. Aslında onlardan uzak kalmamız sadece onların sağlığı içindir.
Coronavirüs sağlık sigortası için:Özel Sağlık Sigortası Corona Virüsünü Karşılar Mı?
Yaşlıları Sağlık Sigortası Kapsamına Almak Önemli Midir?
Sadece yaşlıların değil her adayın sağlık sigortası kapsamına alınması önemlidir. Sağlık sigortası poliçeleri geçmiş hastalıkları karşılamamaktadır. Bu sebeple poliçeler ne kadar erken yaşta alınırsa o kadar önemlidir.
İlerleyen yaşlarda çıkacak hastalıklar daha fazla olduğu için en doğru zamanda sağlık poliçesi yaptırmayı düşünmelisiniz. Bunun için Sigorta Dünyası sağlık uzmanları ile görüşme sağlayabilir ve en doğru sağlık sigortası poliçesine kolayca ulaşabilirsiniz.
Tamamlayıcı sağlık sigortası ve özel sağlık sigortası kapsamına alına Covid-19 (Coronavirüs) teminatı ve ödemeleri hakkında uzmanlarımız ile görüşme sağlayabilirsiniz.