Günümüz koşullarında artış gösteren araç kullanımı ve trafik yoğunluğu, farklı araç sigorta ürünlerinin geliştirilmesine neden olmuştur. Trafik sigortasının zorunlu olması ve kasko sigortasının da bu kadar tercih edilmesinin açıklaması da bu nedenden kaynaklı yapılabilmektedir. Her ne kadar bu sigorta ürünlerinin sayısız avantajları ve hizmet alanları olsa da bazı durumlarda sigorta poliçelerinin iptali gerekebilir. Araç sigortalarının iptali, belirli şartlar dâhilinde yapılmaktadır. Özellikle zorunlu trafik sigortasında bu şartlara dikkat etmek çok önemlidir. Bu şartların sağlanamaması durumunda bir iptal işlemi gündeme gelemez. Araç sigortalarının hem sigorta şirketi hem de sigortalı kişinin anlaşmaya varması sonucu iptal edilmesi gerekir. Kısacası, geçerli ve gerekli nedenler bağlamında, hem sigorta şirketi hem de sigortalı kişi araç sigortalarının iptalini yapabilmektedir.
Trafik Sigortası İptal Edilir mi?
Zorunlu bir araç sigortası ürünü olan trafik sigortası gereken durumlar dahilinde iptal edilebilmektedir. İptal işlemi için var olan trafik sigortası poliçesinin başlatıldığı sigorta şirketine başvurulmalı ve iptal talebi iletilmelidir. Bunun yanında trafik sigortası zorunlu bir sigorta ürünü olduğu için iptal durumları belirli şartlara bağlı olarak yapılabilmektedir. Aracın satılması ya da el değiştirmesi bu şartlar arasında yer almaktadır.
Trafik sigortası, tüm araç sahiplerinin trafiğe çıkmadan önce yaptırmak zorunda olduğu, zorunlu bir sigorta çeşididir. Bu nedenle poliçenin yaptırılmaması ya da güncellenmemesi halinde araç sahipleri yüklü miktarda para cezaları veya trafikten men uygulaması ile karşılaşabilir. Hayli önemli bir sigorta modeli olmasından dolayı, iptali de belirli şartlar altında yapılabilmektedir. İptal durumlarına bilgi almak ve trafik sigortası iptal isteğinizi bildirmek için Sigorta Dünyası yetkililerine ulaşım sağlayabilirsiniz.
Trafik sigortası hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz;Trafik Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?Yazımıza göz atabilirsiniz.
Trafik Sigortası Hangi Durumlarda İptal Edilir?
Trafik sigortasını iptal edebilmek için belirli şartlar ve durumların sağlanması gerektiğini belirtmiştik. Trafik sigortası kapsamında da diğer tüm sigorta çeşitlerinde olduğu gibi, sigorta şirketleri ve kişilerin ayrı ayrı yükümlülükleri ve görevleri vardır. Bu görevler yerine getirilmediği zaman, trafik sigortasının iptali iki taraf için de devreye sokulabilir ve talep edilebilir.
Araç sahiplerinin görevleri ve sorumlulukları arasında, poliçe hazırlık aşamasında ya da yenileme döneminde iletilen araç ve kişi bilgilerinin tam olması sayılabilir. İşlem yapan sigorta şirketi, kişinin ilettiği bilgilerde yer alan bir hata ya da eksik bulursa, sigorta poliçesini iptal edebilir. Bunların yanında sigorta poliçesi dönemi içinde gerçekleşen güncellemeler ve değişiklikler, trafik sigortasının iptalini gündeme getirir. Değişiklik, sigorta şirketi ya da sigortalı nedeniyle gerçekleştirilsin, her iki tarafından var olan bu durum hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir.
Trafik sigortasının iptalinin yaşanabildiği bir diğer durum ise sigortalı aracını değiştirmesi ya da satması durumudur. Her iki durum için aracın ruhsat sahibi değişecektir ve trafik sigortası poliçesindeki yer alan bilgiler yanlış duruma düşecektir. Bunun sonucunda trafik sigortası poliçesi iptal edilmelidir ve yeni bilgilerin yer aldığı güncel bir poliçe hazırlanmalıdır. Sigortalı kişinin vefat durumunda ise aracın yeni hak sahibi ilgili sigorta şirketine 15 gün içerisindeyazılı olarak başvuru yapmalı ve iptal talebinde bulunmalıdır. İptal işlemi gerçekleştikten sonra aracın yeni sahibi, bilgileri güncelleyerek yeni bir poliçe hazırlayabilir.
Son olarak trafik sigortasının iptali, aracın kaza sonucu pert duruma gelmesinden sonra da mümkün olmaktadır. Kullanılamaz duruma gelen aracın sahibi, aracın durum hakkında bilgi veren ve resmi nitelik taşıyan belgeleri sigorta şirketine ileterek iptal işlemlerini başlatabilmektedir.
Trafik sigortasının neden yaptırılması gerektiğini ve zorunlu olma nedenlerini öğrenmek için Trafik Sigortası Yaptırmak Neden Önemlidir?Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Trafik Sigortası İptali Nasıl Yapılır?
Trafik sigortası iptal işlemi yapmak için sigortalı aracın sahibi olan kişinin gerekli şartları yerine getirmesi halinde, işlem yapılan sigorta şirketine başvurularak iptal talebinde bulunması gerekmektedir. İptal talebinde bulunmanın bir diğer yolu ise iptal için gereken belgelere, iptal talebini belirten bir ön yazı ilave sigorta şirketine e – posta yolu ile göndermek olacaktır. Sigorta poliçesini iptal ettirmek isteyen kişi, uygun olan bu yollardan birini seçerek iptal talebinde bulunabilir.
Zorunlu trafik sigortası kapsamında, çalınan aracın trafik sigortasının iptali ise en çok başvurulan iptal nedenlerinden biridir. Sigortalı aracı çalınan kişi, araç çalındığı andan itibaren en kısa sürede sigorta şirketine haber vermelidir. Araç çalındıktan 30 gün sonra hala bulunmadığını belirten bir belge ve trafik sigortasının iptalinin istendiğini belirten bir ön yazı ile iptal başvurusu yapılabilir. Başvuru talebini onaylayan sigorta şirketi, poliçede geriye kalan günler için ödenen primleri iade etmekle yükümlüdür.
Trafik sigortası iptaline dair detaylara Trafik Sigortası İptali Ve Para İadesiyazımızdan ulaşabilirsiniz.
Trafik Sigortası Prim İadesi Ne Zaman Yapılır?
Trafik sigortası prim iadesi tutarı hesaplaması, aracın sigortalı kaldığı gün sayısının 1 senelik sigorta süresinden çıkartılması ile yapılmaktadır. Bunun sonucunda geriye kalan gün sayısı ile sigortanın günlük bedeli çarpılarak hesaplama işlemi tamamlanır.
Trafik sigortası iptal işleminden sonra yapılacak prim iadesi ise sigorta poliçesi yaptıran kişinin trafik sigortası yaparken kullandığı ödeme aracına göre değişiklik gösterebilir. Trafik sigortası bulunan kişi, poliçe satın alırken ödeme işlemini kredi kartı ile yaptıysa trafik sigortasının iptalinden sonra prim iadesi yine aynı kredi kartına yapılacaktır. Ancak ödeme işlemi nakit olarak yapıldıysa para iadesi, kişinin banka hesabına iletilecektir. Bunun yanında, trafik sigortası iptalinde az da olsa kesinti uygulaması da yapılmaktadır. Para kesintisi sigorta şirketlerine göre değişen tutarlarda yapılabilir. Genel olarak iptal durumunda belirlenen kesinti 20 TL tutarında olmaktadır.
Trafik sigortası iptali ve para iadesi hakkında bilgi almak için Trafik Sigortası İptali Ve Para İadesi Nasıl Yapılır?Yazımızı okuyabilirsiniz.
Kasko Sigortası Nasıl İptal Edilir?
Kasko sigortası, araç sigortaları içinde en çok tercih edilen ve isteğe bağlı olması durumu ile trafik sigortasından ayrılan bir sigorta ürünüdür. Bu sigorta ürünü ile kaza, hırsızlık, anahtar kaybı, yanma ya da deprem gibi doğal afet sonucu oluşabilecek hasarlar durumlarına karşı maddi kayıplar güvence altına alınmaktadır. Kasko sigortası olası bir risk sonrasında kişinin aracının hasar görmesi ya da kullanılamayacak duruma gelmesi halinde finansal destek sağlamaktadır. Sadece finansal destekle kalmaz, bunun yanı sıra araç sigortası poliçesi için ödenmesi gereken primleri azaltarak ve hasarsızlık indirimi gibi imkanlar sağlayarak tasarruf edilmesine olanak sağlar.
Günümüz koşullarında, özellikle büyük şehirlerde trafik kazaları ile karşılaşma riski çok daha fazladır. Bu durumlar için de kasko sigortası büyük bir kurtarıcı olmaktadır. Ancak bazı durumlar için kasko sigortasının poliçesini iptal etmek gerekebilir. Böyle durumlarda, sigorta poliçesini başlatan sigorta şirketine başvuru yapılmalı ve şirketin belirttiği şartlar çerçevesinde iptal işlemi gerçekleştirilmektedir.
Tüm bunların yanında, poliçede sigorta şirketinin haberi olmayan bir değişiklik meydana geldiyse ve sigortalı bunu belirtmediyse; sigorta şirketinin de poliçeyi iptal etme hakkı bulunmaktadır.
Kasko poliçesinin iptal edilmesine neden olacak bir başka durum ise sigortalı araç sahibinin vefat etmesidir. Araç sahibinin vefatından sonra araç yasal hak sahibine ya da sahiplerine geçecektir ve kasko sigortası da araç ile beraber yeni sahiplerine devrolacaktır. Yasal hak sahipleri, kaskonun sigortasının var olduğunu öğrendikten sonra sigorta şirketine 8 gün içerisinde başvuru yapmalıdır. Bu şekilde var olan kasko sigortası iptal edilir ve eğer yeni sahipleri de istiyorlarsa onların adına yeni bir poliçe yapılabilir.
Kasko sigortası hakkında merak ettiğiniz detayları Araç Kasko Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Kasko Sigortası Hangi Durumlarda İptal Edilir?
Kasko sigortasının hayli önemli bir yere sahip olduğu yaşantımızda, genel olarak poliçenin iptal edilmesi hatalı bir hareket olacaktır. Ancak bazı durumlarda kasko poliçesinin iptali gerekli hale gelebilir. Kasko sigortası sadece araç sahibi adına yaptırılmaktadır ve bu sebepten dolayı başka birine devri yapılamaz. Araç sahibi sigortalı aracını sattığında, poliçesi yeni alıcıya devredilemez ve geçerliliğini yitirir. Poliçe otomatik olarak iptal edilir ve aracın yeni sahibinin istediğ takdirde yeni poliçe başlatması gerekir.
Kasko sigortasının iptalini gerektiren durumlar şu şekilde sıralanabilir:
Araç Sahibinin Vefatı Halinde Kasko İptali
Kasko sigorta poliçesi araç sahibinin vefat etmesi halinde iptal edilir ya da yasal hak sahiplerine devredilir. Hak sahiplerine devredilmesi ve yeni sahiplerinin kendi adlarına kasko poliçesini düzenlemeleri için vefatın gerçekleşmesinden itibaren 8 gün içinde bu isteklerini sigorta şirketine bildirmeleri gereklidir.
Ancak yeni yasal hak sahipleri böyle bir istekle başvuru yapmazlarsa ya da belirlenen süreyi aşarlarsa sigorta şirketi poliçeyi iptal edecektir. Sonrasında poliçede kalan gün sayısına göre prim tutarı hesaplanır ve araç sahiplerine ödeme yapılır. Bu ödeme işleminin yapılabilmesi için tek şart vefat eden araç sahibinin prim ödemelerinin tamamını yapmış olmasıdır.
Yeni Bir Araç Alındığı Zaman Kasko İptali
Kasko sigortası bulunan aracın sahibi yeni bir araç satın aldığında, eski aracını kapsayan kaskosunu yeni aracına devretme talebinde bulunabilir. Böyle durumlarda ilk olarak sigorta şirketine yeni durum hakkında bilgi verilmesi gerekir. Yeni araç bilgileri doğrultusunda sigorta şirketi, eski poliçeye ekleme yaparak bir belge hazırlarlar ve güncelleme yaparlar.
Eğer araç sahibi yeni aracında kasko sigortası imkanlarından yararlanmak istemiyorsa; eski aracının kasko iptali için işlem yaptırır ve poliçesinde kalan gün sayısına göre prim ödemesi alabilir. Bu ödeme işleminin geçerli olması için ise araç sahibinin prim ödemesinin tamamını sigorta şirketine ödemiş olması gerekir.
Aracın Satışı Sonrasında Gereken Kasko İptali
Kasko sigortası bulunan bir aracın satılması halinde, aracın var olan kasko poliçesi yeni sahibine devredilmemektedir. Böyle durumlarda sigorta şirketi tarafından kasko sigortası otomatik olarak iptal edilmektedir. Ancak araç sahibi, kendisine ait aracın kasko sigortasını yeni aracına devredebilir ya da kalan gün sayısına göre prim hesaplaması yaptırarak, sigorta şirketinden prim iadesi isteyebilir. Devredilme halinde yeni araç için ayrı bir kasko poliçesi hazırlanmaktadır. Eski ve yeni poliçe arasında herhangi bir prim farkı varsa bu fark sigortalı tarafından ödenmelidir.
Sigortalı Kişinin İsteği Üzerine Kasko İptali
Tüm bu belirtilen sebepler dışında farklı bir sebepten dolayı sigortalı kasko poliçesini iptal ettirebilir. Bunun için sigortalı prim ödemesini gerçekleştirdiyse; iptal talebinde bulunulan gün ve poliçe vadesi arasında kalan süre için sigorta şirketi, yine aynı gün ve poliçe vadesi üzerinden hesaplama yaparak ödeme yapmakla yükümlüdür.
Araç sigortalarının iptal koşullarına dair detaylı bilgilere Sigorta Dünyası aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Uzmanlarımız merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını vermek için sizleri bekliyor. Çağrı merkezimizi 7 / 24 arayabilir ya da web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yaparak teklif alabilirsiniz.
Ücretsiz Kasko Sigortası sorgulaması yapmak için hemen başvuru formunu doldurun.